Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Σε δυσθεώρητα ύψη τα τιμολόγια της ΔΕΗ

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/12/2011
 
Σε εφιάλτη μετατρέπονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για νοικοκυριά και μικρομεσαίους, καθώς θα διαμορφωθούν σε δυσθεώρητα ύψη, αφού στον φοροεισπρακτικό τους χαρακτήρα θα προστεθεί πλέον σειρά άμεσων και έμμεσων αυξήσεων από την τιμολόγηση του ρεύματος, που θα ισχύσουν από το 2012, ενώ παράλληλα θα μετακυλισθούν στους τελικούς καταναλωτές και επιβαρύνσεις των παικτών της αγοράς.
Από τις άμεσες κι έμμεσες αυξήσεις
Και ενώ οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στην “επίσημη” αύξηση των τιμολογίων που θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες, ο χορός των χρεώσεων έχει ανοίξει κι αναμένεται, στην πραγματικότητα, σωρρευτικά, να ξεπεράσει αισθητά το όποιο ποσοστό ανακοινωθεί.
Το “ντόμινο” των αυξήσεων ξεκίνησε από την εισήγηση της ΡΑΕ για τον τριπλασιασμό του ειδικού τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ακολούθησε η ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ για επιβολή έκτακτου ειδικού τέλους καύσης λιγνίτη, ύψους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αμέσως μετά η ΡΑΕ δημοσιοποίησε την εισήγησή της για αύξηση κατά 12,7% κατά μέσο όρο των τιμολογίων του 2012. Η τελική απόφαση του ΥΠΕΚΑ για το ύψος των ανατιμήσεων αναμένεται και κυκλοφορεί ότι θα είναι γύρω στο 10%, ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερη.
Παράλληλα όμως, η ΡΑΕ εισηγείται την (αυτόματη) αναπροσαρμογή των τιμολογίων κάθε εξάμηνο με βάση το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς εφόσον υπάρχουν αποκλίσεις από το μέσο κόστος που είχε χρησιμοποιηθεί για τον προηγούμενο καθορισμό των τιμολογίων. Επιπλέον ζητείται απελευθέρωση των τιμολογίων μέσης τάσης, αλλά και κατάργηση της διαφοροποίησης μεταξύ τιμολογίων γενικής και βιομηχανικής χρήσης στη χαμηλή τάση, καθώς και κατηγοριοποίηση των οικιακών τιμολογίων βάσει της συνολικής κατανάλωσης και διατήρηση της διαφοροποίησης των χρεώσεων ανάλογα με την ώρα κατανάλωσης. Όπως άλλωστε υπολόγισε η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, την τελευταία διετία οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν ήδη χρεωθεί με 10 αυξήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν των ανωτέρω, στις “πλάτες” των νοικοκυριών θα φορτωθεί και η επιβολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρηματίες-παραγωγοί και η αγορά από τον νέο φόρο.
Όλα αυτά εντάσσονται στον περίφημο “εξορθολογισμό” της αγοράς και των τιμολογίων ώστε να γίνουν “κοστοβαρή”, δηλαδή να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, αλλά και να διαφυλαχθεί ο ανταγωνισμός στις συνθήκες της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με απλά λόγια, η αγορά πρέπει να γίνει “ανταγωνιστική” για να συμφέρει τους νέους παίκτες, παραγωγούς κι εμπόρους, κάτι που δεν γίνεται με χαμηλές χρεώσεις και “κοινωνικά τιμολόγια” για νοικοκυριά και μικρομεσαίους. Οι καταναλωτές ουσιαστικά επιβαρύνονται με πολλαπλές χρεώσεις για να περιοριστεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος, καθώς το ρεύμα δεν αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως “πεδίο δόξης λαμπρό” για ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Μέλημα των αρμόδιων αρχών και της κυβέρνησης είναι να στρώσουν τον δρόμο για τους ιδιώτες φροντίζοντας κατά βάση για την ανοιχτή αγορά, διασφαλίζοντας τον ανταγωνισμό για τους παίκτες, συρρικνώνοντας τη δημόσια ΔΕΗ -για όσο παραμένει κρατική-, πριμοδοτώντας την περίφημη “πράσινη ανάπτυξη”, με όποιο κόστος για τα νοικοκυριά που ήδη πλήττονται από τις περικοπές, την ανεργία και την επιβολή αλλεπάλληλων φόρων-τελών. Την ίδια στιγμή και πάλι προς όφελος των ιδιωτών βρίσκονται προ των πυλών οι αποφάσεις για το ξεπούλημα λιγντικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ έπεται και η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, που ήδη έχει υποτιμηθεί η χρηματιστηριακή της αξία.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Χωροταξικό υδατοκαλλιεργειών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματιών

 
    Στο παρελθόν η χωροταξία βόλευε. Στον καιρό του Μνημονίου επιβάλλεται η χωροταξία για να μη χάσουν οι επιχειρηματίες κοινοτικά κονδύλια. Καλή ώρα το Χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματιών του κλάδου, εγκρίθηκε στις 4 Νοεμβρίου, την ημέρα που η κυβέρνηση Παπανδρέου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Φέρει δε τη υπογραφή επτά υπουργών (ΠΕΚΑ, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Υποδομών, Πολιτισμού) συν την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη.
    Θα χάνονταν κοινοτικά κονδύλια, ομολογεί κυνικά το ΥΠΕΚΑ...
    Η έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το περιεχόμενο του Χωροταξικού συνοδεύτηκε και από το πραξικόπημα της κατάργησης του Αρμόδιου Οργάνου, του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού και Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο, παρά τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, ουδέποτε γνωμοδότησε. Αν και στο προοίμιο της ΚΥΑ γίνεται μνεία σε γνώμη του ΕΣΧΑ, με ημερομηνία την ημέρα δημοσίευσης σε ΦΕΚ του Χωροταξικού... Μόλις την Παρασκευή το ΥΠΕΚΑ, σε ανακοίνωσή του υπό μορφή ερωτοαπανήσεων, διαψεύσει εαυτόν. Λέει άλλα: "Το προϊόν αυτό (το ειδικό πλαίσιο για τις υδατοκαλλιέργειες, έτυχε υψηλής επεξεργασίας και συζητήθηκε σε 2 συνεδριάσεις του ΕΣΧΣΑΑ. Στην 3η συνεδρίαση της 2.11.11 και ενώ είχε διαμορφωθεί η εισήγηση του προέδρου, που είχε συμπεριλάβει όλες τις προηγούμενες θέσεις και παρεμβάσεις των μελών, δεν κατέστη δυνατή η διεξαγωγή της, οπότε απεστάλη στα μέλη ηλεκτρονικά για κατάθεση απόψεων εντός δύο ημερών... Άρα τηρήθηκαν οι διαδικασίες, αλλά λόγω των συγκυριών των συγκεκριμένων ημερών το τελικό στάδιο συμπιέστηκε χρονικά, και αυτό ήταν εφικτό καθ' ότι διέθετε υψηλό βαθμό ωριμότητας". Και παρακάτω κυνικά ομολογεί: "Να ληφθεί υπόψη ότι είμαστε υπόλογοι στην κοινότητα και ο χρόνος που έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός είχε λήξει από τον Ιούνιο. Άρα η χώρα μας θα στερούνταν των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων που προβλέπονταν για τις υδατοκαλλιέργειες από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία".
    Συμπέρασμα: Προκειμένου να μη χάσουν τις επιδοτήσεις οι επιχειρηματίες, εγκρίθηκε ένα Χωροταξικό το οποίο νομιμοποιεί τις υπάρχουσες δραστηριότητες, χωρίς ουδεμία καταγραφή και αξιολόγηση των επιπτώσεών τους, έλεγχο για το αν τηρούν τους όρους λειτουργίας, ενώ επιτρέπει αδιακρίτως τη λειτουργία νέων, με αστείες προϋποθέσεις, όπως ο έλεγχος της ποιότητας των νερών και των περιβαλλοντικών συνθηκών. Για να έχει κάτι από Χωροταξικό, καθορίζει περιοχές ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών εντός των οποίων θεσμοθετούνται εν καιρώ με Προεδρικό Διάταγμα περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) και μέχρι να γίνει αυτό οι υφιστάμενες περιοχές με συγκέντρωση μονάδων υδατοκαλλιέργειας χαρακτηρίζονται ως Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης μονάδων ΠΑΣΜ.
    Οι μονάδες που ανήκουν σε ΠΑΣΜ, εντός τριών ετών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ και "εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για δημιουργία ΠΟΑΥ, οφείλουν να καταθέσουν αίτημα καθορισμού ΠΟΑΥ". Οι μονάδες που νόμιμα έχουν εγκατασταθεί σε περιοχές πάνω από "διαπιστωμένα λιβάδια ποσειδωνίας ή άλλα προστατευόμενα ενδιαιτήματα για τα οποία προκύπτει ανάγκη απόλυτης προστασίας" δεν απομακρύνονται, αλλά παραμένουν μέχρι να λήξει η άδειά τους. Και σίγουρα στο διηνεκές, αφού δεν έχει γίνει χαρτογράφηση των λιβαδιών ποσειδωνίας.
    Για τη χωροθέτηση νέων μονάδων τίθεται όριο μόνον 1.000 μέτρων από τουριστική μονάδα ή εγκατάσταση και από τα όρια οικισμού, απόσταση η οποία μειώνεται σε 500 μέτρα "εφόσον δεν υπάρχει οπτική επαφή". Σε κλειστούς κόλπους ή στενούς θαλάσσιους διαύλους η απόσταση γίνεται 1.500 μέτρα. Όσο για τις "συμπληρωματικές κατευθύνσεις" που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, γενικόλογο ευχολόγιο.

    Στα σκουπίδια
    Η γνωμοδότηση του ΕΣΧΑ, στο οποίο συμμετέχουν επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.λπ., προφανώς δεν βόλευε τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ. Σε σχέδιο γνωμοδότησης που είχε διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων προβλεπόταν ο αυστηρός έλεγχος των υφιστάμενων μονάδων και έως ότου ολοκληρωθεί να μη δίδονται νέες άδειες ή χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης, αν π.χ. η απόσταση από τον οικισμό ήταν μικρότερη της προβλεπόμενης. Μεταξύ άλλων προτείνονταν να περιληφθούν στην ΚΥΑ τα εξής:
    * Οι υφιστάμενες μονάδες θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας, των οποίων η θέση, η λειτουργία και η ισχύουσα άδεια δεν αντιβαίνουν προς τις διατάξεις της παρούσας ΚΥΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά μέχρι την έκδοση των απαιτούμενων Προεδρικών Διαταγμάτων για τις ΠΟΑΥ, με δυνατότητα μέχρι τότε παράτασης των αδειών λειτουργίας τους και αύξησης της δυναμικότητάς τους κατά 25%, εφόσον προηγηθεί μελέτη φέρουσας ικανότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ΚΥΑ, και έκδοση της απαραίτητης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Το ποσοστό αύξησης επαυξάνεται σε 40% σε περίπτωση υιοθέτησης βιολογικής καλλιέργειας, η οποία θα πιστοποιηθεί από τα αρμόδια όργανα.
    * Στην περίπτωση μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλιέργειας των οποίων οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας δεν πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και ειδικότερα στην περίπτωση όπου δίνεται η δυνατότητα μετεγκατάστασης, να προστεθούν τα εξής: «Οι νέες θέσεις μετεγκατάστασης δέον όπως εγκριθούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κατόπιν εισήγησης των αντίστοιχων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και υπό τον όρο τήρησης των νόμιμων διαδικασιών αδειοδότησης».
    * Η προθεσμία που δίνεται σε μονάδες εντός Περιοχών Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ) να προβούν σε συγκρότηση ΠΟΑΥ να περιορισθεί από τα τρία στα δύο χρόνια.
    * Στο διάστημα διετίας από την έγκριση της παρούσας ΚΥΑ επιτρέπεται η ίδρυση νέων μονάδων σε εξαιρετικές περιπτώσεις για λόγους είτε εθνικού συμφέροντος είτε δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης, πάντοτε σύμφωνα με τους στόχους της εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, περιλαμβανομένων των στόχων προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, προώθησης νέων υδατοκαλλιεργητικών προϊόντων, χρήσης καινοτομικών τεχνολογιών και ενίσχυσης βιολογικών και πειραματικών υδατοκαλλιεργειών. Ευνοϊκής αντιμετώπισης θα τύχουν τα αιτήματα ίδρυσης νέων μονάδων από επιχειρήσεις των οποίων οι μονάδες απομακρύνονται από την υφιστάμενη θέση τους λόγω των διατάξεων της παρούσας ΚΥΑ.
    * Εντός κλειστών κόλπων οι μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας δέον όπως απέχουν 1.500 μέτρα από νομίμως υφιστάμενους οικισμούς ή οικιστικές περιοχές προβλεπόμενες από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ή ΣΧΟΟΑΠ. Υφιστάμενες μονάδες που δεν ικανοποιούν τον περιορισμό αυτόν δέον όπως μετεγκατασταθούν εντός εξαμήνου από τη λήξη της αδείας τους και πάντως προ της παρέλευσης 18 μηνών από την έγκριση της παρούσας ΚΥΑ, σε νέες θέσεις που θα υποδειχθούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κατόπιν εισήγησης των αντίστοιχων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και υπό τον όρο τήρησης των νόμιμων διαδικασιών αδειοδότησης".

    Παραλογισμός...
    Αν και το Χωροταξικό επιτρέπει τη λειτουργία όλων των υφιστάμενων μονάδων ιχθυοτροφείων και τη δημιουργία νέων, ο πίνακας με τον αριθμό δύο που συνοδεύει την ΚΥΑ και παραθέτει τις Περιοχές Άτυπης Συγκέντρωσης Μονάδων (ΠΑΣΜ) βάσει των προτεινόμενων Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες στηρίχθηκαν σε προγενέστερες μελέτες με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Αλιεία" και των περιφερειακών προγραμμάτων την περίοδο 2000-2006, εντοπίζει πλήθος περιοχών όπου δεν χωράνε νέες μονάδες ή δεν αντέχουν τη δραστηριότητα λόγω της ευαισθησίας του οικοσυστήματος.
    Έτσι, για τη Λωρίδα Σαγιάδας και τον Όρμο Βάλτου στη Θεσπρωτία επισημαίνεται: "Η περιοχή έχει κορεστεί και δεν κρίνεται σκόπιμη η εγκατάσταση νέων μονάδων μέχρι να διευθετηθούν χωροταξικά οι υφιστάμενες".
    Ή ίδια παρατήρηση διατυπώνεται και για τις περιοχές : Αταλάντης - Λάρυμνας, Μπούκα Σπερχειού και Αγία Τριάδα Μώλου (οστρακοκαλλιέργεια), Όρμου Βουρλιά και Νήσος Πλατειά της Αργολίδας, Νήσος Οβριός, Κόρφου και Όρμου Σελόντα στην Κορινθία, Πόρος της Περιφέρειας Αττικής.
    Για το Τρίκερι Ύδρας προτείνεται η διατήρηση της υφιστάμενης μονάδας και η απαγόρευση εγκατάστασης νέων μονάδων σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας.
    Για τα νησιά Εχινάδες (νότιες, κεντρικές και βόρειες) επισημαίνεται ότι λόγω της ευαισθησίας του οικοσυστήματος θα πρέπει να γίνει αναστολή αδειών νέων μονάδων μέχρι να διευθετηθούν χωροταξικά οι υφιστάμενες.
    Το ίδιο και για έξι σημεία του Αμβρακικού κόλπου, με επιπρόσθετες παρατηρήσεις ώστε να απαγορευτεί η αύξηση της δυναμικότητας μονάδων που έχουν αδειοδοτηθεί με πρόταση για μετεγκατάσταση εκτός του Αμβρακικού κόλπου

    Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

    Την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το χαράτσι της ΔΕΗ ζητά από την Κομισιόν ο Ν. Χουντής - Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή



    Με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου ΠΟΛ 1244 (1/12/2011) του υπουργείου οικονομικών «για την εφαρμογή του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής ζητά, με ερώτησή του, την άμεση παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το χαράτσι μέσω  της ΔΕΗ, αφού παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία.
    Ταυτόχρονα ο έλληνας ευρωβουλευτής καλεί την Κομισιόν να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο. Ζητά επίσης να δοθεί η δυνατότητα επιστροφής των φόρων που, με παράνομες διαδικασίες και υπό απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί  από κάποιους καταναλωτές.
    Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού μνημονεύει την απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας κ. Oettinger, ότι «Οι διατάξεις της οδηγίας 2009/72, σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις»,  τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε σχετική εγκύκλιο ΠΟΛ 1244 ( 1/12/2011)  με βάση την οποία «αντί να αρθεί, η απαράδεκτη και παράνομη, με βάση την οδηγία, πρόβλεψη ότι θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν πληρώσουν τον έκτακτο φόρο για τα ακίνητα, το υπουργείο οικονομικών απλώς επέκτεινε την προθεσμία για την διακοπή του ρεύματος από 40 σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού».
      Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Ν. Χουντής, τονίζει ότι «η παραβίαση του κοινοτικού δικαίου είναι προφανής και κραυγαλέα, αφού η ανωτέρω εγκύκλιος εξαρτά το δικαίωμα στην καθολική υπηρεσία, από την εκπλήρωση των όποιων φορολογικών υποχρεώσεων των καταναλωτών», καλεί την Επιτροπή:
    Πρώτο, «να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την παραβίαση της οδηγίας 2009/72 και ιδιαίτερα για το άρθρο 3 παρ. 3 περί καθολικής υπηρεσίας
    Δεύτερο, «στο μεταξύ χρονικό διάστημα, να προβεί σε ενέργειες προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εμποδίσει τους παρόχους να διακόψουν την παροχή ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο» και
    Τρίτο, να επισημάνει τις δυνατότητες που  έχουν όσοι καταναλωτές το επιθυμούν και οι οποίοι έχουν ήδη καταβάλει το φόρο,  υπό την παράνομη και καταχρηστική απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, να διεκδικήσουν την άμεση επιστροφή των καταβληθέντων.
    To Γραφείο Τύπου

    Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

    Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ρυθμίζει σε εθνικό επίπεδο το χωροταξικό πλαίσιο των ιχθυοκαλλιεργειών (ΦΕΚ 2505/2011) η οποία ως γνωστόν εγκρίθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάτω από πρωτοφανείς, σκανδαλώδεις, αδιαφανείς και εν τέλει πραξικοπηματικές διαδικασίες που πάσχουν νομιμότητας, η περιοχή της Μεγαρίδας από το Ήρεμο Κύμα μέχρι την Κινέτα αποτελεί επισήμως «Βιομηχανική Περιοχή»!
    Στην περιοχή μας, όπως και σε όλες τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ),  προβλέπεται η συγκέντρωση απεριόριστου αριθμού μονάδων ανά 500μ, με απεριόριστη έκταση και παραγωγή! Σε απόσταση τουλάχιστον 100μ από τα όρια των μονάδων θα απαγορεύεται η αλιεία και ο θαλάσσιος τουρισμός, ενώ στον χερσαίο χώρο που θα υπάρχουν υποχρεωτικά οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις τους θα απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη σε απόσταση 1.000μ! Η Μεγαρίδα  αναγνωρίζεται επισήμως ως περιοχή μη ανεπτυγμένη τουριστικά και χωρίς ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού! Είμαστε ο μοναδικός παραλιακός δήμος στην Αττική που επιλέγεται για καταστροφή και υποβάθμιση! Σημειωτέον ότι δεν μιλάμε για βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά για συμβατικές ιχθυοκαλλιέργειες με τεράστιο μέγεθος ρυπαντικών φορτίων.
    Ως «Ενεργοί πολίτες Μεγάρων & Ν.Περάμου» είχαμε εγκαίρως και με στοιχεία αναγάγει το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών ως τη σοβαρότερη περιβαλλοντική και οικονομική απειλή για τα Μέγαρα και είχαμε ζητήσει κατ’ επανάληψη τη σύγκλιση τόσο της Επιτροπής ποιότητας ζωής όσο και του Δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αποτροπή τους. Είχαμε τονίσει ότι αν ο χωροταξικός σχεδιασμός περνούσε, θα ισοδυναμούσε με την ακύρωση του όποιου σχεδίου για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής Μεγαρίδας, θα ήταν ο προάγγελος για την ολοκληρωτική καταστροφή των ακτών μας και θα αποτελούσε την χειρότερη ίσως εξέλιξη για το περιβάλλον και το μέλλον των Μεγάρων. Είχαμε υποστηρίξει παράλληλα ότι δεν είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αλλά με όρους και κανόνες χωροθέτησης στην ανοιχτή θάλασσα ή σε παράκτιες απομονωμένες περιοχές.
    Η Δημοτική Αρχή όμως δεν ενστερνίστηκε τους φόβους μας και παρέμεινε δυστυχώς μόνο στην ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στην κατάθεση ενστάσεως στη δημόσια διαβούλευση, ενώ συμμετείχε τελικά ως μέλος στη συντονιστική επιτροπή των φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας με μεγάλη αργοπορία (όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε η συμμετοχή καταγράφηκε μια εβδομάδα μετά την ψήφιση της ΚΥΑ). Παράλληλα σε κάθε ευκαιρία διατράνωνε ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για να μην περάσει το χωροταξικό για την περιοχή μας! Επιπρόσθετα ουδέποτε υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αποτροπή του, τη στιγμή μάλιστα που της είχε κοινοποιηθεί η από 28/7/11 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων στη θέση Κάτω Αλώνι του Δήμου μας!!
    Τεράστιες ευθύνες φέρει και η απελθούσα δημοτική αρχή όχι μόνο γιατί τόσο η αρχική απόφαση εκμίσθωσης (2007) και η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (2010) πραγματοποιήθηκαν και κοινοποιήθηκαν στο Δήμο μας επί διοικήσεώς της, αλλά γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αποτροπή της ΚΥΑ του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών εν τη γένεση της ως διπλά όφειλε καθώς η επαίσχυντη αυτή ΚΥΑ ήταν δημιούργημα-τερατούργημα της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την οποία πολιτικά έχει στενές σχέσεις.   
    Μέσα από τη δράση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετέχουμε ως μέλος δεσμευόμαστε ότι η εν λόγω ΚΥΑ δεν θα περάσει! Έχουμε ήδη συνυπογράψει το αίτημα για την άμεση απόσυρσή της με ανάλογη προσφυγή στο ΣτΕ καθώς και τη μηνυτήρια αναφορά στους 8 Υπουργούς που αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια δικαίου προέβησαν με διαδικασίες εξπρές στη συνυπογραφή της στις 4-11-11 (την ημέρα δηλαδή που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου!).
    Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, τις τοπικές οργανώσεις κομμάτων και όλους τους τοπικούς βουλευτές να πράξουν το ίδιο αποδεικνύοντας στην πράξη ότι νοιάζονται πραγματικά για τον τόπο τους.

    Εκ του Γραφείου τύπου

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, αναφορικά με την μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, επιθυμεί να κάνει ξεκάθαρο και σε κάθε κατεύθυνση τα ακόλουθα:
    Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ουδέτερη των πολιτικών που  θα ακολουθήσουν, Κυβέρνηση και Δήμοι, προκειμένου να λυθεί ένα από τα χρόνια και βασικότερα παραβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
    Σήμερα, ενώ η Κυβέρνηση προωθεί την δημιουργία τριών εργοστασίων καύσης και ένα μηχανικής ανακύκλωσης, τα μισά θα δημιουργηθούν στη Δυτική Αττική, ταυτόχρονα, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, κάνοντας το σκουπίδι ‘μπίζνα’, εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Η ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ έχοντας επεξεργαστεί, εκπονήσει και δημοσιοποιήσει πολύ συγκεκριμένες θέσεις για το θέμα αυτό, δηλώνει τα ακόλουθα:
    1. Εκφράζει για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς άλλα και κατασπατάλησης του φυσικού πλούτου την κάθετη αντίρρηση της στην καύση, ως δήθεν σύγχρονη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων.
    2. Βασική φιλοσοφία της πρόταση μας αποτελεί η ανακύκλωση στη πηγή, η ανάκτηση, η επαναχρησιμοποίηση, η κομποστοποίηση  κοκ δηλαδή μια πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι σε ευθεία αντίθεση με την προωθούμενη Κυβερνητική πολιτική.
    3. Η προωθούμενη μέθοδο της καύσης, θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους, αφού η τιμολόγηση θα γίνεται από ιδιώτες, επιβαρύνοντας σε περιόδους οικονομικής κρίσης τους πολίτες.
    4. Η περιφερειακή μας παράταξη προκρίνει την πολιτική που είχε με μεγάλη επιτυχία αρχίσει να εφαρμόζει ο αείμνηστος Δήμαρχος Ελευσίνας Αμπατζόγλου Γιώργος, που ουσιαστικά ταυτίζεται με τις δικές μας θέσεις και προτάσεις.
    5. Καλούμε όλους τους Δήμους της Δυτικής Αττικής να κλείσουν τα αυτιά τους στις κερδοσκοπικές σειρήνες και να συνεργαστούν με τους δημότες τους, ώστε να αποκρούσουμε όλοι μαζί την κερδοσκοπία ….. ακόμα και από τα σκουπίδια.  
    ΒΟΥΤΣΗΣ ΝΙΚΟΣ: Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ: Πρ. Νομαρχιακός σύμβουλος Δυτ. Αττικής

    Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25 ΔΗΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ, ΕΝΩ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

     

    Όχι στο χαράτσι, ναι στην αλληλεγγύη

    Ολοένα και περισσότεροι δήμοι εναντιώνονται στο ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας και δηλώνουν την έμπρακτη στήριξη των δημοτών που δεν έχουν τη δυνατότητα ν’ ανταποκριθούν σ’ ένα ακόμα χαράτσι. Την αρχή έκανε ο δήμος Ν. Ιωνίας και ακολούθησαν και άλλοι. Τουλάχιστον 25 μεγάλοι δήμοι έχουν ήδη δηλώσει, με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, ότι θα παρέχουν νομική στήριξη στους δημότες που αρνούνται να πληρώσουν, ενώ συνεργεία του δήμου θα επανασυνδέσουν το ρεύμα στην περίπτωση που οι απειλές εκ μέρους της κυβέρνησης γίνουν πράξη.
    Ταυτόχρονα δημιουργούνται κινήσεις πολιτών που παρεμβαίνουν στα δημοτικά συμβούλια και ασκούν πίεση στους δημάρχους να πάρουν ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των δημοτών και ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Ενδεικτικά τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την πλατεία Σκρα Καλαμαριάς για παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 6μμ πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Αμπελοκήπων, ενώ οι κάτοικοι Τούμπας θα πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη της ΔΕΗ Παπαναστασίου στις 9.30πμ. Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου οι κάτοικοι Ευόσμου παρεμβαίνουν στο Δ.Σ. στις 7μμ, ενώ οι κάτοικοι Ευζώνων Φαλήρου διοργανώνουν εκδήλωση στη σχολή Τυφλών στις 7μμ. Η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης, από κοινού με συλλογικότητες κατοίκων, πολιτισμού κ.ά. θα παρέμβουν στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 2μμ.


    Ρεπορτάζ: Ιωάννα Δρόσου, Μαρίνα Καλλέργη, Χάρης Φραντζής

    Ν. Ιωνία: Αύριο καταθέτει το πρώτο εξώδικο

    Η κυβέρνηση φαίνεται δεν υπολόγισε καλά όταν πήγε να φορτώσει στις πλάτες του λαού το νέο άδικο και αντισυνταγματικό χαράτσι. Πριν ένα μήνα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις με πρωτοπόρο το δήμο Ν. Ιωνίας, που σε συνεργασία με σωματεία, πολίτες της περιοχής, Εμπορικό Σύλλογο και κινήσεις πολιτών ξεκίνησε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι πολίτες να μην πληρώσουν το νέο χαράτσι. Μόλις δημοσιοποιήθηκε αυτή η ενέργεια του δήμου, πέρασαν χιλιάδες πολίτες για να ενημερωθούν για το πως δεν θα πληρώσουν το ειδικό τέλος. Δεκάδες δήμοι από όλους τους νομούς της Ελλάδας τηλεφώνησαν, για να πληροφορηθούν σε ποιες διαδικασίες πρέπει να προβούν ώστε οι δημότες τους να μην πληρώσουν το χαράτσι.
    Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει στην ειδική υπηρεσία του δήμου, που λειτουργεί για το ειδικό τέλος, πάνω από 600 πολίτες την απόδειξη πληρωμής του ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε τη Δευτέρα ο δήμος να προχωρήσει στο πρώτο εξώδικο. Μεγάλο ενδιαφέρον για το κίνημα που αναπτύσσεται έδειξαν και τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού από το Βέλγιο, τη Γαλλία και τον Καναδά προβάλλοντας την πρωτοβουλία του δήμου και τη σημασία που έχει ως κίνηση αντίδρασης στην κυβερνητική πολιτική.
    Επικοινωνώντας με το δήμαρχο της Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλή Γκότση μας εξήγησε ότι «πέρα από το άδικο του νέου φόρου, οι κάτοικοι του δήμου αδυνατούν να πληρώσουν τα βασικά έξοδά τους, πόσο μάλλον και νέους φόρους. O τρόπος πληρωμής του νέου χαρατσιού είναι παράνομος και εκβιαστικός. Δεν μπορεί ένας κοινωφελής οργανισμός, όπως η ΔΕΗ, να φορολογεί. Η αντίδραση θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη αν ο τρόπος πληρωμής ήταν πιο προσιτός στον περισσότερο κόσμο, γιατί υπάρχουν συνάνθρωποι μας που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν τα ΑΤΜ. Πάντως η αντίδραση στο χαράτσι είναι και συνολική αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης και στην κυβερνητική πολιτική».


    Ανοιχτή Πόλη: Να αναλάβει ο δήμος Αθηναίων αντίστοιχες πρωτοβουλίες

    Μ’ επιστολή της η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη καλεί το δήμο Αθηναίων ν’ αναλάβει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, με αυτές που έχουμε αναπτύξει στο παρόν αφιέρωμα, και να σταθεί δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Δημοσιεύουμε απόσπασμα της επιστολής της δημοτικής συμβούλου, Ελένης Πορτάλιου:
    «Κύριε Δήμαρχε, έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτή την ανάλγητη φορολογική επιδρομή όχι μόνο να την καταδικάσουμε αλλά κυρίως να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να μην κοπεί το ρεύμα σε δημότες μας που αδυνατούν να το πληρώσουν. Πρέπει να σας είναι γνωστό καθώς δημοσιεύτηκε ευρέως στον Τύπο, ότι ήδη οι Δήμοι Νέας Ιωνίας, Ελληνικού, Σαρωνικού, Περιστερίου, Ίλιον, Κορυδαλλού, Λάρισας κ.ά. αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και στηρίζουν των αγώνα όλων όσων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι ώστε να μην τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Αναλαμβάνουν να προβούν σε μαζικές δικαστικές προσφυγές για λογαριασμό των δημοτών τους. Θεωρούμε καθήκον και της δημοτικής αρχής της Αθήνας να βρεθεί με κάθε τρόπο κοντά σε κάθε δοκιμαζόμενο κάτοικο. Σας καλούμε να αναλάβετε, σε συνεργασία και με άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στο Δήμο της Αθήνας».

    Ντόμινο δήμων ενάντια στο χαράτσι

    Μετά την αντίδραση του δήμου Ν. Ιωνίας για το χαράτσι ξεκίνησε ένα ντόμινο, που σίγουρα ξάφνιασε πολλούς. Την βδομάδα που πέρασε ο ένας δήμος πίσω από τον άλλον άρχισαν να δηλώνουν την αντίδρασή τους στο ειδικό τέλος.

    Ελληνικό-Αργυρούπολη: Μαζί ξεπερνάμε
    την προπαγανδιστική τρομοκρατία


    Στο δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολη, αφού το Δ.Σ. αποφάσισε να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι. Για το λόγο αυτό λειτουργεί ομάδα νομικής στήριξης στην πίσω πλευρά του δημαρχείου, ενώ υπάρχει και ομάδα εθελοντών οι οποίοι είναι έτοιμοι να επανασυνδέσουν το ρεύμα, αν αυτό χρειαστεί. Αντιπροσωπευτικό του κλίματος στον δήμο είναι το πλήθος πολιτών που μαζεύονται στις λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο Α΄ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης. Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης μας είπε σχετικά:
     «Η βάρβαρη και καθολική επίθεση, που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και τρόικα σε βάρος του λαού μας, λεηλατεί το εισόδημα του και καταργεί τα δικαιώματά του, οδηγώντας όλο και περισσότερους στην ανεργία, τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Κυβέρνηση και τρόικα ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο και πλήττουν οικονομικά  τους δήμους μας, ώστε να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες λαϊκές ανάγκες. Αυτή η κατάσταση οδηγεί το δήμο σε μονόδρομο: να στηρίζει, να οργανώνεται με τον κόσμο που δοκιμάζεται και αγωνίζεται. Μαζί ξεπερνάμε την προπαγανδιστική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και το φόβο που κυριαρχούν στην εποχή μας. Πιστοί στις θέσεις μας θ’ αντισταθούμε και στο χαράτσι. Ενημερώνουμε τους πολίτες μας πως να μην πληρώσουν το χαράτσι, ενώ δηλώνουμε πως θα συμπαρασταθούμε και θα αποτρέψουμε κάθε απόπειρα διακοπής ρεύματος».

    Μαρούσι: Το χαράτσι είναι φόρος παράνομος και αντισυνταγματικός

    Εξώδικο στη ΔΕΗ κατέθεσε και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, εγείροντας ζητήματα νομιμότητας και προβάλλοντας βάσιμες και τεκμηριωμένες αμφισβητήσεις κατά της συνταγματικότητας του νόμου ν. 4021/2011.  Στο εξώδικο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «όλα τα μέλη του Δ.Σ και οι εντεταλμένοι για τη διακοπή ηλεκτροδότησης υπάλληλοί σας, θα ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως αστικώς και ποινικώς, θα υπέχουν δε την υποχρέωση να αποκαταστήσουν κάθε θετική και αποθετική ζημία και να καταβάλουν όλες τις σχετικές αποζημιώσεις». Ο Λευτέρης Μαγιάκης, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Κόντρα στον καιρό»,  μας δήλωσε: «Το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά παράνομος και αντισυνταγματικός φόρος, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Την επόμενη τρίτη το Δ.Σ. θα αποφασίσει για περαιτέρω δράσεις με παράδειγμα το δήμο της Ν. Ιωνίας. Ήδη συγκροτείται επιτροπή πολιτών ενάντια στο χαράτσι αναπτύσσοντας ένα δυναμικό κίνημα, όπου με ευχαρίστηση βλέπουμε ότι ενώνονται άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους και συμμετέχουν πολίτες, οι οποίοι πριν δεν συμμετείχαν στα κοινά».

    Σαρωνικός: Αφουγκραζόμαστε την αγωνία
    και την αγανάκτηση των πολιτών


    Με επιστολή απευθύνθηκε στους κατοίκους του ο δήμος Σαρωνικού αλλά και στους ιθύνοντες της ΔΕΗ, στην οποία δηλώνει ότι ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων δήμων, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για άρνηση πληρωμής του τέλους ακινήτων και οποιουδήποτε χαρατσιού ακολουθήσει, ενώ καταγγέλλει «τη σκληρή δημοσιονομική και φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης». Ο δήμαρχος κ. Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Αφουγκραζόμενοι την αγωνία και την αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι δήλωναν αδυναμία να πληρώσουν,  συμμετέχουμε και εμείς στον αγώνα ενάντια στην άδικη φορολόγηση (ειδικά στα χαμηλά στρώματα) και καλούμε τους πολίτες να μην πληρώσουν. Τους παρέχουμε από την μεριά μας όχι μόνο οδηγίες άλλα και νομική ή οποία άλλη βοήθεια χρειαστούν. Με την επέκταση που παίρνει το ζήτημα ελπίζουμε η νέο-διορισμένη κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα».

    Περιστέρι: Εναντιώθηκε
    ύστερα από πίεση των κατοίκων


    Η δήλωση στήριξης ορισμένων δήμων δεν έγινε αυθόρμητα, αλλά ύστερα από πίεση των ίδιων των πολιτών. Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι ο δήμος Περιστερίου. Πριν δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» εισηγήθηκε να σταθεί ο δήμος στο πλευρό των δημοτών που δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι. Τότε η πρόταση χλευάστηκε. Στο περασμένο, όμως, Δ.Σ. παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων η Επιτροπή Κατοίκων και ο Εμπορικός Σύλλογος, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να δεσμευτεί ότι θα έρθει σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν πολίτη, τουλάχιστον έως τις 2 του Δεκέμβρη. Άτυπα, όμως, καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν το χαράτσι. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Νομική Υπηρεσία του δήμου στα τηλέφωνα 210-5701177, 210-5701179. Η Σοφία Αλεξοπούλου, σύμβουλος με την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι», μας δήλωσε ότι «το χειρότερο με το χαράτσι είναι ότι πλέον δεν μπορούν οι πολίτες να κάνουν διακανονισμό στο λογαριασμό της ΔΕΗ, το όποιο δημιουργεί πρόβλημα σε πολίτες που δεν μπορούν όχι μόνο να πληρώσουν το χαράτσι, άλλα ούτε το χρηματικό πόσο που αναλογεί στο ρεύμα».

    Άγιοι Ανάργυροι:
    Να πληρώσουν οι πολίτες με δόσεις


    Το ίδιο συνέβη και στους Άγιους Ανάργυρους. Κανένας δεν περίμενε ότι ο δήμαρχος,  ο οποίος παρεπίπτοντως είναι Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, θα έπαιρνε την πρωτοβουλία να στείλει προσωπική επιστολή, εν αγνοία του Δ.Σ., στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών καθώς και στη ΔΕΗ ζητώντας να γίνει ρύθμιση και να επανεξεταστεί το χαράτσι. Ο δήμαρχος Νίκος Σαράντης μας δήλωσε σχετικά: «Έστειλα την επιστολή ζητώντας να γίνει ρύθμιση για τις ευπαθείς  κοινωνικά ομάδες, όπως άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χρόνια άρρωστοι. Η διακοπή ρεύματος δεν αφορά μόνο το φωτισμό άλλα και τη θέρμανση, καθώς και τα φάρμακα ή τις ιατρικές συσκευές. Θα πρέπει, όμως, να γίνει διαχωρισμός  των πολιτών που δεν μπορούν και των πολιτών που δεν θέλουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Προτείνω να δοθεί άτοκο δάνειο από τις τράπεζες με εγγυητή το δήμο ή το κράτος, ούτως ώστε οι πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν, να πληρώνουν μία μηνιαία δόση της τάξης των 30 έως 50 ευρώ. Άλλωστε, πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θέλουν να βοηθήσουν και να στηρίξουν τη χώρα σ’ αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Περιμένουμε άλλωστε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

    Δήμοι ενάντια στην άρνηση πληρωμών

    Καθημερινά η λίστα των δήμων που δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό των πολιτών αυξάνεται. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι που ασκούν έντονη κριτική στις πρωτοβουλίες των δημάρχων και στις κινήσεις πολιτών ενάντια στο χαράτσι. Ο δήμαρχος Κιλελέρ, Ρίζος Κομήτσας, χαρακτηρίζει τις κινήσεις «παιχνίδι εντυπώσεων» ενώ προσθέτει «δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκτός θεσμικού πλαισίου». Επικριτικός είναι και ο δήμος Νεάπολης – Συκεών που ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, ψήφισμα το οποίο σημειώνει την αναγκαιότητα «μείωσης ή απαλλαγής από το τέλος ακινήτων στις ευπαθείς ομάδες που αποδεδειγμένα έχουν οικονομική αδυναμία». Τέλος ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, κάνει λόγο για πολιτικά παιχνίδια που θα έχουν παρενέργειες. Μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ποιος θα πληρώσει τους δικηγόρους όταν γίνουν οι ομαδικές προσφυγές; Και αν καταδικαστούν οι πολίτες, ποιος θα πληρώσει; Ο δήμος; Και είναι σίγουρος ο κάθε δήμος ότι θα κάνει δεκτή τη δαπάνη ο ελεγκτής επίτροπος;»

    Αγία Βαρβάρα

    Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας δηλώνει ότι θα «σταθεί αλληλέγγυος σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν για αντικειμενικά αποδεικνυόμενους λόγους» ενώ έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του τέλους ως αντισυνταγματικού. Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου.

    Αλεξανδρούπολη

    Εξώδικο προς τη ΔΕΗ κατέθεσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ε. Λαμπάκης, για το χαράτσι, με το οποίο καθιστά υπεύθυνη τη ΔΕΗ για οτιδήποτε συμβεί στους δημότες λόγω της διακοπής, καλώντας τη διοίκηση να δεχθεί μόνο το αντίτιμο του κανονικού λογαριασμού, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί «με κάθε τρόπο αρωγός στους συνδημότες μου προσφεύγοντας σε ποινικά, αστικά και διοικητικά δικαστήρια».

    Αμπελόκηποι - Μενεμένη

    Την κατάργηση του ειδικού τέλους ζητά το Δ.Σ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ενώ δημιούργησε ομάδα νομικής βοήθειας στα τηλέφωνα 2310 729618, 2310 729608, 2310 729602.

    Βύρωνας

    Εξώδικο κατά της ΔΕΗ έστειλε και ο δήμος Βύρωνα δηλώνοντας παράσταση στην προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο ΣτΕ.

    Γαλάτσι

    Δωρεάν νομική υποστήριξη για το ειδικό τέλος αποφάσισε να παρέχει στους δημότες του ο δήμος Γαλατσίου, ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του δημάρχου κ. Τσίρου. Έτσι ο δήμος ανοίγει τις πόρτες του κάθε Τρίτη και Πέμπτη (12-4μμ) προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Ηράκλειο Κρήτης

    Ύστερα από παρέμβαση των Πολιτών κατά του Χρέους και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει «όσους δημότες, για αντικειμενικούς λόγους, επιλέγουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος» προκειμένου «ν’ αποφευχθεί η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος».

    Ίλιον

    Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δ.Σ. Ιλίου να στηρίξει όσους αρνούνται να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιλίου: «Θα κάνω εθελοντική ομάδα για να επανασυνδέω το ρεύμα. Δεν μπορώ να δώσω αυτήν την εντολή σε μια υπηρεσία του δήμου γιατί είναι παράνομο, ωστόσο μπορώ να το πω σε έναν εθελοντή να το κάνει».

    Κορυδαλλός

    Το Δ.Σ. Κορυδαλλού ομόφωνα αποφάσισε να σταθούν «αρωγοί σε όσους συμπολίτες μας αδυνατούν να προχωρήσουν στην πληρωμή του ειδικού τέλους και για αντικειμενικούς λόγους επιλέγουν με δική τους ευθύνη να μην το πληρώσουν». Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η νομική υποστήριξη των δημοτών από τη νομική υπηρεσία του Δήμου και ομάδα δικηγόρων- μελών του ΔΣΠ στα τηλέφωνα 210-4990703 και 210-4990705 (εργάσιμες ημέρες).

    Λαμία - Κοτρωνιά

    Ομόφωνα αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο να δηλώσει την αντίθεσή του στο χαράτσι της ΔΕΗ, ύστερα από πρόταση του Β. Κυριακάκη, δημοτικού συμβούλου με την Παρέμβαση Πολιτών. Μάλιστα ο δήμος θα στείλει εξώδικο ζητώντας την αναστολή της είσπραξης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ. Ο δήμαρχος, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στείλει συνεργεία επανασύνδεσης του ρεύματος.

    Λαυρεωτική

    Το δημοτικό συμβούλιο Λαυρεωτικής ομόφωνα αποφάσισε να «σταθεί δίπλα στους δημότες του καλώντας τους ν’ αρνηθούν να καταβάλλουν το ειδικό τέλος», ενώ επιφυλάσσεται «μετά την 3η Δεκεμβρίου 2011, οπότε και θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της νομιμότητας ή μη της είσπραξης του τέλους από τη ΔΕΗ, να προχωρήσει σε περαιτέρω δράσεις προκειμένου να διασφαλίσει τους δημότες του».

    Λυκόβρυση - Πεύκη

    «Άδικο και αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζει το χαράτσι ο δήμαρχος Λυκόβρυσης -Πεύκης κ. Δ. Φωκιανός, ο οποίος θα θέσει το θέμα την ερχόμενη βδομάδα στο Δ.Σ. προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν.

    Μαρκόπουλο

    Παρότι ασκεί έντονη κριτική στις πρωτοβουλίες των δήμων ενάντια στο χαράτσι χαρακτηρίζοντάς τες «νομικά αστήρικτες, πρακτικά μη εφαρμόσιμες και σε ορισμένες περιπτώσεις καταφανώς πρόχειρες», ο δήμος Μαρκόπουλου απέστειλε εξώδικο στη ΔΕΗ προκειμένου να μην κοπεί το ρεύμα σε όσους πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα, ενώ υπογράμμισαν ότι «ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, που θα εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στις οικίες αυτών, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων».

    Μεσολόγγι

    Να στηρίξει τους κατοίκους της πόλης που δεν δύνανται να καταβάλλουν το ειδικό τέλος αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Για το λόγο αυτό στελεχώθηκε γραφείο στη Διεύθυνση Πρόνοιας του δήμου (Ελ. Βενιζέλου 1) που λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ώρες, ενώ ο δήμος δεσμεύτηκε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου κανένα σπίτι μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα».

    Νέα Σμύρνη

    Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου προκειμένου να οργανωθούν οι ενέργειες του δήμου για την υπεράσπιση όλων όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο χαράτσι. Παράλληλα, μ’ επιστολή του, καλεί την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) και την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) να διοργανώσουν «πανελλαδική δράση της Αυτοδιοίκησης στο θέμα που απασχολεί τους πολίτες όλων των δήμων της χώρας».

    Νίκαια - Αγ. Ι. Ρέντη

    Τη συμπαράστασή του στους δημότες που πλήττονται από το άδικο χαράτσι μέσω της είσπραξης των λογαριασμών της ΔΕΗ αποφάσισε με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη. Για το λόγο αυτό ο δήμος σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά διοργανώνει συζήτηση για περισσότερες οδηγίες μη καταβολής του τέλους τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στις 5μμ στο δημαρχείο (Π. Τσαλδάρη 10). Στο ισόγειο του Δήμου λειτουργεί γραφείο εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των δημοτών.

    Πάτρα

    Τον περιφερειακό διευθυντή της ΔΕΗ κ. Μυλωνά επισκέφθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ζητώντας από τη διοίκηση να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ μικρά περιθώρια παρέμβασης από την πλευρά του». Πάντως «σε κάθε περίπτωση θα σταθεί αλληλέγγυος στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση δημότες του και θα διερευνήσει τρόπους στήριξής τους».

    Φιλοθέη - Ψυχικό

    Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το πάγωμα της πληρωμής του ειδικού τέλους κατέθεσε ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, καθώς διαπιστώθηκαν λάθη στον υπολογισμό του τέλους.

    Χαϊδάρι

    Με πλειοψηφία 22 υπέρ και 10 κατά το δημοτικό συμβούλιο Χαϊδαρίου αποφάσισε «να σταθεί αρωγός σε όσους ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με γνώμονα αποκλειστικά τα ανθρωπιστικά και κοινωνικά κριτήρια». Παράλληλα θα παρέχει νομική προστασία σε όσους χαϊδαριώτες πολίτες δεν καταβάλλουν το τέλος των ακινήτων.

    Χαλκίδα

    Εκατό περίπου δημότες βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Χαλκίδας ζητώντας από το δήμο να πάρει θέση ενάντια στο χαράτσι, το οποίο και έκανε. Μάλιστα ήδη ο δήμαρχος κ. Ζεμπίλης κοινοποίησε εξώδικο με το οποίο καθιστά υπεύθυνη τη ΔΕΗ αν κόψει το ρεύμα στους κατοίκους του δήμου και θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους.
    *Οι δήμοι είναι κατά αλφαβητική σειρά.

    OMIΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" Κ.ΤΑΣΟΥ ΔΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΕΙΟ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: " Γ.Π.Σ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ"

    Φίλες και φίλοι,
    Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σας καλησπερίσω και να σας ευχαριστήσω για την αποψινή παρουσία σας.
    Χωρίς να σας κουράσω θα προσπαθήσω να επικεντρωθώ σε ορισμένες πτυχές του Ρυθμιστικού Σχεδίου (Ρ.Σ.) που αφορούν στο περιβάλλον όπως αποτυπώνονται στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της πόλεως των Μεγάρων και της Ν.Περάμου.
    Θα ξεκινήσω αναφέροντας χαρακτηριστικές παραγράφους και άρθρα του προτεινόμενου Ρ.Σ. που συγκεκριμενοποιούν κατά κάποιον τρόπο τους στόχους του:
    «Οικονομική ανάπτυξη: ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη»,
    «Προστασία, αποκατάσταση, αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τοπίου της Αττικής»,
    «Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση του φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
    Εξειδικεύοντάς τους -όσο φυσικά μου επιτρέπεται καθώς δεν είμαι ειδικός- παρατηρώ ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας υπάρχουν πράγματι χώροι-χρήσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευνοϊκά για την περιοχή μας με την εφαρμογή του Ρ.Σ.
    Όπως για παράδειγμα οι ορεινοί όγκοι της περιοχής, που προσφέρονται για αξιοποίηση προς όφελος όλων, και των κατοίκων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών με την ανάπτυξη περιηγητικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων βουνού (όπως mountain bike, αιωροπτερισμός, αναρρίχηση κλπ). Μπορούν επίσης με τις προτεινόμενες ζώνες να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους, είτε αυτά αφορούν στην μορφολογία τους, είτε αφορούν στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Σαφώς θα μπορούσε επίσης, να αξιοποιηθεί με τις κατάλληλες μελέτες και το αιολικό δυναμικό των εν λόγω ορεινών όγκων, σε σημεία τα οποία δεν θα δρουν αισθητικά αποτρεπτικά αλλά και δεν θα δυσκολεύουν την μετακίνηση μεταναστευτικών ειδών πτηνών. (Μελέτες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην υπόδειξη των κατάλληλων σημείων).
    Στα παραπάνω πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η αναγκαιότητα για αποκατάσταση των καμένων δασικών εκτάσεων μέσω των προγραμμάτων της Γενικής Δ/νσης Δασών τα οποία πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπως το καμένο δάσος του Περάματος (που μάταια πασχίζουν εδώ και 3 χρόνια! σύλλογοι και φορείς για την αναδάσωσή του). Άμεσα σχετιζόμενα με τα προηγούμενα είναι και η αναγκαιότητα οριστικής αντιμετώπισης της παράνομης βόσκησης που λειτουργεί ανασταλτικά στη φυσική αναγέννηση των καμένων εδαφών.
    Ένα άλλο, αρκετά σημαντικό κατά τη γνώμη μας, σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναι οι αναφορές του άρθρου 4 του προτεινόμενου Ρ.Σ. σχετικά με την αναγκαιότητα «διατήρησης των πολύτιμων, πεπερασμένων και αναντικατάστατων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται- εδαφικών πόρων της Αττικής», καθώς και «ανάσχεσης της περαιτέρω αλλοίωσης της φυσικής τους κατάστασης». Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες που αν μεταφραστεί σωστά νομίζω ότι πρέπει να μας οδηγήσει στο να συνειδητοποιήσουμε βαθιά -ειδικά εμείς οι Μεγαρείς και οι Νεοπεραμιώτες- τι φυσικό πλούτο έχουμε στην κατοχή μας και πως πρέπει να τον αξιοποιήσουμε.
    Συνυφασμένο με τα προαναφερόμενα είναι και η διατήρηση, προστασία και παραγωγική αξιοποίηση της γεωργικής γης με ταυτόχρονη ενίσχυση της γεωργίας μας. Ειδικά στην περιοχή μας, μια κατεξοχήν γεωργική περιοχή, θα λειτουργούσε ως κίνητρο η  -μέσω του Γ.Π.Σ.- χωροθέτηση της γεωργικής χρήσης γης για τη διατήρηση και ανάπτυξη καλλιεργειών όπως ελαιόδενδρα, αμπέλια, οπωροκηπευτικά, βιολογικά προϊόντα κλπ, αλλά και την αποτελεσματική προώθησή τους προσελκύοντας έτσι αγροτουρισμό και εξασφαλίζοντας την προβολή των πόλεών μας σε υπερτοπικό επίπεδο.
    Ένα άλλος τομέας που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι η ορθολογική χρήση των γεωτρήσεων. Και εδώ, γίνεται αναφορά στο Ρ.Σ και στη διασφάλιση και τον έλεγχο της ισορροπίας στην άντληση νερού από τους υδροφορείς, και στον εμπλουτισμό τους. Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι λόγω της υπερβολικής άντλησης των υπόγειων υδάτων, το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει αρκετά στις χερσαίες υπόγειες «αποθήκες» με αποτέλεσμα το νερό των γεωτρήσεων να γίνεται υφάλμυρο προξενώντας σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες. Άρα και εδώ θα πρέπει να εφαρμοστεί μία πολιτική  εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων και ορθής διαχείρισής τους.
    Σχετιζόμενο με τα προηγούμενα είναι η διευθέτηση και η χωροθέτηση των ρεμάτων της περιοχής μας (Μαυρατζά, Καμάρας κλπ) με παράλληλη προστασία τους από την παράνομη επιχωμάτωση με αδρανή υλικά (μπάζα) ή σκουπίδια. Στην κατεύθυνση αυτή, και όσο είναι εφικτό τεχνικά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ταμιευτήρες νερού για άρδευση ή ανάσχεση των τρεχούμενων υδάτων, και προς τον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών, και προς την εξυπηρέτηση των αναγκών της περιοχής.
    Ένα άλλο επίσης σημαντικό κομμάτι, αυτό που αφορά στην περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πολύ σοβαρά. Στην περιοχή μας, μετά το κλείσιμο της χωματερής Χ.Α.Δ.Α, ο Δήμος μας αναγκάζεται να μεταφέρει, μέσω σταθμού μεταφόρτωσης, τα σύμμεικτα απορρίμματα στη χωματερή των Άνω Λιοσίων ή της Φυλής. Θα πρέπει εδώ να υποστηρίξουμε σθεναρά τη διαδικασία ανακύκλωσης στην πηγή με σύνθημά μας: Ανακύκλωση, με τέσσερις κάδους (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό)  - Κομποστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση - Ταφή της μικρής ποσότητας υπολειμμάτων. Η επιλογή της καύσης πρέπει να απορριφθεί ολοσχερώς όχι μόνο ως περιβαλλοντικά επιζήμια αλλά και ως υγιεινά απαράδεκτη.
    Με γοργούς ρυθμούς πρέπει επίσης να υλοποιηθούν τα έργα επεξεργασίας των λυμάτων των πόλεών μας, ειδικά της Ν.Περάμου με την κατασκευή της αποχέτευσης και τη σύνδεσή της με τον βιολογικό καθαρισμό, αλλά και με την υποχρεωτική σύνδεση όλων των οικιακών αποχετεύσεων της πόλης των Μεγάρων με τον αγωγό του βιολογικού.
    Σχετικά τώρα με την τουριστική ανάπτυξη της παράκτιας Μεγαρίδας. Γίνεται αναφορά στο Ρ.Σ. για την ενίσχυση του τουρισμού αναψυχής-άθλησης-οικοτουρισμού. Αποτελεί παράδοξο όμως ότι ταυτόχρονα προτείνεται η ίδια η παράκτια περιοχή μας ως κατάλληλη για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, αγκυροβολίων και άλλων χρήσεων που είναι εξόφθαλμα πλήρως ασύμβατες με τον επιδιωκόμενο στόχο!
    Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή παρένθεση για να επισημάνω πως θα ήταν σκόπιμο και θα προσέφερε ουσιαστική βοήθεια στην εκπόνηση του παρόντος προτεινόμενου Ρ.Σ. η προηγούμενη γνώμη των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης  Α΄βαθμού, μιας και είναι οι άμεσοι γνώστες των προβλημάτων των περιοχών τους αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξής τους.
    Συνεχίζοντας όμως στο θέμα της τουριστικής αξιοποίησης της παράκτιας Μεγαρίδας αξίζει να τονιστεί πως ορίζεται ρητά η προστασία και η ανάδειξη των υγροτόπων της περιοχής μας (Βουρκαρίου και Ψάθας), καθώς και ότι ρέματα και ακτές αξιοποιούνται ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου, υπαίθριας αναψυχής και αθλητισμού.
    Θα ήθελα τέλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, να σταθώ σε κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή των προαναφερόμενων στόχων του Ρ.Σ. Αυτές είναι:
    -         ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης μέσω της σταδιακής κατάργησης των παρεκκλίσεων τόσο σε διάσπαρτες χωροθετήσεις κατοικίας και παραγωγικών χρήσεων, όσο και σε οριοθετημένους υποδοχείς.
    -         οι κατασκευές πρέπει να είναι πλέον περιβαλλοντικά φιλικές και ενεργειακά αποδοτικές.
    -         πρέπει να γίνεται επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κτιρίων και να προωθούνται παράλληλα τεχνολογίες με βιοκλιματικές μεθόδους δόμησης-επισκευής κτιρίων και δημόσιων χώρων.
    -         να εφαρμοστούν πολιτικές για την αποθάρρυνση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου, για την ενίσχυση της λειτουργίας των μέσων σταθερής τροχιάς, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ρύπανσης του Λεκανοπεδίου.
    -         λέμε όχι στη δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων και ναι στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην αστική ζώνη και όχι μόνο.
    -         πρέπει να επαναλειτουργήσει η παλαιά γραμμή του ΟΣΕ: Aθήνα-Ελευσίνα-Μέγαρα.
    -         να ενισχυθεί η φύτευση εντός και εκτός του αστικού ιστού των πόλεών μας με σχέδιο και ορίζοντα εικοσαετίας.
    -         να γίνει συστηματική ενημέρωση στους δημότες για τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είτε για ιδία χρήση είτε για επαγγελματική ενασχόληση (φωτοβολταϊκά πάρκα), με απαρέγκλιτη αρχή τον απόλυτο σεβασμό στις περιβαλλοντικές προστατευτικές μελέτες που ισχύουν για κάθε περιοχή.
    -         χρειάζεται, επίσης, μετεγκατάσταση των ασύμβατων ή οχλουσών και ρυπογόνων χρήσεων, ιδιαίτερα από τις περιοχές που υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας ή διαθέτουν ιδιαίτερη περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία.
    Φίλες και φίλοι,
    Το προτεινόμενο Ρ.Σ. χαρακτηρίζει τη Μεγαρίδα ως τη Δυτική πύλη της Περιφέρειας Αττικής και υποστηρίζει λειτουργικά την τουριστική και γενικότερα την παραγωγική ανάπτυξή της. Τα υπό έγκριση Γ.Π.Σ. των οικείων Δήμων όπως και του δικού μας χρειάζονται επομένως εναρμόνιση των χρήσεων γης και των όρων δόμησης σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ρ.Σ. Αττικής.
    Γνώμη μας είναι ότι χωρεί αναμφίβολα περαιτέρω βελτιώσεων όπως για παράδειγμα σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος κυρίως όσον αφορά στην περιοχή της Πρωτεύουσας (Μητροπολιτικά πάρκα, Φαληρικός όρμος, Ελαιώνας) αλλά και τις επιλογές αναφορικά με το εμπόριο και την μεταποίηση (οι οποίες θα μπορούσαν να ήταν περισσότερο αποκεντρωτικές και αποφωρτικές για το Λεκανοπέδιο).
    Από την άλλη, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό «εργαλείο» για τη διόρθωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος και τον ορθολογικό σχεδιασμό των χρήσεων γης στην Αττική για τις επόμενες δεκαετίες, στοχεύοντας έτσι στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας.
    Πρέπει όλοι μας επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η όποια ανάπτυξη και απεμπλοκή μας από την κρίση περνά μέσα από τον σεβασμό και την ορθολογική αξιοποίηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε, το οποίο όχι μόνο δεν μας ανήκει αλλά το έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και έχουμε χρέος να το παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενεές.
    Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

    Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

    «Επιβάλλεται πολιτική δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων» - ΕΙΣΗΓΗΣΗ της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη στο πλαίσιο της ημερίδας-πολιτικής εκδήλωσης με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων - Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση»


    που διοργάνωσαν τα Τμήματα Αυτοδιοίκησης και Οικολογίας-Περιβάλλοντος του ΣΥΝ

    Την ανάγκη υλοποίησης πολιτικής δημόσιας διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων, «που σχεδιάζεται με κύρια συνιστώσα την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την πρόληψη της ρύπανσης, άρα πρέπει να αποσκοπεί στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων και στην ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας αυτών, πάντα υπό κοινωνικό έλεγχο» εξήρε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της ημερίδας-πολιτικής εκδήλωσης με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων - Βιώσιμη και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση» που διοργάνωσαν τα Τμήματα Αυτοδιοίκησης και Οικολογίας-Περιβάλλοντος του ΣΥΝ, με ομιλητές τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, και τους κκ. Ν. Βούτση (περ. συμβ. Αττικής), Θ. Πετράκο (περ. συμβ. Πελοποννήσου), Θ. Μπιζά (μέλος Γ.Σ. ΠΟΕ-ΟΤΑ) και συντονιστή τον υπεύθυνο του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ Χ. Κωνσταντάτο.
    «Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι φιλοσοφικό, πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα. Οι κοινωνικοί αγώνες και τα κινήματα που έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, με τελευταίο παράδειγμα τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, αλλά και οι συλλογικότητες που συγκροτήθηκαν, υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του και ταυτόχρονα δείχνουν και τη λύση, γιατί σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι ο κοινωνικός έλεγχος και η συμμετοχή των ανθρώπων στα ζητήματα που τους αφορούν» επεσήμανε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «οφείλουμε, ως Αριστερά, να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα δείχνοντας τον δικό μας δρόμο και κάνοντας την δική μας πρόταση. Απορρίπτουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Τι κάνουμε στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων; Πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, μείωση παραγωγής τους, ανακύκλωση –επαναχρησιμοποίηση και ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων. Αυτά βέβαια στα πλαίσια ενός σχεδιασμού με κεντρικό άξονα την ανακύκλωση επαναχρησιμοποίηση και την μείωση κατά πολύ των υπολειμμάτων».
    Ασκώντας κριτική στις τρέχουσες πολιτικές και πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων, και στηλιτεύοντας την απουσία ελέγχων, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός της αριστεράς λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες: «την οικονομία, τις κοινωνικές συνθήκες, την τοπογραφία των περιοχών, την μορφολογία των εδαφών, το μέγεθος της εγκατάστασης, τον αν μιλάμε για στεριά ή για νησιά με άλλα χαρακτηριστικά κ.α. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να υπάρχει περιβαλλοντική παρακολούθηση και ενεργός μηχανισμός ελέγχου, δημόσια χρηματοδοτούμενος και υπό κοινωνικό έλεγχο. Όλες οι προτάσεις που προέρχονται από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, της αντιπολίτευσης, των επιχειρηματιών κ.λ.π, έχουν βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση της όλης αλυσίδας, από την συλλογή μέχρι την τελική διαχείριση. Σε αυτό έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί αρνητικά» κατέληξε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι η Αριστερά επεξεργάζεται και πρέπει να προβάλλει θέσεις «ικανές να βγάλουν τον κόσμο από το αδιέξοδο που τεχνηέντως του έχει επιβληθεί. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Για μας υπάρχει μόνο άλλος δρόμος. Της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της άλλης προοπτικής για την κοινωνία μας, για την φύση, για τις επόμενες γενιές».
    Η πλήρης εισήγηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, είναι η ακόλουθη:
    Αγαπητοί φίλοι και φίλες το ζήτημα των σκουπιδιών είναι και φιλοσοφικό και πολιτικό και πολιτισμικό ζήτημα.
    Η κουλτούρα που επιβλήθηκε στη Δύση όλα τα τελευταία πολλά χρόνια ήταν καθαρά κουλτούρα υπερκατανάλωσης και όχι επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης, ούτε καν μιας κάποιας οικονομίας στους όγκους σκουπιδιών που παράγουμε και που πετάμε. Φυσική εξέλιξη βεβαίως ενός συστήματος που κεντρική του φιλοσοφία είναι τα κέρδη που για να πολλαπλασιάζονται διαρκώς η κοινωνία γαλουχήθηκε να θεωρεί φυσικό το ότι δουλεύει για να αγοράζει και ζει για να ξαναγοράζει τα πιο καινούρια μοντέλα από αυτά που αγόρασε χτες. Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ οι όγκοι των σκουπιδιών, ανεξάρτητα από το αν θα μειωθούν ή όχι λόγω κρίσης και φτώχειας.
    Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα η πρακτική ήταν ότι παράγουμε πάρα πολλά σκουπίδια και τα θάβουμε χωρίς καμιά επεξεργασία. Μέχρι που έφτασε μια κατάσταση πέρα και από το απροχώρητο και εξαναγκάστηκαν στην κυβέρνηση να κινήσουν ξανά το ζήτημα φοβούμενοι και τα απανωτά πρόστιμα της κοινότητας.
    Οι κοινωνικοί αγώνες και τα κινήματα που έχουν κατά καιρούς αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, με τελευταίο παράδειγμα τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, αλλά και οι συλλογικότητες που συγκροτήθηκαν πάνω σε αυτό το θέμα, υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα του για όλους και όλες και ταυτόχρονα δείχνουν και κατά κάποιον τρόπο τη λύση, γιατί σε μεγάλο βαθμό η λύση είναι ο κοινωνικός έλεγχος και η συμμετοχή των ανθρώπων στα ζητήματα που τους αφορούν.
    Οφείλουμε λοιπόν στην αριστερά να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα δείχνοντας τον δικό μας δρόμο και κάνοντας την δική μας πρόταση. Πρόταση που στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στην δουλειά των πολλών εκείνων ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με τα ζητήματα της διαχείρισης των σκουπιδιών προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Διότι όταν ξέρεις ποιες είναι αυτές οι αρχές με βάση τις οποίες προσδιορίζεις και το στόχο που έχεις για τα σκουπίδια, τότε βρίσκεις σχετικά εύκολα τον τρόπο να υπηρετήσεις αυτό το στόχο. Το πρόβλημα της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων γενικά, μέχρι σήμερα, ήταν, πως δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός, κανένας στόχος και πολύ περισσότερο κανένα ενδιαφέρον για τον κάτοικο και το περιβάλλον. Αντιθέτως όλοι οι σχεδιασμοί ήταν πρόχειροι και με στόχο να βολευτούν διάφορα συμφέροντα γύρω από τα σκουπίδια που ως γνωστόν είναι χρυσοφόρα επιχείρηση. Δεν είναι τυχαίο πως οι «φίλοι» μας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που πουλιέται σε τιμή ευκαιρίας, μιλάνε κυρίως για τους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων.
    Αντίθετα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού, για μας η προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων ως δημόσιων αγαθών καθώς και η εξορθολογισμένη διαχείρισή τους είναι ο βασικότερος παράγοντας για την όποια ανάπτυξη (στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό , στην μεταποίηση κ.λπ) και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Όλα αυτά δηλαδή που σήμερα πωλούνται σε κάθε είδους δανειστή υποθηκεύοντας το μέλλον της κοινωνίας και των επόμενων γενεών.
    Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι χρειαζόμαστε πολιτική διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που σχεδιάζεται με κύρια συνιστώσα την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την πρόληψη της ρύπανσης, άρα πρέπει να αποσκοπεί στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων και στην ελαχιστοποίηση της επικινδυνότητας αυτών. Και βέβαια μιλάμε πάντα για δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο.
    Απορρίπτουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση
    των απορριμμάτων.
    Τι κάνουμε στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων;:
    •    πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, που αποτελεί βασικό και κύριο στόχο
    •    μείωση παραγωγής τους
    •    ανακύκλωση -επαναχρησιμοποίηση
    •    και ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων
    Αυτά βέβαια στα πλαίσια ενός σχεδιασμού με κεντρικό άξονα την ανακύκλωση επαναχρησιμοποίηση και την μείωση κατά πολύ των υπολειμμάτων, διότι, το τι σχεδιάζουμε έχει να κάνει με το που στοχεύουμε, όπως έλεγα πριν. Αν στοχεύουμε τελικά στην καύση των απορριμμάτων, όπως φαίνεται πως στοχεύει η κυβέρνηση πρέπει να παράγουμε πολλά σκουπίδια, για να κερδίζει ο επενδυτής και να τον συμφέρει τέτοιου είδους επένδυση. Εδώ να πω, αν και έχουμε πει πολλές φορές, ότι επειδή συστηματικά γίνονται σχεδιασμοί για την εγκατάσταση εργοστασίων καύσης και παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια ανά την Ελλάδα, πρέπει συνεχώς να διατυμπανίζουμε ότι η Αριστερά, και τα κινήματα πολιτών, οφείλουν να αντιπαρατίθενται στην προοπτική των μονάδων καύσης απορριμμάτων για πολλούς λόγους.
    Καταρχήν τους γνωστούς περιβαλλοντικούς. Με την καύση εκλύονται επικίνδυνοι ρύποι, με σωρευτική επίδραση στην υγεία. Επιπλέον, τα τοξικά υπολείμματά της απαιτούν ειδικούς χώρους για την «ασφαλή» διάθεσή τους. Και όπως σωστά είχε επισημάνει ο Χάρης Κωνσταντάτος σε ένα κείμενό του, υπάρχει μέρος στην Ελλάδα που θα δέχονταν μια αποθήκη τέτοιων αποβλήτων; Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ελληνική Πολιτεία και διοίκηση μπορεί να παρακολουθήσει τη ρύπανση και να ελέγξει τα εργοστάσια καύσης; Μάλλον όχι.
    Και φυσικά να μην προσπερνάμε, εκτός του ότι είναι πανάκριβη λύση και πανάκριβη τεχνολογία, το πολύ σημαντικό ζήτημα της εξάρτησης από μια τεχνολογία που βασίζεται σε πολύ εξειδικευμένες και εισαγόμενες πατέντες, και που, πρέπει να αποφεύγουμε, όχι μόνο για την καύση αν θέλετε, τέτοιες τεχνολογίες που τις έχει μόνο ένας κάποιος επιχειρηματίας που θα εξαρτώνται τα πάντα από αυτόν. Επιπλέον με αυτόν τον τρόπο πάντα θα είμαστε στο έλεος μιας τεχνολογίας αποκλειστικά εισαγώμενης που δεν θα βοηθά καθόλου την ανάπτυξη τεχνολογιών στη χώρα ή και άλλων παράπλευρων δραστηριοτήτων. Και φυσικά η επιλογή της καύσης των απορριμμάτων θα βάλει ταφόπλακα στην ανακύκλωση: Τα εργοστάσια αυτά, όπως είπαμε και πριν λειτουργούν στη βάση πολυετών συμβάσεων που δεσμεύουν την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία, όχι μόνο δεν θα έχει κίνητρο για να εφαρμόσει την ανακύκλωση, αλλά αντίθετα θα φροντίζει για την απρόσκοπτη τροφοδοσία τους με πλαστικά, χαρτί και οργανικά.
    Και φυσικά να πούμε σε όλους τους τόνους ότι δεν πληρώνουμε για τα εργοστάσια καύσης.
    Για να επανέλθω στο σχεδιασμό που εμείς προτείνουμε θα πρέπει αυτός ο δικός μας σχεδιασμός, να λαμβάνει υπόψη του πολλούς παράγοντες. Την οικονομία, τις κοινωνικές συνθήκες, την τοπογραφία των περιοχών, την μορφολογία των εδαφών, το μέγεθος της εγκατάστασης, τον αν μιλάμε για στεριά ή για νησιά με άλλα χαρακτηριστικά, και πάει λέγοντας. Αυτό δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα.
    Επίσης θα πρέπει να επισημαίνουμε τον κομβικό ρόλο των ελέγχων που επίσης δεν υπήρξαν ποτέ. Για το τι, για παράδειγμα είναι αυτό που μπαίνει σʼ ένα ΧΥΤΥ, που τελευταία έγινε της μόδας λόγω Κερατέας. Ουσιαστικά στα ΧΥΤΥ μπαίνουν και επικίνδυνα απόβλητα, λόγω έλλειψης ελέγχων, αλλά ούτως ή άλλως ΧΥΤΥ δεν σημαίνει ότι τα υπολείμματα που μπαίνουν είναι αδρανή, παρόλο που καλλιεργείται μια τέτοια ψευδαίσθηση για να αποσπάται ευκολότερα η συναίνεση. Θέλω να πω πως η πρότασή μας είναι για ενίσχυση των συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, και ταυτόχρονα επειδή αυτά θα αποδώσουν μετά από κάποιο καιρό βλέπουμε και το τι γίνεται με τα απόβλητα που παράγονται ως τότε και πως τα διαχειριζόμαστε. Γιʼ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει περιβαλλοντική παρακολούθηση και μηχανισμός ελέγχου. Αυτό πάντα πρέπει να το υπολογίζουμε στις προτάσεις μας. Και φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι μηχανισμούς ελέγχου που να λειτουργούν, διασφαλίζει μόνο η δημόσια χρηματοδότηση και ο κοινωνικός έλεγχος.
    Οι άξονες της πρότασής μας περιληπτικά είναι
    απαίτηση για ένα ριζικά νέο σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων με την φιλοσοφία που ήδη περιγράφηκε
    προτεραιότητα στις δράσεις σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με σκοπό: την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω της διαλογής στη πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας και της ανάπτυξης δικτύου συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. επικίνδυνα).
    σύστημα αποκεντρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων, σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή ομάδων δήμων2.
    εγκαταστάσεις διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας ή μεγάλων ομάδων δήμων, με μονάδα ΧΥΤΥ – μη επικινδύνων αποβλήτων ή /και εγκατάσταση διαχωρισμού - επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων
    εγκαταστάσεις, διαπεριφερειακού επιπέδου, προσωρινής αποθήκευσης, επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των επικινδύνων και νοσοκομειακών απορριμμάτων.
    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες οι προτάσεις που προέρχονται από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου, της αντιπολίτευσης, των επιχειρηματιών κ.λ.π έχουν βασικό στόχο την ιδιωτικοποίηση της όλης αλυσίδας, από την συλλογή μέχρι την τελική διαχείριση. Σε αυτό έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί, και στη βουλή σε όλα τα σχετικά νομοσχέδια, με προφανή θέση κατά της ιδιωτικοποίησης που το μόνο που εγγυάται είναι ζημιά στο περιβάλλον, μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στους Δημότες και απολύσεις στους Δήμους.
     Αγαπητοί φίλοι και φίλες στην εποχή της απολύτου φτώχειας και της απόπειρας διάλυσης κάθε πεδίου δικαιωμάτων που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της έλληνες και ευρωπαίοι, με τον πιο βίαιο και ανήθικο τρόπο, είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε τις προτάσεις της αριστεράς σε τόσο καίρια ζητήματα. Προβάλλουμε θέσεις, όχι μόνο στο ζήτημα αυτό, που είναι ικανές να βγάλουν τον κόσμο από το αδιέξοδο που τεχνηέντως του έχει επιβληθεί. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Υπάρχει μόνο η επιθυμία του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του νεοφιλελευθερισμού να λεηλατήσουν κάθε τι που έχει απομείνει και να φτιάξουν τον νέο εργαζόμενο-δούλο χωρίς δικαιώματα και τον πολίτη χωρίς πόρους και χωρίς αξιοπρέπεια. Γιʼ αυτό για μας υπάρχει μόνο άλλος δρόμος. Της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της άλλης προοπτικής για την κοινωνία μας, για την φύση, για τις επόμενες γενιές.

    Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

    Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου δεν είναι πια μαζί μας ! ! !


     

     
    Τη μάχη που έδινε τους τελευταίους μήνες με την επάρατη νόσο έχασε σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πόλη και την αυτοδιοίκηση.Ο Γιώργος Αμπατζόγλου γεννήθηκε το 1952 στην Ελευσίνα, στην οποία και διέμενε μόνιμα ως τον θάνατό του.
    Ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.
    Το 1974 αποφοίτησε από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ.
    Η διπλωματική του εργασία με θέμα τη ρύπανση της θάλασσας της Ελευσίνας βραβεύτηκε, ενώ η διδακτορική του διατριβή το 1988 με θέμα την εξέλιξη της ρύπανσης και των ρυπαντικών φορτίων στον Κόλπο της Ελευσίνας αρίστευσε.
    Ήταν επιστημονικός συνεργάτης του ΕΜΠ σε θέματα περιβάλλοντος.
    Είχε δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά αλλά και ανακοινώσει σε περιβαλλοντικά συνέδρια 10 εργασίες για τη ρύπανση της Ελευσίνας.
    Από το 1976 μέχρι το 2003 απασχολήθηκε σε βιομηχανία ανακύκλωσης αλουμινίου και σε βιομηχανία Διαχείρισης και Αξιοποίησης αποβλήτων.
    Είχε ενεργό συμμετοχή στις εκδηλώσεις του αντιδικτατορικού αγώνα και στην κατάληψη του Πολυτεχνείου.
    Επί 30 χρόνια συμμετείχε ενεργά και πολύπλευρα στην κοινωνική ζωή της Ελευσίνας έχοντας συμμετοχή σε εργατικούς αγώνες, σε αγώνες για το Νοσοκομείο, τη βιομηχανική ρύπανση και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
    Από το 1978 μέχρι το 2003 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος. Δημιούργησε το πρώτο στη χώρα μας δημοτικό σταθμό ελέγχου της ρύπανσης (ΣΕΛΕΡ) στο Θριάσιο Πεδίο.
    Είχε καταθέσει προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ελληνικά Δικαστήρια για θέματα ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ελευσίνας και προκάλεσε την επίσκεψη ομάδας Ευρωβουλευτών τον Οκτώβριο 1995.
    Οι προσφυγές υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να χαρακτηρίσει τον Κόλπο της Ελευσίνας ευαίσθητη περιοχή και να υλοποιήσει την κατασκευή της αποχέτευσης των ακαθάρτων και του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής.
    Στις εκλογές του 2000 εκλέγεται βουλευτής στο Νομό Αττικής.
    Στις Δημοτικές εκλογές του 2002 εκλέγεται Δήμαρχος Ελευσίνας.
    Το 2003 παραιτείται από βουλευτής και αναλαμβάνει καθήκοντα Δημάρχου.
    Ως Δήμαρχος άλλαξε τη φυσιογνωμία της Ελευσίνας και από πόλη πρότυπο της ρύπανσης την μετατρέπει σε πόλη πρότυπο της βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.
    Με πρωτοβουλία του υλοποιείται το έργο της αποχέτευσης λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας.
    Προώθησε την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των αστικών αποβλήτων, ώστε η Ελευσίνα να απαλλαγεί από τον ΧΥΤΑ.
    Εφήρμοσε πιλοτικά προγράμματα λιπασματοποίησης και του συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω.
    Είχε κληθεί να ανακοινώσει και να παρουσιάσει τις προσπάθειες της Ελευσίνας σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
    Με πολεοδομικές παρεμβάσεις και τη συνολική δραστηριότητα του Δήμου:
    - Εφαρμόστηκε το σχέδιο και διανοίχτηκαν δρόμοι που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες
    - Μειώθηκαν οι όροι δόμησης
    - Εκπονήθηκαν 10 πολεοδομικές μελέτες για την δημιουργία νέων περιοχών κατοικίας και οργάνωσης των περιοχών επαγγελματικών χρήσεων
    - Προωθήθηκε η ανάκτηση και αξιοποίηση των παλαιών βιομηχανικών κτιρίων στην παραλία της Ελευσίνας και η ανάκτηση τμήματος των ακτών μετά από έναν αιώνα.
    - Διπλασιάστηκε το ποσοστό πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων
    - Διπλασιάστηκε η κτιριακή και αθλητική υποδομή
    - Διπλασιάστηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός κυρίως σε μηχανήματα καθαριότητας
    - Αναδείχτηκε η πολιτιστική κληρονομιά της Ελευσίνας με τις εκδηλώσεις ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε παλαιά και αργούντα βιομηχανικά κτίρια.
    - Υποβλήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν περισσότερες από 20 προτάσεις και προγράμματα και εξασφαλίστηκαν χρηματοδοτήσεις πλέον των 20 εκατ.€
    - Προωθήθηκε η ανάπλαση και δενδροφύτευση των παλαιών λατομείων εκτάσεως 350 στρ. στο εσωτερικό του οικιστικού ιστού.
    - Βελτιώθηκαν τα οικονομικά του Δήμου, ώστε από ελλείμματα και κατασχετήρια το 2003 να έχει θετικό ταμειακό υπόλοιπο (5,3 εκατ. € στις 31/12/2009 και 4,2 εκατ. € στις 31/7/2010).

    Από εμάς,
    Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του ! ! !

    Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

    ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ





    Παρουσία αρκετών συμπολιτών μας στο Στρατουδάκειο πολιτιστικό κέντρο την Δευτέρα 10/10 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα : ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.Ο καθηγητής εργατικού δίκαιου κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ανέλυσε διεξοδικά όλες τις πτυχές του αντιλαϊκού μνημονίου και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στις ζωές των πολιτών, έπειτα ο δημοτικός σύμβουλος των «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» κ.Τάσος Δέσκος ανέφερε τις επιπτώσεις που έχει η πολιτική των μνημονίων-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τέλος παρεμβάσεις με ιδιαίτερο πολίτικο ενδιαφέρον πραγματοποίησαν οι κ.Παπαβασιλης και Σκουρλετης. Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας οι πολίτες έθεσαν αρκετά ερωτήματα προς τους ομιλητές που απασχολούν την καθημερινότητα τους.

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ !

    Κλιμάκωση του αγώνα με νέα 24ωρη απεργία όταν ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο


    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
    Μετά και την σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες και άρον-άρον το γνωστό πολυνομοσχέδιο έκτρωμα, είναι προφανές ότι γλιστράει στην  πιο αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική πρακτική.
    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο είναι επικίνδυνη γιατί καταστρέφει την  οικονομία και την κοινωνία αλλά και  γιατί κινείται  έξω από κάθε όριο δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας.
    Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προτείνει η 24ωρηΑπεργία στις 19 Οκτώβρη να  κλιμακωθεί με νέα  24ωρη Απεργία κατά την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
    Όλοι μαζί μπορούμε να τους ανατρέψουμε.
    Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εδώ και καιρό τους δείχνει το δρόμο της αναχώρησης  οι ίδιοι  όμως έχουν αναγορεύσει σε αυτοσκοπό ζωής την παραμονή τους στην εξουσία.
    Η κλιμάκωση των αγώνων μας μπορεί να επιταχύνει την  ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και των πολιτικών της.
    Το Εμείς ή Αυτοί  είναι το σύνθημα που όλους μας ενώνει.
    12 Οκτωβρίου 2011