Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Η Αυτοδιοίκηση στη δίνη της μνημονιακής λαίλαπας




 16/12/2012 ΑΥΓΗ
ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ*

Η κοινωνία αγωνίζεται για να βγει από τη δίνη, την απόγνωση, την απογοήτευση, τη φτώχεια και τον μαρασμό που την έχουν οδηγήσει αυτοί που τα τελευταία χρόνια έδεσαν τη χώρα μας στο άρμα του ΔΝΤ και του Μνημονίου. Σε αυτό το εχθρικό προς τον λαό μας περιβάλλον, αγωνίζεται να σταθεί όρθια και δίπλα στον πολίτη η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας.


Επίθεση λάσπης
Μια πρωτοφανής επίθεση λάσπης έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) από όλα τα μνημονιακά κέντρα, αλλά και από πολλά κατευθυνόμενα ΜΜΕ, η οποία όμως έχει την εξήγησή της. Η Τ.Α. είναι ο πιο κοντινός προς τον πολίτη θεσμός και γι’ αυτό είναι ένας χώρος που, αν λειτουργήσει και οργανωθεί σωστά, μπορεί να γίνει μια πολύ μεγάλη εστία αντίστασης του λαού μας κατά των μνημονιακών πολιτικών και των μέτρων που καθημερινά παίρνονται εναντίον του.
Ήδη ένα πρώτο βήμα έγινε με τη σχεδόν καθολική αντίδραση που υπήρξε από τους δήμους όλης της χώρας, αλλά και από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ) που αρνήθηκαν να δώσουν στην κυβέρνηση τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων Δ.Ε. αορίστου χρόνου και κυρίως να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης. Αυτή η σχεδόν συνολική αντίδραση έφερε κοντά τις διοικήσεις και τους εργαζόμενους στους δήμους και κυρίως ανέτρεψε τα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς δεν είχε στοιχεία για απολύσεις να δώσει στην τρόικα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα η λασπολογία σε βάρος της Αυτοδιοίκησης ακριβώς γιατί αρνήθηκε να γίνει συνένοχος της κυβέρνησης και κυρίως αναγκάστηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυθαίρετα και παράνομα να ξεκινήσει τη διαθεσιμότητα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στην Τ.Α.

Περικοπές πόρων 60%
Βέβαια, έχουν προηγηθεί τα τελευταία δύο χρόνια οι τεράστιες περικοπές προς την Αυτοδιοίκηση που έχουν ξεπεράσει το 60% των θεσμοθετημένων πόρων. Συνεχώς δε, μεταφέρονται καινούργιες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να δοθούν όμως οι ανάλογοι πόροι ώστε να μπορέσουν να τις φέρουν σε πέρας.
Ένα επιπλέον μέτρο για να χτυπηθεί κάθε φωνή αντίδρασης ακούγεται από την Αυτοδιοίκηση, είναι το περίφημο Παρατηρητήριο Οικονομικού Ελέγχου, το οποίο στην ουσία καταργεί το αυτοδιοίκητο και την καθιστά απλή υπηρεσία του κράτους.
Όμως παρά την άνευ προηγουμένου επίθεση προς την Αυτοδιοίκηση από κυβερνητικούς κύκλους και πολλά ΜΜΕ, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν την πραγματικότητα ανατρέποντας όλους τους ισχυρισμούς για κακή οικονομική διαχείριση και κακοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με τα χρέη των δήμων όλης της Ε.Ε., οι ΟΤΑ στην Ελλάδα είναι οι λιγότερο χρεωμένοι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, πολύ χαρακτηριστική είναι πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 32%, οι αντίστοιχες των ΟΤΑ μειώθηκαν κατά 11%. Οι ΟΤΑ καταβάλλουν τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης εκεί που το ίδιο το κράτος έχει αποτύχει παταγωδώς.
Και ενώ τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν μία ηχηρή απάντηση σε όλα τα κέντρα που καταγγέλλουν την Τ.Α. για κακοδιαχείριση και διαφθορά, αυτοί συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση τη λασπολογία.

Κατά των απολύσεων
Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. Ο αγώνας της Αυτοδιοίκησης μαζί με τους εργαζόμενους κατά των απολύσεων και της διαθεσιμότητας, κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών και της κατάργησης των κοινωνικών κατακτήσεων ετών, γίνεται καθημερινά όλο και πιο έντονος.
Ήδη οι μεγάλες κινητοποιήσεις της εβδομάδας αυτής των αιρετών, αλλά κυρίως των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύουν ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να δείξει τον δρόμο και μπορεί να δώσει διέξοδο στην ελληνική κοινωνία.
Η απαξιωτική απάντηση που έχει πάρει ο εκπρόσωπος της γερμανικής διείσδυσης, Χανς Φούχτελ, από όλη σχεδόν την Αυτοδιοίκηση της χώρας, στα σχέδια ιδιωτικοποίησης που έχει επιβάλει η τρόικα, τους δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην εφαρμογή των μνημονιακών τους πολιτικών.
Μέσα από όλη αυτή την αναστάτωση, αλλά κυρίως τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, εξακολουθούν σταθερά οι δήμοι να δείχνουν τους δρόμους, αλλά και τους σκοπούς, για τους οποίους για χρόνια αγωνιζόταν η Αυτοδιοίκηση της χώρας που αυτήν την περίοδο είναι επίκαιροι όσο ποτέ, όπως είναι η αποκέντρωση του κράτους και η στήριξη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες και πόρους. Η Τ.Α., επειδή είναι κοντά στην κοινωνία είναι ο εγγυητής της τοπικής δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατικής συμμετοχής.

* Ο Πέτρος Φιλίππου είναι δήμαρχος Σαρωνικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου