Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τι περιμένουμε την επόμενη ημέρα…

Γράφει ο Νίκος Τσιαντός

Οι Δημοτικές εκλογές τελείωσαν και όλοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα των καθημερινών μας προβλημάτων.
Παράλληλα οι πολίτες εξακολουθούν ακόμα να συζητούν, να σχολιάζουν, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα αυτών των Δημοτικών εκλογών, αλλά και προβλέψεις για το τι μέλει γενέσθαι.
Παραβρεθήκαμε σε πολλές συζητήσεις με παρέες στο καφενείο, στην καφετέρια, στο ουζερί, σε παρέες όχι μόνο φιλικές και κλειστές αλλά και ανοικτές, σε γιορτές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και έχουμε πράγματι ακούσει πολλά.
Συνεκτιμώντας και συμπυκνώνοντας λοιπόν όλες αυτές τις συζητήσεις, αλλά και συμπληρώνοντάς τες μέσα από τη δική μας οπτική γωνία, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1. Ο νυν δήμαρχος κ. Δ. Στρατιώτης και η Δημοτική παράταξή του, στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα, κέρδισε τις εκλογές δύο φορές: το 1998 και το 2006. Και τις δύο αυτές φορές όμως δεν μπόρεσε να έχει μια συνέχεια, γιατί δεν έκανε το απαραίτητο άνοιγμα προς την κοινωνία προκειμένου να αξιοποιήσει το αξιόλογο δυναμικό της πόλης μας πέραν του στενού κομματικού επιτελείου και ακροατήριου και κλείστηκε στη δική του γυάλινη πραγματικότητα. Αγνόησε ότι οι νίκες του ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, των αντιθέσεων και της πικρίας που εκφραζόταν στην αντίπαλη παράταξη. Ακολούθησε την πεπατημένη με έργα βιτρίνας παρακάμπτοντας ουσιαστικά έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Αναμένεται τώρα ανανέωση και ανασυγκρότηση του χώρου, διαφορετικά…
2. Ο νικητής των Δημοτικών εκλογών κ. Ι. Μαρινάκης πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι  η ευρεία νίκη του δεν είναι αποτέλεσμα θετικής ψήφου στο πρόγραμμά του, αλλά αρνητικής προς τον αντίπαλό του. Ως εκ τούτου μέλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και προπάντων χωρίς έπαρση το μεγάλο ποσοστό που απέσπασε.
Περιμένουμε λοιπόν, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής και προπάντων να αντισταθεί στις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη (επιβολή νέων φόρων, αύξηση Δημοτικών τελών, απολύσεις κλπ). Άλλωστε το κόμμα που τον στήριξε εμφανίστηκε εναντίον του Μνημονίου και των αποτελεσμάτων του…
3. Η Ένωση Πολιτών του κ. Γ. Σταμούλη πήρε ένα μεγάλο ποσοστό που δεν ήταν όμως ικανό να του επιτρέψει να περάσει στη 2η Κυριακή. Απέσπασε ψήφους διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική των κομμάτων που στήριξαν τις δύο προαναφερόμενες παρατάξεις.
Περιμένουμε την πραγματοποίηση της δέσμευσής του που απορρέει μέσα από το φεϊγ-βολάν των τελευταίων ημερών για την καταδίκη της Τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ), του Μνημονίου, και του Καλλικράτη μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίας δέσμευσης βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με πρόσωπα και δυνάμεις που τον στήριξαν (βλέπε ΛΑΟΣ, και την  ανακοίνωση στήριξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος)…
4. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση που απέσπασε ένα ικανοποιητικό ποσοστό και εξέλεξε τον επικεφαλής της κ. Α. Χοροζάνη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, περιμένουμε τη συνεργασία με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις δυνάμεις αυτές που θα αντισταθούν σθεναρά στις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη.
Επιτέλους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους συμπολίτες μας και τους εργαζόμενους ο χώρος  τον οποίο εκφράζει θα πρέπει να εγκαταλείψει το μοναχικό του δρόμο...
5. Η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη των Ενεργών Πολιτών πήρε ένα μικρό ποσοστό που όμως ήταν ικανό να εκλέξει τον επικεφαλής της κ. Τ. Δέσκο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Περιμένουμε από τους Ενεργούς Πολίτες να ασκήσουν μαχητική, κινηματική και προπάντων προγραμματική αντιπολίτευση αξιοποιώντας το ομολογουμένως πολύ καλό προεκλογικό τους πρόγραμμα και θέσεις. Είδωμεν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου