Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Κυβερνητικό αλαλούμ για το νέφος



Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/01/2013- ΑΥΓΗ
Το νέφος της αδιαφορίας, επί σειρά ετών, με "παραγωγό" των ατμοσφαιρικών ρύπων την κυκλοφορία των οχημάτων, για το οποίο οι κυβερνώντες αδιαφορούσαν και οι πολίτες είχαν μάθει να ζουν με αυτό, οι μνημονιακές πολιτικές, μέσω των αλλεπάλληλων επιδρομών σε μισθούς και εισοδήματα, αλλά και της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, μετατράπηκε σε νέφος καπναιθάλης.

Αιτία η χρήση βιομάζας (τζάκια, ξυλόσομπες). Η έντονη οσμή, τουλάχιστον στην Αττική, ακόμη και στις σήραγγες του μετρό... μυρίζει ατμόσφαιρα του Ιουνίου του 2007, όταν έγινε στάχτη ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Η τρικομματική κυβέρνηση αδιαφορεί για το πρόβλημα, εξ ου και η σύσκεψη - παρωδία της Πέμπτης στο ΥΠΕΚΑ για την αντιμετώπιση, υποτίθεται, του προβλήματος, από την οποία όμως απουσίαζαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, παρ' ότι τα μικροσωματίδια έδιναν υψηλές τιμές πριν από τα Χριστούγεννα.
Το ένα και μοναδικό "αποτέλεσμα" της σύσκεψης, με αποδέκτη την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, ήταν η δραματική έκκληση της υφυπουργού Υγείας Φ. Σκοπούλη για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η οποία χαρακτήρισε το πρόβλημα επείγον επισημαίνοντας πως η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πάνω απ' όλα.
Η εκρηκτική αύξηση των μικροσωματιδίων, που πρώτη φορά έγινε είδηση σε τηλεοπτικά δελτία, "κτίσθηκε" στο προϋπάρχον πρόβλημα. Η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, βάσει της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες ετησίως, το 2011 είχε "παραβιαστεί" σε τρεις από τους επτά σταθμούς μέτρησης.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΥΠΕΚΑ, ο αριθμός των ημερών με υπερβάσεις της οριακής τιμής ήταν 84 ημέρες για το κέντρο της Αθήνας, την Αριστοτέλους, 81 για το Μαρούσι και 69 για τον Πειραιά. Από τη μέτρηση των πνιγηρών αιωρούμενων σωματιδίων (ΡΜ 10) των τελευταίων ημερών απουσιάζουν οι μετρήσεις, διότι προφανώς δεν γίνονται από τον σταθμό του Πειραιά, ενώ μόλις την Πέμπτη εμφανίστηκε και ο σταθμός της Αριστοτέλους. Μεταφέρθηκαν όργανα για μετρήσεις από τον σταθμό του Κορωπίου, διότι αυτά της Αριστοτέλους κατέρρευσαν! Έτσι κι αλλιώς, έξι σταθμοί για ολόκληρη την περιφέρεια Αττικής και για τέσσερα εκατ. κατοίκων είναι ελάχιστοι (Μαρούσι, Αριστοτέλους, Λυκόβρυση, Αγία Παρασκευή, Θρακομακεδόνες, Κορωπί).
Τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια υποδέχτηκαν πάντως το νέο έτος με τιμές στα ύψη. Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου στη Λυκόβρυση έφτασαν τα 128 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στο Μαρούσι τα 106 και στην Αριστοτέλους τα 78. Χαρακτηριστική της διαχρονικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι και η διαδικασία επί παραβάσει που εκκρεμεί στην Κομισιόν.
Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (έχει αποσταλεί προ πολλού αιτιολογημένη γνώμη), διότι δεν τηρεί τις απαιτήσεις εφαρμογής των Οδηγιών 96/62, 1999/30 και 2008/50 για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Όπερ σημαίνει ότι δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο μέτρησης στα αστικά κέντρα και σχέδια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου