Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΑΣΟΥ ΔΕΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

1.     Πώς αποφασίσατε να κατέβετε αυτόνομα, ως υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές;

1)Η συνεχιζόμενη αδράνεια των σημερινών Δημοτικών Αρχών Μεγάρων και Νέας Περάμου και η εμμονή τους στην στείρα διαχείριση ενός λαθεμένου μοντέλου ανάπτυξης για την ευρύτερη Μεγαρίδα, σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση, τη φαυλότητα και την επικίνδυνη αλαζονεία που επιδεικνύουν σε  κάθε τους βήμα, κούρασαν και δημιούργησαν έντονη ανασφάλεια στους πολίτες. Από την άλλη η ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης και ο φόβος της να τοποθετηθεί με καθαρότητα και σαφήνεια στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας (προκειμένου να μην θίξει συμφέροντα και να είναι αρεστή σε όλους) απογοήτευσε ακόμα περισσότερο τους συμπολίτες μας.
Αυτό που επιζητά ο τόπος είναι το νέο, το εναλλακτικό, το δίκαιο, το ανθρώπινο, το εναλλακτικό που πρεσβεύουν οι «Ενεργοί Πολίτες». Αντί δηλαδή να μεμψιμοιρούμε και να μένουμε απαθείς σε όσα συμβαίνουν γύρω μας αποφασίσαμε ότι πρέπει να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να αγωνιστούμε μέσω της συμμετοχής μας στα κοινά για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που αγαπάμε, ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

2.     Ποιο είναι το βασικό σημείο του προγράμματός σας;

2) Όπως θα διαπιστώσατε και εσείς, στο 24σέλιδο πρόγραμμά μας γίνεται εκτενής αναφορά στην υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου για την ανάπτυξη της παράκτιας περιοχής της ευρύτερης Μεγαρίδας (από τον Λουτρόπυργο έως την Κινέτα) που προτείνουμε να αντιμετωπιστεί ως ένας ενιαίος άξονας υποδοχής δραστηριοτήτων ήπιου οικοτουρισμού σε συνδυασμό με την παράλληλη αγροτική ανάπτυξη (γεωργία, πτηνοτροφία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, βιοκαλλιέργειες κ.α.), καθώς και στην αντιμετώπιση χρόνιων  περιβαλλοντικών προβλημάτων όπως ΧΑΔΑ, πτηνοτροφικά απόβλητα, υγροβιότοπος, με σαφείς και συγκεκριμένες θέσεις. Πιστεύουμε ότι υπάρχει φοβερά μεγάλη καθυστέρηση επίλυσης των ανωτέρω, καθώς η σημερινή  Διοίκηση σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο δεν είχε ούτε την βούληση αλλά ούτε και σαφή προσανατολισμό για την αντιμετώπισή τους.
Εμείς θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες προς τις κατευθύνσεις αυτές και να διεκδικήσουμε -μέσω της υποβολής ολοκληρωμένων προτάσεων- προγράμματα χρηματοδότησής τους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και όχι απλά να «φωτογραφίζουμε», να διαιωνίζουμε και να μεταθέτουμε την επίλυση των προβλημάτων αυτών για τις επόμενες γενιές, όπως οι μέχρι τώρα Διοικήσεις έκαναν.

3.     Έχετε μιλήσει, μέσω ανακοινώσεων του συνδυασμού σας, για ψήφο κατά του Μνημονίου και για τις περικοπές που αυτό θα επιφέρει στο Δήμο και στην τοπική κοινωνία. Εσείς, πώς θα διαχειριστείτε αυτές τις περικοπές; Ποια είναι η πρότασή σας για την αντιμετώπιση των περικοπών του Μνημονίου στις κοινωνικές παροχές του Δήμου;

3)Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς  προς τους συμπολίτες μας και όχι να  «χαϊδεύουμε αυτιά». Γι αυτό και λέμε ξεκάθαρα ότι θα αντισταθούμε στους περιορισμούς του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, ο οποίος είναι επιταγή του  Μνημονίου, και θα παλέψουμε μέσα και έξω απ’ τα Δημοτικά Συμβούλια για την κατάργησή του στην πράξη. Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, οι μειώσεις των χρηματοδοτήσεων από την κεντρική  διοίκηση, η κατάργηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, οι επερχόμενες απολύσεις και η επιβολή νέων δημοτικών φόρων και τελών δεν μπορούν και δεν πρέπει να περάσουν. Θα αντισταθούμε σθεναρά στην επιβολή κάθε μέτρου υποβάθμισης της ζωής μας, καλώντας όλους τους πολίτες σε συστράτευση για την αποτροπή τους.

4.     Το ζήτημα που σας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα είναι η προστασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου. Το πρόβλημα αυτό λύθηκε με την υπαγωγή του σε πρόσφατη υπουργική απόφαση. Ποια είναι τα περιβαλλοντικά θέματα που χρήζουν προσοχής και επίλυσης;

4) Θα ήθελα πρωτίστως να διευκρινίσω ότι το πρόβλημα στην περιοχή του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου δεν λύθηκε με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και οικοδομικών εργασιών. Άνοιξε βέβαια ο δρόμος για τον οριστικό αποχαρακτηρισμό της περιοχής από ζώνη υποδοχής βιομηχανικών δραστηριοτήτων και την τελική υπαγωγή της σε ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας. Έως τότε όμως οφείλουμε όλοι, μαζί με τον Συντονιστικό Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου, να επαγρυπνούμε και να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα τις ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση της θεσμοθετημένης προστασίας του. Όσον αφορά τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης σας αναφέρω τα ακόλουθα:

-ΧΑΔΑ: Η απαράδεκτη κατάσταση της χωματερής των Μεγάρων πρέπει να τελειώσει. Υπάρχει λύση που να είναι οικολογική, οικονομικά φτηνή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και είναι και προσοδοφόρα. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε με τέσσερα στάδια: πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση – ανακύκλωση. Δηλαδή μείωση του όγκου των απορριμμάτων  στην πηγή τους με παροχή κινήτρων στους δημότες να ελαττώσουν τα σκουπίδια που παράγουν και να αυξήσουν την ανακύκλωση, παροχή κάδων αναερόβιας ζύμωσης (κομποστοποίησης) σε νοικοκυριά που διαθέτουν αυλές για την εναπόθεση των οργανικών απορριμμάτων τους και την παράγωγη λιπάσματος για τον κήπο τους, δημιουργία σύγχρονου δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον χώρο της παλιάς χωματερής.
-Πτηνοτροφικά απόβλητα: Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων που παράγονται από τις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας προς αναερόβια επεξεργασία για την παραγωγή βιοαερίου (που χρησιμοποιείται ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αλλά και για τις μεταφορές) ή και λιπάσματος. Πρόκειται για μια βιώσιμη επένδυση η οποία παράλληλα επιδοτείται. Επιπρόσθετα χρειάζεται να εξοπλιστεί ο δήμος με ένα ειδικό όχημα για την οργανωμένη περισυλλογή και μεταφορά της κοπριάς προς τη μονάδα επεξεργασίας αλλά και  αυστηρός έλεγχος για την αποτροπή της ανεξέλεγκτης ρίψης της στον κάμπο.
-Σύνδεση της αποχέτευσης της Ν. Περάμου με τον βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων. Υποχρέωση όλων των πολιτών στα Μέγαρα να συνδεθούν με τις αναμονές του βιολογικού με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για τα μεγάλα κόστη σύνδεσης άνω των 300 ευρώ.

-Έλεγχος της υπεράντλησης των υπογείων υδάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων για άρδευση και δημοτική χρήση.

-Αποτροπή της εγκατάστασης εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ

- Φύτευση, και όχι κοπή, δένδρων μέσα στον οικιστικό ιστό - αξιοποίηση ελεύθερων χώρων συμμετρικά των πόλεων για δημιουργία αλσυλλίων - πάρκων ξεκούρασης - παιδικών χαρών κλπ.

- Σοβαρή εξέταση σχεδίου απομάκρυνσης των δεξαμενών πετρελαίου των ΕΛΠΕ και του πολιτικού αεροδρομίου.


5.     Αποφασίσατε να κάνετε μια προεκλογική εκστρατεία διαφορετική από των υπόλοιπων υποψηφίων, δηλαδή χωρίς αφίσες, κλπ. Πώς προβήκατε σε αυτήν την απόφαση και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

5) Υπήρχε έντονη επιθυμία αλλά και παρότρυνση από αρκετούς φίλους του συνδυασμού μας να επιλέξουμε μια τέτοιου είδους προεκλογική εκστρατεία. Το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορείς από τη μία να έχεις το περιβάλλον σαν πρώτη προτεραιότητα και από την άλλη να χρησιμοποιείς για την προεκλογική σου εκστρατεία τόνους χαρτιού και πλαστικού για να κάνεις προσωπικές διαφημίσεις και προβολές. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις αρχές μας.
Εξίσου βέβαια σημαντικός λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι η πεποίθηση ότι σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που ζούμε και βιώνουμε όλοι μας καθημερινά λόγω της ανεργίας, της ανέχειας, της έλλειψης χρημάτων, των περικοπών συντάξεων και μισθών, αποτελεί πρόκληση η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων για την προσωπική προβολή, και φυσικά δεν εννοούμε των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων των συνδυασμών, αλλά την προσωπική προβολή των επικεφαλής και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων τους.
Ένας τρίτος λόγος είναι ότι δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι σε μία άσχημη εικόνα της πόλης μας πριν και μετά τις εκλογές, και επιδιώκουμε μέσα από την στάση μας αυτή την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και του επιπέδου του τοπικού προεκλογικού αγώνα.
Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσαμε όλες τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή τους όχι μόνο για μια πραγματικά καθαρότερη πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά τελικά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον τόπο μας, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν…
Η ανταπόκριση όμως του κόσμου σε αυτή μας τη στάση είναι ιδιαίτερα θετική καθώς μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε απρόσκοπτα και σε αυτή τη λογική τον προεκλογικό μας αγώνα. Άλλωστε πεποίθησή μας είναι ότι το περιεχόμενο είναι αυτό που έχει αξία και όχι το περιτύλιγμα.

6.     Προέρχεστε πολιτικά από τον χώρο του Συνασπισμού; Γιατί δεν επιδιώξατε την κομματική στήριξη ώστε να διεκδικήσετε μεγαλύτερο κομμάτι ψηφοφόρων;

6) Η στήριξη του συνδυασμού μας από τον χώρο του Συνασπισμού, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ευρύτερης αριστεράς είναι δεδομένη. Είναι γνωστό ότι η πολιτική κίνηση του Συνασπισμού  Μεγάρων και Νέας Περάμου έπειτα από διαβούλευση και δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετείχαν και πρόσωπα που δεν εντάσσονται κομματικά κάπου αλλά δραστηριοποιούνται ενεργά στην πολιτική ζωή των πόλεών μας, αποφάσισε με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες την στήριξη του συνδυασμού των Ενεργών Πολιτών και του προσώπου μου ως επικεφαλής του.
Θα ήθελα να τονίσω επίσης, ότι δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο να κρύβει κανείς την πολιτική του ταυτότητα και τα πιστεύω του πίσω από τη λέξη «ανεξάρτητος» προσπαθώντας να παραπλανήσει τους πολίτες. Πόσο ανεξάρτητος συνδυασμός μπορεί να είναι άραγε ο συνδυασμός του κ. Μαρινάκη όταν ο ίδιος έχει επιλεγεί από τη Ν.Δ. στο παρελθόν για υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος ή ο συνδυασμός του κ. Στρατιώτη όταν ο ίδιος συμμετείχε ως υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του επικεφαλής;

7.     Είχατε στο παρελθόν υποστηρίξει την «Κίνηση Πολιτών». Η «Κίνηση» αποτελεί πια κομμάτι του νέου συνδυασμού της «Ένωσης Πολιτών». Γιατί δεν ακολουθήσατε την συνένωση; Γιατί δεν ενταχθήκατε στην «Ένωση Πολιτών» και αποφασίσατε την αυτόνομη κάθοδο;

7) Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2006, ο χώρος της αριστεράς αποδεσμεύτηκε εκλογικά από την Υπερκομματική Κίνηση Πολιτών. Συμμετείχε, όχι  οργανωμένα, στις διαδικασίες συνένωσης των δύο συνδυασμών, χωρίς αυτό να αποτελεί δεδομένο στο νέο σχήμα της Ένωσης Πολιτών.
Το νέο σχήμα, προσπάθησε να συγκροτήσει ένα μέτωπο απέναντι στη σημερινή Δημοτική Αρχή χωρίς όμως ιδεολογική πλατφόρμα, με κύριο όπλο την φραστική αντιπολίτευση του επικεφαλής, που πολλές φορές γινόταν χωρίς σκοπό και κυρίως χωρίς αποτέλεσμα.
Εμείς θέλουμε συνδυασμούς που να λειτουργούν μέσα στους πολίτες, με τους πολίτες, διεκδικώντας και αντιδρώντας δυναμικά σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης της περιοχής μας και γενικότερα της ποιότητας ζωής μας.
Υπήρξαν βέβαια προσπάθειες προσέγγισης με τον επικεφαλής της Ένωσης Πολιτών οι οποίες δεν έφεραν αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι αρκετές θέσεις και απόψεις από προβεβλημένα στελέχη της Ένωσης Πολιτών πάνω σε καίρια ζητήματα της καθημερινότητας κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με την προγραμματική διακήρυξη και τις αρχές του συνδυασμού μας.


8.     Τι θα κάνετε στην περίπτωση που στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών δεν βρεθείτε στις δύο πρώτες θέσεις; Θα στηρίξετε κάποιον άλλο συνδυασμό;

8) Αυτό είναι ένα θέμα που θα εκτιμηθεί μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής. Θα συζητηθεί στη Δημοτική μας παράταξη, θα ακουστούν όλες οι απόψεις και ότι αποφασιστεί θα αποφασιστεί συλλογικά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου.


9.     Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας μετά τις εκλογές, στην περίπτωση της ήττας; Ο συνδυασμός σας είναι συνδυασμός εκλογών ή προσβλέπετε σε μακροπρόθεσμη δράση;

9)Εξαρτάται τι εννοείτε ως ήττα: Το να μην εκλεγούμε πρώτοι ή το να μην εκλεγούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Όπως και να έχει θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο συνδυασμός μας αποτελείται από άτομα που δίνουν καθημερινά το παρόν σε αγώνες, συλλογικές δράσεις, εθελοντικές προσπάθειες κλπ. Δεν ήρθαμε τώρα, ούτε στα ξαφνικά, και φυσικά ούτε μόνο για τις εκλογές (αλλού να τα ψάξετε αυτά).
Θα συνεχίσουμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος τον καθημερινό μας αγώνα, ο καθένας από το χώρο που ζει και εργάζεται, για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας, όχι μόνο της προσωπικής αλλά και των συνανθρώπων μας. Γιατί πολύ απλά έτσι αντιλαμβανόμαστε την αξία της ύπαρξής μας και γιατί επίσης πολύ απλά η στάση μας αυτή αποτελεί συνειδητή επιλογή και στάση ζωής. Γι αυτό και ζητάμε την στήριξη του κόσμου, για την κατ’ ουσία καλύτερη δική του εκπροσώπηση μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο που θα σχηματιστεί στις αρχές του 2011.
Θα ήθελα κλείνοντας να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και την εφημερίδα σας για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιερώσατε και κυρίως για τη δυνατότητα που μας δώσατε να γνωστοποιήσουμε στους αναγνώστες σας τις θέσεις της Δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγάρων & Νέας Περάμου σε σχέση με τα ερωτήματα που θέσατε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου