Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Σύμφωνα με έκθεση της Oxfam: Κάποτε όλοι θα πεινάσουν...

Κυριακίδης Ν.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/06/2011
Κερδοσκοπία στις χρηματαγορές, κλιματική αλλαγή, μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα, αστάθεια στις αγορές πετρελαίου έχουν ωθήσει στα όριά του το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής και “διανομής” τροφίμων. Λειτουργώντας στη λογική του κέρδους, ο βασικός μηχανισμός προσφοράς και ζήτησης των αγορών εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη μεγεθύνοντας και εντείνοντας το πρόβλημα της διατροφικής ανασφάλειας για τους φτωχούς (και πεινασμένους) αυτού του κόσμου...
Η χθεσινή έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam για το διατροφικό μέλλον του πλανήτη είναι εφιαλτική... Οι πιο φτωχοί της Γης δαπανούν σήμερα το 80% των εισοδημάτων τους για να προμηθευτούν τρόφιμα. Ακόμη χειρότερα, περισσότεροι άνθρωποι θα οδηγηθούν στην πείνα τις επόμενες δεκαετίες αφού οι τιμές μερικών εκ των βασικών δημητριακών στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξηθούν έως και 180%! Σημειώνεται ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, που αποτελούν τη διατροφική βάση δισεκατομμυρίων ανθρώπων, διπλασιάστηκαν στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.
Η έκθεση της Oxfam προειδοποιεί πως η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων θα αυξηθεί κατά 70% έως το 2050! Την ίδια στιγμή οι πληθωριστικές αυξήσεις των τιμών τους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι οικονομικές κρίσεις θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν την επισιτιστική κρίση. «Το σύστημα παραγωγής τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό διαλυμένο παγκοσμίως» είπε χαρακτηριστικά η διευθύνουσα σύμβουλος της Oxfam Μπάρμπαρα Στόκινγκ αναγγέλλοντας την έναρξη της εκστρατείας Grow ("Καλλιεργήστε") και υπενθυμίζοντας πως 925 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη κοιμούνται νηστικοί κάθε βράδυ...
«Έχουμε πλέον εισέλθει σε μια εποχή κρίσης της γεωργίας, του σοκ πάνω στο σοκ: ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και στις τιμές του πετρελαίου, καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, οικονομικές καταρρεύσεις με παγκόσμια εξάπλωση» αναφέρει χαρακτηριστικά η Oxfam στην έκθεσή της με τίτλο "Καλλιεργώντας ένα καλύτερο μέλλον: Διατροφική δικαιοσύνη σε έναν κόσμο δίχως πόρους”.
Η οργάνωση σημειώνει ότι ένας τρόπος να τιθασευτούν ο πληθωριστικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είναι να περιοριστεί θεσμικά η κερδοσκοπία στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων επί μελλοντικής απόδοσης για τα αγροτικά προϊόντα (agricultural commodity futures). Η οργάνωση αντιτίθεται επίσης στη χρήση τροφίμων για ζωοτροφές ή βιοκαύσιμα. «Η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία πρέπει να ρυθμιστεί και να αποκρουστεί η υποστήριξη της ζήτησης για βιοκαύσιμα που εκτοπίζουν τις καλλιέργειες για τρόφιμα» ανέφερε η Στόκινγκ.
Η έκθεση τονίζει: «Η τεράστια ανισορροπία στις επενδύσεις στη γεωργία πρέπει να διορθωθεί με την ανακατεύθυνση των δισεκατομμυρίων που ρίχνονται αυτή τη στιγμή σε μη βιώσιμες βιομηχανικού τύπου καλλιέργειες στις πλούσιες χώρες, προς την κάλυψη των αναγκών των μικρής κλίμακας παραγωγών τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Η έκθεση αναφέρει ότι η αποτυχία του συστήματος παραγωγής τροφίμων απορρέει από την αποτυχία των κυβερνήσεων να προβούν σε κανονιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων αλλά και να επενδύσουν στην καταπολέμηση της πείνας επιτρέποντας ουσιαστικά στις επιχειρήσεις, τα λόμπι και τις ελίτ να λεηλατούν τους διαθέσιμους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου