Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Εργαστήριο Περιβάλλοντος-Μετεωρολογικός Σταθμός & Σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Αφημένα στη μοίρα τους…




Όλοι θα θυμόμαστε το πόσο «μελάνι είχε χυθεί» σε διθυράμβους και εύφημους μνείες, αλλά και τα συγχαρητήρια μετά των ανάλογων τυμπανοκρουσιών στην τότε  διοίκηση του Δήμου μας για τη δημιουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος που σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι σε θέση να μεταφέρει on line πληροφορίες για μία σειρά από χρήσιμα μεγέθη-παραμέτρους των οποίων η αξιοποίηση θα μπορούσε αναμφίβολα να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας.

Δυστυχώς όμως αυτή την περίοδο παρατηρούμε, ότι έχει διακοπεί η συνεργασία αυτή καθώς δεν εμφανίζεται πλέον στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα με τις περιβαλλοντικές πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της εξάμηνης καθυστέρησης υπογραφής-ανανέωσης της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου για το τρέχον έτος, και η οποία αφορά στις καθημερινές μετρήσεις, τον έλεγχο, την παρακολούθηση, την συντήρηση κλπ των σύγχρονων και ευαίσθητων επιστημονικών οργάνων που διαθέτει το εν λόγω εργαστήριο.
 

Οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει άοκνα ο συμπολίτης μας κ. Στέλιος Γκίνης δεν φτάνουν από μόνες τους για να κρατήσουν σε λειτουργία τον μετρητικό σταθμό. Κατά καιρούς έχουν γίνει επαφές για το ζήτημα αυτό και υπήρξαν μάλιστα και οι ανάλογες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Αποτέλεσμα όμως ακόμα δεν είδαμε…

Η θέση μας είναι ότι  παρά τις οικονομικές δυσκολίες που πράγματι αντιμετωπίζει ο Δήμος μας τέτοιου είδους σύγχρονα και αξιόπιστα «εργαλεία», όπως το Εργαστήριο Περιβάλλοντος, θα πρέπει να αξιοποιούνται πλήρως και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και για μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας, όπως γεωργοί, γεωπόνοι, μελετητές, επαγγελματίες, αλιείς κλπ, αλλά χρησιμεύουν και ως εκπαιδευτικό μέσο για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με επισκέψεις, επιτόπιες παρατηρήσεις, εργασίες κ.α.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό του  τρέχοντος έτους, είναι της τάξεως των 6.000 ευρώ περίπου, ποσό που σίγουρα δεν φαντάζει αποτρεπτικό για τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Επιπρόσθετα, παραμένει δυστυχώς ανενεργός για δεύτερη συνεχή χρονιά και ο μετρητικός σταθμός ατμοσφαιρικών ρύπων. Ένα πλήρως εξοπλισμένο ISOBOX με μηχανήματα μεγάλης αξίας (υπολογιστές, σύγχρονα όργανα μέτρησης κλπ) εγκαταλελειμμένος στο εργοτάξιο του Δήμου Μεγαρέων. Ένα δωρεάν απόκτημα που έφτασε στο Δήμο μας μετά τη διάλυση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Θριασίου Πεδίου.

Θα μπορούσε λοιπόν κάλλιστα, με πενιχρά έξοδα, και με εργασία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, να στηθεί ο σταθμός αυτός σε κάποιο δημοτικό κτίριο, και από την λειτουργία του να γνωρίζουμε όλοι οι δημότες τι αέρα αναπνέουμε, τι πρέπει να προσέχουμε, πως μπορούμε να προστατευθούμε και παράλληλα πως να βελτιωνόμαστε για να αποτρέπουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ειδικά μετά το περιστατικό με το μαύρο καπνό της Ρεβυθούσας το περασμένο καλοκαίρι, τις συχνές καύσεις ελαστικών από τους τσιγγάνους στο Βλυχό, τις φωτιές στη χωματερή, τα καυσαέρια στο κέντρο της πόλης, τις «ευωδίες» από τις κοπριές του κάμπου κλπ, θα μπορούσαμε με τη λειτουργία του να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιβάλλεται επομένως να υπάρξει η σχετική βούληση από μέρους της διοίκησης του Δήμου για τη συνέχιση της λειτουργίας των προαναφερόμενων σταθμών. Είναι αν μη τι άλλο κρίμα να απαξιώνονται, διότι η υποδομή υπάρχει. Άλλοι δήμοι θα παρακαλούσαν να είχαν αυτά τα μέσα και τέτοιες δυνατότητες…

Γι’ αυτό ζητάμε, να υπογραφεί άμεσα η σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος, αλλά και παράλληλα να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σύντομα και ο σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων στο Δήμο μας.      


Εκ του Γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου