Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Το διπλό μήνυμα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών»

«Το διπλό μήνυμα των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών»

Άρθρο του Μελέτη Κατρακούλη
Υποψήφιου Δημοτικού Σύμβουλου με τον Τάσο Δέσκο και τους «Ενεργούς Πολίτες»

Η Ελλάδα ολοκληρώνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα άκρως αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης. Πρόκειται για ένα μοντέλο που διακρίνεται για τον υπερ-συγκεντρωτισμό του, την πελατειακή λειτουργία του, ένα μοντέλο όπου η αναπτυξιακή διαδικασία αλλά και οι τυπικά αποκεντρωμένοι θεσμοί της αυτοδιοίκησης αποκτούν δευτερεύοντα ρόλο, ενώ παράλληλα η προσβασιμότητα του πολίτη στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Το σύστημα αυτό του δικομματισμού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν είναι απλά κομματικο - πελατειακό αλλά και άκρως  αναποτελεσματικό με συχνά φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας στη δημόσια ζωή. Οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας μετατίθενται και συσσωρεύονται αντί να επιλύονται, ενώ απουσιάζει η στρατηγική για την ανάπτυξη και οι διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων και των αναγκαίων αναπτυξιακών επιλογών.
Η πολιτική για την ανάπτυξη που εφαρμόστηκε στη χώρα δημιούργησε υπερκέρδη στις τράπεζες και σε κάποιες επιχειρήσεις, ενώ το περιεχόμενο της ανάπτυξης προσδιορίστηκε από τα υπερκέρδη αυτά χωρίς να συνοδεύεται όμως από τη δημιουργία επαρκών θέσεων σταθερής απασχόλησης. Το φάσμα της ανεργίας χτυπά πλέον εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους (15% η ανεργία το 2012). Επιπρόσθετα οι περιφέρειες της Χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και τεράστια νέα ζητήματα, παράλληλα με τα χρόνια και επιδεινούμενα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και έχουν σχέση τόσο με το περιβάλλον όσο και το γενικότερο πεδίο σχεδιασμού των πόλεων και των σχέσεων τους με τις περιφέρειες και την ύπαιθρο συνολικότερα. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να παραμένει κατ’ ουσίαν  μια περιφέρεια, με την Κεντρική διοίκηση να εξακολουθεί να παίζει απόλυτο και καθοριστικό ρόλο. Τίθεται έτσι ως άμεσο και επιτακτικό αίτημα μία συνολική, ριζοσπαστική, δημοκρατική και αποκεντρωμένη μεταρρύθμιση των πολιτικών και διοικητικών δομών του κράτους.
Είναι προφανές ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοέμβρη θα διεξαχθούν σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον από όλες όσες έχουν γίνει από τη μεταπολίτευση ως σήμερα. Αυτό σημαίνει, και με δεδομένο τρία στοιχεία: την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη όπως την εφαρμόζει ή προσπαθεί να την εφαρμόσει η κυβέρνηση, την επιτήρηση από το Δ.Ν.Τ. (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), και τη γενικότερη κρίση όχι μόνο στην οικονομία της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως, ότι οι πολίτες αυτή τη φορά έχουν την δυνατότητα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να τιμωρήσουν αυτούς που έφτασαν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο, καταψηφίζοντας τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και των εκπροσώπων τους στις πόλεις μας και την περιφέρεια.
Πιο συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδοι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος Μεγάρων - Νέας Περάμου, αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων ως αποτέλεσμα αυτών κυρίως των επιλογών των κομμάτων της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι τα βασικά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να θέσουμε προτού αποφασίσουμε που θα δώσουμε αυτή την φορά την ψήφο μας είναι τα ακόλουθα: Ποιος ευθύνεται άραγε για την κρίση αυτή; Που πήγαν τα δις ευρώ που όλοι ψάχνουν;  Που πήγαν οι μίζες της SIEMENS; Πόσα δις ευρώ ζημιώθηκε το Δημόσιο με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Τι έγινε με το χρηματιστήριο, τις «φούσκες» και τα «ραδιενεργά» ομόλογα; Γιατί η ανεργία και η ακρίβεια καλπάζουν ασταμάτητα; Γιατί κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα; Γιατί σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και της ανέχειας;
Παράλληλα θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη είναι στην ουσία ένας μηχανισμός επιβολής και συγκέντρωσης νέων φόρων με αποκεντρωμένο χαρακτήρα οικονομικής αφαίμαξης των νέων δήμων και χειραγώγησης των δημοσίων (και όχι μόνο) υπαλλήλων που εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η όλη φιλοσοφία του (ειδικά μάλιστα με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί) έχει ξεκάθαρα αντιλαϊκό χαρακτήρα. Εξάλλου και οι ίδιοι οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύονται αυτό το εγχείρημα της κυβέρνησης, με την ίδια τους την άρνηση να τεθούν επικεφαλής ψηφοδελτίων σε Δήμους και Περιφέρειες.
Εκτός όμως από αυτά τα κριτήρια θα πρέπει οι πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου να λάβουν υπόψη τους και τοπικά ζητήματα. Αρχικά ας δούμε τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό όπου στη Βαρέα για παράδειγμα η χρήση γης εξακολουθεί να διατηρεί το υπάρχον αντιαναπτυξιακό καθεστώς. Και πρέπει να παραδεχτούμε εδώ ότι είμαστε η μόνη πόλη στην Ελλάδα και ίσως και στον κόσμο που αντί να αναπτυσσόμαστε προς τη θάλασσα, γίνεται το αντίθετο προς το βουνό. Η σύνταξη του Γ.Π.Σ. έγινε (όπως έγινε) με αντιαναπτυξιακά κριτήρια και χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για το σύνολο του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι το Βιομηχανικό πάρκο της πόλης μας (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ) να εξακολουθεί να στερείται βασικών λειτουργικών υποδομών. Έτσι η περιοχή μας όχι μόνο δεν αναπτύσσεται αλλά παρατηρείται ακριβώς το αντίθετο, ενώ πολλές φορές δεν γίνεται ούτε το αυτονόητο και αυτό γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τις ευθύνες των πλειοψηφιών στην τοπική (δημοτική και νομαρχιακή) αυτοδιοίκηση: για το τι είδους ανάπτυξη επιδίωξαν τόσα χρόνια.
Η περιοχή μας, ενώ παράγει πολύ καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα υστερεί σημαντικά στον τομέα της τυποποίησης. Πέρα δηλαδή από την οργάνωση ετήσιας έκθεσης για την προβολή των Μεγαρικών προϊόντων όπως: λάδι, φυστίκια, κρασί, μέλι, λαχανικά προϊόντα αλλά και πτηνοτροφικά προϊόντα (αυγά, κοτόπουλα), χρειάζεται να γίνει πρωτίστως ένας προγραμματισμός από μηδενική βάση, με σωστή οργάνωση και εφαρμογή τεχνογνωσίας ώστε τα προϊόντα μας αυτά να γίνουν ευρέως γνωστά και να είναι και ανταγωνιστικά. Προς αυτή την κατεύθυνση όμως δυστυχώς δεν ευτυχήσαμε να δούμε κανένα δήμαρχο ή νομάρχη να ασχοληθεί πραγματικά.
Η ευρύτερη περιοχή μας επίσης, με την τεράστια έκτασή της, με το μοναδικό κλίμα της και το άφθαρτο φυσικό κάλλος της, με την αγριότητα του τοπίου της που σε μερικές περιπτώσεις έχει σήμερα βιαστεί και εγκαταλειφθεί και χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας και αποκατάστασης, πρέπει να προστατευθεί, να διαφυλαχθεί και επιτέλους να αναδείξει τον φυσικό της πλούτο ώστε με τις κατάλληλες και ήπιες υποδομές να μετατραπεί σε πόλο έλξης για αναψυχή και ξεκούραση όχι μόνο για τους κατοίκους των πόλεών μας αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου, με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στα πρότυπα άλλων επιτυχημένων προσπαθειών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για όλα όσα δεν έχουν γίνει έως σήμερα και καταδίκασαν την περιοχή μας να γίνει από Δυτική Αττική σε «Δυτική Αφρική» ευθύνη φέρουν όλοι αυτοί που διοίκησαν τον τόπο χρόνια τώρα, και αυτοί ήταν οι χρισμένοι αντιπρόσωποι των δύο παλαιών κομμάτων εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Απόρροια της προαναφερόμενης έλλειψης σχεδιασμού και οράματος είναι η παντελής έλλειψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή μας. Παντού ανεξέλεγκτες μικροχωματερές, μπάζα, σκουπίδια αλλά και επικίνδυνα απόβλητα (και ας το αποκρύπτουν επιμελώς). Η ανακύκλωση είναι λέξη άγνωστη και σίγουρα δεν μπορεί να υφίσταται με 5 ή 10 κάδους που τοποθετήθηκαν στις πόλεις μας. Αυτό είναι κομπογιαννιτισμός και υποκρισία. Βασική προϋπόθεση για την ανακύκλωση, βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, είναι η δημιουργία δημοτικού εργοστασίου ολοκληρωμένης επεξεργασίας και ανακύκλωσης, η λειτουργία του οποίου θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους και για τον τόπο. Πρώτα και κύρια για το περιβάλλον, έπειτα για τον πολίτη αλλά και για την τοπική οικονομία γενικότερα. Και θα μπορούσα να αναφέρω ένα πλήθος άλλων προβλημάτων που αφορούν στις πόλεις μας που δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά και τα οποία και οδήγησαν τις πόλεις μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή μας να φαντάζει τριτοκοσμική.
Παρόλα αυτά τα προφανή, ακόμα και σήμερα, οι κ. Στρατιώτης, Μαρινάκης και Σταμούλης προσπαθούν να μας ξεγελάσουν πάλι με ψεύτικες υποσχέσεις. Ας μας πουν λοιπόν που θα βρουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τις κοινωνικές παροχές που υπόσχονται για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, πολιτιστικά κέντρα, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κλπ, όταν το Μνημόνιο προβλέπει να περικόπτονται 1δις ευρώ κάθε χρόνο από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μήπως τα χρήματα που κόβονται σκοπεύουν οι Δήμοι να τα παίρνουν από τους πολίτες μέσω της επιβολής νέων και δυσβάσταχτων δημοτικών φόρων και τελών με παράλληλη αύξηση των ήδη υπαρχόντων; Τις «φρούδες» υποσχέσεις σας κύριοι να τις δώσετε αλλού, όχι στο λαό της πόλης μας. Τέρμα η κοροϊδία, όχι άλλα ψέματα.
Η ψήφος μας λοιπόν σε αυτές τις εκλογές δεν είναι και τόσο αθώα όσο αρχικά μπορεί να νομίζαμε, αλλά επιβάλλεται και πρέπει να είναι πολιτική, γιατί δίνοντας την ψήφο μας στον φίλο, τον συγγενή, τον γνωστό μας, που πλαισιώνουν ψηφοδέλτια των κ. Στρατιώτη, Μαρινάκη και Σταμούλη, είναι σαν να επιβραβεύουμε τα κόμματα του Μνημονίου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και να τους δίνουμε το πράσινο φως για ένα δεύτερο, τρίτο και ούτω καθεξής νέο Μνημόνιο. Στην πράξη δηλαδή αυτό θα σήμαινε περισσότερη ανεργία, ακρίβεια, κλείσιμο μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, φτώχεια, εγκληματικότητα.
Και βέβαια τους αγαπάμε τους κουμπάρους και τους φίλους μας, όμως σε αυτές τις παλιές και αποτυχημένες παρατάξεις και κόμματα ψήφο δεν δίνουμε. Γιατί το συμφέρον τους, το κομματικο-πελατειακό αλλά και πολλές φορές το ίδιον είναι να προσθέσουν περισσότερο μπλε ή πράσινο στο χάρτη της Ελλάδας το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κατρακούλης Μελέτιος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Υ.Σ: Ο Πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο δήλωσε ότι διοικώ μια διεφθαρμένη χώρα. Το ποιοί είναι όμως διεφθαρμένοι το γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά όλοι μας. Φτάνει να το δείξουμε και στην κάλπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου