Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Σκουπίδια Αττικής: «Μπλόκο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον Περιφερειακό Σχεδιασμό



Σοβαρό νομικό πρόβλημα για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής που είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή του, δημιουργείται μετά τη σημερινή εισήγηση του αρμόδιου επιτρόπου (εισαγγελέα) του VΙ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr- έκρινε ως «παραδεκτή» την ένσταση που κατέθεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικά με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΣΔΚΝΑ και της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής.
Η τελική απόφαση από το VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, ωστόσο, νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στην aftodioikisi.gr ότι η άποψη του εισαγγελέα έχει βαρύνουσα σημασία στην τελική κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παράλληλα με την εισήγηση του αφήνει έκθετους τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ Νίκο Χιωτάκη και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, θεωρώντας ότι είναι -αν μη τι άλλο- παράτυπες.
Σε περίπτωση που με την τελική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου γίνει δεκτή η ένσταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τότε η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε νέα προγραμματική σύμβαση ακολουθώντας διαφορετικές διαδικασίες, πράγμα που αναμένεται να καθυστερήσει και άλλο την εφαρμογή του. Κι αυτό, γιατί εκτός των άλλων την 1η Ιουλίου η διαχείριση των απορριμμάτων (και) στην Αττική περνάει στο ΦΟΣΔΑ, που θα διαδεχθεί τον ΕΣΔΚΝΑ, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει και ιδιαίτερη διάθεση να αναλάβει αυτή την ευθύνη και βεβαίως να δώσει λύση στο δύσκολο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο περιφερειακός σχεδιασμός στην ουσία βρίσκεται στον «αέρα» όχι μόνο λόγω της υπόθεσης της Κερατέας, αλλά και λόγω των νομικών εμπλοκών που υπάρχουν για την παράτυπη διαδικασία που ακολουθήθηκε.
Τι υποστήριξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στην Τ.Α.:
- Η εκτελεστική επιτροπή του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) δεν είχε καμία αρμοδιότητα να εγκρίνει-υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Το μόνο αρμόδιο όργανο ήταν το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου.
- Η προγραμματική σύμβαση είναι ασαφής, καθώς δεν υπάρχει αναλυτικό κόστος τόσο ανά εργοστάσιο όσο και ανά τόνο επεξεργασίας των απορριμμάτων.
- Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με τους εργαζομένους, οι οποίοι είναι και αυτοί που στην ουσία έρχονται σε πρώτη, άμεση επαφή με την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμάτων.
Λιακόπουλος: «Είναι ράδιο αρβύλα»
Ερωτηθείς σχετικά από την aftodioikisi.gr ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος για τις πληροφορίες της και για τη θέση του επιτρόπου τού Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τη μια δήλωσε πως «δεν ξέρω τίποτε, δεν ήμουν εκεί» και από την άλλη πως «είναι ράδιο αρβύλα».
«Δεν γνωρίζω», ήταν και η απάντηση του νομικού συμβούλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Σουλτανιά.
Τι λένε ΕΣΔΚΝΑ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Από την πλευρά των αντιδίκων, ΕΣΔΚΝΑ και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστηρίχθηκε πως δεν έχει έννομο συμφέρον η ΠΟΕ-ΟΤΑ για να προσβάλει τη σύμβαση, ωστόσο, αυτό καταρρίπτεται εκ των πραγμάτων, από τη στιγμή που εκδικάζεται η υπόθεση.
Μάλιστα, ο δικηγόρος τού ΕΣΔΚΝΑ Βαγγέλης Χατζηγιαννάκης, που επικοινώνησε με την aftodioikisi.gr, είπε ότι «όντως ο επίτροπος τάχθηκε υπέρ της θέσης της ΠΟΕ-ΟΤΑ», ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «αυτό δε σημαίνει κάτι, καθώς το 70% των προτάσεων των εισηγητών δε γίνονται αποδεκτές».
ΕΣΔΚΝΑ: Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήξερε για τη σύμβαση
Μάλιστα, ο ΕΣΔΚΝΑ -θέλοντας να αντικρούσει τον ισχυρισμό της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ότι δεν ήξερε τίποτε- σημείωσε πως οι εργαζόμενοι -διά του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας και εκπροσώπων του Συνδέσμου των εργαζομένων στον ΕΣΔΚΝΑ- είχαν γνώση της σχετικής σύμβασης, καθώς παραβρέθηκαν στο σχετικό συμβούλιο της εκτελεστικής επιτροπής.
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Δεν παραβρέθηκα σε καμία συνεδρίαση για την απόφαση υπογραφής
Ωστόσο, πηγές της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Τ.Α. σημείωσε ότι παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί η απόφαση για τη σύμβαση για τον περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΚΝΑ, κάτι βεβαίως που δεν έγινε.
Και προσφυγή ακυρότητας της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα κρίνεται, με τη διαδικασία του άρθρου 152 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η προσφυγή της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά του ΕΣΔΚΝΑ για την απόφαση 1 – συμφωνία για τα σκουπίδια, για την οποία υποστηρίζει ότι ποτέ δε συζητήθηκε στην εκτελεστική επιτροπή τού Συνδέσμου και άρα είναι παράνομη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου