Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τέσσερα χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας



 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/08/2011 AYΓΗ
    Χθες ήταν η μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 75 άτομα και κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης και μεγάλος αριθμός ζώων και κατοικιών. Οι κάτοικοι ωστόσο των περιοχών που επλήγησαν είναι ακόμα αντιμέτωποι με τις πληγές που άφησε το ολοκαύτωμα της Ηλείας, όπως συνηθίζεται πια να λέγεται. Χθες τελέστηκαν και τα τρισάγια προς τη μνήμη των νεκρών σε Αρτέμιδα και Μάκιστο, χωριά που εξαφανίστηκαν τότε από τον χάρτη.
    Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων, ο ΣΥΝ Ηλείας ξαναθυμίζει την έκταση της καταστροφής: πάνω από 1.000.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, πάνω από 30.000 ζώα, 4.000.000 ελιές, 1.500 κατοικίες και, το φρικτότερο όλων, 26 συμπολίτες, μόνο από τον νομό Ηλείας. Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται λόγος για τέσσερα χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας και εγκατάλειψης της πυρόπληκτης Ηλείας, όπου η άρση των συνεπειών της καταστροφής παραμένει ζητούμενο.
    "Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για υποδειγματική πράσινη ανάπτυξη του νομού μας δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προεκλογική, τότε, επικοινωνιακού τύπου εξαγγελία. Δύο χρόνια μετά, δεν έχει υλοποιηθεί απ' όσα υποσχέθηκε τίποτε. Τα αποσπασματικά μέτρα που ελήφθησαν δεν έφεραν αναζωογόνηση στον νομό", καταγγέλλουν συμπληρώνοντας πως η διαδικασία αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε, καθώς και η αποκατάσταση σπιτιών και των βοηθητικών κτισμάτων των αγροτών, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.
    Επιπλέον, τονίζεται πως οι προτάσεις των επιστημονικών επιτροπών για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις υποδομές και το οδικό δίκτυο παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων, αν δεν πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, δεν υπάρχει Αναπτυξιακό σχέδιο Ανασυγκρότησης του νομού. Δεν υπάρχει Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης. Δεν υπάρχει πλαίσιο, χωροταξικό και περιβαλλοντικό, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές - πλημμύρες - κατολισθήσεις, κ.λπ.).

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου