Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μπρος-πίσω για τις Natura

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Ενδίδοντας στις πιέσεις από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ η υπουργός Περιβάλλοντος πήρε για τέταρτη φορά πίσω τη διάταξη για την αρτιότητα δόμησης στις περιοχές Naturα, προκειμένου να αποσείσει τον κίνδυνο κυβερνητικών διαρροών στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα.
Πιο καλή η μοναξιά... 

Πιο καλή η μοναξιά... Τόσο η απαγόρευση «περαιτέρω κατάτμησης» των τεσσάρων στρεμμάτων που θεωρούνται άρτια προς δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές όσο και η καταληκτική ημερομηνία (1η Μαρτίου 2011) για τις μετεγγραφές τίτλων ιδιοκτησίας στα υποθηκοφυλακεία αφαιρέθηκαν λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς πυροδότησαν εκ νέου την αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που κινήθηκε στα όρια της καταψήφισης του συγκεκριμένου άρθρου.
Η τελευταία διατύπωση προβλέπει πως «κατ' εξαίρεση θεωρούνται άρτια κατά παρέκκλιση γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία κατά τη δημοσίευση του παρόντος θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις». Οι ιδιοκτήτες δηλαδή των 4 στρεμμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν, βάσει των κείμενων προϋποθέσεων, μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου.
Την επαναδιατύπωση της διάταξης ζήτησαν εκτός του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα, οι Γ. Δριβελέγκας, Ν. Ζωίδης, Γ. Βούρος, Μ. Στρατάκης, Θ. Παπαγεωργίου, Αθανασία Μερεντίτη. Κατά της οριζόντιας ρύθμισης τάχτηκαν επίσης ο Κ. Γείτονας και η Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη. Επιφύλαξη στην ψήφιση του άρθρου διατύπωσαν ευθέως: ο Μιχ. Βαρβαρίγος, ο οποίος έθεσε ζήτημα συνταγματικής κατοχύρωσης, καθώς δεν προβλέπεται αποζημίωση των ιδιοκτητών που δεν καλύπτονται από την επίμαχη διάταξη. «Εξασφαλίζετε τεράστια πελατεία στα δικηγορικά γραφεία», είπε χαρακτηριστικά. Η Κατερίνα Μπατζελή, που υποστήριξε ότι η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου οδηγεί σε σημαντικά οικιστικά προβλήματα. Ο Σπ. Μοσχόπουλος μίλησε για τα «τεράστια ποσά» που έχουν δαπανηθεί για την αγορά οικοπέδων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αντέξει όλο αυτό το βάρος ο πολίτης». Μετέφερε, δε, σχόλιο συντοπίτη του, που αναρωτήθηκε: «Οι μελετητές εκτός από τον χρυσογέρακα δεν είδαν και τους ανθρώπους;»
Αιχμηρή εμφανίστηκε και η Τόνια Αντωνίου: «Για την ανεπάρκεια και την ανικανότητα του κράτους και των υπηρεσιών του, που δεν μπορούν να εκπονήσουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, τιμωρούμε τον πολίτη με οριζόντια ρύθμιση», είπε. Με τις αιτιάσεις των συναδέλφων του συντάχτηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Κ. Καρτάλης, υπογραμμίζοντας ως αντίφασή του πως η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων σε εθνικούς δρυμούς θα οδηγήσει «στην οικολογική χρεοκοπία των ευαίσθητων περιοχών» και ζήτησε από την κυβέρνηση παρόμοια αυστηρότητα για «τις ρυθμίσεις που επιφέρουν σοβαρές ζημίες στο περιβάλλον».
Βελτιώσεις «μέχρι και την τελευταία στιγμή» ζήτησε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, τονίζοντας πως «το δάσος δεν θα μπορεί να προστατευθεί εάν ο άνθρωπος το βλέπει ως αντίπαλο». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου