Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Την Παρασκευή οι δήμαρχοι της Αττικής κλείνουν τους δήμους




Γαλανοπούλου Μ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/11/2012-ΑΥΓΗ-
Ρολά κατεβάζουν στους δήμους τους -με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς- αύριο Παρασκευή οι δήμαρχοι της Αττικής, ενώ ζητούν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να σταματήσει τις "συμβολικές κινήσεις" και να προχωρήσει σε πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους για την ανατροπή της διαθεσιμότητας και των άλλων ρυθμίσεων για την Αυτοδιοίκηση, οι οποίες προβλέπονται στο Μνημόνιο 3 και το Μεσοπρόθεσμο. Ωστόσο, στην ΚΕΔΕ, παρότι εμμένουν στην άρνηση συνεργασίας με την κυβέρνηση για τη διαθεσιμότητα, συνεχίζουν την αναβλητικότητα, παραπέμποντας τις αποφάσεις για τις όποιες αντιδράσεις στο προγραμματισμένο για τις 3 Δεκεμβρίου έκτακτο συνέδριο των αιρετών.


Σε ψήφισμά τους, οι δήμαρχοι της Αττικής προτείνουν το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ να αποφασίσει κλιμακούμενα κλεισίματα των δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους, καθώς και συμμετοχή των κατοίκων στις κινητοποιήσεις. Επαναλαμβάνουν ότι αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων τώρα και στο μέλλον. Ζητούν τέλος να γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής αποφασίστηκε ομόφωνα ότι θα κλείσουν όλες οι υπηρεσίες των δήμων, εκτός των παιδικών σταθμών, την Παρασκευή από τις 10 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου. Οι δήμαρχοι δε, μαζί με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού Ν. Σαράντης άσκησε κριτική στη διοίκηση της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις της "υπολείπονται τον τελευταίο καιρό των αναγκών της συγκυρίας και δείχνουν μια κρίση στρατηγικής". "Έχουμε επιτρέψει στην κεντρική εξουσία να μας θεωρεί δεδομένους και στους εργαζόμενους να αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητά μας. Η στάση μας στο ανώτατο αυτό επίπεδο έχει υπάρξει χαλαρή και ελαστική" ανέφερε.

Κ. Ασκούνης: Δεν θα αυξήσουμε τα τέλη
Σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει πριν τη γενική συνέλευση της ΠΕΔΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης είχε επαναλάβει τη διαβεβαίωση ότι οι δήμοι δεν θα συνηγορήσουν στην οριζόντια διαθεσιμότητα, σημειώνοντας ότι "το μέτρο δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και απειλούνται με διάλυση οι υπηρεσίες των δήμων". Ερωτηθείς για το αν οι ΟΤΑ θα αποστείλουν λίστες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε πως το υπουργείο έχει προχωρήσει σε απογραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων των υπαλλήλων και κατά συνέπεια τα έχει στη διάθεσή του. Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε ανοιχτός στο θέμα της "κινητικότητας", με "κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια και στόχο την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε ΟΤΑ και δημόσιο".
Παράλληλα, ο Κ. Ασκούνης διαβεβαίωσε ότι οι δήμοι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τελών, όπως προβλέπεται στις διατάξεις για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Όπως διευκρίνισε, "ακόμη και οι υπερχρεωμένοι δήμοι μέσω της πρόσφατης ρύθμισης χρεών έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ οι δήμαρχοι συναισθάνονται ότι δεν μπορούν να προσθέσουν και άλλα φορολογικά βάρη στους πολίτες".
Τέλος, ο Κ. Ασκούνης ανέφερε πως η ΚΕΔΕ θα συνεχίσει τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. "Η επίθεση κατά της Τ.Α. είναι επίθεση κατά της δημοκρατίας" είπε.
* Καθαρές υπεκφυγές χαρακτηρίζει η Ανοιχτή Πόλη τις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων για τη διαθεσιμότητα. "Οι προτάσεις Καμίνη είναι κενές περιεχομένου, διότι αντιμετωπίζουν τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων ως αυτοδιοικητικό πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή αποτέλεσμα της υλοποίησης  του τρίτου Μνημονίου", σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου