Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

"Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ"

Προσπαθώντας να συμβάλλω σε μια ουσιαστική συζήτηση για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα στον τόπο μας και ειδικότερα για τους νέους, την ανεργία, καταθέτω κάποιους προβληματισμούς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση και αφετηρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε τοπικό επίπεδο.
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η ανεργία είναι ένα υπερτοπικό φαινόμενο που αποτελεί δείκτη προόδου και οικονομικής ανάπτυξης-ευημερίας όχι μόνο μιας περιοχής αλλά ολόκληρης της χώρας και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Στις μέρες μας η ανεργία στους νέους ανθρώπους αγγίζει το εξωπραγματικό ποσοστό του 60%! έχοντας μάλιστα αυξητικό ρυθμό, ενώ...
το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων νέων είναι κάτοχοι ενός ή δύο πτυχίων, μεταπτυχιακών, γνώστες ξένων γλωσσών αλλά και λοιπόν τυπικών προσόντων και δεξιοτήτων. 
Σε αυτά τα εξωφρενικά νούμερα οδηγηθήκαμε νομοτελειακά έπειτα από την εφαρμογή τριών Μνημονίων και 420! εφαρμοστικών νόμων, που επιβλήθηκαν στην οικονομία της χώρας μας από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, καθ’ υπαγόρευση φυσικά των δανειστών-τοκογλύφων μας.
Τοπικά, τα ποσοστά της ανεργίας δε διαφέρουν πολύ από τα αντίστοιχα συνολικά στη χώρα μας. Νέοι άνθρωποι, απόφοιτοι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ζουν με το χαρτζιλίκι των γονιών τους, στερούμενοι των ευκαιριών που τυγχάνουν αρκετοί συνομήλικοί τους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αν είναι τυχεροί κάνουν κανένα «μαύρο» μεροκάματο σε εργασία άσχετη με το αντικείμενο που σπούδασαν για να μπορέσουν να βγάλουν έστω τα τσιγάρα και τον καφέ τους.
Η περιοχή μας είναι κατ’ εξοχήν αγροτική και υπάρχει ακόμη αρκετό πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία νέων δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της γης μας και του περιβάλλοντος που ζούμε, πέρα των υπαρχόντων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.
Υπάρχουν για παράδειγμα ευκαιρίες ενασχόλησης με την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων. Η δημιουργία συνεταιρισμών σε κάποιους κλάδους θα μπορούσε να αναβαθμίσει το παραγόμενο προϊόν και με την ευλαβική τήρηση διεθνών στάνταρς και προδιαγραφών ποιότητας, να ανοίξουν δρόμοι για την προώθησή του σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτό να “κρατήσει” τον νέο στον τόπο του, εξασφαλίζοντάς του επαρκή εργασία. Γιατί λόγου χάρη να γίνεται μόνο η παραγωγή λαχανοκηπευτικών, φιστικιού, λαδιού, κρασιού, ελιών, μελιού κλπ εξαιρετικής ποιότητας και να μην τα συσκευάζουμε και προωθούμε οι ίδιοι αναδεικνύοντας στο κάτω κάτω και τις ίδιες τις πόλεις μας.
Άλλη μια σκέψη είναι οι καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων και αρωματικών φυτών που λόγω του ήπιου κλίματος ευνοούνται στην περιοχή μας και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αλλά και να προωθηθούν τυποποιημένα και με οργανωμένο τρόπο κυρίως σε αγορές του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μια αλυσίδα παραγωγής – τυποποίησης – προώθησης – διανομής που θα απέφερε αρκετές μόνιμες θέσεις εργασίας στον τόπο μας.
Επίσης, στη Νέα Πέραμο που η οστρακαλλιεία έχει αναπτυχθεί, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια στεγασμένη αγορά για πώληση οστράκων σε δημοτική έκταση με πλήρως τυποποιημένο τρόπο (διαλογή σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος, τα είδη των οστράκων κλπ) έτσι ώστε -ίσως και με τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού οστρακαλλιέων- να λειτουργούσε ως νέα τοπική δραστηριότητα απασχόλησης.
Κι εδώ θα είχε νόημα η δημιουργία «Δημοτικού Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποστήριξης Τοπικών Προϊόντων» ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει αρωγός για την στήριξη ανάλογων προσπαθειών. Ένα τέτοιο γραφείο θα μπορούσε να στηρίξει τις προσπάθειες είτε για χρηματοδότηση, είτε για έξοδο σε νέες αγορές, είτε για την εξεύρεση κατάλληλων υποδομών για καλλιέργειες πρωτοποριακών προϊόντων. Φυσικά ένα τέτοιο γραφείο χρειάζεται εκτός από την πολιτική βούληση και τους ειδικούς επιστήμονες που θα το επανδρώσουν.
Τι επικρατεί όμως σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.); Αντί για τους παραπάνω προβληματισμούς, λόγω της εφαρμογής του Καλλικράτη και των Μνημονίων απολύονται δημοτικοί υπάλληλοι, μόλις που λειτουργούν κάποιες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα συρρικνώνονται ολοένα οι όποιες εναπομείναντες προνοιακές δομές. Όσον αφορά στον Δήμο μας, σε πλήρη αντίθεση με το «success story» που παρουσιάζει παραπλανητικά ο κος Μαρινάκης, κατάσχονται συνεχώς οι λογαριασμοί του Δήμου λόγω χρεών, ενώ η ένταξή του σε καθεστώς επιτήρησης είναι πλέον προ των πυλών, παρόλο που, όπως και για πολλούς άλλους δήμους της χώρας, δεν ανακοινώνεται λόγω των εκλογών.
Αν και ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίζει η Τ.Α. εξαρτάται από τις κυβερνητικές λογικές και επιλογές, θα μπορούσε, ακόμα και τώρα εν μέσω μνημονιακών πολιτικών, να βοηθηθεί έστω ένα τμήμα νέων ανέργων που αγαπούν τον τόπο τους και τη γη τους και θέλουν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα που παράγονται και αυτά που θα μπορούσαν να παραχθούν, όχι μόνο για να βρουν εργασία αλλά και για να συμβάλλουν στην προβολή των πόλεών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εμείς, οι «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων & Νέας Περάμου» θεωρούμε το πρόβλημα της ανεργίας το μείζον πρόβλημα που μαστίζει σήμερα τις περιοχές μας και η προσπάθεια για την επίλυση του αποτελεί βασική προτεραιότητα μας και δεν είναι ευκαιριακή αλλά διαρκής. Γι’ αυτό και αρχικά προσπαθήσαμε μέσα από το προοδευτικό πρόγραμμά μας και μέσα από τις εναλλακτικές προτάσεις μας, να δώσουμε λύσεις αλλά και να δείξουμε τον δρόμο.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Χωρίς την αλλαγή σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας δεν θα μπορέσουμε να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Με την παρούσα μνημονιακή συγκυβέρνηση και τους τοπικούς υποστηρικτές της (που τώρα ισχυρίζονται χωρίς αιδώ ότι τάχα είναι «ανεξάρτητοι», όπως ο κος Μαρινάκης!!!) δεν υπάρχει καμία ελπίδα για καλύτερες μέρες. Γιατί άραγε θα πρέπει και πάλι να εμπιστευτούμε για να μας «σώσουν» αυτούς που μας οδήγησαν ως εδώ;
Ας δυναμώσουμε λοιπόν με την ψήφο μας την δημοτική παράταξη των «Ενεργών Πολιτών Μεγάρων & Νέας Περάμου» και τον υποψήφιο Δήμαρχο Γιάννη Μιχάλαρο, και ταυτόχρονα στηρίζοντας τους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ας στείλουμε επιτέλους προς τους κυβερνώντες το μήνυμα σε αυτές τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές πως: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στην υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στο ξεπούλημα της πατρίδας μας. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! στον εξευτελισμό της ζωής μας.

Τάσος Δέσκος
Δημοτικός Σύμβουλος «Ενεργών Πολιτών Μεγάρων & Νέας Περάμου»

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί σβήνετε τα σχόλια; Τόσο πολύ σας ενδιαφέρει ο διάλογος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή