Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Προς Δημάρχους παραίνεσις

 
 
 
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από πολίτες πολλών εθνοτήτων και φυλών και αυτό είναι ένας τεράστιος πλούτος. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ξενικά φυτά και αυτό είναι μια προβληματική κατάσταση.
Όταν τα δάση μας προορίζονταν για την παραγωγή ξυλείας, οι τότε Δασολόγοι έφερναν διάφορα ξενικά είδη, κυρίως Αμερικάνικα και Αυστραλιανά, για να δημιουργήσουν μεγάλες παραγωγικές φυτείες. Για την αποκατάσταση των προβληματικών εδαφών και για διαφορετικούς λόγους χρησιμοποίησαν τον Ευκάλυπτο (για να συγκρατήσουν αμμοθίνες στην Ηλεία) και την Ψευδακακία (για να συγκρατήσουν κατολισθαίνοντα εδάφη). Για τις αναδασώσεις της Χαλκιδικής χρησιμοποίησαν διάφορα Αμερικάνικα πεύκα (P. Maritima, P. Radiata), ενώ πειραματίστηκαν και με την Ψευδοτσούγκα, το Γλαυκό κυπαρίσσι, τον Κέδρο και την Σεκβόϊα. Κάποια περίοδο ήρθε η Καζουαρίνα που φυτεύτηκε σε αναδασώσεις και ο Αείλανθος (Βρωμοκαρυδιά) από την Κίνα, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως.
Σήμερα, μέσα στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις βρίσκουμε δέντρα και θάμνους ξενικά, που έχουν προβληματική παρουσία. Η Μπρουσονέτια, ο Ευκάλυπτος, όλα τα είδη Φοινίκων, η Κανάριος πεύκη, η Καζουαρίνα, ο Βραχυχίτων, η Ψευδακακία, η Σοφόρα, η Γρεβιλέα και πολλά άλλα είδη, είναι προβληματικά ως προς την μορφή τους (Καζουαρίνα, Βραχυχίτων, Γλαυκό κυπαρίσσι), ευπρόσβλητα σε ασθένειες (όλα τα είδη Φοινίκων), με μορφή ξένη προς το Ελληνικό και Αττικό τοπίο.
Έξω από την Αθήνα υπάρχουν πολλές περιοχές που ο Αείλανθος είναι πραγματικό ζιζάνιο, που καταλαμβάνει κάθε διαθέσιμο χώρο, σε βάρος της τοπικής βλάστησης. Υπάρχουν δρόμοι (π.χ. Προκόπι-Μαντούδι) που το είδος αυτό έχει καταλάβει όλη την παρόδια ζώνη, σχεδόν σε όλο τον δρόμο. Φυτρώνει σε άγονα εδάφη, δίπλα σε γραμμές του τραίνου, σε εγκαταλειμένα οικόπεδα. Ο Ευκάλυπτος καταλαμβάνει σημαντικές εκτάσεις και αναπαράγεται σε υγροτόπους, ενώ αποτελεί στοιχείο πολλών δενδροστοιχιών στην Σαντορίνη.
Η αντιμετώπιση της εισβολής των ξενικών ειδών έχει σχέση με την προστασία της Ελληνικής βιοποικιλότητας, την αποτροπή ασθενειών που μετέφεραν ορισμένα φυτά, την μη χρησιμοποίηση ορισμένων φυτών που έχουν αντιαισθητικές μορφές (Καζουαρίνα, Βραχυχίτων), την αντικατάστασή τους από τοπικά είδη, κυρίως πλατύφυλλα Ελληνικά, που έχουν αντοχή σε ασθένειες, εξαίσιες μορφές, προσαρμογή στο κλίμα. Τον σκληρό χειμώνα του 2003, από την παγωνιά, ξεράθηκαν στην Αθήνα, όλα τα φυτά του Φίκου της Ρόδου, παρόλο που φαινόταν ότι είχαν προσαρμοστεί και είχαν ωραία μορφή.

Αγαπητοί Δήμαρχοι
Ενώ παλαιότερα το «δέντρο» σας ήταν η Λεύκα, γιατί είχε γρήγορη ανάπτυξη και σε 4 χρόνια έδινε αποτέλεσμα, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, γιατί προκαλεί αλλεργίες, ρυπαίνει αυτοκίνητα και πεζοδρόμια με κολλώδεις ουσίες, σπάνε τα κλαδιά της και προκαλεί ζημίες σε όποιον βρεθεί σε κοντινή απόσταση. Σήμερα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στην συνέχιση της παλαιάς πολιτικής και στην χάραξη νέας πολιτικής φυτεύσεων με σεβασμό στην βιοποικιλότητα, στην τοπική βλάστηση, στην αισθητική των φυτών, στην αποφυγή προβλημάτων και ασθενειών που φέρνουν ορισμένα ξενικά είδη.

Αγαπητοί Δήμαρχοι
Αν διαλέξετε την Νέα πολιτική, τότε θα πρέπει να πείσετε τους Γεωτεχνικούς του Δήμου σας να μην φοβούνται τα πλατύφυλλα, επειδή δήθεν βουλώνουν τα φρεάτια, να μην κόβουν αναίτια τις κορυφές των δέντρων, να χρησιμοποιούν Ελληνικά είδη, έστω και αν έχουν αργή ανάπτυξη, να αντικαταστήσουν σε σύντομο χρόνο τα ξενικά είδη, να έχουν στο μυαλό τους ότι τα δέντρα στην Ελλάδα είναι πολυτιμότατα και για την καλοκαιρινή τους σκιά και δροσιά.
Να μάθετε από τους Δασολόγους ποια ήταν η φυσική βλάστηση στον χώρο της πόλης σας, να αναζητήσετε δέντρα-μάρτυρες και να τα αναδείξετε, να χρησιμοποιήσετε παρόμοια δέντρα στις νέες φυτεύσεις.

Αγαπητοί Δήμαρχοι
Να προσέχετε τους αδύναμους συμπολίτες σας και τους μετανάστες, γιατί η αλληλεγγύη σας θα τους χρειαστεί στις δύσκολες περιόδους του Μνημονίου. Να προσέχετε τα φυτά σας γιατί δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για την διαβίωσή μας. Να ξεκινήσετε τη νέα πολιτική από τα φυτώριά σας, χρησιμοποιώντας Ελληνικά είδη, αντικαθιστώντας τα ξενικά, βρίσκοντας τα φυτά που αποτελούσαν την τοπική βλάστηση.
Βρείτε και χρησιμοποιείστε τα σχετικά άρθρα του Γιώργου Ντούρου. Θα είναι άμεσα ωφέλιμα σε σας και μνημόσυνο για έναν υπηρέτη και λάτρη της Ελληνικής φύσης. Πολύ χρήσιμη είναι και η εργασία «Τα ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση της ιθαγενούς χλωρίδας στο αστικό πράσινο» των Γιώργου Καρέτσου και Μ. Μπαρδουνιώτη, που θα τη βρείτε στο διαδίκτυο. b

Ηλίας Αποστολίδης ( Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 5/12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου