Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Δ Ε Λ Τ  Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

«Ουτοπία δεν είναι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την άσχημη πλευρά της καθημερινότητάς μας. Ουτοπία είναι να πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να παραμείνει ως έχει.»                                                                                                    -Ενεργοί Πολίτες-

Όπως φαίνεται και στις πρόσφατες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο σημείο από όπου διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, «σαν να μην πέρασε μια μέρα» από το 1975 περίπου!! Και τώρα βέβαια η περιοχή είναι φρεσκοκαθαρισμένη από τις τσουκνίδες και τους αμπελόχους που πρωτύτερα κάλυπταν άνετα ακόμα και ένα παιδάκι της πρώτης δημοτικού!!
Στο χώρο όμως αυτό εξακολουθούν να υπάρχουν εν αφθονία πέτρες, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίου, μπάζα, πεταμένα ξερόκλαδα, επικίνδυνα κομμάτια κομμένου σιδήρου, σκαμμένα αυτοσχέδια αυλάκια καθώς και οι ράγες του αχρηστεμένου σιδηρόδρομου…
Δεκαετίες τώρα η ίδια κατάσταση… Και να σκεφτεί κανείς ότι από το εν λόγω σημείο περνούν καθημερινά οι μαθητές ενός Νηπιαγωγείου, ενός Δημοτικού Σχολείου, δύο Γυμνασίων και ενός Λυκείου (τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς)!!
Θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί η προαναφερόμενη απαράδεκτη κατάσταση με τη στοιχειώδη σοβαρότητα, δεδομένου ότι ελλοχεύει αναμφίβολα ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος των διερχόμενων παιδιών, αφού δεν βλέπουν που πατάνε και σε περίπτωση στραβοπατήματος παραμονεύουν γύρω τους τα μεγάλα κάθετα κομμάτια σιδήρου (σιδηροδοκοί).
Και να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για είσοδο σχολικού συγκροτήματος…!! Έλεος!!!!
Η ευθύνη επιμερίζεται δυστυχώς (δικαίως ή αδίκως) σε όλους μας, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, περίοικους κλπ, καθώς η κατάσταση αυτή παραμένει έτσι για πολλά χρόνια…
Κάποιες άμεσες και ανέξοδες ενέργειες που θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να γίνουν από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου σε συνεργασία με τεχνίτες της περιοχής μας είναι οι εξής:
-          Καθαρισμός του χώρου από μπάζα, κλαδιά, μεγάλες πέτρες
-          Ομαλοποίηση του εδάφους με 3Α
-          Εφαρμογή ξύλινου deck σε όλο το μήκος του «ανοίγματος» διέλευσης στο σιδηροδρομικό σταθμό
-          Ξήλωμα των επικίνδυνων κάθετων σιδηροδοκών και αντικατάστασή τους με κάγκελα, κουπαστή και σήμανση
-          Διαγράμμιση διάβασης πεζών στο ύψος της διέλευσης επί της 28ης Οκτωβρίου με παράλληλη τοποθέτηση συνοδευτικών πινακίδων διέλευσης μαθητών και υποχρεωτικής μείωσης ταχύτητας
Ωσότου βέβαια να ολοκληρωθούν τα ανωτέρω θα πρέπει στο σημείο αυτό να τοποθετηθεί σχολικός τροχονόμος.
Αντί επιλόγου θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν αρκεί πλέον η επισήμανση και μόνο των προβλημάτων, αλλά χρειάζεται επιτέλους και η βούληση για την ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Δυστυχώς βέβαια η αδιαφορία, η υποκρισία και ο ωχαδερφισμός ζει και βασιλεύει. Αυτοί που έχουν την πρωταρχική ευθύνη και θα έπρεπε εδώ και τόσα χρόνια να είχαν ενδιαφερθεί πραγματικά για το πρόβλημα, μπορεί ούτε καν να έχουν περάσει ποτέ τους από το εν λόγω σημείο… Ας προσπαθήσουμε λοιπόν εμείς οι ίδιοι να κάνουμε την καθημερινότητά μας κίνητρο και διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Ουτοπία δεν είναι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την άσχημη πλευρά της καθημερινότητάς μας. Ουτοπία είναι να πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να παραμείνει ως έχει.

Εκ του Γραφείου Τύπου των «Ενεργών Πολιτών»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου