Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά στους υπερχρεωμένους δήμους


Γαλανοπούλου Μ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/06/2011ΑΥΓΗ
Βρόχο για μεγάλο αριθμό δήμων της χώρας αποτελούν τα οικονομικά προβλήματα εμποδίζοντάς τους να ασκήσουν ακόμη και βασικές αρμοδιότητές τους. Και ενώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σε περίοδο κρίσης θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ανάχωμα προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες, τον σφίγγει ακόμη περισσότερο περιορίζοντας μέσω "Καλλικράτη" τις κρατικές επιχορηγήσεις και επιβάλλοντας στους υπερχρεωμένους ΟΤΑ σκληρό Μνημόνιο.


"Δεν υπάρχει ζήτημα υποχρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης" επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά μόνο κάποιους μεμονωμένους δήμους. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζει κάποιους "μαγικούς", όπως και ο ίδιος παραδέχεται, αριθμούς, σύμφωνα με τους οποίους τα έσοδα των ΟΤΑ ξεπερνούν τις δαπάνες τους.
Στο κενό πέφτουν οι έντονες διαμαρτυρίες της ΚΕΔΚΕ, που υπογραμμίζει ότι, όπως έχουν τα πράγματα, την τρέχουσα δημοτική περίοδο οι ΟΤΑ θα είναι σε θέση να καλύψουν μόνο τις δαπάνες για μισθούς υπαλλήλων και τοκοχρεωλύσια, ενώ για όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες θα αναγκαστούν ακόμη και να αυξήσουν την τοπική φορολογία.
Για τον Γ. Ραγκούση σημασία έχουν οι αριθμοί και το γεγονός ότι ύστερα από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" υπήρξε εξοικονόμηση 25% στο κόστος των ΟΤΑ για τον κρατικό προϋπολογισμό ή αλλιώς 1,2 δισ. ευρώ. Από πού κόπηκαν τα χρήματα αυτά; Δεν γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά, ενώ η ΚΕΔΚΕ κάνει λόγο για πλήθος κοινωνικών δομών των δήμων που έκλεισαν, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού.
Δυσκολότερα είναι τα πράγματα για 58 δήμους που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών βρίσκονται στο "κόκκινο" ή το "πορτοκαλί" με χρέη που ξεπερνούν το 100% των τακτικών εσόδων τους. Γι' αυτούς ο Γ. Ραγκούσης έχει εξαγγείλει αυστηρό πρόγραμμα "εξυγίανσης", που περιλαμβάνει μεν αναδιάρθρωση των χρεών τους, δένοντάς τους όμως χειροπόδαρα αφού τους απαγορεύει πλέον έργα και προσλήψεις.
Η υπαγωγή των δήμων στο πρόγραμμα θεωρητικά δεν είναι υποχρεωτική, ωστόσο, όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών τουλάχιστον για τους 24 με συνολικό χρέος άνω των 150% των εσόδων τους "αν δεν το κάνουν, θα καταρρεύσουν". Όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, που πάντως ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειές του και να ισχύσει, θα δοθεί επιμήκυνση αποπληρωμής των χρεών και καλύτερα επιτόκια στους δήμους με αντάλλαγμα μέρος ή το σύνολο των εσόδων τους για την επίτευξή του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα παγώσει κάθε δυνατότητα έργων εκτός από επισκευές και συντήρηση, ενώ ούτε λόγος για προσλήψεις.

Εκεί που μας χρωστούσαν...
Ο τρόπος υπολογισμού των χρεών των δήμων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετούς από αυτούς που εμφανίζονται στην "κόκκινη ζώνη". Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βύρωνα, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έχει χρέη που αγγίζουν το 169% των εσόδων του. "Γελοία" χαρακτήρισε μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής τη διαδικασία υπολογισμού ο δήμαρχος Ν. Χαρδαλιάς τονίζοντας: "Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι".
"Πώς είναι δυνατόν να προστίθενται όλες οι υποχρεώσεις ενός δήμου για τα επόμενα 25 χρόνια -δανειακές και τοκοχρεωλυτικές δόσεις, οφειλές προς τρίτους- και να διαιρούνται διά των τακτικών εσόδων το 2010;" αναρωτιέται ο Ν. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ότι ειδικά πέρυσι ο Δήμος Βύρωνα εισέπραξε 3,7 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα τακτικά έσοδα και 1,089 εκατ. ευρώ λιγότερα από τους κωδικούς για έργα. "Εάν η κυβέρνηση απέδιδε τα χρήματα που όφειλε, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα ρευστότητας" σημειώνει.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης που, μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής, χαρακτηρίζει "απόλυτα στατικό" τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών οι οφειλές των ΟΤΑ τοποθετώντας στο "κόκκινο" τον Δήμο Κορυδαλλού.
"Αδικεί τις σημερινές και πρόσφατες διοικήσεις δήμων και τα δημοτικά συμβούλια. Ταυτόχρονα δεν αιτιολογεί με σαφήνεια με ποια κριτήρια κατηγοριοποιήθηκαν οι δήμοι, αφήνοντας άστοχους υπαινιγμούς και δημιουργώντας 'θολή' εικόνα" επισημαίνει, ενώ συμπληρώνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει ο Κορυδαλλός ύστερα από συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Επιφυλάξεις για τα οφέλη της "εξυγίανσης"
Την ίδια ώρα ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι δήμαρχοι για το πρόγραμμα "εξυγίανσης" του υπουργείου Εσωτερικών. Τις λεπτομέρειές του περιμένει ο δήμαρχος Νίκαιας - Αγ. Ιω. Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, ο οποίος, ύστερα από επαφές με το υπουργείο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (κατέχει το 60% του συνολικού δανεισμού των δήμων), ετοιμάζεται να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο πρόταση να πάει ο δήμος σε επιμήκυνση αποπληρωμής 25 ετών, περίοδο χάριτος 3,5 ετών και να παραμείνει στο σημερινό σταθερό επιτόκιο 5,9%, καθώς, όπως σημειώνει, οι άλλες εναλλακτικές για σύνδεση του επιτοκίου με το Euribor "φαίνονται επαχθέστερες".
Ωστόσο ο Γ. Ιωακειμίδης τονίζει: "Υποτίθεται ότι στο διάστημα της περιόδου χάριτος εμείς θα πρέπει να εξοφλήσουμε τα υπόλοιπα χρέη μας. Όμως, ένας δήμος όπως η Νίκαια - Αγ. Ιω. Ρέντης, που χρωστάει 43 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλα τόσα στους υπόλοιπους -ταμεία, εργολάβοι, προμηθευτές- θα κληθεί να αποπληρώσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ μέσα σε 2-3 χρόνια. Το βρίσκω δύσκολο έως αδύνατο".
"Είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να στηρίξουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εξυγίανσης και ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου μας" αναφέρει από την πλευρά του και ο δήμαρχος Βύρωνα. "Αυτό όμως δεν σημαίνει την όποια διαπραγμάτευση τόσο της επενδυτικής πορείας του όσο και του κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες" τονίζει ο Ν. Χαρδαλιάς.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα δάνεια των δήμων φθάνουν τα 1.891.098.604 ευρώ, οι υποχρεώσεις των ΟΤΑ προς προμηθευτές τα 1.269.756.697 ευρώ, οι απαιτήσεις των δήμων τα 1.878.386.170 ευρώ και τα διαθέσιμά τους τα 735.700.436 ευρώ. Από τους αριθμούς αυτούς καταρρίπτεται και ο μύθος ότι η Αυτοδιοίκηση έχει μεγάλη ευθύνη για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αφού, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Γ. Ραγκούσης, έχει το μικρότερο δανειακό βάρος στην Ε.Ε. (0,9% του ΑΕΠ και 0,7% του δημοσίου χρέους), με εξαίρεση μόνο τη Μάλτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου