Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Γιατί δεν πρέπει να αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα



TOY ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*
Οι προτεινόμενες νέες μεγάλες αυξήσεις κατά 13% μεσοσταθμικά και πολύ μεγαλύτερες στη χαμηλή κατανάλωση από 1-800 kWH το τετράμηνο έχουν τις αιτίες τους:Η επικείμενη νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι η 12η τα τελευταία 4 χρόνια. Η προηγούμενη στις αρχές του 2012 ήταν 12,6% (από αυτή στη ΔΕΗ πήγε μόνο το 1,1 %) και συνολικά οι προηγούμενες 11 έχουν οδηγήσει σε 50% αύξηση της τιμής του λογαριασμού που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Την ίδια περίοδο βέβαια στον όμιλο ΔΕΗ υπάρχει μείωση δαπανών μισθοδοσίας 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο διάστημα 30.1.11 και 30.9.12 έχουμε αύξηση των διακοπών ρεύματος κατά 175.000.
* Στις μνημονιακές υποχρεώσεις και πολιτικές.

* Στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οι αυξήσεις των τιμολογίων δεν αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα: έχουν συμβεί σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες έχει απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
* Στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και γενικότερα αεριτζήδων που δραστηριοποιήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο.
* Υποχρέωση του πρώτου μνημονίου είναι από 1.7.2013 τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος να αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Η εφαρμογή της υποχρέωσης οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 25%. Η υποχρέωση αυτή έγινε πιο σαφής με το πρόσφατο τρίτο Μνημόνιο, που ορίζει ότι για την καταβολή του υπολοίπου της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η οδηγία της Ε.Ε για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας» απαγορεύει τη λεγόμενη «σταυροειδή επιδότηση». Αφού όρος της «απελευθερωμένης αγοράς» είναι να « πουλά πάνω από το κόστος». Γι' αυτό στη χαμηλή κατανάλωση 1-800 KWH η αύξηση που ζητήθηκε από τη ΔΕΗ έφτασε στο τρομακτικό ύψος 48,5% (πάλι οι φτωχοί και οι άνεργοι «θα πληρώσουν τη νύφη»).
Η βαθύτερη στόχευση και των Μνημονίων και των οδηγιών της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο τομέας της ενέργειας. Για να μπει ο ιδιώτης ανταγωνιστής στην αγορά θα πρέπει να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη, άρα πρέπει να έχει αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η αύξηση στο κόστος παραγωγής της Η.Ε. μεταξύ του 2012 και του 2013 υπολογίζεται στα 1,3 δισ. ευρώ. Αυτή η αύξηση είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων ταξικών και πολιτικών επιλογών.
* Από τέλος ρύπων 300-500 εκατομμύρια ευρώ. Από αύξηση κόστους Ημερήσιας Αγοράς 300 εκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό επειδή η ΔΕΗ παράγει το 65% και αγοράζει το υπόλοιπο 35% στις τιμές αγοράς, συνεπώς κερδίζει από την παραγωγή και χάνει από το εμπόριο.
* Από τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους 400 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Ειδικό Φόρο στο Φυσικό Αέριο 250 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 150 στο πετρέλαιο και στο μαζούτ.
* Από αύξηση κόστους δανεισμού (αύξηση επιτοκίου) 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικά ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους είναι μια βαθύτατα ταξική επιλογή για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φυσικό Αέριο οι οποίοι έχουν επιβάλει στις κυβερνήσεις τους εξής ευνοϊκούς όρους προς όφελός τους: Επικαλούμενοι τεχνικούς λόγους δουλεύουν συνεχώς στο τεχνικό τους ελάχιστο, που το έχουν καθορίσει στο 60% της ισχύος τους. Αμείβονται δηλαδή με έναν ειδικό τρόπο που περιλαμβάνει το μεταβλητό τους κόστος (καύσιμο Φ.Α.) συν ένα 10% καθώς και άλλες επιπλέον απολαβές.
Τελικά, με μέση τιμή για το πρώτο εξάμηνο του 2012 62,3 ευρώ /mwh με την όποια αμείφθηκαν όλοι οι άλλοι παραγωγοί (ΔΕΗ) αυτοί αμείφθηκαν με 101,5 ευρώ /mwh.
Η διάφορα αυτή του υπερτιμήματος που αποκομίζουν είναι περίπου 400 εκατομμύρια τον χρόνο, τα όποια πληρώνουν η ΔΕΗ και τελικά ο καταναλωτής. Το χαράτσι δημιούργησε επιπλέον ταμιακή επιβάρυνση της ΔΕΗ. Η σύνδεση του χαρατσιού με τον λογαριασμό της ΔΕΗ έχει αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αδυνατούν να πληρώσουν και τους λογαριασμούς με συνέπεια, να ζημιώνεται ταμιακά και να απαξιώνεται η ΔΕΗ.
Συνεπώς υπάρχει και άλλος δρόμος:
* Να καταργηθούν τα Μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι που επιβάλλουν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και οδηγούν τη ΔΕΗ στην απαξίωση για να επιτευχθεί η σαλαμοποίησή της και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.
* Να μηδενιστεί η αύξηση του κόστους παραγωγής με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές (κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, απαλλαγή της ΔΕΗ από έγκλημα της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Diesel και το Φ.Α., ανάπτυξη της ΔΕΗ ώστε να μην κάνει πανάκριβες εισαγωγές και αγορές, αποπληρωμή χρεών από τους μεγαλοπαραγωγούς, κατάργηση του «δώρου» του κ. Παπακωνσταντίνου στα ΣΗΘΥΑ κ.λπ.).
* Να καταργηθούν οι νόμοι που χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς.
* Να εξοφληθούν τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών και του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
* Να μην εφαρμοστούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία αντίθετα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, γι' αυτό δεν πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του τομέα της ενέργειας συνολικά.
* Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
* Δωρεάν ρεύμα τουλάχιστον σε όλους που θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
* Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει το θεμελιώδες δικαίωμα ώστε κανένα νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα και θέρμανση παίρνοντας αντίστοιχα μέτρα τα οποία μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνουν και τη δωρεάν παροχή μιας βασικής ποσότητας ενέργειας βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (εισόδημα, πρώτη, κατοικία, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
* Απλοποίηση και επικαιροποίηση των κριτηρίων για να διευρυνθεί ο πληθυσμός που θα έχει κοινωνικό τιμολόγιο.


* Ο Θανάσης Πετράκος είναι βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, υπεύθυνος για τα θέματα Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου