Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Ξεσηκωμός σε δήμους και νομαρχίες για τη διαθεσιμότητα



E-mail
ΕκτύπωσηPDF


Την αντίδραση ολοένα και περισσότερων δήμων και νομαρχιών απέναντι στο μέτρο της διαθεσιμότητας καλείται να αντιμετωπίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με ψηφίσματά τους, περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια αποφάσισαν τα τελευταία 24ωρα να μην αποστείλουν τις λίστες με τα ονόματα των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Διαβάστε επίσης στο tvxs.gr: Θέμις Μπαλασόπουλος: «Και τα επεισόδια μια... παρεξήγηση ήταν»

Την Πέμπτη, ο δήμος Αθηναίων, μετά από εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, κατήγγειλε το νόμο και αποφάσισε να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου σε ενδεχόμενη νομική προσφυγή. Στην απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης σχολιάζοντας την διαθεσιμότητα ανέφερε πως «πρόκειται για μια αναξιοκρατική και άδικη πρακτική μείωσης του προσωπικού, η οποία δεν βασίζεται σε κανένα αντικειμενικό κριτήριο αξιολόγησης των εργαζομένων ή του έργου που προσφέρουν στο δήμο, όπως συνέβη και με την παρωδία της πρώτης εφεδρείας».
Ωστόσο στο εν λόγω ψήφισμα δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση του Νίκου Σοφιανού (ΚΚΕ), που ζήτησε να αναφέρεται ότι ο δήμος Αθηναίων «δεν θα επιτρέψει να σταλεί ούτε ένα όνομα εργαζομένου και δεν θα εκδοθεί ούτε μια διαπιστωτική πράξη για διαθεσιμότητα – απόλυση, και σε αυτή την κατεύθυνση θα σταλούν άμεσα τα απαιτούμενα εντέλλεσθαι στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες».
Δύο ημέρες πριν, στην Τρίπολη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην σταλεί κανένα στοιχείο από το δήμο «που θα διευκολύνει την απόλυση, τη διαθεσιμότητα ή μετάταξη υπαλλήλων του δήμου και των νομικών του προσώπων».
Είχε προηγηθεί η ίδια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. «Πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα ότι τέτοιου είδους μέτρα αποκεφαλίζουν την ήδη ευνουχισμένη τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Την ίδια ώρα, τα περιφερειακά συμβούλια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησαν και οι δήμοι Πατρών, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Χανίων, Πειραιά κ.α.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, πολλοί δήμαρχοι από όλη τη χώρα επικοινωνούν με βουλευτές και πολιτικούς παράγοντες και διαμαρτύρονται για την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την άρνησή τους να αποστείλουν λίστα με ονόματα υπαλλήλων, οι οποίοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα.
Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι που πρόκειται να μπουν σε διαθεσιμότητα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τους δήμους και η προώθηση του προγράμματος εξαρτάται από την συνεργασία των δημάρχων και περιφερειαρχών. Πάντως από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύουν πως στην περίπτωση που καθυστερήσει η αποστολή των συγκεκριμένων στοιχείων τότε οι περικοπές των δημοτικών υπαλλήλων που θα μπουν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας θα γίνουν αναδρομικά.
Πηγή: tvxs.gr, 16-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου