Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ρυθμίζει σε εθνικό επίπεδο το χωροταξικό πλαίσιο των ιχθυοκαλλιεργειών (ΦΕΚ 2505/2011) η οποία ως γνωστόν εγκρίθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από πρωτοφανείς, σκανδαλώδεις, αδιαφανείς και εν τέλει πραξικοπηματικές διαδικασίες που πάσχουν νομιμότητας, η περιοχή της Μεγαρίδας από το Ήρεμο Κύμα μέχρι την Κινέτα αποτελεί επισήμως «Βιομηχανική Περιοχή»!
Στην περιοχή μας, όπως και σε όλες τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ),  προβλέπεται η συγκέντρωση απεριόριστου αριθμού μονάδων ανά 500μ, με απεριόριστη έκταση και παραγωγή! Σε απόσταση τουλάχιστον 100μ από τα όρια των μονάδων θα απαγορεύεται η αλιεία και ο θαλάσσιος τουρισμός, ενώ στον χερσαίο χώρο που θα υπάρχουν υποχρεωτικά οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους θα απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη σε απόσταση 1.000μ! Η Μεγαρίδα  αναγνωρίζεται επισήμως ως περιοχή μη ανεπτυγμένη τουριστικά και χωρίς ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού! Είμαστε ο μοναδικός παραλιακός δήμος στην Αττική που επιλέγεται για καταστροφή και υποβάθμιση! Σημειωτέον ότι δεν μιλάμε για βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά για συμβατικές ιχθυοκαλλιέργειες με τεράστιο μέγεθος ρυπαντικών φορτίων.
Ως «Ενεργοί πολίτες Μεγάρων & Ν.Περάμου» είχαμε εγκαίρως και με στοιχεία αναγάγει το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών ως τη σοβαρότερη περιβαλλοντική και οικονομική απειλή για τα Μέγαρα και είχαμε ζητήσει κατ’ επανάληψη τη σύγκλιση τόσο της Επιτροπής ποιότητας ζωής όσο και του Δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αποτροπή τους. Είχαμε τονίσει ότι αν ο χωροταξικός σχεδιασμός περνούσε, θα ισοδυναμούσε με την ακύρωση του όποιου σχεδίου για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής Μεγαρίδας, θα ήταν ο προάγγελος για την ολοκληρωτική καταστροφή των ακτών μας και θα αποτελούσε την χειρότερη ίσως εξέλιξη για το περιβάλλον και το μέλλον των Μεγάρων. Είχαμε υποστηρίξει παράλληλα ότι δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αλλά με όρους και κανόνες χωροθέτησης στην ανοιχτή θάλασσα ή σε παράκτιες απομονωμένες περιοχές.
Η Δημοτική Αρχή όμως δεν ενστερνίστηκε τους φόβους μας και παρέμεινε δυστυχώς μόνο στην ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην κατάθεση ενστάσεως στη δημόσια διαβούλευση, ενώ συμμετείχε τελικά ως μέλος στη συντονιστική επιτροπή των φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας με μεγάλη αργοπορία (όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε η συμμετοχή καταγράφηκε μια εβδομάδα μετά την ψήφιση της ΚΥΑ). Παράλληλα σε κάθε ευκαιρία διατράνωνε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για να μην περάσει το χωροταξικό για την περιοχή μας! Επιπρόσθετα ουδέποτε υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αποτροπή του, τη στιγμή μάλιστα που της είχε κοινοποιηθεί η από 28/7/11 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων στη θέση Κάτω Αλώνι του Δήμου μας!!
Τεράστιες ευθύνες φέρει και η απελθούσα δημοτική αρχή όχι μόνο γιατί τόσο η αρχική απόφαση εκμίσθωσης (2007) και η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (2010) πραγματοποιήθηκαν και κοινοποιήθηκαν στο Δήμο μας επί διοικήσεώς της, αλλά γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αποτροπή της ΚΥΑ του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών εν τη γένεση της ως διπλά όφειλε καθώς η επαίσχυντη αυτή ΚΥΑ ήταν δημιούργημα-τερατούργημα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την οποία πολιτικά έχει στενές σχέσεις.   
Μέσα από τη δράση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετέχουμε ως μέλος δεσμευόμαστε ότι η εν λόγω ΚΥΑ δεν θα περάσει! Έχουμε ήδη συνυπογράψει το αίτημα για την άμεση απόσυρσή της με ανάλογη προσφυγή στο ΣτΕ καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά στους 8 Υπουργούς που αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια δικαίου προέβησαν με διαδικασίες εξπρές στη συνυπογραφή της στις 4-11-11 (την ημέρα δηλαδή που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου!).
Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τις τοπικές οργανώσεις κομμάτων και όλους τους τοπικούς βουλευτές να πράξουν το ίδιο αποδεικνύοντας στην πράξη ότι νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους.

Εκ του Γραφείου τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου