Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΟΝΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ…


Γράφει ο Νίκος Τσιαντός

Η βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας είναι φυσικό επακόλουθο να έχει την αντανάκλασή της και στα τοπικά μας δρώμενα. Εξάλλου ο «Καλλικράτης» που είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου έχει ακριβώς σαν στόχο την υπέρογκη εξοικονόμηση (βλέπε ασφυκτική περικοπή - αφαίμαξη) πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης» λοιπόν, που εμφανίστηκε αρχικά ως διοικητική τάχα επανάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σιγά-σιγά γίνεται πλέον αντιληπτό από όλο και περισσότερους ότι δημιουργεί κατ’ ουσίαν μόνο νέα προβλήματα, καθώς είναι φανερό ότι υποβαθμίζονται κι άλλο οι μικροί Δήμοι που συγχωνεύτηκαν, ενώ παράλληλα δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα στους μεγάλους Δήμους που ενσωμάτωσαν τους μικρούς.
Τα αδιέξοδα είναι πλέον δεδομένα και δεν είναι μόνο οικονομικά. Οι μικροί Δήμοι μαραζώνουν και οι μεγάλοι νέοι Δήμοι που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις γιγαντώθηκαν τόσο πολύ με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν και να επικρατεί στις διοικήσεις τους ένα πραγματικό αλαλούμ που δύσκολα θα αποκατασταθεί.
Η νέα διοίκηση του δήμου μας, του ενοποιημένου πλέον Δήμου Μεγαρέων, παρόλο που ανέλαβε τα ηνία με τους καλύτερους οιωνούς (συντριπτική νίκη, ευρεία αποδοχή κλπ), η αίσθησή μας είναι ότι δεν έχει ακόμη αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων. Έχουν περάσει κιόλας δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της και έπειτα από τους πρώτους πανηγυρισμούς που ίσως δικαιολογημένα επικράτησαν, τώρα καταφεύγει σε συνεχείς επικοινωνιακές εξαγγελίες και κυρίως άγονες αντιπαραθέσεις με τη μείζονα αντιπολίτευση, η οποία βέβαια έχει κι αυτή εξίσου σημαντική ευθύνη για τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης και άκρως καταστροφικής για τον τόπο πρακτικής.
Aς αναφερθούμε όμως τώρα σε κάποια επιμέρους θέματα που είτε συζητήθηκαν ήδη είτε θα συζητηθούν στα αμέσως προσεχή δημοτικά συμβούλια:
- Η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη, μιας πράγματι αμφιβόλου χρησιμότητας θέσης που καθιερώνει ο «Καλλικράτης» και μάλιστα έμμισθης σε περίοδο άγριας λιτότητας και περικοπών, κωλυσιέργησε, δημιουργώντας πληθώρα εντάσεων και άγριων αντιπαραθέσεων, ενώ θα έπρεπε να γίνει χωρίς διαξιφισμούς και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πέντε δημοτικών παρατάξεων που βρίσκονται σήμερα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Να επισημάνουμε εδώ ότι ο κάθε επιλεγείς ως Συμπαραστάτης του Δημότη, πρέπει και μπορεί ασκώντας τις αρμοδιότητές του να λειτουργεί με ισοτιμία και δικαιοσύνη, χωρίς προκαταλήψεις και εξαρτήσεις από την εκάστοτε Διοίκηση, προκειμένου πράγματι ο δημότης να μπορεί να βρει έτσι ένα «αποκούμπι» στα προβλήματά του με τη Δημόσια Διοίκηση.
- Στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού για την καθαριότητα. Να συμφωνήσουμε ότι οι προσλήψεις αυτές μπορεί να είναι απαραίτητες για την καθαριότητα των δύο πόλεων (για να έχουμε καθαρές παραλίες, δρόμους, πλατείες, κάμπους, ρέματα κλπ) και θα δώσουν εργασία έστω και προσωρινή σε μερικούς συμπολίτες μας. Όμως η επιλογή αυτών των προσληφθέντων θα πρέπει να γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια, μέσα από μία διαπαραταξιακή επιτροπή. Θα πρέπει οι επιλεγόμενοι να είναι μακροχρόνιοι άνεργοι και να απασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο στην καθαριότητα.
- Μέχρι την 31η Μαρτίου, με βάση το νόμο, θα πρέπει να έχει κατατεθεί και εγκριθεί ο προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων του Δήμου για το 2011. Οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες που ήδη καταρτίζουν το σχέδιο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη εκτός από τα οικονομικά δεδομένα που είναι οπωσδήποτε περιορισμένα και τις επιμέρους προτάσεις των τοπικών συμβουλίων. Το σχέδιο του προϋπολογισμού και το πρόγραμμα των έργων δεν θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να είναι μία απλή συρραφή και επικαιροποίηση των αντιστοίχων των προηγουμένων ετών. Είναι τώρα πλέον αναγκαίο να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών φορέων αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να καταρτιστεί ένας συμμετοχικός προϋπολογισμός, ρεαλιστικός και πραγματοποιήσιμος.
- Μεταφέροντας την απαίτηση πολλών συμπολιτών μας, θα θέλαμε επίσης να επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά ότι η νέα δημοτική αρχή πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην υλοποίηση θεσμικών έργων που δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος. Η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μεγάρων μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα και δε φτάνουν μόνο οι προσωπικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς. Απαιτείται οργανωμένη κινητοποίηση και πίεση από όλους τους κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας.
- Για τη Νέα Πέραμο αλλά και για τα Μέγαρα, το πρόβλημα της διέλευσης των βαρέων οχημάτων από τον κεντρικό δρόμο της πόλης πρέπει επιτέλους να λυθεί. Οι κάτοικοι ασφυκτιούν και ο κίνδυνος που ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή είναι πράγματι πολύ μεγάλος.
- Εξήγγειλε τέλος ο κ. Δήμαρχος ότι έχει έρθει σε συζητήσεις με τον ΟΣΕ για την κατασκευή ισόπεδου κόμβου στο Γεφυράκι και ότι προχωρούν οι διαδικασίες. Τέτοιες συζητήσεις με τον ΟΣΕ όμως κ. Δήμαρχε η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει πολλές, εντούτοις όμως το πρόβλημα αυτό δε λύθηκε. Για την επίλυσή του προτείνουμε στη νέα διοίκηση του Δήμου να επικαιροποιήσει τη μελέτη της Νομαρχίας (εφόσον αυτή υπάρχει, και αν δεν υπάρχει να αρχίσει την εκπόνησή της από την αρχή), και το έργο να ενταχθεί στο νέο, υπό κατάρτιση Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για να κατασκευαστεί μέσα στο 2011. Αποτελεί έργο άμεσης ανάγκης. Οι δαπάνες δε νομίζουμε ότι είναι πολύ μεγάλες και εν πάση περιπτώσει ας χαρακτηριστεί το έργο ως άμεσης προτεραιότητας και κάποια άλλα μικρότερα έργα ας προγραμματιστούν για το επόμενο έτος.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε και πάλι, ότι οι πολίτες του νέου Δήμου μας αντιλαμβάνονται τα στενά πλαίσια στα οποία κινείται η νέα δημοτική αρχή και ως εκ τούτου -τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα- είναι διατεθειμένοι και θα δώσουν πίστωση χρόνου βάζοντας τον πήχη των προσδοκιών τους χαμηλότερα. Όμως όλοι περιμένουν λιγότερες εξαγγελίες, αποφυγή άγονων αντιπαραθέσεων και περισσότερη προσπάθεια για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών.
Στις δύσκολες ημέρες οι εξουσίες για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τη σκληρή πραγματικότητα δε απαιτείται να έχουν μόνο δυνατή φωνή, απαιτείται να έχουν και τεντωμένα αυτιά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου