Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ομιλία στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ, ως εκπροσώπου της επιτροπής πρωτοβουλίας για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.



Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι
Εκ μέρους της ‘επιτροπής πρωτοβουλίας για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής’, οι σκέψεις μας για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  ξεκινούν με τον εξής απλό συλλογισμό:
Επειδή ο υπάρχον τρόπος διαχείρισης, δηλαδή το φόρτωμα όλων στις σκουπιδιάρες και η εναπόθεση τους στην χωματερή της Φυλής έχει κλείσει τον κύκλο του, προβάλει επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης νέου, σύγχρονου και αποτελεσματικού.
Πριν όμως μπούμε στην ουσία του θέματος, γενικότερα, δηλώνουμε τα εξής:
  1. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν περαιτέρω, μια από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές του κόσμου, όπως είναι η Δυτική Αττική και ειδικότερα το Θριάσιο πεδίο, τόσο περιβαλλοντικά όσο και από άποψη επικινδυνότητας.
  2. Αξιώνουμε αποκατάσταση των βλαβών που έχει υποστεί συνολικά το περιβάλλον της περιοχής μας, και δηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και την αποκατάσταση του χώρου.
Κυρίες και κύριοι
Επειδή μετά από αυτά η προφανής ερώτηση είναι ‘μα τότε τι θα γίνουν τα σκουπίδια’ η θέση μας είναι:
  1. Να σταματήσουν οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που ευθύνονται για την σημερινή άθλια κατάσταση, καθώς και τα ΜΜΕ που την προβάλουν να παίζουν πολιτικά παιχνιδάκια διάσπασης των πολιτών, φέρνοντας αντιμέτωπους πχ τους κατοίκους Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, και στη συνέχεια όλους μαζί με τους κατοίκους του λεκανοπέδιου.
  2. Η Κυβέρνηση να αποδεχτεί, μέσα στην γενικότερη χρεοκοπία της μνηνομιακής της πολιτικής, την ειδικότερη κατάρρευση του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού.
Εξηγούμαστε:
Η χώρα ολόκληρη και σε κάθε περίπτωση το λεκανοπέδιο, έχουν ανάγκη εκπόνησης ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, η υλοποίηση του οποίου θα συνδέεται με την συμμετοχή του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όσων παράγουν απορρίμματα.
Ο βασικότερος κρίκος αυτού, δεν αναφέρω ποσοστά και αριθμούς γιατί έχουν χιλιοειπωθεί θα είναι η μείωση του όγκου των παραγομένων απορριμμάτων.
Αυτό είναι το πρώτο, το βασικό, το κλειδί της υπόθεσης.
Προσέξτε, όχι μόνο γιατί ‘λιγότερα απορρίμματα σημαίνουν λιγότερους μπελάδες διαχείρισης’, αλλά κυρίως γιατί όσο λιγότερα υλικά παίρνουμε από την φύση πχ χαρτί, τόσο αφήνουμε αυτήν πιο ήσυχα να κάνει την δουλειά της.
Εάν επιτευχτεί όσοι παράγουν απορρίμματα να κάνουν διαλογή στην πηγή με τις γνωστές κατηγοριοποιήσεις, τότε θα έχει γίνει ένα άλμα προς την κατεύθυνση ενός νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων που για να συμπληρωθεί, θα χρειαστεί να υπάρξουν και άλλοι σχεδιασμοί.
Αναφέρομαι πχ στην διαχείριση των 600.000 περίπου τόνων επικίνδυνων και των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στην χώρα μας, η μικρότερη εκ των οποίων ποσότητα επεξεργάζεται η πηγαίνει στο εξωτερικό, βρίσκοντας τα υπόλοιπα πεταμένα σε δάση, ρεματιές, θάλασσες η στην χωματερή να καίγονται  κάθε φορά που αυτή πιάνει φωτιά.
Αναφέρομαι ακόμα πχ στα νοσοκομειακά η αλλά βιομηχανικά κλπ απόβλητα που απαιτούν επεξεργασία από ειδικά εργοστάσια, δηλαδή στην ανάγκη ενός προγραμματισμού επενδύσεων που θα δώσει και θέσεις εργασίας, ώστε να υπάρξουν ισοζύγια μηδενισμού τους.
Εάν όλα γίνουν αυτά, το ερώτημα πλέον δεν θα είναι τι θα κάνουμε με τα απορρίμματα, αλλά με τα υπολείμματα.
Επειδή δε το αποτέλεσμα αυτού του τρόπου διαχείρισης μπορεί σταδιακά να φτάσει σε μείωση των απορριμμάτων του όγκου των απορριμμάτων μέχρι και 90 η και 95%,  αντιλαμβανόμαστε πως πλέον θα μιλάμε για απόλυτα διαχειρίσημες ποσότητες απορριμμάτων.
Είναι δε προφανές, πως σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα τίθεται σε τελείως διαφορετική βάση.
Επειδή δε έχουμε δει ότι ο Δήμος Ελευσίνας, σε ένα περιβάλλον αντίθετο η ακόμα και εχθρικό ως προς τον νέο τρόπο διαχείρισης που προτείνουμε να προωθεί με πολύ θετικά αποτελέσματα αυτή την πολιτική, ρωτάμε γιατί δεν μπορεί αυτό να γίνει και πολιτική της χώρας;
Γιατί δηλαδή νεκρανασταίνοντας τον ΦΡΙΝΤΜΑΝ  πρέπει να γίνει και το σκουπίδι μπίζνα;
Εκχωρώντας το στους ιδιώτες, όπως προωθεί η Κυβέρνηση, πολιτική την οποία μόλις ακούσαμε να προωθεί και ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός, επιμένοντας στην εφαρμογή του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού. 
Είπα και στην αρχή, πως χωρίς την συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και όσων παράγουν απορρίμματα είναι αδύνατο να προχωρήσει αυτή η εναλλακτική πολιτική διαχείρισης, την οποία άλλωστε σήμερα προκρίνει και προτείνει πλήθος φορέων.
Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξουν πιο προωθημένες πολιτικές όπως πχ το πληρώνω όσο πετώ.
Εάν όμως υπήρχε εκ μέρους της Κυβέρνησης πολιτική βούληση, εμείς θεωρούμε πως θα ανταποκρίνονταν μαζικά οι πάντες.
Έστω σταδιακά, έστω με μπρος πίσω, έστω με ταλαντεύσεις, έστω με αναστολές η οποιοσδήποτε δυσκολίες.
Ζητάμε λοιπόν την ανατροπή του υπάρχοντος περιφερειακού σχεδιασμού, καταθέτοντας, πιστεύουμε μια πλήρη πρόταση για έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εάν σε αυτό υπάρξει συμφωνία όλων των πλευρών, όλα τα υπόλοιπα όπως πχ η δημιουργία ΚΔΑΥ η η  διαχείριση απορριμμάτων από ομάδες Δήμων και ποιες θα είναι αυτές κλπ δεν θα είναι εμπόδιο.  
Εάν όμως η Κυβέρνηση επιμείνει σε οποιονδήποτε άλλο τρόπο διαχείρισης τους, όπως πχ την καύση που ως βιομηχανική δραστηριότητα θα ζητά όλο και περισσότερο προϊόν, δηλαδή σκουπίδια και μάλιστα όλων των ειδών, ίσως και όλων των χωρών αφού διαφορετικά δεν θα είναι βιώσιμη βιομηχανία, εμείς θα αντιδράσουμε.
Αφ’ ενός γιατί θα δείξουν, όπως ήδη δείχνουν και πάλι την Φυλή, ίσως και το Μελετάνι της Μάνδρας ως χώρο δημιουργίας τους.
Αφ’ έτερου γιατί γνωρίζουμε πως εμείς είμαστε αυτοί που από τα κάτω προωθούμε, και όχι η Κυβέρνηση, την πιο προοδευτική πολιτική για την διαχείριση των απορριμμάτων, αξιοποιώντας τις θετικές εμπειρίες που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι δε ευτύχημα πως από την στιγμή που από πολλές πλευρές υπάρχουν λίγο πολύ κοινές θέσεις   πάνω σε αυτό το θέμα, εκφρασμένες επίσημα αλλά και με κινηματικές διαστάσεις, η δίκη μας βούληση είναι η πολιτική αυτή να προχωρήσει.
Εξαρτάται λοιπόν από το Περιφερειακό συμβούλιο ποια από τις δυο, απολύτως ξεκάθαρες πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων θα επιλέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου