Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ανατρεπτικές προτάσεις και όραμα!



Μπορεί η ανάπτυξη στις μέρες μας να είναι μια λέξη φαιδρή και να προκαλεί χαμόγελα στο πρόσωπο αρκετών, είναι όμως αδιαμφισβήτητα ο μοναδικός τρόπος για να επαναφέρουμε τις ζωές μας και την αξιοπρέπειά μας εκεί που μας αξίζει.

Σαν Ενεργοί Πολίτες, πιστεύουμε πως η ανάπτυξη στον τόπο μας όχι μόνο δεν είναι όνειρο, αλλά είναι πραγματικότητα, μια πραγματικότητα όμως κλεισμένη καλά στην κατάψυξη. Ανάπτυξη σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει καλύτερος τρόπος ζωής, σημαίνει πολιτισμός. Για να έρθει, απαιτείται όραμα, ενωτική διάθεση, σχέδιο και αποφασιστικότητα, όποιος τα διαθέτει μπορεί να υλοποιήσει τα πάντα. 

Με επίκεντρό μας τον πολίτη, πιστεύουμε πως ένας από τους τρόπους που θα έρθουν χρήματα στην πόλη μας και θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα είναι η αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων δυνατοτήτων μας, αλλά κάτω από μια νέα οπτική, την οπτική της πραγματικής θέλησης για ανάπτυξη και πρόοδο. Με νέους τρόπους προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων, με εκ νέου σχεδιασμό αξιοποίησης των αρχαιολογικών και θρησκευτικών μας μνημείων, με προβολή και σωστή διαμόρφωση των παραθαλάσσιων περιοχών μας, με αλλαγή των κεντρικών αγορών και γειτονιών των ίδιων μας των πόλεων. 

Παρακάτω θα σας παρουσιάσω δύο έργα που κατά τη γνώμη μου θα φέρουν χρήματα στο Δήμο μας, το ένα είναι ίσως ένα μακρινό όραμα με τα σημερινά δεδομένα, το άλλο είναι όμως αρκετά ρεαλιστικό και μέσα στα πλαίσια των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Τα δύο αυτά έργα είναι ένα μέρος από το πρόγραμμα των Ενεργών Πολιτών πάνω στους τομείς της Τουριστικής Ανάπτυξης και του Πολιτισμού που θα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα σε μερικές ημέρες.

Πεζοδρόμηση της αγοράς με προοπτική Ανοιχτού Εμπορικού Κέντρου.

Προκειμένου να ανακόψουμε την εμπορική πτώση των καταστημάτων της πόλης των Μεγάρων, καθώς και την άνοδο των Super Markets και πολυκαταστημάτων , προτείνουμε την πεζοδρόμηση της κεντρικής αγοράς ώστε η καθημερινή επίσκεψη των πολιτών να μετατρέπεται σε διασκέδαση και πραγματική εμπειρία χαλάρωσης και βόλτας. Οι πολίτες και ειδικότερα οι οικογένειες, πρέπει να νιώθουν ασφαλείς και να έχουν την δυνατότητα να κάνουν όχι μόνο με άνεση και ηρεμία τα ψώνια τους, αλλά να απολαμβάνουν τον καφέ τους, ή να μπορούν να παίξουν με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια τους. Οι περισσότεροι θυμόμαστε πόσο επιτυχία είχαν οι δύο μονοήμερες προσπάθειες για διακοπή της κυκλοφορίας στο παρελθόν, οι περισσότεροι θυμόμαστε τα παιδιά που έπαιζαν στο δρόμο ανέμελα, γεμάτα χαμόγελα. Καιρός αυτό να γίνει καθημερινότητα για όλους μας. 

Ταυτόχρονα θα προωθήσουμε και θα στηρίξουμε την ανακαίνιση των προσόψεων σε καταστήματα που είναι εγκαταλελειμμένα ή ανοίκιαστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε η αγορά να έχει μια όσο το δυνατόν ενιαία καλαισθησία και να μετατραπεί σιγά σιγά σε Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο (Open Mall). Ένας θεσμός που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί σε άλλες πόλεις με επιτυχία και έφερε ανανέωση στον τρόπο που οι πολίτες απολαμβάνουν την πόλη τους και τα ψώνια τους. 

Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Για να δημιουργήσουμε επισκεψιμότητα και να προσελκύσουμε τουρίστες στην πόλη μας πρέπει να έχουμε πριν δημιουργήσει και αιτίες επισκεψιμότητας. Η τουριστική δραστηριότητα της πόλης των Μεγάρων και της Νέας Περάμου πρέπει ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι καθημερινή, ώστε η οποιαδήποτε επένδυση να αποσβεσθεί άμεσα και να είναι κερδοφόρα για τους Δημότες αλλά και για τον ίδιο το Δήμο. 

Με αυτό το σκεπτικό θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Χωρίς να μπαίνουμε σε βαθύτερη ανάλυση, φανταστείτε ομάδες τουριστών ή σχολείων να μπορούν να μπαίνουν σε ειδικά διαμορφωμένα πλοιάρια, να αναλαμβάνουν ρόλους, όπως του κωπηλάτη, μαχητών ή άλλους και να ζουν με σχετικό ρεαλισμό ολόκληρη τη μάχη. Η δραστηριότητα δεν θα εξαντλείται εκεί, θα είναι ολοήμερη και θα προσφέρεται στους επισκέπτες περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και στις δύο πόλεις με στάσεις για ανάπαυση, καφέ και φαγητό. Το γεγονός θα μπορούσε να συνδυαστεί και με άλλες δραστηριότητες που σύντομα θα παρουσιάσουμε στο πρόγραμμά μας.  


Δεν φοβόμαστε να έχουμε όραμα, δεν φοβόμαστε να βλέπουμε μακριά, πάντα όμως ρεαλιστικά, πάντα μέσα στις δυνατότητες τις εποχής μας, πάντα ανοιχτοί σε συνεργασίες που θα ωφελήσουν τις πόλεις μας και πάντα με γνώμονα το συμφέρον όλων των πολιτών του Δήμου. Ο Δήμος μας έχει υπεράριθμες δυνατότητες, πρέπει να τις δούμε επιτέλους σοβαρά, πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Με μερικές απλές, χαμηλές σε κόστος, αλλά έξυπνες κινήσεις, μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Ιωάννης Μιχάλαρος
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγάρων & Ν. Περάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου