Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη Φουκουσίμα

Τρίκκας Μιχάλης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/04/2011 ΑΥΓΗ

Παρά τις αλλεπάλληλες καθησυχαστικές ανακοινώσεις των ιαπωνικών αρχών και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται συνεχώς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται ανεξέλεγκτη από τους αντιδραστήρες και η πιθανότητα πλήρους τήξης των πυρήνων τους αυξάνεται με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα διαθέτει έξι αντιδραστήρες. Οι τεχνικοί της ιδιοκτήτριας εταιρείας Tepco αγωνίζονται εδώ και τρεις εβδομάδες να θέσουν υπό έλεγχο τους αντιδραστήρες 1, 2 και 3, τα ψυκτικά συστήματα των οποίων αχρηστεύτηκαν από το τσουνάμι. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα στον αντιδραστήρα 4 -ο οποίος ήταν κλειστός την ώρα του σεισμού- έχουν ήδη αναφλεγεί δύο φορές, γεγονός που φαίνεται ότι αποτελεί την κύρια αιτία για τη διαρροή ραδιενέργειας μέχρι στιγμής.
Ο αντιδραστήρας 4 αποτελεί, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, τη μεγαλύτερη πηγή κινδύνου σήμερα. Αν τα εξαντλημένα καύσιμα μείνουν εκτεθειμένα στον αέρα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη η οποία θα εκτόξευε ένα νέφος ραδιενεργών στοιχείων ψηλά στην ατμόσφαιρα διαψεύδοντας τις σημερινές εκτιμήσεις ότι η σημερινή κρίση δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα του Τσέρνομπιλ. Το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Γεωδυναμικής της Βιέννης φαίνεται να πιστεύει μάλιστα ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο έχει ήδη αρχίσει να εκτυλίσσεται.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ερευνητές του στο περιοδικό New Scientist, η διαρροή ραδιενεργού ιωδίου και καισίου από τη Φουκουσίμα πλησιάζει ήδη τα επίπεδα που είχαν μετρηθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα του 1986. Οι μετρήσεις του Ινστιτούτου σε ολόκληρο τον πλανήτη δείχνουν ότι η διαρροή ιωδίου φτάνει πια το 73% του επιπέδου της μόλυνσης που προκάλεσε το Τσέρνομπιλ, ενώ η διαρροή καισίου αγγίζει το 60%.
Εκεί που η κατάσταση διαφέρει -και δυστυχώς προς το χειρότερο- είναι στο ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα διαθέτει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων από ό,τι το Τσέρνομπιλ. Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο της Βιέννης, "το εργοστάσιο της Φουκουσίμα διαθέτει περίπου 1.760 τόνους αχρησιμοποίητων και εξαντλημένων καυσίμων τη στιγμή που ο αντιδραστήρας του Τσέρνομπιλ διέθετε μόνο 180 τόνους".
Τις καθησυχαστικές δηλώσεις των ιαπωνικών αρχών και της διαχειρίστριας εταιρείας αμφισβητούν ανοιχτά πλέον όλο και περισσότεροι ειδικοί, οι δηλώσεις των οποίων αναπαράγονται από τα διεθνή ΜΜΕ. Οι “Τάιμς της Νέας Υόρκης” επικαλούνται έναν μη κατονομαζόμενο πυρηνικό φυσικό που ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια μεγάλη, κάθετη ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα.
Αν είναι όντως έτσι, αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την τρομακτική αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα την προηγούμενη εβδομάδα. Το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως, σε απόσταση 300 μέτρων από τις ακτές, το επίπεδο συγκέντρωσης ιωδίου-131 ήταν 1.850 φορές υψηλότερο από τα επιτρεπόμενα όρια. Και το χειρότερο είναι πως η διαρροή αυξάνεται καθώς η αντίστοιχη μέτρηση της προηγούμενης εβδομάδας "περιόριζε" τη μόλυνση στο επίπεδο 1.250.
Οι ιαπωνικές αρχές συνεχίζουν όμως να υποβαθμίζουν τις ειδήσεις αυτές, αφενός για να μην προκαλέσουν ένα κύμα πανικού που θα μπορούσε να φτάσει έως το Τόκιο και αφετέρου για να μην θίξουν τα συμφέροντα της πανίσχυρης πυρηνικής βιομηχανίας στη χώρα. Μέχρι και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, που θεωρείται εξίσου δέσμια της συγκεκριμένης βιομηχανίας κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να αυξήσει τη ζώνη εκκένωσης γύρω από το εργοστάσιο πέρα από τα 20 χιλιόμετρα, καθώς υπάρχουν πλέον μετρήσεις που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε διπλάσια απόσταση από τον σταθμό.
Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει μέχρι σήμερα την περιοχή, αλλά 130.000 άλλοι, που διαμένουν στη ζώνη μεταξύ 20 και 30 χιλιομέτρων, έχουν ειδοποιηθεί από τις αρχές ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας εφόσον παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Είναι μια επιλογή την οποία έχουν ήδη αμφισβητήσει πολλοί. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συστήσει στους υπηκόους της στην Ιαπωνία να απομακρυνθούν τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης Καν φαίνεται να παραμένει όμως η διάσωση του πρεστίζ της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας. Μεσούσης της κρίσης ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Τετάρτη την "αναβάθμιση" των 55 πυρηνικών σταθμών της χώρας και τον παροπλισμό των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως ήδη κατεστραμμένοι.
Πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου ο Καν σχεδίαζε να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο ενεργειακό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίου η εξάρτηση της Ιαπωνίας από την πυρηνική ενέργεια θα αυξανόταν από 30% σε 50% μέχρι το 2030. Με την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην πυρηνική βιομηχανία να έχει πέσει στο ναδίρ, απομένει να φανεί ποιες κοινότητες θα δώσουν την έγκρισή τους για την κατασκευή 14 νέων πυρηνικών σταθμών μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου