Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Ιουλίου η πρώτη συγκέντρωση των μελών και φίλων της «Δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών» σε παραδοσιακή ταβέρνα στον Αϊ-Νικόλα Μεγάρων. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από την πολύ ικανοποιητική συμμετοχή πολιτών τόσο από τα Μέγαρα όσο και από τη Ν.Πέραμο και κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής αν αναλογιστούμε τη δεδομένη απαξίωση του κόσμου για τις Δημοτικές εκλογές, το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στους πολίτες, αλλά και το γεγονός ότι διεξήχθη εν μέσω καλοκαιριού.
Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος, και γόνιμος διάλογος που χαρακτηρίστηκε τόσο από την κοινή αγωνία των παραβρισκόμενων για το μέλλον του τόπου μας, όσο και από τη διάθεση και θέλησή μας να προσφέρουμε στην ανάπτυξη και την αναγέννησή του.
Την συζήτηση ξεκίνησε ο συντονιστής των «Ενεργών Πολιτών» Νίκος Τσιαντός, ο οποίος αναφέρθηκε στους γενεσιουργούς λόγους της συγκρότησης της Κίνησης αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξής της ως μιας νέας εναλλακτικής παρέμβασης που θα εμπνεύσει, θα δώσει όραμα και παράλληλα θα προσφέρει διέξοδο και προοπτική ελπίδας στους συμπολίτες μας. Θα παρουσιάσουμε είπε ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης που βασίζεται στην οικιστική, αγροτική και ήπια τουριστική ανάπτυξη και τον αγροτουρισμό, και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεγαρίδας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επίσημος προσκεκλημένος μας και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής Κος Θανάσης Μπαρτζώκας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο πολιτικό κλίμα υπό το οποίο θα διεξαχθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη. Ο κος Μπαρτζώκας, έμπειρος αυτοδιοικητικός, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε με επιτυχία Δήμαρχος Καισαριανής επί τρεις τετραετίες, τόνισε ότι οι καιροί επιτάσσουν οι νέοι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά συμβούλια να σταθούν όχι απαθείς παρατηρητές αλλά συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στους αγώνες του δοκιμαζόμενου λαού μας απέναντι στην ολοένα διευρυνόμενη φτώχεια που επιφέρει το “μνημόνιο”, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως όλες οι κινηματικές δυνάμεις και οι ενεργοί πολίτες πρέπει να παρέμβουν και να αντισταθούν στο νέο εργασιακό μεσαίωνα, στη λογική της περισσότερης εργασίας με λιγότερες αμοιβές και στο νέο εργασιακό κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και εκφοβισμού που δημιουργείται. Χρειάζεται είπε, να αντιταχθούμε και να συγκρουστούμε ανοιχτά με τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από τις πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το μνημόνιο υποθηκεύοντας το μέλλον της Πατρίδας μας.
Όσον αφορά στον Καλλικράτη, εξήγησε πως κι αυτός μορφοποιήθηκε στη λογική του μνημονίου, και ενώ από την μία προσθέτει επιπλέον αρμοδιότητες στους Δήμους, από την άλλη δεν εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους. Το μεγάλο ερώτημα -κατά τον τέως Δήμαρχο- είναι αν οι νέοι Δήμοι μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν και να προσφέρουν τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες. Προέβλεψε μάλιστα ως λογική απόρροια της εφαρμογής του Καλλικράτη, ότι οι Δήμοι θα χάσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, ότι θα σταματήσουν δηλαδή να επιτελούν το κοινωνικό τους έργο καθώς λόγω της έλλειψης πόρων ή θα πάψουν να λειτουργούν πλέον οι παιδικοί σταθμοί τους, τα ΚΑΠΗ, οι υπηρεσίες πολιτισμού κλπ, ή θα δοθεί η διαχείρισή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα απασχολούν εργαζόμενους με ευτελείς μισθούς και θα προσφέρουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες. Παράλληλα θεώρησε εξαιρετικά πιθανή την θεσμοθέτηση και επιβολή νέων δυσβάσταχτων δημοτικών φόρων, με το πρόσχημα της εξασφάλισης πόρων για τους Δήμους.
Κλείνοντας τη συνολική τοποθέτησή του επεσήμανε για ακόμα μια φορά με έμφαση την αναγκαιότητα να μην λείψουν οι δυνάμεις της ενωτικής και κινηματικής παρέμβασης από κανένα Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς είναι οι μόνες που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στα καταστρεπτικά σχέδια της Τρόϊκας (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ) και των υποστηρικτών της. Μετά το πέρας της ομιλίας του απάντησε σε διευκρινιστικά ερωτήματα που του υποβλήθηκαν από τα μέλη και τους φίλους της «Κίνησης Ενεργών Πολιτών» τα οποία αφορούσαν κυρίως στις νέες δομές και στις καινούργιες αρμοδιότητες που καλούνται πλέον να αναλάβουν οι Καλλικρατικοί Δήμοι.
Θα θέλαμε εδώ με την ευκαιρία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της πρώτης εκδήλωσής μας, να κάνουμε απολύτως σαφές ότι στόχος της Δημοτικής Κίνησής μας για αυτή τη σύντομη προεκλογική περίοδο θα είναι να αλλάξουμε την τοπική πολιτική ατζέντα προσανατολίζοντάς την στην κατεύθυνση αναπτυξιακών παρεμβάσεων και δεσμεύσεων. Θεωρούμε ότι όλες οι Δημοτικές παρατάξεις πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις άγονες και στείρες αντιπαραθέσεις και να δεσμευτούμε σε ένα νέο, εναλλακτικό, ρεαλιστικό, αναπτυξιακό πρόγραμμα με γνώμονα την αγάπη για τον τόπο μας και την συνειδητοποίηση του χρέους μας να προσφέρουμε στην αναγέννησή του.
Πιστεύουμε επιπρόσθετα, πως οι προτεινόμενες λύσεις που προβάλλονται Κεντρικά ως μονόδρομος για την έξοδό μας από την κρίση, είναι εκτός από αντικοινωνικές και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Άλλωστε είναι δυνατόν να εμπιστευτούμε την έξοδό μας από την κρίση σε αυτούς που τη δημιούργησαν;
Στην πολιτική και στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και την διέξοδο θα την δώσουμε ο κάθε ένας πολίτης ξεχωριστά με τη δύναμη της ψήφου μας. Γιατί αν κάθε τοπική κοινωνία εκλέξει ικανά άτομα με όραμα και νέα λογική που θα συγκροτήσουν και θα διεκδικήσουν το κατάλληλο αναπτυξιακό πρόγραμμα αναγέννησης του τόπου τους, αυτόματα και συνθετικά σαν ένα πάζλ, θα δημιουργήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης όλης της χώρας μας.
Πολιτική βούληση χρειάζεται και ανθρώπους με θέληση για δουλειά, που θα διακατέχονται από μια εναλλακτική πολιτική λογική προσφοράς στα κοινά ως χρέους και όχι ως διαχείρισης της εξουσίας για όφελος των ιδίων και των ημετέρων τους.
Μακριά από εμάς κάθε τάση απολυτότητας και παντογνωσίας. Θα προσπαθήσουμε με τις λιγοστές μας γνώσεις αλλά με περισσή αγάπη και διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς να σπείρουμε και εμείς μερικές πρωτοποριακές ιδέες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Του τόπου που αγαπήσαμε, που ζούμε και εργαζόμαστε, που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, του τόπου που θα αφήσουμε φεύγοντας ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.
Χρειάζεται ένας εξ αρχής προγραμματισμός από μηδενική βάση με άξονα τις ιδιαιτερότητες και δυνατότητες της περιοχής μας, προκειμένου να συνθέσουμε τελικά το κατάλληλο μοντέλο ανάπτυξης για τη Μεγαρίδα.  Πάνω από όλα χρειάζεται πολύ δουλειά και κινηματική δράση για την απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ αλλά και κρατικών πόρων για επενδύσεις σε εκείνα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα έργα ανάπτυξης, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την ικανοποίηση φίλων, γνωστών ή ψηφοφόρων.
Φίλοι και φίλες, πρέπει να αντισταθούμε σθεναρά σε κάθε λογική που βασίζεται σε μη ορθολογικά κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων μας στους νέους Δήμους και τις Περιφέρειες. Πρέπει η επιλογή μας να βασιστεί όχι στη συγγένεια ή στη γνωριμία, αλλά στο ήθος, στην εργατικότητα, στις ειλικρινείς προθέσεις, στο θάρρος για ρήξη με λογικές του παρελθόντος, στη διάθεση συνεργασίας, διαφάνειας, αξιοκρατίας, δημοκρατίας που θα πρέπει να έχουν ως χαρακτηριστικά οι συμπολίτες που θα μας εκπροσωπήσουν.
Επιμένουμε ότι η περιοχή μας χρειάζεται στοχευμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, τους βασικούς άξονες του οποίου έχουμε ήδη προσδιορίσει τόσο στην Ιδρυτική Διακήρυξη των Αρχών μας όσο και στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου μας.
Κάποιοι θα προσπαθήσουν να λοιδορήσουν την κοινή προσπάθειά μας λέγοντας πως αυτά που πρεσβεύουμε είναι δύσκολα, αν όχι ανέφικτα. Πράγματι η ιστορία μας διδάσκει ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς κόπο. Είναι ώρα για αγώνα και σκληρή δουλειά. Γιατί όλοι μας έχουμε δικαίωμα να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο που αγαπάμε και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.


Εκ του γραφείου τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου