Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Στα πλαίσια των δράσεών μας για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου του Βουρκαρίου Μεγάρων, έχουμε την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσουμε στην εκδήλωση ενημέρωσης με τίτλο:
”Οι υγρότοποι της Αττικής”

που διοργανώνουμε την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 στις 7.00μμ  στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Περάμου,
με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων
Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου


ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011, 7.00μμ

                           ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ     ΚΑΙ ΤΗΣ  ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ                ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
ü  Η «άγρια δύση» έχει τους δικούς της υγροτόπους που αντιστέκονται ακόμα στη ρύπανση
ü  Η ορνιθοπανίδα της Λίμνης Κουμουνδούρου, του Βουρκαρίου Μεγάρων και των ρεμάτων-οικοτόπων της περιοχής, είναι ΖΩΝΤΑΝΗ
Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 11:00πμ  διαδηλώνουμε στη                  Λίμνη Κουμουνδούρου και διεκδικούμε:
ü  Μέτρα απορρύπανσης της Δυτικής Αθήνας - Αττικής ΤΩΡΑ
ü  ΟΧΙ στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας (σε Χαλυβουργική                  και Μέγαρα). ΟΧΙ στις επεκτάσεις διυλιστηρίων
ü  Αποφόρτιση των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής -  ΟΧΙ στη λυματολάσπη από την Ψυτάλλεια
Για τρίτη συνεχή χρονιά εμείς οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας - Αττικής διαδηλώνουμε και απαιτούμε να παρθούν μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των «σημαντικών υγροτόπων» της περιοχής.
Η Λίμνη Κουμουνδούρου, το Βουρκάρι Μεγάρων και τα ρέματα-οικότοποι που καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας (Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννη, Σαρανταπόταμου, Σούρες), συγκεντρώνουν πλούσιους πληθυσμούς αλλά και σπάνια και απειλούμενα είδη τα οποία συνεχίζουν να εμφανίζονται στην περιοχή παρά τις πιέσεις που δέχονται από την κάθε είδους ρύπανση (ατμοσφαιρική, υπόγεια, κλπ), τον επεκτατισμό των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και την αδιαφορία της πολιτείας.
Ζητάμε:
1.   Να παρθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας των υγροτόπων
2.   Να καταγραφούν ως προστατευόμενοι υγρότοποι στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο τα οικοσυστήματα της Δυτικής Αθήνας  - Αττικής.
3.   Να εφαρμοστούν οι νόμοι για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΤΟΠΟΥΣ – ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ "ΑΚΡΙΒΕΙΑ STOP"

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα της κίνησης «Ακρίβεια STOP», συνάντηση για τον παναττικό συντονισμό όλων των φορέων, κινήσεων και των πολιτών που αντιστέκονται στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις συγκοινωνίες. Η συνάντηση έγινε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία και σε πολύ γόνιμο κλίμα συνεννόησης και θέλησης για κοινή δράση.
syntonismos mmm
Πήραν μέρος πολίτες από 28 τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις της Αττικής, επιτροπές ενάντια στα μέτρα, εργαζόμενοι από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μ.Μ.Μ.) και άλλους εργασιακούς χώρους, από το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, από το δίκτυο αλληλεγγύης εργαζομένων και ανέργων «δικαίωμα», από φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων και άλλους φορείς και οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένοι ενεργοί πολίτες.
Κοινή ήταν η συμφωνία πάνω στα παρακάτω σημεία:
  1. Εκφράζουμε και θα εκφράσουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Μ. για να μην ανατραπούν τα εργασιακά δικαιώματα και για δημόσιες,  ασφαλείς συγκοινωνίες.
  2. Αντιστεκόμαστε στο χαράτσι της αύξησης κατά 40% του εισιτηρίου και της κάρτας στις αστικές συγκοινωνίες. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκλητική αυτή αύξηση και μάλιστα τη στιγμή που οι στρατιές των ανέργων και των φτωχών μεγαλώνουν κάθε μέρα και οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι έχουν ήδη χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους.
  3. Όλοι μαζί συμφωνούμε και καλούμε από την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα για την οποία έχει εξαγγελθεί η αύξηση - χαράτσι, σε μαζική ανυπακοή. Κανείς να μην ακυρώνει το εισιτήριό του. Ούτε και να πάρει κάρτα απεριορίστων διαδρομών, στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής. Θα είμαστε χιλιάδες και κανείς δεν θα μπορέσει να μας επιβάλλει οποιοδήποτε κύρωση και πρόστιμο. Προτείνουμε η ανυπακοή να συνεχιστεί καταρχήν για όλη την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με την ίδια ή και άλλες μορφές αντίστασης μέχρι να υποχωρήσει η κυβέρνηση. Συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες στις γειτονιές και «κινούμενες καταλήψεις» μέσων μαζικές μεταφοράς θα είναι σίγουρα μερικές από τις κινήσεις μας. Από σήμερα και μέχρι την 1η Φεβρουαρίου θα συνεχίσουμε με δεκάδες δράσεις ενημέρωσης και ανυπακοής σε όλες τις γειτονιές αλλά και αλληλεγγύης στους απεργούς. Ειδικότερα τα δύο επόμενα Σάββατα θα οργανωθούν διαμαρτυρίες στις στάσεις και μέσα στους σταθμούς και τα Μ.Μ.Μ. στέλνοντας ένα πρώτο δυνατό μήνυμα συντονισμένης δράσης παντού.
  4. Ο αγώνας μας είναι αγώνας που σκοπό έχει να νικήσει. Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός πραγματικού μαζικού κινήματος. Κάθε κίνηση και επιτροπή θα συνεχίσει την αυτόνομη δράση της, διατηρώντας την πλήρη αυτοτέλειά της, θα συνεχίσει να έχει τις ιδιαίτερες απόψεις και θέσεις της, τα υλικά της αλλά και τις δικές της μορφές δράσης. Όλοι, όμως, συμφωνήσαμε στην ανάγκη ενός και μόνο ενιαίου συντονισμού που θα συμβάλλει στην ενοποίηση και μεγιστοποίηση της δύναμής μας και στην τεχνική συνεννόηση ώστε να βρεθούμε παντού. Ο συντονισμός αυτός ενοποιείται πάνω στη δράση και σε 2 συγκεκριμένα και απλά σημεία (Δεν πληρώνω το χαράτσι – Νίκη στην απεργία για δημόσιες συγκοινωνίες)
  5. Τις επόμενες μέρες έχουν οριστεί, εκτός από τις κινητοποιήσεις που εξελίσσονται, και άλλες συναντήσεις συντονισμού σε γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας. Θα συμμετέχουμε σε όλες αυτές και προτείνουμε μία μεγάλη κοινή τελική συνέλευση ενιαίου συντονισμού την Κυριακή 30 Ιανουαρίου και μάλιστα σε χώρο οικείο σε όλους τους επιβάτες, εργαζόμενους και πολίτες (π.χ. μέσα στο σταθμό μετρό του Συντάγματος). Για το τελευταίο θα επανέλθουμε άμεσα.
  6. Απευθύνουμε λοιπόν σε όλους:
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ –
ΑΠΟ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»
                            ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Κινδυνεύει το περιβάλλον να είναι το πρώτο θύμα της κρίσης;

 
Ημερομηνία δημοσίευσης:( 20/01/2011 ΑΥΓΗ)
Της Χαράς Καφαντάρη*
Τις μέρες αυτές διεξάγεται συζήτηση για το σχέδιο νόμου που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφορά τις περιοχές NATURA και τους όρους δόμησης σε αυτές. Ακόμα μια φορά βλέπουμε μπροστά μας να εμφανίζεται δημόσια, το γνωστό ψευτοδίλημμα -«Περιβάλλον ή Ανάπτυξη». Δεν είναι μέσα στις προθέσεις του σημειώματος αυτού να τοποθετηθούμε στα επιμέρους θέματα του Νομοσχεδίου, αλλά παρακολουθώντας τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς και σχόλια του Τύπου, θέτουμε ένα σημαντικό ζήτημα. Είναι πλέον εμφανές ότι, το πρώτο εύκολο θύμα της κρίσης που διανύουμε, κινδυνεύει να είναι το Περιβάλλον.
Οι απόψεις που εκφράζονται και υποστηρίζουν ότι, η δυνατότητα δόμησης σε εκτάσεις πάνω από δέκα στρέμματα αντί των τεσσάρων όπως ισχύει σήμερα στις περιοχές προστασίας NATURA, εμποδίζει την ανάπτυξη εν μέσω της κρίσης, είναι αρκετά «επικίνδυνες». Το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι: Ποιας μορφής ανάπτυξη ; Της ανάπτυξης που βασίζεται στις κατασκευές, στην οικοδομή, στους δρόμους, στις επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, στα ΣΔΙΤ, στην αυθαίρετη δόμηση;
***
Πρόσφατα είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΟΗΕ στο Κανκούν του Μεξικού. Παρά τα πενιχρά, σε σχέση με το παγκόσμιο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του Πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, αποτελέσματα της Συνόδου, η διεθνής κοινότητα, εκτός των άλλων, «υποσχέθηκε» και την ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό τη σωτηρία της βιοποικιλότητας και την αποτροπή της αποδάσωσης και υποβάθμισης των δασών.
Στην Ελλάδα όμως του Μνημονίου και της κρίσης νομοθετείται το “fast track”(νόμος σχετικά με την επιτάχυνση στρατηγικών επενδύσεων). Συνεχίζει να ισχύει ακόμα η παγκόσμια πρωτοτυπία της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν επιταχύνονται οι όποιες προσπάθειες και συνεχίζει η ανυπαρξία δασολόγιου και Εθνικού Κτηματολόγιου. Ενώ συγχρόνως υποβαθμίζεται πλήρως, ο φιλικότερος προς το Περιβάλλον σιδηρόδρομος, σε όφελος της περιβαλλοντικά επιβλαβούς μετακίνησης με αυτοκίνητα.
Ήδη, εν ονόματι του «χρέους» ετοιμάζεται να παραδοθεί προς τσιμεντοποίηση σε εγχώρια και ξένα οικονομικά συμφέροντα ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, αντί της απορρύπανσης του και της μετατροπής του σε πάρκο υψηλού πρασίνου, με ήπιες χρήσεις για όλους τους πολίτες του λεκανοπεδίου.
Επίσης, με το νέο σχέδιο Π.Δ. για τον Υμηττό, το οποίο βρίσκεται στο ΣΤΕ για γνωμάτευση, επιτρέπεται η δόμηση ιδιωτικών και δημοσίων αθλητικών και πολιτιστικών κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και εκπαιδευτικών κτιριακών εγκαταστάσεων, έως και 8000 τ.μ. στην ανατολική κυρίως, πλευρά του Υμηττού, ενώ δεν αποκλείονται ρητά τα οδικά έργα (αυτοκινητόδρομοι), που προβλέπεται να «γαζώνουν» την περιοχή NATURA, όπως έχει χαρακτηρισθεί όλος ο ορεινός όγκος του Υμηττού. Ένα σχέδιο πιλότος για την εφαρμογή και στους άλλους ορεινούς όγκους της Αττικής, που δεν προοιωνίζει τίποτα το ουσιαστικό για την προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αττικής.
***
Ήδη από καιρό, έχει επισημανθεί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που διανύουμε, είναι ταυτόχρονα και κοινωνική και πολιτιστική και Περιβαλλοντική. Είναι αποτέλεσμα «αφρόνων» πολιτικών, χρηματοπιστωτικών παιχνιδιών, πολιτικών καταλήστευσης των φυσικών πόρων και συνειδητής υποβάθμισης του Περιβάλλοντος.
Η απάντηση και η έξοδος από αυτή την κρίση είναι μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική. Μια πολιτική έξω από το Μνημόνιο, σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, που θα μας βγάλει από την ύφεση, βασισμένη σε ένα σχέδιο ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με γνώμονα την αειφορία και βιωσιμότητα.
Η προστασία του Περιβάλλοντος δεν είναι μόνον κάποιες επί μέρους προτάσεις. Στον καιρό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής, η περιβαλλοντική διάσταση οφείλει να περιέχεται σε κάθε πολιτική πρόταση και δράση, ειδικά της αριστεράς.
Σήμερα απαιτείται να δημιουργηθεί μιας εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη και συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς δείκτες. Η πολυδιαφημισμένη «Πράσινη Ανάπτυξη», για να είναι πραγματικά «πράσινη», πρέπει να υιοθετεί ένα οικονομικό μοντέλο με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, όπου θα υπάρχουν προτεραιότητες, όπως:
* Πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, στροφή σε παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς και ανάπτυξη και επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με θέσπιση κινήτρων για ανάπτυξη αποδοτικότερων τεχνολογιών ΑΠΕ.
* Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς (κύρια των μέσων σταθερής τροχιάς-ιδιαίτερα του σιδηρόδρομου).
* Ανάπτυξη του τομέα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και παράλληλη ανάπτυξη του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού.
* Διαχείριση και προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Και βέβαια,
Ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με προώθηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, αλλά και με ταυτόχρονο αποκλεισμό της λύσης της καύσης των απορριμμάτων.
Η διατύπωση μιας τέτοιας ρεαλιστικής αναπτυξιακής πρότασης, που θα διαπνέεται από οικολογικά χαρακτηριστικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως αναγκαία και απαίτηση των καιρών. Χρειάζεται ρεαλισμό, πολιτική βούληση, συγκρούσεις με συμφέροντα και βέβαια συμμετοχή και στήριξη από τον λαό και τα κινήματα.
Είναι χρέος της αριστεράς να τη διατυπώσει.


*Η Χαρά Καφαντάρη είναι γεωλόγος

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ «ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ»!


Ευτυχώς που δεν πήραν και τα σήματα με τις τσιμεντένιες βάσεις τους οι εργολάβοι, και έτσι με λίγη τύχη μπορεί κανείς να φτάσει μέχρι τη διασταύρωση για τη Λούμπα!
Ούτε μπουλντόζες, ούτε φορτηγά, ούτε εργάτες υπάρχουν πια. Οι εργολάβοι του έργου της διαπλάτυνσης της Λεωφόρου Μεγάρων-Αλεποχωρίου τα μάζεψαν όλα κι έφυγαν από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αναρωτιόμαστε τι έχει συμβεί... Μέχρι πρότινος το έργο προχωρούσε αργά μεν, αλλά προχωρούσε. Τώρα γιατί σταμάτησαν οι εργασίες; Τέλος η Νομαρχία, τέλος και το έργο; Θα συνεχιστεί ή μήπως σταμάτησε η χρηματοδότησή του;
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι υπεύθυνοι υποστήριζαν ότι θα είχε ήδη ολοκληρωθεί και θα δίνονταν και στην κυκλοφορία το πρώτο κομμάτι από τα Μέγαρα προς τον Άγιο Στέφανο. Οι τοπικοί «υμνητές» του πρώην Νομάρχη μάλιστα, δεν έχαναν την ευκαιρία να το διατυμπανίζουν συνεχώς μέχρι και πρότινος!
Στην πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι το έργο εγκαταλείφθηκε δυστυχώς στο χειρότερο και ίσως το πιο επικίνδυνο στάδιό του. Με παρακάμψεις χωρίς φωτισμό (σε τουλάχιστον 3 σημεία), με προειδοποιητικές πινακίδες πάνω σε τσιμεντένιες βάσεις με μεγάλα κενά μεταξύ τους, με μισοτελειωμένα ρείθρα για τα νερά, με υπερυψωμένα γεφυράκια χωρίς προστατευτικά, με επικίνδυνα στενέματα του οδοστρώματος (ειδικά σε ορισμένα σημεία όπου υψώνεται ο δρόμος) και τόσα άλλα ακόμα. Και φυσικά όλο το νέο οδόστρωμα καλυμμένο με ένα πρόχειρο στρώμα ασφάλτου (5cm το πολύ), το οποίο έχει αρχίσει ήδη και αποκολλάται εξαιτίας των βροχών...
Αναρωτιόμαστε πως δόθηκε στην κυκλοφορία εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα αυτός ο ημιτελής και επικίνδυνος δρόμος, τη στιγμή που δεν διαφαίνεται να υπάρχει άμεση προοπτική συνέχισης του έργου.
Ήδη τα τροχαία ατυχήματα (όχι μόνο αυτά με τις υλικές ζημιές, αλλά και τα θανατηφόρα) είναι δυστυχώς συχνό και γνωστό πλέον φαινόμενο σε όλους μας.
Έχουμε επομένως υποχρέωση να θέσουμε κάποια βασικά ερωτήματα και αναμένουμε υπεύθυνες και ξεκάθαρες απαντήσεις από τους αρμόδιους:
- Για ποιο λόγο οι εργασίες σταμάτησαν; Πότε αναμένεται να συνεχιστεί το έργο;
- Ποιο το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου;
- Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και τις ατέλειες; Έχουν τηρηθεί οι όροι των συμβάσεων τουλάχιστον ως προς την ασφαλή διέλευση των οχημάτων;
- Η Τροχαία Μεγάρων έχει ελέγξει την ασφάλεια της διαδρομής (φωτισμός, μπαριέρες, σωστή σήμανση κλπ;)
Λυπόμαστε πολύ που το λέμε, αλλά δυστυχώς επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Τα περισσότερα έργα ξεκινούν μεν, αλλά ακριβώς λόγω της προχειρότητας και της ανευθυνότητας των όποιων αρμοδίων, είτε δεν ολοκληρώνονται στην ώρα τους, είτε σταματούν στη μέση, είτε ολοκληρώνονται μεν αλλά εγκαταλείπονται έπειτα στη μοίρα τους χωρίς καμιά πρόνοια για τη συντήρησή τους… Σιγά να μην ασχοληθεί κανείς τώρα με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με την ασφαλή μετακίνηση των χιλιάδων οδηγών και επιβατών που κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίνουν στα εξοχικά τους στο Αλεποχώρι, στην Ψάθα, στον Πευκενέα και στο Ζάχουλη.
Εξάλλου οι εκλογές τώρα τέλειωσαν και κάποιοι πήγαν στα σπίτια τους θεωρώντας ότι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις τους σταμάτησαν. Τον λογαριασμό όμως ποιος θα τον πληρώσει;;;

Εκ του γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»  

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ


Σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες στιγμές που περνούν πολλοί συνάνθρωποί μας λόγω της «οικονομικής κρίσης» (που όμως σκοπίμως και τεχνηέντως διογκώνεται προκειμένου να δικαιολογηθούν τα επιβαλλόμενα και ολοένα σκληρότερα μέτρα που συρρικνώνουν όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων), ο καθένας μας προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται τα έξοδά του και να «κόψει» από παντού, προκειμένου να τα «φέρει βόλτα».
Στον τομέα της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μειώσουμε την κατανάλωση και την δαπάνη μας χωρίς αυτό να είναι σε βάρος του αποτελέσματος. Αρκετοί συμπολίτες μας λοιπόν εφαρμόζουν ήδη κάποια απλά μέτρα που μειώνουν την δαπάνη τους για ηλεκτρικό ρεύμα (όπως σταδιακή αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως ή αλογόνου με αυτούς που είναι μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης, επιλογή ηλεκτρικών συσκευών χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, επιλογή των οικονομικών προγραμμάτων λειτουργίας των συσκευών, περιορισμό της άσκοπης σπατάλης και πολλά άλλα).
Σε αντίθεση όμως με τα νοικοκυριά ο νέος, ενοποιημένος πλέον, Δήμος μας εξακολουθεί να παραμένει ο καλός «πελάτης» της ΔΕΗ!!! Και όλοι μπορούμε εύκολα, έπειτα από μια πρόχειρη και απλή παρατήρηση, να αντιληφθούμε τα εξής:
Σε μεγάλους δρόμους στους οποίους τα τελευταία χρόνια τοποθετήθηκαν φωτιστικά στα πεζοδρόμια (όπως π.χ. Μινώας, Βυζαντίου, 28ης Οκτωβρίου στα Μέγαρα), καλύπτοντας τις ανάγκες σε φωτισμό για την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων (αν κι εδώ υπάρχει και ο αντίλογος στον οποίο και θα αναφερθούμε σε νεότερο σχετικό άρθρο μας), συνεχίζουν να λειτουργούν παράλληλα και τα παλιά φανάρια με ηλεκτροβόρες λάμπες ατμών νατρίου ή υδραργύρου (τα «πορτοκαλί» και τα «λευκά» παραλληλόγραμμα φωτιστικά) τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα βρίσκονται ακριβώς επάνω από τα νέα φωτιστικά!!!
Κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι, εκτός του γεγονότος ότι τα σημεία που προαναφέραμε δεν χρειάζονται τέτοια ποσότητα φωτισμού, τα περισσότερα από αυτά υπολειτουργούν στο 20 - 30% της απόδοσής τους, καθώς, είτε δεν έχουν αλλαχθεί οι λαμπτήρες τους εδώ και χρόνια, είτε τα πλαστικά καλύμματα έχουν με τον καιρό κιτρινίσει με αποτέλεσμα το όποιο φως βγάζουν να μην φτάνει όχι μόνο ούτε στο δρόμο αλλά ούτε καν στο πεζοδρόμιο!!!
Αυτά όμως τα «άρρωστα» φωτιστικά καταναλώνουν ενέργεια είτε φωτίζουν είτε όχι... Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς μάλιστα, κρίνεται ότι στα Μέγαρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαν εύκολα να καταργηθούν αυτοί οι παραπανίσιοι φωτισμοί σε περισσότερα από 100 σημεία!!! Και αυτό φυσικά μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και ενέργειας.
Το φαινόμενο όμως που πραγματικά προκαλεί το «κοινό αίσθημα» δεν είναι άλλο από τον φωτισμό σε αγροτικούς δρόμους αλλά και στον κάμπο. Εδώ, οι κατά καιρούς Δημοτικές Αρχές της πόλης έχουν «εξυπηρετήσει» ψηφοφόρους και ψηφοφόρους!!!
Προχωράμε παραδείγματος χάριν στο δρόμο προς το Χάνι κι ενώ η διάταξη των φωτιστικών είναι ανά 100 μέτρα, ξαφνικά ξεπροβάλλουν 5 φωτιστικά μαζεμένα σε ένα σημείο. Κοιτάμε καλύτερα και διακρίνουμε ένα σπίτι του «Χ» ψηφοφόρου. Προχωράμε λίγο πιο κάτω σε έναν παράδρομο, και παρατηρούμε ότι σε όλες τις κολώνες υπάρχουν φωτιστικά που καταλήγουν στο σπίτι του «Ψ» ψηφοφόρου.
Και το παράλογο και συνάμα προκλητικό είναι ότι αυτά τα φωτιστικά λειτουργούν για να εξυπηρετήσουν την διαμονή των συμπολιτών μας για μόνο 30 - 40 ημέρες (συγνώμη νύχτες) τον χρόνο!!!
Γιατί λοιπόν είμαστε όλοι οι υπόλοιποι υποχρεωμένοι να πληρώνουμε «φουσκωμένα» δημοτικά τέλη επιβαρύνοντας την τσέπη μας για αυτές τις ιδιωτικές «εξυπηρετήσεις», ξέχωρα φυσικά από το οικολογικό ζήτημα της κατασπατάλησης ενέργειας;
Ακόμα μία παράμετρος που θα μπορούσε να συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας από πλευράς του Δήμου μας, είναι η αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στα φωτιστικά που μπορούν να δεχθούν λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, και όχι μόνο σε αυτά που βρίσκονται σε δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται στα δημοτικά κτίρια και τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε στους αρμόδιους Αντιδημάρχους ότι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά την αξιολόγηση των προδιαγραφών για μελλοντικές προμήθειες, τις σχετικές μελέτες και προδιαγραφές που αφορούν όχι μόνο στο αισθητικό κομμάτι, αλλά και στην ικανότητα να λειτουργούν τα νέα φωτιστικά με χαμηλά κόστη, λιγότερη συντήρηση και σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. LED ισχύος).
Ευελπιστούμε λοιπόν να υπάρξει η βούληση από τη νέα Δημοτική Αρχή για έργο ουσίας και άμεσης αντιμετώπισης των απλών, αλλά και συνάμα χρονιζόντων προβλημάτων, όπως αυτό της κατασπατάλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδεικνύοντας την κατάλληλη κοινωνική ευαισθησία που επιβάλλεται και ας δυσαρεστήσει κάποιους.
Προέχει το συμφέρον και η επίλυση των προβλημάτων των πολλών και όχι των ημετέρων, φίλων, ψηφοφόρων, συγγενών ή γνωστών εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Προέχει το συμφέρον των πολλών και του τόπου.

Εκ του γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»  

Διευρύνονται δυστυχώς τα αδιέξοδα…


Γράφει ο Νίκος Τσιαντός

Μετά την ανάπαυλα των εορτών προσγειωνόμαστε ήδη σιγά-σιγά στη σκληρή πραγματικότητα. Παρά τις προσπάθειες των κυβερνώντων να μας κατευνάσουν ισχυριζόμενοι ότι δήθεν όλα θα ομαλοποιηθούν και θα επανέλθουμε σύντομα στην πρότερα κατάσταση, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι άνεργοι, βρίσκονται ενώπιον πολλαπλών αδιεξόδων, που καθημερινά διευρύνονται. Το δίλημμα που τέθηκε πριν την ψήφιση του Μνημονίου, δηλαδή ή Μνημόνιο ή χρεοκοπία, τώρα φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως ήταν ψεύτικο και αποπροσανατολιστικό, εφόσον με μαθηματική ακρίβεια (και εάν δεν αλλάξει η ασκούμενη έως τώρα πολιτική) οδηγούμαστε να τα φορτωθούμε και τα δύο, δηλαδή και το Μνημόνιο αλλά και την χρεοκοπία.
Δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα ούτε ένας χρόνος από την υπογραφή του επαχθούς Μνημονίου και ήδη οι επιπτώσεις του για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι άκρως καταστροφικές.  Η φτώχεια, η ακρίβεια και η ανεργία ολοένα διευρύνονται. Το μέλλον ιδιαίτερα των νέων είναι δυσοίωνο και αβέβαιο. Τη στιγμή που οι κυβερνώντες αποφασίζουν να υψώσουν φράχτη στον Έβρο (επαίσχυντο και αναποτελεσματικό μέτρο για να μην εισέρχονται στη Χώρα μας για να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα οι οικονομικοί μετανάστες από βομβαρδισμένα κράτη), πολλοί νέοι μας, εκατοντάδες χιλιάδες, και ιδιαίτερα πτυχιούχοι, αναζητούν εργασία και μια καλύτερη τύχη στις ξένες χώρες.
Παρά τις μεγαλόπνοες διακηρύξεις των κυβερνώντων ότι τάχα θα υιοθετήσουν μέτρα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η ανεργία φουντώνει, τα μικρά καταστήματα βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, και η απόγνωση μεγαλώνει επικίνδυνα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα ελλείμματα σε μία οικονομία προέρχονται κυρίως εξαιτίας του ότι οι έχοντες και οι κατέχοντες, οι πλούσιοι και τα υψηλά εισοδήματα, δεν πληρώνουν φόρους.
Τώρα αφού εξαθλιώσουν μισθωτούς και συνταξιούχους κάνουν λόγο για την θέσπιση ενός δικαίου φορολογικού νομοσχεδίου! Αλήθεια ποιος άραγε τους πιστεύει ακόμη;
Όπως είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες συνειδητοποιούν πλέον ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Φαντάζει πλέον σαν εφιάλτης η εφαρμογή του Μνημονίου και τον επόμενο χρόνο, έχοντας ορατά τα αποτυχημένα αποτελέσματά του ως προς την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για τους 8-9 πρώτους μήνες.
Συνειδητοποιείται πλέον από όλο και περισσότερους πολίτες ότι αυτή η αντικοινωνική πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Και η λέξη «ανατροπή» φωλιάζει πλέον σε όλο και περισσότερους πολίτες και ριζώνει σε όλο και περισσότερες συνειδήσεις, γι’ αυτό και σύντομα θα υλοποιηθεί με μαζικό τρόπο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αδιεξόδων της γενικότερης πολιτικής κατάστασης από τη μια, αλλά και το αισιόδοξο μήνυμα της ανατροπής που όλο και πλησιάζει από την άλλη, σε τοπικό επίπεδο, στα Δημοτικά δρώμενα, είχαμε την ανάληψη των καθηκόντων από τη νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή.
Έχουμε την αίσθηση, συμμετέχοντας σε συζητήσεις που διεξάγονται σε μαζικούς χώρους εστίασης, ότι η νέα διοίκηση του Δήμου δυστυχώς δεν ξεκίνησε καλά. Το 62% των ψήφων που έλαβε στο δεύτερο γύρο, έδινε το δικαίωμα στο νέο Δήμαρχο να είναι αποφασιστικός και ανατρεπτικός στις επιλογές του όσον αφορά τον ορισμό καταρχήν των Αντιδημάρχων του. Πολλοί θεωρούν ένδειξη αδυναμίας το γεγονός ότι άργησε τόσο πολύ να γίνει η τοποθέτησή τους. Ήδη έχει περάσει μια εβδομάδα και πλέον και ο ορισμός τους καθυστερεί. Δεν υπάρχουν αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και κατά συνέπεια ο Δήμος δεν έχει ακόμα πολιτικούς υπευθύνους στις υπηρεσίες του.
Φαίνεται καθαρά ότι υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι και ότι η επιλογή κατέστη τελικά ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω των αφόρητων όπως διέρρευσε πιέσεων. Όμως η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ήδη τελειώσει καθώς υπήρχε όλος ο χρόνος από την επομένη κιόλας των εκλογών μέχρι σήμερα για να παρθούν οι όποιες  τελικές αποφάσεις με γνώμονα όχι την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, αλλά το συμφέρον του τόπου. Άλλωστε το κυρίαρχο προεκλογικό σύνθημα του νέου Δημάρχου ήταν ότι η δημοτική παράταξή του και ο ίδιος προσωπικά προάγει τους ικανούς και όχι τους αρεστούς. Ίδωμεν…
Και μία πρόταση προς το νέο μας Δήμαρχο. Ο Καλλικράτης ως γνωστόν προβλέπει πέραν των Αντιδημάρχων, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των προέδρων των τοπικών συμβουλίων και ορισμένους έμμισθους ειδικούς συμβούλους. Για να συμβαδίσουμε με το πνεύμα των καιρών καλό θα ήταν να υπάρξει μια συγκράτηση με ορισμό των άκρως απαραίτητων. Εξάλλου από το δικό σας περιβάλλον διαδίδεται ότι ο Δήμος έχει πολλά χρέη και δύσκολα θα λειτουργεί.
Και το τελευταίο, κλείνοντας, αφορά μία επίκληση προς τους εκλεγμένους Δημοτικούς συμβούλους αλλά και τα στελέχη της πλειοψηφίας που εμφανίζονται ως επίδοξοι μνηστήρες για να καταλάβουν μια έμμισθη θέση στο νέο Δήμο:
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχουμε για να λύσουμε το βιοποριστικό μας πρόβλημα ή να εξασφαλίσουμε ένα επιπλέον εισόδημα. Συμμετέχουμε όχι για να πάρουμε, αλλά για να δώσουμε. Αναλογιστείτε λοιπόν σε τι εποχές βρισκόμαστε αλλά και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου και βάλτε μέτρο στις όποιες υπέρμετρες φιλοδοξίες και επιδιώξεις σας. Μη συμβάλλεται στο να διευρυνθεί το οικονομικό αδιέξοδου του Δήμου και το μαράζωμα του τόπου μας.
Και επειδή πολλά ακούγεται ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί (και που ομολογουμένως αν μη τι άλλο προκαλούν έντονο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς όπως λέει σοφά η λαϊκή ρήση «η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται») και καθώς μένει μόνο η τυπική επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο τον Δήμαρχο τις αμέσως προσεχείς ημέρες, θα επιμείνουμε τουλάχιστον στην πρότασή μας όσοι αναλάβουν έμμισθες θέσεις ειδικών συμβούλων, προέδρου ΝΠΔΔ, Αντιδημάρχων κλπ να απασχολούνται στις θέσεις αυτές σε αποκλειστική βάση για την καθημερινή ενασχόληση τους με τα πολλαπλά προβλήματα των πολιτών.
Ευχόμαστε σε όλους να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί και χρήσιμοι σε όποιο έργο τους ανατεθεί προς όφελος των πολλών και του τόπου μας.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η εργατική τάξη πάει... κουρείο


ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ '11 ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους, μείωση των επικουρικών και του εφάπαξ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου
Η εφαρμογή του μνημονίου αλλά και η εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης, λόγω και της καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, όχι μόνο θα συνεχίσουν να αφήνουν απόνερα το 2011 αλλά αναμένεται να προκαλέσουν και νέα πλημμυρίδα σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Η συνακόλουθη της κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος αύξηση της ανεργίας έχει προκαλέσει πανικό μεταξύ των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα διασπά τις τάξεις των συνδικάτων. Ετσι κι αλλιώς, ήταν αδύναμα στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μοιάζει να έχει αποτέλεσμα -μέχρι στιγμής- η κυβερνητική προπαγάνδα περί υψηλόμισθων. Κάτι που πυροδότησε και τον περίφημο κοινωνικό αυτοματισμό (ιδιωτικός τομέας εναντίον του δημόσιου τομέα κ.λπ.).
Ετσι η ανεργία αποδεικνύεται αποτελεσματικός μοχλός πίεσης των επιχειρήσεων για τη μείωση των αποδοχών. Μάλιστα οι περικοπές γίνονται νόμιμα σε κάθε περίπτωση που δινόταν μισθός υψηλότερος της αντίστοιχης κλαδικής σύμβασης (για τη νομιμότητα της διαδικασίας απαιτείται νέα ατομική σύμβαση), ενώ και τα συνδικάτα φαίνεται ότι αποδέχονται περικοπές ακόμη και όταν δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας της εταιρείας. Για παράδειγμα στη συνεταιριστική «Νεογάλ» της Δράμας οι μισθοί περικόπηκαν κατά 9%, σε συμφωνία με το οικείο σωματείο, λόγω αύξησης του... ΦΠΑ. Δηλαδή για να μη χάσει αγορές η εταιρεία. Παράλληλα υπήρχε και το πρόσχημα των υψηλότερων (από τους κλαδικούς) μισθών. Ομως αυτό που αναδεικνύει η εμπειρία της Δράμας είναι ότι στην περιφέρεια το εργατικό και αγροτικό εισόδημα συνυπάρχει σε μια οικογένεια (διασφάλιση κτηνοτρόφων, ενίσχυσης τοπικής αγοράς). Από την άλλη, οι εντός των τειχών δύσκολα αγνοούν τους «εκτός» (ανέργους) όταν υπάρχουν και συγγενικοί δεσμοί σε μια τοπική κοινωνία.
Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις αναμένεται να επεκταθούν μέσα στο χρόνο αλλά, σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο κλίμα σε βάρος των μισθών είναι αυτό που θα περικόψει τις αμοιβές. Οχι κατ' ανάγκη οι συμφωνίες, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να συναφθούν, λόγω άρνησης των συνδικάτων και... γραφειοκρατίας. Δηλαδή το πνεύμα του νέου εργασιακού ήρθε για να μείνει, ανεξαρτήτως παραγωγικής βάσης, συμφωνιών ή συναινέσεων.
Παράλληλα οι κλαδικοί μισθοί (σε βιομηχανία, υπηρεσίες κ.λπ.) θα παραμείνουν «παγωμένοι» για δεύτερη χρονιά φέτος, παρά τη μικρή αύξηση κατά περίπου 1,7% που θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους με βάση την τριετή (2010-2012) σύμβαση ΓΣΕΕ-εργοδοτών. Ομως, οι συντάξεις στο σύνολό τους δεν πρόκειται να βελτιωθούν μέχρι το 2013, ενώ (ακόμη χειρότερα) οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων πιθανότατα θα υποστούν και νέα μείωση στις αρχές του 2013 με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.
Και σε αυτή την περίοδο της μείωσης των αμοιβών ή, στην καλύτερη περίπτωση, του μισθολογικού «παγώματος», το διαθέσιμο εισόδημα φαλκιδεύεται από τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει το 15% την τριετία 2010-12.
Πέραν των μισθωτών, οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν πρόκειται να πάρουν αύξηση κατά την προσεχή τριετία όπως αναφέραμε αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα μειωθούν και ονομαστικά οι αποδοχές τους:
- Μέσα στο χρόνο αποφασίζονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (στα ταμεία που δεν «αντέχουν» το σημερινό επίπεδο παροχών).
- Από τον Ιούλιο πάνω από 250.000 εργαζόμενοι βγαίνουν από τα βαρέα και ανθυγιεινά και, ταυτόχρονα, χάνουν επιδόματα και πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς 1 στις 3 ειδικότητες θα αποχαρακτηριστεί.
- Το εφάπαξ του Δημοσίου αναμένεται να δίνεται στο μέλλον σε δύο δόσεις και πιθανότατα θα περικοπεί.
- Λόγω της μείωσης των αποδοχών σε ΔΕΚΟ, εισηγμένες του Δημοσίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) μειώνονται ούτως ή άλλως οι προσδοκώμενες συντάξεις και το αναλογούν εφάπαξ.
- Τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και αυτού των δημόσιων υπαλλήλων θα περιορισθούν λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, ενώ το τελευταίο ταμείο (πολιτικών υπαλλήλων) θα καταργήσει και το 13ο και το 14ο μέρισμα.
- Οσοι καταθέσουν φέτος αίτηση συνταξιοδότησης θα πάρουν υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη προκειμένου να μειωθούν οι αντιδράσεις των εν αναμονή συνταξιούχων, η «ουρά» των οποίων ξεπερνά τους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα περιοριστούν στο 80%-90% της αναμενόμενης παροχής. Η διαφορά θα αποδοθεί με την απονομή της κανονικής παροχής.

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μας φοβούνται – Δεν τους φοβόμαστε

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 5/1/2011

Το κίνημα κατά των διοδίων συνεχώς διογκώνεται και οι εταιρείες βρίσκονται σε πανικό. Οι πολιτικοί τους υπάλληλοι (βλ. Υπουργείο Μεταφορών) διαδίδουν ότι ετοιμάζουν μια άδικη και παράνομη ρύθμιση ώστε να αντιμετωπίσουν το πανελλαδικά διογκούμενο κίνημα των πολιτών που αρνούνται να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων στους ιδιώτες και εν πολλοίς αεριτζήδες μεγαλοεργολάβους.

Ο χαρακτηρισμός των διοδίων ως «δημοσίων εσόδων» ώστε η μη καταβολή τους να εξισώνεται με χρέος προς το Δημόσιο, είναι παράλογος, άδικος και παράνομος διότι τα διόδια εισπράττονται από ιδιωτικές εταιρίες στις οποίες παραχωρήθηκαν με χαριστικές και αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις οι αυτοκινητόδρομοι που φτιάχτηκαν (και φτιάχνονται) βασικά με κρατικές και ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Εξίσου παράλογη, αήθης και αυθαίρετη είναι η απόφαση της «Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» να παραχωρούνται στις ιδιωτικές εταιρίες τα στοιχεία των κατόχων των οχημάτων, οι οδηγοί των οποίων αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι για τις καρμανιόλες που η «ιδιωτική πρωτοβουλία» βαφτίζει αυτοκινητόδρομους.

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ:

Όπως καταφέραμε να ακυρώσουμε την απόπειρα της κυβέρνησης να θέσει τον κρατικό μηχανισμό και την ΕΛ.ΑΣ. στην υπηρεσία των ιδιωτικών εταιριών, όπως κερδίσαμε τις δικαστικές αποφάσεις ενάντια στα αυθαίρετα της ΝΕΑΣ ΟΔΟΥ, όπως ματαιώσαμε την κατασκευή νέων σταθμών διοδίων, ΚΑΙ αυτή τη φορά συνεχίζουμε μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα!

Προκαλούμε τους θρασύτατους μεγαλοεργολάβους να πάμε στα δικαστήρια ώστε να συναντηθούμε μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να αποδείξουμε ποιος είναι ο παράνομος… Όταν ακόμα και πρώην κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται δημοσίως, ότι οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών στους αεριτζήδες μεγαλοεργολάβους υλοποιήθηκαν μέσα από κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Δεν συζητήθηκαν ποτέ στην αρμόδια επιτροπή όλοι οι όροι της σύμβασης. Τα “ψιλά γράμματα” της σύμβασης δεν ήρθαν ποτέ στη Βουλή».

Κατόπιν τούτων, δηλώνουμε ότι δεν μας τρομοκρατούν. Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί από τους αεριτζήδες και τους πολιτικούς υπαλλήλους τους! Συνεχίζουμε, επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, και καλούμε όλους τους πολίτες να μην πληρώνει κανείς το χαράτσι διοδίων.

Όλοι την Κυριακή 9 Ιανουαρίου στις 3:00 μ.μ.
στην κινητοποίηση για το άνοιγμα των διοδίων σε όλη την Ελλάδα!

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Να αυξήσουμε τις αντιστάσεις μας


Γράφει ο Νίκος Τσιαντός

Διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Το νέο έτος, το 2011, επιβαρυμένο απ’ τα δεινά του προηγούμενου, όλοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο. Κυβερνώντες και όλα σχεδόν τα μεγάλα και κρατικοδίαιτα μέσα ενημέρωσης, μας βομβαρδίζουν ότι τάχα φταίμε όλοι και ότι έρχονται και νέα μέτρα, ενώ παράλληλα μας μαυρίζουν την ψυχή γεμίζοντάς μας περίτεχνα με ενοχή.
Ιστορικά ο ερχομός του νέου έτους μας γέμιζε αισιοδοξία και ελπίδα πως όλα θα βελτιωθούν, πως όλα θα πάνε καλύτερα. Δυστυχώς όμως αυτή τη φορά οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι νέοι διακατέχονται από αισθήματα αμφισβήτησης, ανασφάλειας, θυμού και φόβου.
Εκτός όμως από την απαισιόδοξη πλευρά των παραπάνω διαπιστώσεων υπάρχει από την άλλη και η αισιόδοξη, και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών ξεπερνώντας τις λογικές του μονόδρομου, αντιστέκονται και κατανοούν ότι υπάρχει πλέον και άλλος δρόμος. Συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί πρώτα απ’ όλα με το δυνάμωμα των αντιστάσεών μας.
Η μοιρολατρία, ότι τα νέα μέτρα θα επιβληθούν παρά τις όποιες ενέργειες, παρεμβάσεις, και αντιστάσεις από τη δικής μας πλευρά, αρχίζει τώρα να ξεπερνιέται. Αυτό είναι λογικό, γιατί όταν πλέον γνωρίζουμε ότι θα μας αφαιρεθούν κι άλλα κεκτημένα (και όχι μόνο από το εισόδημά μας), αν το αποδεχτούμε πάλι μοιρολατρικά τότε το μόνο που κάνουμε είναι να κάνουμε πιο εύκολα τα πράγματα γι αυτούς και πιο δύσκολα για τις ζωές μας.
Όσο οι αντιστάσεις μας αυξάνονται και δυναμώνουν, τόσο τα νέα επώδυνα μέτρα δεν έρχονται, και αντί αυτών αναζητούνται άλλες λύσεις, πιο ανώδυνες…
Με άλλα λόγια η ενδυνάμωση των αντιστάσεών μας είναι ίσως η μόνη ελπίδα που μπορεί να επανακαθορίσει τις εξελίξεις προς μια προοδευτική και κοινωνική κατεύθυνση, επωφελή για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τη νέα γενιά.
Το δυνάμωμα των αντιστάσεών μας, αν επίσης συνοδευτεί από ένα πλαίσιο εναλλακτικών προτάσεων για την ανάπτυξη της απασχόλησης, μπορεί σίγουρα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απαλλαχτούμε από την κηδεμονία του Μνημονίου και να βαδίσουμε σε μια προοδευτική λύση προς όφελος και των εργαζομένων αλλά και του τόπου γενικότερα.
Σε τοπικό επίπεδο από τη νέα Δημοτική Αρχή οι πολίτες αναμένουν την υπέρβαση. Ο ρόλος πλέον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτές τις κρίσιμες και ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας, πρέπει να ξεφύγει από τις λογικές της διαχείρισης. Η νέα Δημοτική Αρχή είναι ανάγκη τώρα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, να ξεπεράσει τον εαυτό της και να επιμεληθεί ενός βιώσιμου αναπτυξιακού εναλλακτικού προγράμματος για την ευρύτερη περιοχή μας. Οι ασφαλτοστρώσεις, τα μικρά έργα ανάπλασης και βιτρίνας και οι δημόσιες σχέσεις επιβάλλεται τώρα να μείνουν στο παρελθόν.
Οι νέοι μας, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες και προπάντων οι άνεργοι της περιοχής μας περιμένουν από τη νέα Δημοτική Αρχή να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση της ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και με τις πράξεις και τις ενέργειές της να πιέσει την κεντρική εξουσία για την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση εκείνων των αναπτυξιακών έργων που όχι μόνο θα αυξήσουν την απασχόληση αλλά θα αποτελέσουν και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Προτάσεις υπάρχουν πολλές. Προέχει η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και προπάντων η δημοκρατική διαβούλευση για την εξαγωγή των βέλτιστων λύσεων και προοπτικών, και μετέπειτα η πιστή τήρηση της εφαρμογής τους.
Ο νέος Δήμαρχος στη σύντομη ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας μας διαβεβαίωσε ότι δε θα μας απογοητεύσει. Το ευχόμαστε. Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 και η τοποθέτηση των κατάλληλων συνεργατών στις κατάλληλες θέσεις θα είναι το πρώτο στοίχημα για τις όποιες προθέσεις του. Ίδωμεν.

Και κάτι τελευταίο ως υστερόγραφο:
Διαπιστώνεται από πρόσφατες μελέτες ότι οι όποιες απόψεις, θέσεις και προτάσεις σε βάθος ενός δεκαοκτάμηνου είναι κατά 80% επαναλαμβανόμενες. Είναι φυσικό λοιπόν αυτό να ισχύει και για τις δικές μας τελευταίες αρθογραφίες.
Η επανάληψη όμως δεν είναι κατ’ ανάγκη ούτε εξ’ ορισμού λανθασμένη. Αντιθέτως, μπορεί να αποβεί χρήσιμη καθώς η περισσότερη εμβάθυνση και η καλύτερη εμπέδωση των θεμάτων μας πλησιάζει στην αλήθεια, και μας ωθεί να την υπερασπιστούμε αυξάνοντας -και αυτό είναι το ζητούμενο- τις αντιστάσεις μας!
Κατά τη διδακτική αρχή άλλωστε «η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης».

Οι «νόμοι και οι προφήτες» και τα απορρίμματά μας


Επιμέλεια
Ζωή Γεωργούλα ( ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΟΧΗ")



Ζητήσαμε από τον Μανώλη Βαρδάκη, υπεύθυνο εναλλακτικής διαχείρισης και πωλήσεων της ΔΕΔΙΣΑ Χανίων να μας εξηγήσει, με βάση και τις εμπειρίες από την εφαρμογή της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή Χανίων, πώς λειτουργεί, ή πώς θα έπρεπε να λειτουργεί, ένας τέτοιος σύγχρονος χώρος:
«To πώς διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας δεν είναι ζήτημα επιλογής, αλλά ζήτημα νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής. Είναι εύκολο να χρησιμοποιούμε όλη αυτή την ορολογία, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, ΧΥΤΕΑ, αλλά λίγοι είναι αυτοί που λειτουργούν πραγματικά με όλες τις προϋποθέσεις αυτές τις δομές.
Τα αρχικά ΧΥΤ σημαίνουν χώρος υγειονομικής ταφής, το επόμενο γράμμα μετά από αυτά είναι που ορίζει τη διαδικασία με την οποία λειτουργεί ο κάθε χώρος. Δηλαδή, το Α σημαίνει απορριμμάτων, το Υ σημαίνει υπολείμματα απορριμμάτων που προκύπτουν από συγκεκριμένη διαδικασία και το ΕΑ σημαίνει επικίνδυνων απορριμμάτων. Ο τελευταίος τύπος δεν υπάρχει, δυστυχώς στην Ελλάδα. Το ποιο είδος ΧΥΤ χρειάζεται η κάθε περιοχή, εξαρτάται από τις ανάγκες της. Σε επίπεδο περιφέρειας θα έπρεπε να υπάρχουν όλα. Για να λειτουργήσει ένας ΧΥΤ, με οποιαδήποτε κατάληξη, απαιτούνται τρία πράγματα: Η «λακούβα», με εφτά στρώσεις μόνωση από το έδαφος, ώστε να μην φεύγει τίποτα, μια πλάστιγγα για να ζυγίζεται ό,τι μπαίνει στη λακούβα και ένα βιολογικό τμήμα με πυρσό καύσης. Ενώ, λοιπόν, ΧΥΤΑ μπορεί να υπάρχουν περίπου 100 στην Ελλάδα, ούτε οι 10 από αυτούς δεν λειτουργούν με βιολογικό. Άρα, καταρχάς, υπάρχει ένα θέμα τι κάνουμε τα υγρά υπολείμματα. Τα υγρά υπολείμματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα υπολείμματα που διαχειρίζονται οι βιολογικοί των δημοσίων επιχειρήσεων αποχέτευσης τής κάθε περιοχής, διότι απλά αυτοί οι βιολογικοί καθαρισμοί θα καταστρέφονταν αν έμπαιναν μέσα υγρά υπολείμματα τελικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο ΧΥΤ είναι το πλέον βασικό στοιχείο, είναι σαν τον πύργο ελέγχου για ένα αεροδρόμιο.
Το αίνιγμα της «περαιτέρω επεξεργασίας»
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να γίνεται ανακύκλωση, να υπάρχει χώρος υγειονομικής ταφής και να γίνεται και περαιτέρω επεξεργασία. Με την έννοια της περαιτέρω επεξεργασίας ορίζεται η κομποστοποίηση, η τελική επεξεργασία, η καύση και η πυρόλυση. Τα ολοκληρωμένα συστήματα επεξεργασίας, που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, έχουν και ανακύκλωση και ΧΥΤ και κομποστοποίηση και τελική επεξεργασία. Στην πραγματικότητα, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα παραπάνω. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όποιος το απαιτεί αυτό είναι καταδικασμένος και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του αγώνα των πολιτών στην Κερατέα. Το αίτημα αυτό για τελική διάθεση των απορριμμάτων προσκρούει στο πολιτικό κόστος. Στα Χανιά, όπου είναι το μοναδικό παράδειγμα διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί όπως θα έπρεπε, υπήρχε ασφυκτική πίεση λόγω του υπέρογκου προστίμου που πληρώναμε και έτσι εφαρμόστηκε το σύστημα.
Ωστόσο, η νομοθεσία της ΕΕ δεν μας λέει μόνο τι να κάνουμε αλλά ότι πρέπει να έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Σε ό,τι αφορά τους ΧΥΤ οφείλουμε να εκτρέψουμε το 30% του οργανικού πλάσματος, δηλαδή αυτό το ποσοστό οργανικών απορριμμάτων πρέπει να μη φτάνει στο ΧΥΤ, αλλά να εκτρέπεται με κάποιον τρόπο. Οι πραγματικές μονάδες κομποστοποίησης που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι, με σειρά κατασκευής, της Καλαμάτας, των Λιοσίων και των Χανίων, εκ των οποίων η πρώτη... δεν λειτουργεί.
Τα σκουπίδια ως πρώτη ύλη
Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για να πάρει κάποια μονάδα ενίσχυση για την ανακύκλωση δεν πάει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και λέει τι ανακύκλωσε. Αυτό αποδεικνύεται από την πώληση, οφείλει να πουλάει το προϊόν της ανακύκλωσης και έτσι πιστοποιείται το αποτέλεσμα. Στα Χανιά έχουμε καταφέρει το Ό του προϋπολογισμού λειτουργίας μας να το καλύπτουμε από τα έσοδα των πωλήσεων.
Αυτή τη στιγμή στα Χανιά έχουμε τη δεύτερη ακριβότερη διαχείριση στην Ελλάδα, διότι μια μονάδα τελικής διαχείρισης απορριμμάτων έχει τεράστιο κόστος. Αυτό το κόστος καλούνται να το πληρώσουν οι πολίτες μέσω των ανταποδοτικών τελών. Οι δήμαρχοι όμως αποφεύγουν να το κάνουν αυτό. Όταν η χωματερή έχει μέγιστο κόστος ανά τόνο απορριμμάτων 15 ευρώ, ενώ μια πλήρης μονάδα τελικής διαχείρισης απορριμμάτων έχει κόστος 44 ευρώ τον τόνο, αντιλαμβάνεστε πώς πολλαπλασιάζεται και το λεγόμενο πολιτικό κόστος.
Αντιπαράδειγμα αποτελεί το Παρίσι, όπου φτιάχτηκε μια από τις ακριβότερες μονάδες καύσης στον κόσμο, στις όχθες του Σηκουάνα, 3χλμ από τον πύργο του Άιφελ. Η διαφορά ξέρετε ποια είναι; Ότι οι Γάλλοι γνωρίζουν πως οι νόμοι εφαρμόζονται και η κυβέρνηση ελέγχει τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου. Στην Ελλάδα ποιος πολίτης θα δεχτεί μονάδα τελικής διαχείρισης κοντά στο σπίτι του;»

Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι οδικές μεταφορές καταναλώνουν πολύ και στρώνουν τον... δρόμο στη φωτοχημική ρύπανση

 
(Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/12/2010 ΑΥΓΗ)
 
Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα, 38,7 % το 2007, αυξάνοντας το ποσοστό κατά 48% από το 1990, την ώρα που η κυβέρνηση ακρωτηριάζει τον διαχρονικά παραγκωνισμένο σιδηρόδρομο και βάλλει κατά των οργανισμών της δημόσιας συγκοινωνίας στη νεφόπληκτη Αθήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση “Το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον - Κατάσταση και Προοπτικές 2010", η οποία αξιολογεί την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η συνεισφορά των μεταφορών στις εκπομπές προδρόμων του όζοντος το 2007 ήταν η υψηλότερη (39,4%) με δεύτερο τον τομέα παραγωγής ενέργειας και ποσοστό 30,8%. Τομέας που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στις εκπομπές όξινων ουσιών (46,8%) και μικροσωματιδίων κατά 52,8%.
Αντίθετα οι εκπομπές σωματιδίων και όξινων ουσιών από τον τομέα των μεταφορών ήταν σχεδόν σταθερές μεταξύ 1990 και 2007, ενώ η συνεισφορά των μεταφορών το ίδιο χρονικό διάστημα στις εκπομπές προδρόμων του όζοντος μειώθηκε κατά 33,5%. Στα αστικά κέντρα πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κατά κύριο λόγο η κυκλοφορία λόγω του αυξανόμενου αριθμού των οχημάτων, η “μεγάλη” μέση ηλικία τους και η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ειδικά για τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ελληνικού πληθυσμού, η έκθεση εστιάζει στις υπερβάσεις των οριακών τιμών των μικροσωματιδίων και των φωτοχημικών ρύπων αξιολογώντας τις καταγραφές από τους σταθμούς παρακολούθησης για τα έτη 2001 έως και 2007.
Αναλυτικότερα, το 4-30% του πληθυσμού ήταν εκτεθειμένο σε μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΡΜ 10 πάνω από την οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο. Όσον αφορά το διοξείδιο του αζώτου το 70-85% των κατοίκων βρίσκονταν εκτεθειμένο σε μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις κοντά στα όρια, ενώ ειδικά το 2005 το 12% του πληθυσμού ήταν σε “περιβάλλον” υπερβάσεων της ενδεικτικής οριακής τιμής για την προστασία της υγείας, τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Για τον εν λόγω ρύπο ίσχυε κάθε χρονιά διαφορετικό, πιο αυστηρό όριο για να καταλήξει το 2010 στα 40 μικρογραμμάρια. Όζον, για περισσότερες από τις 25 επιτρεπόμενες ημέρες..., εισέπνεε το σύνολο του πληθυσμού το 2001 και το 32% το 2007! Ο μοναδικός ρύπος που δεν ξεπέρασε τα όρια (μέση ημερήσια τιμή 125 μικρογραμμάρια, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από τρεις ημέρες τον χρόνο) ήταν το διοξείδιο του θείου.

Ανεπαρκές δίκτυο μέτρησης, ελλιπής ο κατάλογος των μετρούμενων ρύπων
Από την έκθεση προκύπτει η ανεπάρκεια του δικτύου μέτρησης στην Αττική, επισημαίνεται η ανάγκη “εναρμόνισης των μεθόδων μέτρησης μεταξύ των σταθμών”, ενώ αναδεικνύεται και ένα μεγάλο κενό. Δεν μετρώνται επικίνδυνοι ρύποι όπως τα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5. Ως προς τους σταθμούς τα μικροσωματίδια ΡΜ 10 καταγράφονται σε τέσσερις μόνο σταθμούς (Αγία Παρασκευή, Λυκόβρυση, Θρακομακεδόνες, Ζωγράφου, και αντιστοιχούν μόλις σε 240 χιλιάδες κατοίκους το έτος 2007. Το όζον και το διοξείδιο του αζώτου καταγράφονται σε δέκα σταθμούς (Αγία Παρασκευή, Γαλάτσι, Λιόσια, Λυκόβρυση, Νέα Σμύρνη Περιστέρι, Πειραιάς, Θρακομακεδόνες, Βοτανικός, Ζωγράφου) και αναφέρονται σε πληθυσμό 1.561.272 κατοίκων. Οι οκτώ σταθμοί μέτρησης για το διοξείδιο του θείου καλύπτουν πληθυσμό 1.465.232 κατοίκων.
Εν τω μεταξύ, στον δρόμο προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα (έχει αποσταλεί αιτιολογημένη γνώμη) διότι αγνοεί την οδηγία 2008/50 για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα (η καταληκτική προθεσμία Ιούνιος του 2010, παρήλθε). Μεταξύ άλλων θεσπίζει όρια για τις συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ΡΜ 2,5, τα οποία “παράγονται” από την πετρελαιοκίνηση, τις βιομηχανικές διαδικασίες, την κεντρική θέρμανση και έχουν αναγνωριστεί ως ο πλέον επικίνδυνος ρύπος.

Επιπτώσεις
Η έκθεση δεν παραλείπει να φρεσκάρει τη μνήμη μας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι “οι υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος και των προδρόμων του (π.χ. τα οξείδια του αζώτου) έχουν δείξει ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του ανθρώπου και τη βλάστηση. Στο παρελθόν η εναπόθεση όξινων ουσιών έχει καταστρέψει οικοσυστήματα, ιστορικά κτήρια και υλικά από τη διάβρωση. Υπερβολική προσθήκη θρεπτικών ουσιών από την ατμοσφαιρική εναπόθεση οδηγεί στον ευτροφισμό των νερών. Οι όξινοι ρύποι συμβάλλουν στον σχηματισμό αιωρούμενων σωματιδίων τα οποία προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα”.

Ευρωπαϊκό Περιβάλλον
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) έδωσε στη δημοσιότητα την τέταρτη έκθεσή του υπό τον τίτλο. Το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον - Κατάσταση και Προοπτικές 2010 - SOER2010 στις 30 Νοεμβρίου. Αυτή αποτελεί τη βασική έκθεση του ΕΟΠ, η οποία δημοσιεύεται κάθε πέντε χρόνια και καταγράφει την κατάσταση, τις εξελίξεις και τις προοπτικές του περιβάλλοντος της Ευρώπης. Η State Of the Enviroment 010 συγκροτείται από τέσσερα βασικά μέρη: (i) τις θεματικές αξιολογήσεις πάνω σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα (κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα, χρήσεις γης, ατμοσφαιρική ρύπανση, θαλάσσιο περιβάλλον, κατανάλωση, απόβλητα κ.ά.) συνοδεία στοιχείων. (ii) Αξιολόγηση των τάσεων που συνδέονται με το περιβάλλον της Ευρώπης. (iii) Αξιολογήσεις των 32 χωρών μελών του ΕΟΠ και των έξι συνεργαζομένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. (iv) Μία ολοκληρωμένη γενική έκθεση.