Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Δημοτικές εκλογές στον καιρό των Μνημονίων: Πόσο πολιτικές είναι;



Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Πιλίλης, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Δημάρχου κ. Μαρινάκη, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, δημοσίευσε ένα άρθρο του στον τοπικό τύπο με τίτλο “Γιατί δεν εμπιστεύομαι τους Ανεξάρτητους”. Αν και το συγκεκριμένο άρθρο είναι προφανές ότι εντάσσεται στα πλαίσια της μικροπολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης για το Δήμο Μεγάρων-Νέας Περάμου και επομένως δεν μπορεί να έχει ιδιαίτερη αξία ως πολιτικό κείμενο, εν τούτοις και μάλλον χωρίς να ήταν στις προθέσεις του αρθρογράφου δίνει την ευκαιρία να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για την ιδιαίτερη, θα λέγαμε ιστορική σημασία των επικειμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό φόβου, απελπισίας και κοινωνικής ανασφάλειας.
Η χώρα σε οικονομικό επίπεδο βιώνει την πιο δύσκολη μεταπολεμική της περίοδο ενώ σε πολιτικό επίπεδο τα παρηκμασμένα και ημιθανή κόμματα του παλαί ποτέ κραταιού δικομματισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), τα οποία και ευθύνονται για την κρίση, επιχειρούν να κρατηθούν στην εξουσία επιστρατεύοντας χωρίς ενδοιασμό οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο . Η κοινωνία μας ζει τον επιθανάτιο ρόγχο ενός νεκροζώντανου πολιτικού συστήματος εξουσίας και διακυβέρνησης που εκπνέει και το οποίο στην προσπάθεια του να κρατηθεί στη ζωή δε διστάζει κυριολεκτικά και μεταφορικά να τραφεί με τις σάρκες των πολιτών της χώρας. Αυτό είναι το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι αυτό το ιστορικό πλαίσιο που μετατρέπει τις εκλογές αυτές από μια απλή και με τοπικό κυρίως ενδιαφέρον αντιπαράθεση προσώπων, όπως γινόταν εν πολλοίς στο παρελθόν, σε μια βαθύτατα πολιτική γενική αντιπαράθεση μεταξύ του παλαιού που πεθαίνει και του νέου που προσπαθεί σε πείσμα των καιρών να γεννηθεί.
Υπό αυτούς τους όρους και εντός του συγκεκριμένου πολιτικού και ιστορικού πλαισίου όντως λοιπόν - και έχει δίκαιο ως προς αυτό ο κ. Πιλίλης- δε χωρούν ανεξάρτητοι υποψήφιοι και συνδυασμοί. Κι αυτό όχι γιατί οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι είναι «απειλή» για τη Δημοκρατία όπως προσπάθησε ατυχώς, αφελώς και μάλλον απλοϊκά να επιχειρηματολογήσει ο αρθρογράφος αλλά επειδή εδώ που έχουμε φτάσει η λύση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών δε μπορεί να βρεθεί παρά μόνο εντός ενός γενικότερου πολιτικού πλαισίου αρχών και αξιών το οποίο θα έχει συντεταγμένα προτάγματα και στόχο την ανατροπή και τη ρήξη με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Σε αυτή την πολιτική μάχη η πολιτική των ίσων αποστάσεων, η τακτική της απολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι όχι απλώς άκαιρη αλλά και επιζήμια για τον τόπο και το λαό μας.
Στην περίπτωση των Μεγάρων οι πολίτες πρακτικά έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη δημοτική παράταξη του κ. Μαρινάκη η οποία όπως προείπαμε υποστηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, στην παράταξη του ανεξάρτητου υποψήφιου κ. Σταμούλη και στην παράταξη των Ενεργών Πολιτών Μεγάρων και Νέας Περάμου που υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ.
Μια ενδεχόμενη νίκη της παράταξης του κυρίου Μαρινάκη θα μεταφραστεί την επομένη των εκλογών σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Νίκη των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία σε πανελλαδικό επίπεδο θα σημάνει έγκριση και αποδοχή της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και θα δώσει μια, κατά τη γνώμη μας, ανεπίτρεπτη παράταση ζωής στην παραπαίουσα συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου για να ολοκληρώσει το καταστροφικό τους έργο.
Από την άλλη μια νίκη του ανεξάρτητου υποψήφιου κ. Σταμούλη και του συνδυασμού του στη δεδομένη χρονική συγκυρία όχι μόνο δε θα προσφέρει κάτι στον τόπο αλλά θα χρησιμοποιηθεί και αυτή επικοινωνιακά από την κυβέρνηση , σε συνδυασμό με τις νίκες άλλων ανεξάρτητων συνδυασμών, ως ψήφος ανοχής προς αυτήν. Επιπλέον κι εδώ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να αποκτήσουν την απαραίτητη συνοχή και τον απαιτούμενο κοινό βηματισμό προκειμένου να αντισταθούν αποτελεσματικά στις επιλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Η κυβέρνηση στην περίπτωση των ανεξάρτητων δημάρχων θα έχει πάντοτε το στρατηγικό πλεονέκτημα να αντιμετωπίζει κάθε ένα από αυτούς ξεχωριστά στρέφοντας τον ένα ενάντια στον άλλο κάτι που δε θα μπορεί να πράξει αν έχει απέναντι της ένα ενιαίο, συμπαγές, και πολιτικά συντεταγμένο μέτωπο κοινωνικής αντίστασης.
Εμείς, οι Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου, ζητούμε από τους συμπολίτες μας να εκφράσουν μαζικά την αποδοκιμασία τους προς την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Σαμαρά και να μη δώσουν παράταση ζωής και ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση είτε άμεσα μέσω του συνδυασμού του κ. Μαρινάκη , είτε έμμεσα μέσω του ανεξάρτητου υποψήφιου κ. Σταμούλη. Καλούμε τους δημότες των πόλεων μας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια και να τιμωρήσουν πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία και τα τοπικά της στελέχη.
Ως Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου ζητάμε από τους πολίτες του Δήμου μας να μας δώσουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουμε μια δημοτική αρχή η οποία θα επιδιώξει: α) να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πόλεων μας και του τόπου μας και β) να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία ενός ευρέος παλλαϊκού πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου αντίστασης των δήμων τη χώρας μας, ενάντια στη λιτότητα, στη φτώχεια, στην ανέχεια, στον εξανδραποδισμό του λαού μας και στη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους. Για να σταματήσουμε το γρηγορότερο την καταστροφή και να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας.

Εκ του γραφείου τύπου της «Δημοτικής κίνησης Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου