Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ


Βρισκόμαστε  4 μήνες περίπου πριν από τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές και το ενδιαφέρον της πλειονότητας των πολιτών γι αυτές φαντάζει εξαιρετικά μικρό.         Η οικονομική κρίση αλλά και οι επιπτώσεις από την προσφυγή της χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. μονοπωλούν το ενδιαφέρον της κοινωνίας μας. Ο καταιγισμός των μέτρων σε βάρος των εργαζομένων αλλά και όλων των αδύναμων στρωμάτων δεν έχει τελειωμό. Οι αντιδράσεις και η απαίτηση του κόσμου «την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν και αυτοί που έκλεψαν» αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά απρόβλεπτο περιβάλλον φαίνεται ότι η Διακήρυξη Αρχών της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα αφού έγινε δεκτή με θετικά σχόλια τόσο από την κοινωνία των Μεγάρων όσο και από της Νέας Περάμου. Πολλοί συμπολίτες μας εξέφρασαν ήδη την υποστήριξή τους στο εγχείρημά μας είτε συστρατευόμενοι μαζί μας, είτε ενθαρρύνοντάς μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι η τοπική μας κοινωνία δεν έπαψε ποτέ να είναι ενεργή, πράγμα που θα βόλευε ίσως κάποιους, αλλά βρισκόταν απλά σε χειμέρια νάρκη απογοητευμένη από τις μικροκομματικές λογικές, τα κούφια λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις που χαρακτήρισαν την τοπική πολιτική ζωή του τόπου μας για χρόνια, αναζητώντας ταυτόχρονα την ελπίδα στην εμφάνιση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης και λογικής για τα δημοτικά μας δρώμενα. Το νέο, το συλλογικό, το εθελοντικό, το διαφορετικό θα προχωρήσει και θα γιγαντωθεί γιατί η κοινωνία μας το έχει ανάγκη και το επιζητά, και γιατί εμείς το νιώθουμε ως χρέος απέναντι στον τόπο μας αλλά και ως ύστατη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές στις οποίες και οφείλουμε να παραδώσουμε έναν τόπο πιο όμορφο και πιο ανθρώπινο από αυτόν που μας κληροδότησαν.
Οι Δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010 θα διεξαχθούν πλέον κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με εκείνες των περασμένων τετραετιών. Για τις εκλογές αυτές, φαίνεται δυστυχώς, ότι γίνεται μία προσπάθεια από το πολιτικό κατεστημένο της χώρας να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα ως ατομικά ή αμιγώς τοπικά, αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια να επικρατήσει μια ηττοπαθής άποψη ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, γι αυτό ας προσπαθήσω να βολευτώ εγώ προκειμένου να μπορέσω να επιβιώσω έναντι του εχθρού-διπλανού μου. Μήπως όμως αυτή δεν είναι η πολιτική στάση και λογική ζωής που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο;
Οι πολίτες ζητούν εναγωνίως να ακούσουν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό εναλλακτικό πρόγραμμα που θα δώσει προοπτική και ελπίδα ανάπτυξης τόσο για τον τόπο μας όσο και για ολόκληρη τη χώρα μας. Ένα πρόγραμμα που θα αυξάνει τις θέσεις εργασίας και το βιοτικό επίπεδο ζωής μας και θα μειώνει την ανεργία, καταπολεμώντας παράλληλα την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.
Εμείς ως δημοτική κίνηση θεωρούμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία είναι αλληλένδετα και αλληλοσχετιζόμενα μεταξύ τους και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοια. Η ποιότητα ζωής μας άλλωστε εξαρτάται από το ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε.  
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε στους πολίτες ένα ρεαλιστικό, δίκαιο και εφικτό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότησή του. Σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών ως μέρος μιας γενικότερης συντονισμένης συλλογικής προσπάθειας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.
Είναι αδιαμφισβήτητο πως η ευρύτερη περιοχή μας προσφέρεται για πρωτοποριακές αγροτικές καλλιέργειες και δημιουργία βιοτεχνιών τυποποίησης πληθώρας αγροτικών προϊόντων, όπως κηπευτικών, λαδιού, πτηνοτροφικών, αλλά και κτηνοτροφικών προϊόντων (τυροκομικά κ.α). Παράλληλα θα πρέπει να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Μεγάρων και Νέας Περάμου που θα μας δώσει την δυνατότητα να αναδείξουμε τις αναξιοποίητες έως σήμερα παράλιες ακτές του Περάματος, της Αγίας Τριάδας, του Ήρεμου Κύματος, της Πάχης και της Βαρέας, που μαζί με τις ακτές της Νέας Περάμου, της Κινέττας και του Αλεποχωρίου πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένας ενιαίος άξονας υποδοχής δραστηριοτήτων ήπιου οικοτουρισμού. Παράλληλα η αποχέτευση και ο βιολογικός, καθώς και η διάνοιξη της παραλιακής οδού στο Πυροβολικό θα στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη στη Νέα Πέραμο.
Σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς και οργανώσεις, και με την συνεργασία επιστημονικών φορέων σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναγέννησης του τόπου μας, τις βασικές πτυχές του οποίου πρόκειται να παρουσιάσουμε πολύ σύντομα στους συμπολίτες μας.
Πιστεύουμε επιπρόσθετα, ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την πατρίδα μας, οι Δήμοι όλης της χώρας χρειάζονται πλέον, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δημοτικά συμβούλια και Αρχές που θα σταθούν δίπλα στο δοκιμαζόμενο πολίτη, τον εργαζόμενο, τον νέο, τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον ελεύθερο επαγγελματία. Χρειαζόμαστε δημοτικές Αρχές πρωτοστάτες και συμπαραστάτες στους αγώνες των εργαζομένων.
Τέλος προτείνουμε στα Δημοτικά Συμβούλια να προβούν άμεσα στη σύσταση μίας επιτροπής προστασίας και αλληλεγγύης για τους άπορους συμπολίτες μας, στηρίζοντας και υποβοηθώντας το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί η τοπική εκκλησία μας. Εμείς ως «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε άμεσα σε μια τέτοια αξιέπαινη προσπάθεια με όποιον τρόπο μας ζητηθεί.


Εκ του γραφείου τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου