Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ


Σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που περνούν πολλοί συνάνθρωποί μας λόγω της «οικονομικής κρίσης» (που όμως σκοπίμως και τεχνηέντως διογκώνεται προκειμένου να δικαιολογηθούν τα επιβαλλόμενα και ολοένα σκληρότερα μέτρα που συρρικνώνουν όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων), ο καθένας μας προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τα έξοδά του και να «κόψει» από παντού, προκειμένου να τα «φέρει βόλτα».
Στον τομέα της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσουμε την κατανάλωση και την δαπάνη μας χωρίς αυτό να είναι σε βάρος του αποτελέσματος. Αρκετοί συμπολίτες μας λοιπόν εφαρμόζουν ήδη κάποια απλά μέτρα που μειώνουν την δαπάνη τους για ηλεκτρικό ρεύμα (όπως σταδιακή αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως ή αλογόνου με αυτούς που είναι μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης, επιλογή ηλεκτρικών συσκευών χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, επιλογή των οικονομικών προγραμμάτων λειτουργίας των συσκευών, περιορισμό της άσκοπης σπατάλης και πολλά άλλα).
Σε αντίθεση όμως με τα νοικοκυριά ο νέος, ενοποιημένος πλέον, Δήμος μας εξακολουθεί να παραμένει ο καλός «πελάτης» της ΔΕΗ!!! Και όλοι μπορούμε εύκολα, έπειτα από μια πρόχειρη και απλή παρατήρηση, να αντιληφθούμε τα εξής:
Σε μεγάλους δρόμους στους οποίους τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκαν φωτιστικά στα πεζοδρόμια (όπως π.χ. Μινώας, Βυζαντίου, 28ης Οκτωβρίου στα Μέγαρα), καλύπτοντας τις ανάγκες σε φωτισμό για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων (αν κι εδώ υπάρχει και ο αντίλογος στον οποίο και θα αναφερθούμε σε νεότερο σχετικό άρθρο μας), συνεχίζουν να λειτουργούν παράλληλα και τα παλιά φανάρια με ηλεκτροβόρες λάμπες ατμών νατρίου ή υδραργύρου (τα «πορτοκαλί» και τα «λευκά» παραλληλόγραμμα φωτιστικά) τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νέα φωτιστικά!!!
Κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι, εκτός του γεγονότος ότι τα σημεία που προαναφέραμε δεν χρειάζονται τέτοια ποσότητα φωτισμού, τα περισσότερα από αυτά υπολειτουργούν στο 20 - 30% της απόδοσής τους, καθώς, είτε δεν έχουν αλλαχθεί οι λαμπτήρες τους εδώ και χρόνια, είτε τα πλαστικά καλύμματα έχουν με τον καιρό κιτρινίσει με αποτέλεσμα το όποιο φως βγάζουν να μην φτάνει όχι μόνο ούτε στο δρόμο αλλά ούτε καν στο πεζοδρόμιο!!!
Αυτά όμως τα «άρρωστα» φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια είτε φωτίζουν είτε όχι... Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς μάλιστα, κρίνεται ότι στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαν εύκολα να καταργηθούν αυτοί οι παραπανίσιοι φωτισμοί σε περισσότερα από 100 σημεία!!! Και αυτό φυσικά μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και ενέργειας.
Το φαινόμενο όμως που πραγματικά προκαλεί το «κοινό αίσθημα» δεν είναι άλλο από τον φωτισμό σε αγροτικούς δρόμους αλλά και στον κάμπο. Εδώ, οι κατά καιρούς Δημοτικές Αρχές της πόλης έχουν «εξυπηρετήσει» ψηφοφόρους και ψηφοφόρους!!!
Προχωράμε παραδείγματος χάριν στο δρόμο προς το Χάνι κι ενώ η διάταξη των φωτιστικών είναι ανά 100 μέτρα, ξαφνικά ξεπροβάλλουν 5 φωτιστικά μαζεμένα σε ένα σημείο. Κοιτάμε καλύτερα και διακρίνουμε ένα σπίτι του «Χ» ψηφοφόρου. Προχωράμε λίγο πιο κάτω σε έναν παράδρομο, και παρατηρούμε ότι σε όλες τις κολώνες υπάρχουν φωτιστικά που καταλήγουν στο σπίτι του «Ψ» ψηφοφόρου.
Και το παράλογο και συνάμα προκλητικό είναι ότι αυτά τα φωτιστικά λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν την διαμονή των συμπολιτών μας για μόνο 30 - 40 ημέρες (συγνώμη νύχτες) τον χρόνο!!!
Γιατί λοιπόν είμαστε όλοι οι υπόλοιποι υποχρεωμένοι να πληρώνουμε «φουσκωμένα» δημοτικά τέλη επιβαρύνοντας την τσέπη μας για αυτές τις ιδιωτικές «εξυπηρετήσεις», ξέχωρα φυσικά από το οικολογικό ζήτημα της κατασπατάλησης ενέργειας;
Ακόμα μία παράμετρος που θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας από πλευράς του Δήμου μας, είναι η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στα φωτιστικά που μπορούν να δεχθούν λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, και όχι μόνο σε αυτά που βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται στα δημοτικά κτίρια και τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε στους αρμόδιους Αντιδημάρχους ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά την αξιολόγηση των προδιαγραφών για μελλοντικές προμήθειες, τις σχετικές μελέτες και προδιαγραφές που αφορούν όχι μόνο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά και στην ικανότητα να λειτουργούν τα νέα φωτιστικά με χαμηλά κόστη, λιγότερη συντήρηση και σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. LED ισχύος).
Ευελπιστούμε λοιπόν να υπάρξει η βούληση από τη νέα Δημοτική Αρχή για έργο ουσίας και άμεσης αντιμετώπισης των απλών, αλλά και συνάμα χρονιζόντων προβλημάτων, όπως αυτό της κατασπατάλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδεικνύοντας την κατάλληλη κοινωνική ευαισθησία που επιβάλλεται και ας δυσαρεστήσει κάποιους.
Προέχει το συμφέρον και η επίλυση των προβλημάτων των πολλών και όχι των ημετέρων, φίλων, ψηφοφόρων, συγγενών ή γνωστών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Προέχει το συμφέρον των πολλών και του τόπου.

Εκ του γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου