Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010
Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010
Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση!
Γράφει ο Νίκος Τσιαντός
Τις γιορτινές ημέρες είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους χαρωπούς και αισιόδοξους. Άντ’ αυτού φέτος σε όλη την κοινωνία, στους εργαζόμενους, στα νέα παιδιά διακρίνει κανείς μια θλίψη που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί, αλλά και μία διάχυτη απαισιοδοξία που συνοδεύεται από φόβο και θυμό συνάμα.
Θεωρούσαμε ότι το 2010 θα μας προσέδιδε κάτι καλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Θα το αποχαιρετίσουμε όμως σε λίγες ημέρες έχοντας να θυμόμαστε ότι ήταν το χειρότερο έτος της νεότερης ιστορίας μας, αφού μας έφερε πολλά δεινά. Στις μέρες του αφαιρέθηκαν από τους εργαζόμενους κατακτήσεις χρόνων και η κοινωνική μας ζωή, συλλογικά και ατομικά, ακολούθησε ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα.
Η ονομαστική μείωση μισθών και συντάξεων, η μεγάλη αύξηση της ανεργίας κυρίως στους νέους, το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και καταστημάτων, η κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, η μείωση του εισοδήματος των αγροτών, η ακρίβεια και η ανέχεια από την μία, και η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων από την άλλη, δεν συνιστούν ισοβαρή καταμερισμό των συνεπειών της κρίσης.
Οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία περιήλθε «ως δια μαγείας» η χώρα μας. Στην πραγματικότητα όμως συμβάλλουμε ολοένα και περισσότερο οι μικροί και οι μικρομεσαίοι, ενώ οι έχοντες και κατέχοντες, οι τοκογλύφοι και αυτοί που πλούτισαν από τις μίζες και τα κλεμμένα βρίσκονται διαρκώς στο απυρόβλητο.
Η κυβέρνηση, με την αγαστή συνεργασία των μεγαλοεκδοτών και των μεγαλοκαναλαρχών, κατάφερε αρχικά να πείσει το λαό μας ότι όλοι μαζί πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια διεξόδου από την κρίση. Αυτό το έωλο επιχείρημα σε συνδυασμό με την ισοπεδωτική συνοδευτική επικρατούσα πρακτική των πρώτων μηνών της υπογραφής του Μνημονίου δυστυχώς έπιασαν τόπο και οι πολίτες πείστηκαν σε πρώτη φάση.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όμως στη γενική απεργία της 15ης του Δεκέμβρη φανερώνει ότι τα επιχειρήματα των κυβερνώντων αποδυναμώνονται. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πλέον συνειδητοποιεί και απαιτεί την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.
Προσπερνώντας διασπαστικές κινήσεις συνδικαλιστικών ηγεσιών οι πολίτες συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις επιζητώντας πρώτα από όλα την ενότητα των εργαζομένων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει! Η ενότητα σε αντιμνημονιακή βάση διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρη.
Για να μην είναι το 2011 χειρότερο από το 2010, οι εργαζόμενοι, το φοιτητικό κίνημα, η νέα γενιά πρέπει επιτέλους να ξεπεράσουν τις διασπαστικές κινήσεις των πολιτικών και των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών και να απαιτήσουν εδώ και τώρα εναλλακτικές λύσεις διεξόδου από την κρίση μέσα από την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων και των χαμηλών εισοδημάτων, την εφαρμογή δίκαιου φορολογικού συστήματος, και φυσικά την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους των τόκων των αποπληρωμένων κεφαλαίων παλιότερων δανείων (τα οποία έτσι κι αλλιώς έχουμε ήδη χρυσοπληρώσει με τα ληστρικά επιτόκια με τα οποία δανειστήκαμε).
Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των εργαζομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διεκδίκηση μιας συνολικότερης αναδιοργάνωσης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και των στόχων της Ευρώπης των λαών.
Σε πολιτικό επίπεδο τέλος, θα πρέπει η Αριστερά να βρει επιτέλους το δρόμο της ενότητας και της συνεργασίας για να πείσει τον κόσμο που απείχε από τις πρόσφατες εκλογές ότι υπάρχει η άλλη, η εναλλακτική λύση, αλλά και να επιζητήσει παράλληλα να βρεθεί μαζί με τους πολίτες που άρχισαν να αποδεσμεύονται από τις παλαιωμένες λογικές και πρακτικές των κομμάτων που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησαν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το λαό μας στην απόγνωση και την εξαθλίωση.
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ!
Την περασμένη εβδομάδα συνεργεία της Ολυμπίας Οδού και του Άκτωρα απομάκρυναν το εργοτάξιο ασφαλτομίγματος που βρίσκονταν πάνω από μισό χρόνο στον κόμβο των Μεγάρων στην Πάχη.
Ο χρόνος και η ταχύτητα διάλυσης του εν λόγω εργοταξίου προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Κυριολεκτικά μέσα σε μισή ημέρα το έκαναν «βίδες» και το μετέφεραν! Γιατί άραγε τόσο βιαστικά;
Να θυμίσουμε ότι για την εγκατάστασή του εν λόγω εργοταξίου είχε αποσταλεί κοινή καταγγελία προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠ.Ε.Κ.Α. από την Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων Κούρος και τον εξωραϊστικό σύλλογο Αγίας Τριάδας Μεγάρων, παράλληλα με την αντίδραση όλων των πολιτών και την κατακραυγή από σύσσωμο τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με το αν πληρούνταν οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας του στο συγκεκριμένο χώρο στον οποίο μάλιστα υπήρχε αλσύλλιο από πλατάνια το οποίο και καταστράφηκε ολοσχερώς για τις «ανάγκες» του εργοταξίου.
Όπως φάνηκε τελικά από τις ενέργειες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αλλά και την εξέλιξη των πραγμάτων, η εγκατάσταση δεν πληρούσε αρκετούς όρους νομιμότητας και έγινε με μοναδικό κριτήριο το όσο δυνατόν μικρότερο κόστος παραγωγής και μεταφοράς της πίσσας και του ασφαλτομίγματος.
Χωρίς, θυμίζουμε, να ενημερωθεί ο Δήμος, είχε εγκατασταθεί στον κόμβο των Μεγάρων καταστρέφοντας τα εκατοντάδες πλατάνια που ήταν φυτεμένα στο χώρο λίγα χρόνια πριν, πληρωμένα με χρήματα του ελληνικού λαού, και που σήμερα αν εξακολουθούσαν να υπάρχουν θα απολαμβάναμε όλοι την σκιά και τη δροσιά τους, αλλά και την καλύτερη οπτική της εισόδου της πόλης.
Στο χώρο του εργοταξίου εξακολουθούν τώρα να υπάρχουν αποθηκευμένοι πυλώνες, κράσπεδα πεζοδρομίων και πεταμένοι τενεκέδες από χρώματα οδοσήμανσης. Και δυστυχώς η καταστροφή και η αυθαιρεσία συνεχίζονται και στα άλλα δύο τρίγωνα στα δυτικά του κόμβου, όπου ξεριζώθηκαν πάλι μικρά δέντρα και μετατράπηκε ο χώρος από τη μία μεριά σε χώρο εναπόθεσης των μπαζών που προήλθαν από την κατεδάφιση της παλαιάς γέφυρας και από την άλλη σε αποθήκη οικοδομικών και πάσης φύσεως υλικών.
Τελικά αυτή η μικρή χωματερή εκατέρωθεν του κόμβου στην είσοδο των Μεγάρων δεν αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης; Ποιες να είναι άραγε οι εντυπώσεις των διερχομένων οδηγών που αντικρίζουν αυτό το θέαμα και τι άραγε να σκέφτονται για την ίδια την πόλη μας; Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η αδράνεια και η ανοχή από τη Δημοτική αρχή;
Θυμίζουμε επίσης, ότι η Ολυμπία Οδός είχε δεσμευτεί δια του τοπικού μας τύπου ότι με το πέρας των εργασιών ο χώρος θα αποκατασταθεί πλήρως στην πρότερή του μορφή με δενδροφύτευση του ιδίου αριθμού δέντρων με αυτά που προυπήρχαν. Αναμένουμε λοιπόν εφόσον οι εργασίες απομάκρυνσης του εργοταξίου παραγωγής ασφαλτομίγματος περατώθηκαν να αρχίσει παράλληλα και η αποκατάσταση του χώρου. Οφείλουν επίσης να μας ενημερώσουν πότε επιτέλους θα σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και πότε θα απομακρυνθούν τα μπάζα δυτικά του κόμβου.
Οι εταιρείες της Ολυμπίας Οδού και του Άκτωρα μπορεί να θελήσουν να χρησιμοποιήσουν ως εργοτάξιο την περιοχή του κόμβου για άλλα πέντε - δέκα χρόνια. Οι πολίτες των Μεγάρων όμως ζητούν να αποκατασταθεί αύριο το πρωί. Μαζέψτε λοιπόν κύριοι τα παλιοσίδερα και τα μπάζα σας και πηγαίνετε αλλού να φτιάξετε τις αποθήκες και τις χωματερές σας.
Κάθε είσοδος πόλης ή κωμόπολης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό είναι ευπρεπισμένη και καθαρή προδιαθέτοντας θετικά τον επισκέπτη. Γι’ αυτό και πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι, και να απαιτηθεί από τη νέα δημοτική αρχή, ο εν λόγω χώρος να γίνει ελκυστικός, πράσινος, επισκέψιμος, ανθρώπινος.
Οι αντιδράσεις όλων των πολιτών ήταν αυτές που κατάφεραν να διώξουν το εργοστάσιο ασφαλτομίγματος. Τρανό παράδειγμα σε όλους αυτούς που μιλούσαν για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων.
Δυστυχώς σήμερα χρειάζεται να παλεύουμε για το αυτονόητο. Επιβάλλεται επομένως επαγρύπνηση, συνειδητοποίηση και οργανωμένη αντίδραση από πολίτες ενεργούς. Γι’αυτό κι εμείς θα συνεχίσουμε να καλούμε σε εγρήγορση τον καθένα, για να μπορέσουμε να βάλλουμε φρένο στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, προς όφελος των πολλών και του τόπου μας.
ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ!
Εκ του γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
ΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Χ.Υ.Τ.Α ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ...
Ένταση και επεισόδια νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, στη Κερατέα μεταξύ κατοίκων και ΜΑΤ, στη λεωφόρο Λαυρίου. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Δικαιοσύνη εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης έργων στον ΧΥΤΥ, αλλά παρά την απόφαση, τα ΜΑΤ που εγκατέστησαν το Σάββατο, τον εργολάβο κατασκευής του έργου δεν απομακρύνθηκαν από την περιοχή.Την Πέμπτη και την Παρασκευή εκδικάζονται προσφυγές του Δήμου Κερατέας και κατοίκων της περιοχής εναντίον της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό, πέντε νεαροί συνελήφθησαν στην Κερατέα για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών το απόγευμα της Τετάρτης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Εν τω μεταξύ, το Ειρηνοδικείο του Λαυρίου δικαίωσε τους κατοίκους της Κερατέας, αποφασίζοντας την προσωρινή άρση των εργασιών της κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή Οβριόκαστο, καθώς δεν έχει γίνει αρχαιολογική μελέτη. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ξεκινήσει αύριο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.
(ΤVXS)
Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Συντονιστικός Φορέας προστασίας Βουρκαρίου
και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.)
έχουν την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσουν
στο εισαγωγικό σεμινάριο κατάρτισης – επιμόρφωσης
στην παρατήρηση και αναγνώριση υδρόβιων πουλιών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:
- Παρουσιάσεις (ώρες 11:00 – 13:00)
- Παρατήρηση και αναγνώριση πουλιών στο πεδίο (ώρες 13:00 - 14:00)
* Οι παρουσιάσεις καθώς και η πρακτική στο Βουρκάρι θα διεξαχθούν από έμπειρα μέλη της Ορνιθολογικής, που συμμετέχουν και τα ίδια σε εθελοντικές παρατηρήσεις και καταγραφές πουλιών.
Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010, 11.00πμ
Aίθουσα πολιτιστικού Συλλόγου «Θέογνις»,
28ης Οκτωβρίου 62 (Κεντρική Πλατεία Μεγάρων)
Ελπίδα και διέξοδος η αφύπνιση και η κινητοποίησή μας…
Γράφει ο Νίκος Τσιαντός
Σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά το 2010, παίρνοντας στις αποσκευές του πολλές από τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Το 2010 ήταν δυστυχώς η χρονιά που για πρώτη φορά μειώθηκαν ονομαστικά οι μισθοί, τα μεροκάματα, οι συντάξεις, και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στο διάβα του, ο χρόνος που φεύγει, παίρνει μαζί του το κλείσιμο πολλών μικρών καταστημάτων και επιχειρήσεων, ενώ αφήνει χωρίς δουλειά χιλιάδες εργαζομένους.
Βεβαίως πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το 2010 ήταν μόνο η αρχή και ότι τα χειρότερα έρχονται μέσα στο νέο έτος, καθώς το ασφυκτικό Μνημόνιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας και διεξόδου από την κρίση. Η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι όχι μόνο απλά απαισιόδοξη, αλλά βρίσκεται πλέον στα όρια της κατάθλιψης.
Οι κυβερνώντες, σε συμμαχία με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να μας πείσουν -και το έχουν καταφέρει σε ένα μεγάλο βαθμό- ότι η προσφυγή της Χώρας μας στο Δ.Ν.Τ. και η υπογραφή του συγκεκριμένου επαχθούς Μνημονίου ήταν μονόδρομος για την αποφυγή της χρεοκοπίας, αφού καμία άλλη λύση δεν υπήρχε. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Χώρα μας θα λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα με τη μείωση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών και όχι με την αύξηση των εσόδων.
Προσκολλημένοι σε αυτό το δόγμα μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις (ακόμα και των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς καμία διάκριση), και συγχωνεύουν σχολεία και νοσοκομεία στο όνομα του περιορισμού της δήθεν σπατάλης. Καταφεύγουν (κυβερνώντες και ΜΜΕ) στην κατασυκοφάντηση ολόκληρων κλάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, προβάλλοντας επιλεκτικά μόνο αυτούς που έπαιρναν υψηλούς μισθούς και μπόνους, αγνοώντας ότι ακόμα κι αυτά καθιερώθηκαν από τους ίδιους που κυβερνούσαν τόσα χρόνια. Σπέρνουν τη διχόνοια μεταξύ των εργαζομένων στρέφοντας τους μεν ενάντια στους άλλους για να κρατήσουν με αυτό τον τρόπο στο απυρόβλητο τους κύριους υπευθύνους της κρίσης που είναι οι γνωστοί πλέον μιζαδόροι, οι φοροκλέπτες, αυτοί που δημιούργησαν αμύθητες περιουσίες από τα κλεμμένα, οι μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν παρανόμως ή και νομίμως (φοροαπαλλαγές, παραγραφή χρεών κλπ), οι τοκογλύφοι τραπεζίτες, προσπαθώντας να μας πείσουν πως η μοναδική λύση για την αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας μας είναι η προσωπική χρεοκοπία του καθενός μας.
(Κι όμως, η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε η κύρια αντίθεση δεν είναι αυτή μεταξύ των κλάδων των εργαζομένων, αλλά εκείνη μεταξύ της εργασίας και του κεφαλαίου, το οποίο όποτε τα βρει σκούρα καταφεύγει στη Μακιαβελική λογική του «διαίρει και βασίλευε» για να διασπάσει κάθε μέτωπο πάλης εναντίον του).
Μέχρι την τελευταία στιγμή προτού να υπογράψουμε το Μνημόνιο, η Αριστερά δήλωνε μέσα και έξω από τη βουλή ότι η πατρίδα μας δεν μπορεί να αποπληρώσει αυτό το υπέρογκο χρέος με τα δυσβάσταχτα επιτόκια δανεισμού, ζητώντας επιτακτικά επαναδιαπραγμάτευση για την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του, την μείωση των επιτοκίων δανεισμού μας και την διαγραφή μέρους των τόκων για εκείνο το τμήμα του χρέους για το οποίο έχουμε ήδη ως χώρα αποπληρώσει και το κεφάλαιο αλλά και μέρος των τόκων προς τους δανειστές μας. Τότε βέβαια δεν ήθελαν καν να συζητήσουν τέτοιες «εξωπραγματικές» όπως τις χαρακτήριζαν προτάσεις, ενώ τώρα γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανές ότι βαδίζουν γοργά προς αυτή την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μέχρι την τελευταία στιγμή η Αριστερά (η οποία ευθύνεται βέβαια για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να έχει μία ενιαία και δυνατή φωνή), τους ζητούσε να απαιτήσουν την έκδοση ευρωομόλογου και τον απευθείας δανεισμό από την Ε.Κ.Τ, ταυτόχρονα με τη δημιουργία μετώπου με τις χώρες του Νότου που έχουν κι αυτές ανάλογα δημοσιονομικά προβλήματα. Τότε όλα ήταν ανέφικτα, ενώ τώρα τα βρίσκουν ως λύσεις μπροστά τους.
Επομένως γίνεται πλέον φανερό ότι οι άλλοι δρόμοι πράγματι υπήρχαν, αλλά συνειδητά δεν τους ακολούθησαν προκειμένου να υπερασπίσουν μέχρι «τελευταίας ρανίδας» το νεοφιλελεύθερο δόγμα και τις επιταγές του κεφαλαίου.
Μπαίνοντας λοιπόν στο νέο χρόνο, και για να μην μας γίνει αυτός ο χειρότερος εφιάλτης, οφείλουμε πρωτίστως όλοι εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, να αφυπνιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι θα υπάρξει πράγματι ελπίδα και διέξοδος σωτηρίας μόνο αν σηκωθούμε επιτέλους από τον καναπέ μας και αντιδράσουμε, αγωνιστούμε, διεκδικήσουμε.
Ναι, το Μνημόνιο μπορεί να είναι πια νόμος του κράτους, αλλά κάτω από την πίεση του λαού μας μπορεί και πρέπει να αποσυρθεί μέσω της μη εφαρμογής του στην πράξη.
Χρειάζεται αυτοοργάνωση μέσα από επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς. Χρειάζεται οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νέα γενιά, να συγκροτήσουν παντού αντιμνημονιακές επιτροπές αντίδρασης και πάλης. Χρειάζεται να συντονιστούμε με τους αγώνες των εργαζομένων των άλλων χωρών του Νότου (Πορτογαλία-Ισπανία-Ιταλία). Χρειάζεται να απαιτήσουμε την κατάργηση αυτού του Μνημονίου που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια και την εξαθλίωση. Χρειάζεται να διεκδικήσουμε τη δημοκρατική επανίδρυση της Ευρώπης στη βάση της οικονομίας των κοινωνικών αναγκών.
Η πατρίδα μας χρειάζεται, αντί για νέα Μνημόνια χρεοκοπίας, ένα μακροπρόθεσμο βιώσιμο σχέδιο πραγματικής εξόδου από την κρίση που επιγραμματικά θα μπορούσε να συνοψιστεί στα ακόλουθα τέσσερα Α:
- Αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με τη διαγραφή μέρους του,
- Αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων,
- Ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο,
- Απασχόληση για όλους.
Ας είναι λοιπόν, η 15η Δεκέμβρη, ημέρα γενικής απεργίας, η αρχή για την προσωπική αφύπνιση, κινητοποίηση και ανάταση του καθενός μας!
Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Προς Δημάρχους παραίνεσις
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από πολίτες πολλών εθνοτήτων και φυλών και αυτό είναι ένας τεράστιος πλούτος. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ξενικά φυτά και αυτό είναι μια προβληματική κατάσταση.
Όταν τα δάση μας προορίζονταν για την παραγωγή ξυλείας, οι τότε Δασολόγοι έφερναν διάφορα ξενικά είδη, κυρίως Αμερικάνικα και Αυστραλιανά, για να δημιουργήσουν μεγάλες παραγωγικές φυτείες. Για την αποκατάσταση των προβληματικών εδαφών και για διαφορετικούς λόγους χρησιμοποίησαν τον Ευκάλυπτο (για να συγκρατήσουν αμμοθίνες στην Ηλεία) και την Ψευδακακία (για να συγκρατήσουν κατολισθαίνοντα εδάφη). Για τις αναδασώσεις της Χαλκιδικής χρησιμοποίησαν διάφορα Αμερικάνικα πεύκα (P. Maritima, P. Radiata), ενώ πειραματίστηκαν και με την Ψευδοτσούγκα, το Γλαυκό κυπαρίσσι, τον Κέδρο και την Σεκβόϊα. Κάποια περίοδο ήρθε η Καζουαρίνα που φυτεύτηκε σε αναδασώσεις και ο Αείλανθος (Βρωμοκαρυδιά) από την Κίνα, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως.
Σήμερα, μέσα στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις βρίσκουμε δέντρα και θάμνους ξενικά, που έχουν προβληματική παρουσία. Η Μπρουσονέτια, ο Ευκάλυπτος, όλα τα είδη Φοινίκων, η Κανάριος πεύκη, η Καζουαρίνα, ο Βραχυχίτων, η Ψευδακακία, η Σοφόρα, η Γρεβιλέα και πολλά άλλα είδη, είναι προβληματικά ως προς την μορφή τους (Καζουαρίνα, Βραχυχίτων, Γλαυκό κυπαρίσσι), ευπρόσβλητα σε ασθένειες (όλα τα είδη Φοινίκων), με μορφή ξένη προς το Ελληνικό και Αττικό τοπίο.
Έξω από την Αθήνα υπάρχουν πολλές περιοχές που ο Αείλανθος είναι πραγματικό ζιζάνιο, που καταλαμβάνει κάθε διαθέσιμο χώρο, σε βάρος της τοπικής βλάστησης. Υπάρχουν δρόμοι (π.χ. Προκόπι-Μαντούδι) που το είδος αυτό έχει καταλάβει όλη την παρόδια ζώνη, σχεδόν σε όλο τον δρόμο. Φυτρώνει σε άγονα εδάφη, δίπλα σε γραμμές του τραίνου, σε εγκαταλειμένα οικόπεδα. Ο Ευκάλυπτος καταλαμβάνει σημαντικές εκτάσεις και αναπαράγεται σε υγροτόπους, ενώ αποτελεί στοιχείο πολλών δενδροστοιχιών στην Σαντορίνη.
Η αντιμετώπιση της εισβολής των ξενικών ειδών έχει σχέση με την προστασία της Ελληνικής βιοποικιλότητας, την αποτροπή ασθενειών που μετέφεραν ορισμένα φυτά, την μη χρησιμοποίηση ορισμένων φυτών που έχουν αντιαισθητικές μορφές (Καζουαρίνα, Βραχυχίτων), την αντικατάστασή τους από τοπικά είδη, κυρίως πλατύφυλλα Ελληνικά, που έχουν αντοχή σε ασθένειες, εξαίσιες μορφές, προσαρμογή στο κλίμα. Τον σκληρό χειμώνα του 2003, από την παγωνιά, ξεράθηκαν στην Αθήνα, όλα τα φυτά του Φίκου της Ρόδου, παρόλο που φαινόταν ότι είχαν προσαρμοστεί και είχαν ωραία μορφή.
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Ενώ παλαιότερα το «δέντρο» σας ήταν η Λεύκα, γιατί είχε γρήγορη ανάπτυξη και σε 4 χρόνια έδινε αποτέλεσμα, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, γιατί προκαλεί αλλεργίες, ρυπαίνει αυτοκίνητα και πεζοδρόμια με κολλώδεις ουσίες, σπάνε τα κλαδιά της και προκαλεί ζημίες σε όποιον βρεθεί σε κοντινή απόσταση. Σήμερα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στην συνέχιση της παλαιάς πολιτικής και στην χάραξη νέας πολιτικής φυτεύσεων με σεβασμό στην βιοποικιλότητα, στην τοπική βλάστηση, στην αισθητική των φυτών, στην αποφυγή προβλημάτων και ασθενειών που φέρνουν ορισμένα ξενικά είδη.
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Αν διαλέξετε την Νέα πολιτική, τότε θα πρέπει να πείσετε τους Γεωτεχνικούς του Δήμου σας να μην φοβούνται τα πλατύφυλλα, επειδή δήθεν βουλώνουν τα φρεάτια, να μην κόβουν αναίτια τις κορυφές των δέντρων, να χρησιμοποιούν Ελληνικά είδη, έστω και αν έχουν αργή ανάπτυξη, να αντικαταστήσουν σε σύντομο χρόνο τα ξενικά είδη, να έχουν στο μυαλό τους ότι τα δέντρα στην Ελλάδα είναι πολυτιμότατα και για την καλοκαιρινή τους σκιά και δροσιά.
Να μάθετε από τους Δασολόγους ποια ήταν η φυσική βλάστηση στον χώρο της πόλης σας, να αναζητήσετε δέντρα-μάρτυρες και να τα αναδείξετε, να χρησιμοποιήσετε παρόμοια δέντρα στις νέες φυτεύσεις.
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Να προσέχετε τους αδύναμους συμπολίτες σας και τους μετανάστες, γιατί η αλληλεγγύη σας θα τους χρειαστεί στις δύσκολες περιόδους του Μνημονίου. Να προσέχετε τα φυτά σας γιατί δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για την διαβίωσή μας. Να ξεκινήσετε τη νέα πολιτική από τα φυτώριά σας, χρησιμοποιώντας Ελληνικά είδη, αντικαθιστώντας τα ξενικά, βρίσκοντας τα φυτά που αποτελούσαν την τοπική βλάστηση.
Βρείτε και χρησιμοποιείστε τα σχετικά άρθρα του Γιώργου Ντούρου. Θα είναι άμεσα ωφέλιμα σε σας και μνημόσυνο για έναν υπηρέτη και λάτρη της Ελληνικής φύσης. Πολύ χρήσιμη είναι και η εργασία «Τα ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση της ιθαγενούς χλωρίδας στο αστικό πράσινο» των Γιώργου Καρέτσου και Μ. Μπαρδουνιώτη, που θα τη βρείτε στο διαδίκτυο. b
Ηλίας Αποστολίδης ( Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 5/12)
Η Ελλάδα είναι γεμάτη από πολίτες πολλών εθνοτήτων και φυλών και αυτό είναι ένας τεράστιος πλούτος. Η Ελλάδα είναι γεμάτη από ξενικά φυτά και αυτό είναι μια προβληματική κατάσταση.
Όταν τα δάση μας προορίζονταν για την παραγωγή ξυλείας, οι τότε Δασολόγοι έφερναν διάφορα ξενικά είδη, κυρίως Αμερικάνικα και Αυστραλιανά, για να δημιουργήσουν μεγάλες παραγωγικές φυτείες. Για την αποκατάσταση των προβληματικών εδαφών και για διαφορετικούς λόγους χρησιμοποίησαν τον Ευκάλυπτο (για να συγκρατήσουν αμμοθίνες στην Ηλεία) και την Ψευδακακία (για να συγκρατήσουν κατολισθαίνοντα εδάφη). Για τις αναδασώσεις της Χαλκιδικής χρησιμοποίησαν διάφορα Αμερικάνικα πεύκα (P. Maritima, P. Radiata), ενώ πειραματίστηκαν και με την Ψευδοτσούγκα, το Γλαυκό κυπαρίσσι, τον Κέδρο και την Σεκβόϊα. Κάποια περίοδο ήρθε η Καζουαρίνα που φυτεύτηκε σε αναδασώσεις και ο Αείλανθος (Βρωμοκαρυδιά) από την Κίνα, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως.
Σήμερα, μέσα στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις βρίσκουμε δέντρα και θάμνους ξενικά, που έχουν προβληματική παρουσία. Η Μπρουσονέτια, ο Ευκάλυπτος, όλα τα είδη Φοινίκων, η Κανάριος πεύκη, η Καζουαρίνα, ο Βραχυχίτων, η Ψευδακακία, η Σοφόρα, η Γρεβιλέα και πολλά άλλα είδη, είναι προβληματικά ως προς την μορφή τους (Καζουαρίνα, Βραχυχίτων, Γλαυκό κυπαρίσσι), ευπρόσβλητα σε ασθένειες (όλα τα είδη Φοινίκων), με μορφή ξένη προς το Ελληνικό και Αττικό τοπίο.
Έξω από την Αθήνα υπάρχουν πολλές περιοχές που ο Αείλανθος είναι πραγματικό ζιζάνιο, που καταλαμβάνει κάθε διαθέσιμο χώρο, σε βάρος της τοπικής βλάστησης. Υπάρχουν δρόμοι (π.χ. Προκόπι-Μαντούδι) που το είδος αυτό έχει καταλάβει όλη την παρόδια ζώνη, σχεδόν σε όλο τον δρόμο. Φυτρώνει σε άγονα εδάφη, δίπλα σε γραμμές του τραίνου, σε εγκαταλειμένα οικόπεδα. Ο Ευκάλυπτος καταλαμβάνει σημαντικές εκτάσεις και αναπαράγεται σε υγροτόπους, ενώ αποτελεί στοιχείο πολλών δενδροστοιχιών στην Σαντορίνη.
Η αντιμετώπιση της εισβολής των ξενικών ειδών έχει σχέση με την προστασία της Ελληνικής βιοποικιλότητας, την αποτροπή ασθενειών που μετέφεραν ορισμένα φυτά, την μη χρησιμοποίηση ορισμένων φυτών που έχουν αντιαισθητικές μορφές (Καζουαρίνα, Βραχυχίτων), την αντικατάστασή τους από τοπικά είδη, κυρίως πλατύφυλλα Ελληνικά, που έχουν αντοχή σε ασθένειες, εξαίσιες μορφές, προσαρμογή στο κλίμα. Τον σκληρό χειμώνα του 2003, από την παγωνιά, ξεράθηκαν στην Αθήνα, όλα τα φυτά του Φίκου της Ρόδου, παρόλο που φαινόταν ότι είχαν προσαρμοστεί και είχαν ωραία μορφή.
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Ενώ παλαιότερα το «δέντρο» σας ήταν η Λεύκα, γιατί είχε γρήγορη ανάπτυξη και σε 4 χρόνια έδινε αποτέλεσμα, σήμερα έχει εγκαταλειφθεί, γιατί προκαλεί αλλεργίες, ρυπαίνει αυτοκίνητα και πεζοδρόμια με κολλώδεις ουσίες, σπάνε τα κλαδιά της και προκαλεί ζημίες σε όποιον βρεθεί σε κοντινή απόσταση. Σήμερα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στην συνέχιση της παλαιάς πολιτικής και στην χάραξη νέας πολιτικής φυτεύσεων με σεβασμό στην βιοποικιλότητα, στην τοπική βλάστηση, στην αισθητική των φυτών, στην αποφυγή προβλημάτων και ασθενειών που φέρνουν ορισμένα ξενικά είδη.
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Αν διαλέξετε την Νέα πολιτική, τότε θα πρέπει να πείσετε τους Γεωτεχνικούς του Δήμου σας να μην φοβούνται τα πλατύφυλλα, επειδή δήθεν βουλώνουν τα φρεάτια, να μην κόβουν αναίτια τις κορυφές των δέντρων, να χρησιμοποιούν Ελληνικά είδη, έστω και αν έχουν αργή ανάπτυξη, να αντικαταστήσουν σε σύντομο χρόνο τα ξενικά είδη, να έχουν στο μυαλό τους ότι τα δέντρα στην Ελλάδα είναι πολυτιμότατα και για την καλοκαιρινή τους σκιά και δροσιά.
Να μάθετε από τους Δασολόγους ποια ήταν η φυσική βλάστηση στον χώρο της πόλης σας, να αναζητήσετε δέντρα-μάρτυρες και να τα αναδείξετε, να χρησιμοποιήσετε παρόμοια δέντρα στις νέες φυτεύσεις.
Αγαπητοί Δήμαρχοι
Να προσέχετε τους αδύναμους συμπολίτες σας και τους μετανάστες, γιατί η αλληλεγγύη σας θα τους χρειαστεί στις δύσκολες περιόδους του Μνημονίου. Να προσέχετε τα φυτά σας γιατί δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για την διαβίωσή μας. Να ξεκινήσετε τη νέα πολιτική από τα φυτώριά σας, χρησιμοποιώντας Ελληνικά είδη, αντικαθιστώντας τα ξενικά, βρίσκοντας τα φυτά που αποτελούσαν την τοπική βλάστηση.
Βρείτε και χρησιμοποιείστε τα σχετικά άρθρα του Γιώργου Ντούρου. Θα είναι άμεσα ωφέλιμα σε σας και μνημόσυνο για έναν υπηρέτη και λάτρη της Ελληνικής φύσης. Πολύ χρήσιμη είναι και η εργασία «Τα ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση της ιθαγενούς χλωρίδας στο αστικό πράσινο» των Γιώργου Καρέτσου και Μ. Μπαρδουνιώτη, που θα τη βρείτε στο διαδίκτυο. b
Ηλίας Αποστολίδης ( Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 5/12)
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"
Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε αποτελούν δυστυχώς άλλη μια αδιάψευστη απόδειξη της ιδιαίτερης ευαισθησίας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής στα ζητήματα πρασίνου και προστασίας του περιβάλλοντος!
Για τέταρτη φορά στη θητεία της έχει βαλθεί με πρωτοφανές μένος κατά των μεγάλων δέντρων! Αυτή τη φορά βέβαια, αντί για την υιοθέτηση της μέχρι τώρα προσφιλούς της μεθόδου της απροκάλυπτης κοπής τους, που όμως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, προσπαθεί τώρα να τα εξολοθρεύσει ξεραίνοντάς τα!
Αναφερόμαστε στα πανύψηλα κυπαρίσσια και τους ευκαλύπτους που βρίσκονται στο χώρο του νέου δημοτικού πάρκινγκ στο σιδηροδρομικό σταθμό Μεγάρων, οι κορμοί των οποίων έχουν κυριολεκτικά χωθεί μέσα στην πίσσα και την άσφαλτο.
Ο εργολάβος του έργου αλλά και ο επιβλέπων μηχανικός πρέπει να είναι περήφανοι για αυτή την εξαιρετική και ομολογουμένως πρωτότυπη δουλειά τους! Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν το ρωτήσουμε θα μας πει το απολύτως λογικό, ότι δηλαδή χρειάζεται να υπάρχει κάποιο, έστω και μικρό, κράσπεδο με χώμα γύρω από τα δέντρα προκειμένου αυτά να μπορούν να ποτίζονται, να αναπνέουν, να ζουν! Φαίνεται όμως ότι αυτό οι «ειδικοί» (οι μηχανικοί και οι επιβλέποντες του έργου) δεν το γνωρίζουν, και ούτε φυσικά υπάρχει κάποιος από τη Διοίκηση του Δήμου να τους το υποδείξει…
Είναι προφανές ότι αν δεν αφαιρεθεί άμεσα η άσφαλτος και το κατράμι που ποτίζει τους κορμούς αυτών των μεγάλων δέντρων τότε είναι ζήτημα χρόνου να επέλθει ο θάνατός τους. Εκτός βέβαια αν αυτό επιδιώκουν! Και η ενέργεια αυτή είναι όντως πολύ περίεργη αν αναλογιστούμε ότι μόλις ελάχιστα μέτρα δίπλα τους έχουν προβλεφθεί παρτέρια οριοθετημένα με κράσπεδο, έτοιμα για φύτευση πρασίνου.
Απαιτούμε λοιπόν την άμεση αποκατάσταση του χώρου και την παράλληλη επαναφορά της πρότερης ζωτικής κατάστασης των δέντρων από τον εργολάβο του έργου με τη μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Το πράσινο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός εργολάβου, κανενός μηχανικού, καμιάς δημοτικής αρχής. Ανήκει σε όλους μας. Είναι χρέος όλων να το προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Καμία ανοχή, καμία αδιαφορία στα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Φτάνει πια!
«Δημοτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών»
23-11-2010
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
Τι περιμένουμε την επόμενη ημέρα…
Γράφει ο Νίκος Τσιαντός
Οι Δημοτικές εκλογές τελείωσαν και όλοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα των καθημερινών μας προβλημάτων.
Παράλληλα οι πολίτες εξακολουθούν ακόμα να συζητούν, να σχολιάζουν, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα αυτών των Δημοτικών εκλογών, αλλά και προβλέψεις για το τι μέλει γενέσθαι.
Παραβρεθήκαμε σε πολλές συζητήσεις με παρέες στο καφενείο, στην καφετέρια, στο ουζερί, σε παρέες όχι μόνο φιλικές και κλειστές αλλά και ανοικτές, σε γιορτές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και έχουμε πράγματι ακούσει πολλά.
Συνεκτιμώντας και συμπυκνώνοντας λοιπόν όλες αυτές τις συζητήσεις, αλλά και συμπληρώνοντάς τες μέσα από τη δική μας οπτική γωνία, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1. Ο νυν δήμαρχος κ. Δ. Στρατιώτης και η Δημοτική παράταξή του, στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα, κέρδισε τις εκλογές δύο φορές: το 1998 και το 2006. Και τις δύο αυτές φορές όμως δεν μπόρεσε να έχει μια συνέχεια, γιατί δεν έκανε το απαραίτητο άνοιγμα προς την κοινωνία προκειμένου να αξιοποιήσει το αξιόλογο δυναμικό της πόλης μας πέραν του στενού κομματικού επιτελείου και ακροατήριου και κλείστηκε στη δική του γυάλινη πραγματικότητα. Αγνόησε ότι οι νίκες του ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, των αντιθέσεων και της πικρίας που εκφραζόταν στην αντίπαλη παράταξη. Ακολούθησε την πεπατημένη με έργα βιτρίνας παρακάμπτοντας ουσιαστικά έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Αναμένεται τώρα ανανέωση και ανασυγκρότηση του χώρου, διαφορετικά…
2. Ο νικητής των Δημοτικών εκλογών κ. Ι. Μαρινάκης πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η ευρεία νίκη του δεν είναι αποτέλεσμα θετικής ψήφου στο πρόγραμμά του, αλλά αρνητικής προς τον αντίπαλό του. Ως εκ τούτου μέλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και προπάντων χωρίς έπαρση το μεγάλο ποσοστό που απέσπασε.
Περιμένουμε λοιπόν, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής και προπάντων να αντισταθεί στις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη (επιβολή νέων φόρων, αύξηση Δημοτικών τελών, απολύσεις κλπ). Άλλωστε το κόμμα που τον στήριξε εμφανίστηκε εναντίον του Μνημονίου και των αποτελεσμάτων του…
3. Η Ένωση Πολιτών του κ. Γ. Σταμούλη πήρε ένα μεγάλο ποσοστό που δεν ήταν όμως ικανό να του επιτρέψει να περάσει στη 2η Κυριακή. Απέσπασε ψήφους διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική των κομμάτων που στήριξαν τις δύο προαναφερόμενες παρατάξεις.
Περιμένουμε την πραγματοποίηση της δέσμευσής του που απορρέει μέσα από το φεϊγ-βολάν των τελευταίων ημερών για την καταδίκη της Τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ), του Μνημονίου, και του Καλλικράτη μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίας δέσμευσης βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με πρόσωπα και δυνάμεις που τον στήριξαν (βλέπε ΛΑΟΣ, και την ανακοίνωση στήριξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος)…
4. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση που απέσπασε ένα ικανοποιητικό ποσοστό και εξέλεξε τον επικεφαλής της κ. Α. Χοροζάνη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, περιμένουμε τη συνεργασία με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις δυνάμεις αυτές που θα αντισταθούν σθεναρά στις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη.
Επιτέλους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους συμπολίτες μας και τους εργαζόμενους ο χώρος τον οποίο εκφράζει θα πρέπει να εγκαταλείψει το μοναχικό του δρόμο...
5. Η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη των Ενεργών Πολιτών πήρε ένα μικρό ποσοστό που όμως ήταν ικανό να εκλέξει τον επικεφαλής της κ. Τ. Δέσκο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Περιμένουμε από τους Ενεργούς Πολίτες να ασκήσουν μαχητική, κινηματική και προπάντων προγραμματική αντιπολίτευση αξιοποιώντας το ομολογουμένως πολύ καλό προεκλογικό τους πρόγραμμα και θέσεις. Είδωμεν…
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Πόσιμο νερό χωρίς χλώριο!
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2010 "ΑΥΓΗ"
Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως το Βερολίνο, η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και πολλές άλλες, προσφέρουν στους κατοίκους τους καλής ποιότητας πόσιμο νερό μέσω του δικτύου ύδρευσης, χωρίς να το υποβαθμίζουν με χλώριο!
Αν λάβει κανείς υπʼ όψη του ότι οι πόλεις αυτές υδροδοτούνται από ποτάμια και λίμνες, με νερό αρκετά επιβαρυμένο με πληθώρα βακτηρίων, με πολλές οργανικές ουσίες, με υπολείμματα από διάφορα φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες, τότε γεννάται δικαιολογημένα το ερώτημα, πώς είναι κάτι τέτοιο εφικτό και γιατί στην Ελλάδα πρέπει να χλωριώνεται το νερό ύδρευσης ακόμα και στα μικρότερα χωριά, σε χωριά προνομιούχα, όπου το νερό ρέει άφθονο από τις πλαγιές;
Την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τότε κατέστη δυνατή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενώσεων χλωρίου, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα για την απολύμανση του νερού. Με τον τρόπο αυτό σώθηκαν αναμφίβολα πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ με τη δυνατότητα αντιμετώπισης της μόλυνσης του πόσιμου νερού με Σαλμονέλα μειώθηκαν τότε τα κρούσματα τυφικής σαλμονέλωσης σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν φυσικά στην άποψη ότι το πόσιμο νερό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να χλωριώνεται, γεγονός που είχε σαν συνέπεια την υπογραφή του νόμου (ΥΜ/5673/57,ΦΕΚ 5/58 Β Υγ., διάταξη απολύμανσης του νερού ύδρευσης), που είναι βέβαια κατανοητό, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες ζωής και τις γνώσεις εκείνης της εποχής.
Όμως, από την δεκαετία του 1960, άρχισαν να αλλάζουν πολλά.
Ο J. Rook απέδειξε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, ότι κατά την χλωρίωση του νερού ύδρευσης δημιουργούνται τοξικές χλωριωμένες οργανικές ενώσεις όπως χλωροφόρμιο και βρωμοφόρμιο. Λίγο αργότερα επιστημονικές έρευνες έδειχναν ότι κατά την χλωρίωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε χουμικές ενώσεις μπορεί να προκύψουν διάφορα καρκινογόνα παράγωγα. Στις ενώσεις αυτές αναφερόμαστε με τον όρο «παραπροϊόντα απολύμανσης» (Disinfection Byproducts – DBP).
Αποτελέσματα άλλων ερευνών έδειχναν ότι οι χουμικές ενώσεις στο νερό οξειδώνονται με την προσθήκη χλωρίου με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταβολιστούν από βακτήρια. Στην επίδραση αυτή οφείλεται το γεγονός ότι κάποιες φορές, όταν ατονεί η δράση του χλωρίου, το χλωριωμένο νερό παρουσιάζει εντονότερη ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, σε σύγκριση με το μη χλωριωμένο νερό. Το 1993, για παράδειγμα ,ξέσπασε μια επιδημία Κρυπτοσποριδίωσης στο Milwaukee των ΗΠΑ, κατά την οποία νόσησαν 403.000 από τους 1,6 εκ. κατοίκους της περιοχής, παρʼ ότι το νερό περιείχε, σύμφωνα με μετρήσεις, 1mg/ l χλωραμίνη (ως δείκτη περιεκτικότητας χλωρίου).
Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι το χλώριο δεν εξασφαλίζει πάντα την υγιεινή του πόσιμου νερού, ενώ το επιβαρύνει επί πλέον με επικίνδυνα για την υγεία παραπροϊόντα της απολύμανσης.
Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι το πόσιμο νερό θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύεται από κάθε δυνατή μόλυνση, από την πηγή ως τη βρύση του καταναλωτή, και αν είναι αναγκαίο να γίνεται εξυγίανση με εφαρμοσμένες νέες φυσικές μεθόδους, γνωρίζοντας πλέον ότι το καθαρό πόσιμο νερό μπορεί να είναι ασφαλές και χωρίς την προσθήκη χλωρίου. Οι πόλεις που προαναφέρθηκαν υιοθέτησαν αυτή την στρατηγική, με αποτέλεσμα να μπορούν να διαθέτουν στους κατοίκους τους καθαρό πόσιμο νερό χωρίς την πρόσμιξη χλωρίου.
Στο Βερολίνο για παράδειγμα το πόσιμο νερό δεν χλωριώνεται από το 1976, η Ζυρίχη υδρεύεται από τη λίμνη Ζυρίχης, αφού το νερό της λίμνης μετατραπεί μετά από κατάλληλη επεξεργασία σε πόσιμο. Το Άμστερνταμ υδροδοτείται από τον ποταμό Ρήνο, που διασχίζει τη βόρεια Γερμανία όπου είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Το νερό υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και φιλτράρεται με διέλευση από αμμοθίνες. Το αποτέλεσμα είναι νερό άριστης ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή και επειδή το δίκτυο είναι ασφαλές δεν είναι αναγκαία η χλωρίωση.
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, σχετικά με τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του χλωρίου στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο, αλλά και με τα παραδείγματα τόσων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες παρέχουν στους κατοίκους τους νερό χωρίς χλώριο, συνηγορούν ότι και στην Ελλάδα, αρχής γεννωμένης από τις μικρές κοινότητες, οι οποίες διαθέτουν δικές τους καθαρές πηγές, θα πρέπει, αντί να υποχρεώνονται από τον νόμο στην χλωρίωση του πόσιμου νερού, να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη των μολύνσεων, ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια των καταναλωτών καθαρό χωρίς την προσθήκη χλωρίου.
Ρούσσος Κυραννός
Αν λάβει κανείς υπʼ όψη του ότι οι πόλεις αυτές υδροδοτούνται από ποτάμια και λίμνες, με νερό αρκετά επιβαρυμένο με πληθώρα βακτηρίων, με πολλές οργανικές ουσίες, με υπολείμματα από διάφορα φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες, τότε γεννάται δικαιολογημένα το ερώτημα, πώς είναι κάτι τέτοιο εφικτό και γιατί στην Ελλάδα πρέπει να χλωριώνεται το νερό ύδρευσης ακόμα και στα μικρότερα χωριά, σε χωριά προνομιούχα, όπου το νερό ρέει άφθονο από τις πλαγιές;
Την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τότε κατέστη δυνατή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενώσεων χλωρίου, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα για την απολύμανση του νερού. Με τον τρόπο αυτό σώθηκαν αναμφίβολα πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ με τη δυνατότητα αντιμετώπισης της μόλυνσης του πόσιμου νερού με Σαλμονέλα μειώθηκαν τότε τα κρούσματα τυφικής σαλμονέλωσης σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν φυσικά στην άποψη ότι το πόσιμο νερό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να χλωριώνεται, γεγονός που είχε σαν συνέπεια την υπογραφή του νόμου (ΥΜ/5673/57,ΦΕΚ 5/58 Β Υγ., διάταξη απολύμανσης του νερού ύδρευσης), που είναι βέβαια κατανοητό, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες ζωής και τις γνώσεις εκείνης της εποχής.
Όμως, από την δεκαετία του 1960, άρχισαν να αλλάζουν πολλά.
Ο J. Rook απέδειξε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, ότι κατά την χλωρίωση του νερού ύδρευσης δημιουργούνται τοξικές χλωριωμένες οργανικές ενώσεις όπως χλωροφόρμιο και βρωμοφόρμιο. Λίγο αργότερα επιστημονικές έρευνες έδειχναν ότι κατά την χλωρίωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε χουμικές ενώσεις μπορεί να προκύψουν διάφορα καρκινογόνα παράγωγα. Στις ενώσεις αυτές αναφερόμαστε με τον όρο «παραπροϊόντα απολύμανσης» (Disinfection Byproducts – DBP).
Αποτελέσματα άλλων ερευνών έδειχναν ότι οι χουμικές ενώσεις στο νερό οξειδώνονται με την προσθήκη χλωρίου με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταβολιστούν από βακτήρια. Στην επίδραση αυτή οφείλεται το γεγονός ότι κάποιες φορές, όταν ατονεί η δράση του χλωρίου, το χλωριωμένο νερό παρουσιάζει εντονότερη ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, σε σύγκριση με το μη χλωριωμένο νερό. Το 1993, για παράδειγμα ,ξέσπασε μια επιδημία Κρυπτοσποριδίωσης στο Milwaukee των ΗΠΑ, κατά την οποία νόσησαν 403.000 από τους 1,6 εκ. κατοίκους της περιοχής, παρʼ ότι το νερό περιείχε, σύμφωνα με μετρήσεις, 1mg/ l χλωραμίνη (ως δείκτη περιεκτικότητας χλωρίου).
Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι το χλώριο δεν εξασφαλίζει πάντα την υγιεινή του πόσιμου νερού, ενώ το επιβαρύνει επί πλέον με επικίνδυνα για την υγεία παραπροϊόντα της απολύμανσης.
Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι το πόσιμο νερό θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύεται από κάθε δυνατή μόλυνση, από την πηγή ως τη βρύση του καταναλωτή, και αν είναι αναγκαίο να γίνεται εξυγίανση με εφαρμοσμένες νέες φυσικές μεθόδους, γνωρίζοντας πλέον ότι το καθαρό πόσιμο νερό μπορεί να είναι ασφαλές και χωρίς την προσθήκη χλωρίου. Οι πόλεις που προαναφέρθηκαν υιοθέτησαν αυτή την στρατηγική, με αποτέλεσμα να μπορούν να διαθέτουν στους κατοίκους τους καθαρό πόσιμο νερό χωρίς την πρόσμιξη χλωρίου.
Στο Βερολίνο για παράδειγμα το πόσιμο νερό δεν χλωριώνεται από το 1976, η Ζυρίχη υδρεύεται από τη λίμνη Ζυρίχης, αφού το νερό της λίμνης μετατραπεί μετά από κατάλληλη επεξεργασία σε πόσιμο. Το Άμστερνταμ υδροδοτείται από τον ποταμό Ρήνο, που διασχίζει τη βόρεια Γερμανία όπου είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Το νερό υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και φιλτράρεται με διέλευση από αμμοθίνες. Το αποτέλεσμα είναι νερό άριστης ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή και επειδή το δίκτυο είναι ασφαλές δεν είναι αναγκαία η χλωρίωση.
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, σχετικά με τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του χλωρίου στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο, αλλά και με τα παραδείγματα τόσων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες παρέχουν στους κατοίκους τους νερό χωρίς χλώριο, συνηγορούν ότι και στην Ελλάδα, αρχής γεννωμένης από τις μικρές κοινότητες, οι οποίες διαθέτουν δικές τους καθαρές πηγές, θα πρέπει, αντί να υποχρεώνονται από τον νόμο στην χλωρίωση του πόσιμου νερού, να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη των μολύνσεων, ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια των καταναλωτών καθαρό χωρίς την προσθήκη χλωρίου.
Ρούσσος Κυραννός
Διεθνής Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα: Η επόμενη μέρα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2010 ''ΑΥΓΗ"
Της Άντζελας Λάζου*
Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση. Κάθε μεγάλη διάσκεψη με θέμα το περιβάλλον, όπου όλα τα κράτη διεθνώς συναντιούνται και αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη μας, πάντα μου δημιουργούσε μια αίσθηση προσδοκίας, αισιοδοξίας, αλλά και αγωνίας για τις αποφάσεις που μπορεί να πάρουν ή χειρότερα να μην πάρουν οι χώρες.
Κι αυτή η Διάσκεψη τα είχε όλα: αγωνία, εκνευρισμό, φωνές, απογοήτευση, ενθουσιασμό, χειροκροτήματα, χαρά, ανακούφιση... Και πώς να μη συμβούν όλα αυτά όταν 193 κράτη καλούνται να συμφωνήσουν και να συναποφασίσουν για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη;Κι ενώ η αυλαία της Διάσκεψης της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα έπεσε με σημαντικές και θετικές αποφάσεις, όπως το Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της Βιο-πειρατείας, για το μέλλον των θαλασσών δυστυχώς δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική απόφαση, η οποία να ενεργοποιεί άμεσα τα κράτη για να δράσουν. Αν και τα κράτη υπέγραψαν ένα δεκαετές σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη συζήτηση για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι διαπραγματεύσεις δε σημείωσαν καμία πρόοδο σε σχέση με το στόχο των κρατών να δημιουργήσουν ένα δίκτυο τέτοιων περιοχών έως το 2012.
Οι θάλασσες καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας του πλανήτη παρουσιάζοντας μια απίστευτη ποικιλία φυτών και ζώων, και αποτελούν ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι φιλοξενούν το 80% της ζωής πάνω στη γη, παράγουν του 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε και είναι η πρωταρχική πηγή τροφής για πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η θάλασσα μας δίνει ζωή την ίδια ώρα που την καταστρέφουμε και την αφήνουμε απροστάτευτη. Μονάχα το 1% της επιφάνειάς της βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας, ενώ πολλά θαλάσσια είδη έχουν χαθεί για πάντα ή βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Αποτέλεσμα, μια περιβαλλοντική κρίση με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που εξαρτώνται άμεσα από τη θάλασσα, αλλά και σε όλους μας ως πολίτες και καταναλωτές.
Ωστόσο, η κρίση των Ωκεανών μας μπορεί, και πρέπει να αναστραφεί με τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων. Κορυφαίοι επιστήμονες, ειδικοί στην προστασία της θαλάσσιας ζωής έχουν καταλήξει στη σπουδαιότητα προστασίας περιοχών μεγάλης έκτασης με τα σημαντικότερα οφέλη να εμφανίζονται συνήθως όταν τα καταφύγια καλύπτουν το 20-50% της έκτασης της θάλασσας.
Πρόκειται για περιοχές απόλυτης προστασίας όπου αποκλείεται κάθε χρήση που αφαιρεί κάτι από τη θάλασσα, όπως είναι η αλιεία και η εξόρυξη, καθώς και κάθε δραστηριότητα η οποία απορρίπτει οτιδήποτε σε αυτή. Σε κάποιες περιοχές εντός των θαλάσσιων καταφυγίων μπορεί να επιτρέπεται η χαμηλής έντασης μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι βιώσιμη, εντός των οικολογικών ορίων, και θα είναι προϊόν απόφασης στην οποία θα έχουν πλήρη συμμετοχή οι εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες.
Στα θαλάσσια καταφύγια, οι πληθυσμοί των ψαριών αυξάνονται μέσω της αναπαραγωγής, βγαίνουν έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής και προσφέρουν έτσι στους ψαράδες άφθονες ποσότητες για να αλιεύσουν, δίχως να επεμβαίνουν μέσα στην περιοχή προστασίας. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα τη βιώσιμη αλιεία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Μελλοντικά σε αυτές τις περιοχές οι ντόπιοι ψαράδες θα μπορούν να αλιεύουν ελεύθερα λόγω της αύξησης της ποικιλίας και της ποσότητάς τους και οι τοπικές κοινότητες θα ανθίζουν μέσα από οικο-τουριστικές δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν τα καταφύγια, όπως κατάδυση και υποβρύχια φωτογραφία έχοντας έτσι εναλλακτικές πηγές εσόδων. Τα θαλάσσια καταφύγια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση των θαλασσών, δεδομένου ότι αποκαθιστούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και φέρουν πολλαπλά οφέλη στα αλιεύματα, ανακουφίζοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και τη φτώχεια, και οικοδομώντας την ανθεκτικότητα των Ωκεανών στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
Η Greenpeace, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα αυτών των καταφυγίων, προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτουν το 40% της Μεσογείου. Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί ένα μοναδικά πλούσιο και ποικιλόμορφο περιβάλλον. Καλύπτει μονάχα το 0,7% της επιφάνειας της θάλασσας, φιλοξενεί όμως το 8-9% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του πλανήτη. Η πρόταση της Greenpeace αφορά 32 θαλάσσια καταφύγια, όπως για παράδειγμα οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η υφαλοκρηπίδα της Μάλτας, εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στο Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.
Οι απειλές και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες, αλλά και οι άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτές, έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος καταδεικνύουν ότι το 65-70% των εμπορικών ειδών στη χώρα μας βρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων. Την ίδια στιγμή, τα κυριότερα αλιεύματα της μηχανότρατας, δηλαδή η κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος, η γάμπαρη, η γαρίδα και η καραβίδα είναι υπεραλιευμένα.
Η ανάγκη για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων είναι επιτακτική και στην Ελλάδα.Για αυτόν το λόγο, η Greenpeace ξεκίνησε δυναμικά τις απαραίτητες κινήσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ελλάδα, προτείνοντας δύο τέτοιες περιοχές στον Κορινθιακό Κόλπο και τις Βόρειες Κυκλάδες.
Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια κλειστή και ευαίσθητη θάλασσα, εξαιρετικής ομορφιάς και φυσικού πλούτου. Εδώ και δεκαετίες όμως έχει αφεθεί στο έλεος της ανθρώπινης υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ξεχασμένης και απροστάτευτης ελληνικής θάλασσας.
Οι Βόρειες Κυκλάδες αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της περιβαλλοντικής κρίσης των θαλασσών επειδή αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις της υπεραλίευσης. Είναι μια περιοχή σημαντική για τους αλιείς αφού παρουσιάζει σημαντικά για τους ιχθυοπληθυσμούς θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας, ασβεστοφυκικούς βυθούς και κοράλλια. Το στοιχείο κλειδί αυτής η πρότασης είναι ότι οι ίδιοι οι ψαράδες επιζητούν την προστασία της περιοχής αναγνωρίζοντας το μέτρο αυτό ως τη μόνη λύση για να διασφαλίσουν τη ζωή στη θάλασσα και άρα το επάγγελμά τους.Οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα, οι δύτες βλέπουν τις θάλασσες άδειες, οι ψαράδες δεν πιάνουν πια ψάρια, οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβό ψάρι ή αγοράζουν εν αγνοία τους εισαγωγής. Όλοι τους ζητούν την προστασία της θάλασσας. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία να προστατεύει τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον στο σύνολό του. Αυτή η έλλειψη πολιτικής μεταφράζεται σε υποβάθμιση του ελληνικού θαλάσσιου πλούτου και της ζωής μας.
Αν και υπάρχουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την προστασία της θάλασσας, η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία, να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον και να διασφαλίσει με αυτό τον τρόπο τους φυσικούς μας πόρους.
*Άντζελα Λάζου
Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον
Ελληνικό Γραφείο της GreenpeaceΔευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φίλες και φίλοι, πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της εκλογικής διαδικασίας των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, έδωσαν στο συνδυασμό μας τη δυνατότητα συμμετοχής με μία έδρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Η παραπάνω εξέλιξη, που αποτελούσε και πρωταρχικό στόχο των «Ενεργών Πολιτών», μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, δεδομένων των συνθηκών αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως πρωτοεμφανιζόμενος δημοτικός συνδυασμός.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως όλους όσους, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, μας εμπιστεύθηκαν για να τους εκπροσωπήσουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όλους όσους αξιολόγησαν θετικά αυτή την έντιμη και ειλικρινή προσπάθειά μας, ακόμα και αν τελικά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε με την ψήφο τους. Σε όλους αυτούς αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και θα αγωνιστούμε σθεναρά για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας αντιστεκόμενοι σε κάθε κακόβουλη ενέργεια που θα έχει ως σκοπό την υπονόμευσή της, με μοναδικό κριτήριο πάντα το όφελος των πολλών και του τόπου μας.
Δηλώνουμε λοιπόν «παρών» και μετά τις εκλογές, με τη συνέχιση της λειτουργίας του συνδυασμού μας με νέα και ακόμα πιο παραγωγική μορφή που συλλογικά θα αποφασίσουμε και καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου να πλαισιώσουν και να εμπλουτίσουν αυτή την ελπιδοφόρα προσπάθεια.
Για την επόμενη δεύτερη Κυριακή των Δημοτικών εκλογών κρίνουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία καταψηφίζοντας και τους δύο διεκδικητές του β’ γύρου. Όποιος συνδυασμός και να εκλεγεί είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ίδια διαχειριστική πολιτική που επιτάσσει το κόμμα που τον έχρισε υποψήφιο, η οποία και μας οδήγησε ως χώρα και ως τόπο στην κρίση που βιώνουμε όλοι σήμερα. Η επιλογή επομένως του λευκού ψηφοδελτίου για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών εκτιμούμε ότι αποτελεί τη σωστότερη απόφαση.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που συνέβαλε στην προβολή των θέσεων και των προτάσεων του συνδυασμού μας, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν αυτούσιες στις προγραμματικές δεσμεύσεις και των υπολοίπων συνδυασμών και αυτό αποτελεί για εμάς μια επιπρόσθετη επιτυχία.
Εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών
Ο Επικεφαλής
Δέσκος Τάσος
9-11-2010
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2010
ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ ΠΟΣΟΣ. ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ(ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ) 36,45 6794 6
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓ.) 30,48 5682 5
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ (ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙ.) 25,84 4816 4
ΧΟΡΟΖΑΝΗΣ (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠ.) 4.59 856 1
ΔΕΣΚΟΣ (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ) 2,63 491 1
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ(ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ) 36,45 6794 6
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ (ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓ.) 30,48 5682 5
ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ (ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙ.) 25,84 4816 4
ΧΟΡΟΖΑΝΗΣ (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠ.) 4.59 856 1
ΔΕΣΚΟΣ (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ) 2,63 491 1
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΔΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΨΗ"
1. Ο Καλλικράτης φέρνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές. Θεωρείτε ότι δημιουργείται πλαίσιο στο οποίο, εάν εκλεγείτε, θα σας δοθούν μεγαλύτερες δυνατότητες για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;
Οι θεσμικές αλλαγές αποκέντρωσης στους νέους ενοποιημένους δήμους (τις οποίες και επικαλούνται ως επιχείρημα οι ένθερμοι υποστηρικτές της εφαρμογής του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση), αποτελούν στην πραγματικότητα μύθο γιατί είναι αλλαγές «βιτρίνας» και όχι ουσίας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το νέο θεσμό του τοπικού συμβουλίου στην κάθε μια από τις πόλεις που συνενώνονται. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι αποτελεί θετική θεσμική αλλαγή καθώς έτσι οι σύμβουλοι θα είναι πιο κοντά στον πολίτη και άρα γνώστες των προβλημάτων του. Ουσιαστικά όμως το τοπικό συμβούλιο είναι «ανάπηρο» αφού του παρέχεται μόνο η δυνατότητα υποβολής προτάσεων και γνωμοδοτήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα δεν έχει και καμία δικαιοδοσία ως προς τη διαχείριση κονδυλίων.
Άλλο παράδειγμα αποτελούν οι νέες υπηρεσίες που μεταφέρονται στους Καλλικρατικούς δήμους από τις Νομαρχίες. Και αυτό ακούγεται αρχικά καλό με την έννοια ότι θα υπάρχουν στις πόλεις «μικρά υπουργεία» και δεν θα χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες σε άλλες πόλεις ή στις πρωτεύουσες των Νομών προκειμένου να πάρουν ειδικά έγγραφα ή άδειες. Με τι υποδομές όμως, με ποιά οργάνωση, και με τι πόρους θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε ως νέοι δήμοι τέτοιου είδους επιπρόσθετες αρμοδιότητες;
Συμπερασματικά, κατά τη γνώμη μας το νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο του Καλλικράτη -και ειδικά με τον τρόπο που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- είναι ένα αποκλειστικά φοροεισπρακτικό πείραμα (καθώς θα οδηγήσει αναμφίβολα στην επιβολή μίας σειράς νέων και δυσβάσταχτων δημοτικών φόρων και τελών παράλληλα με την αύξηση των ήδη υπαρχόντων με το πρόσχημα της εξασφάλισης των πόρων που λείπουν) καταδικασμένο σε αποτυχία. Γι αυτό και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι θα παλέψουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάργησή του στην πράξη.
2. Οι πολίτες ζητούν αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά των αιρετών. Δεν επιθυμούν πλέον «ξύλινο» λόγο, και περιμένουν άμεσα έργα. Πόσο έτοιμοι είστε για αυτή τη νέα πρόκληση και πότε πιστεύετε ότι θα υπάρξουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα;
Εμείς ως «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» πιστεύουμε ότι οι κοινωνικά υπερβολικές και άδικες περικοπές των κονδυλίων από την Κεντρική Διοίκηση προς τους Δήμους αλλά και η δυσανάλογη μετατόπιση των ευθυνών του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, επιτάσσει να αγωνιστούμε με ακόμα μεγαλύτερο σθένος από αυτό που έχουμε επιδείξει προ της ενεργούς συμμετοχής μας στην πολιτική ζωή του τόπου μας, ενάντια στην επιβολή κάθε μέτρου που υποβαθμίζει το επίπεδο και την ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Όταν κάποιος λειτουργεί με γνώμονα την ανιδιοτέλεια και τη διάθεση να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου που μεγάλωσε, ζει και μεγαλώνει τα παιδιά του, όταν έχει κέφι για δουλειά, πρόγραμμα εναλλακτικό, ανθρώπινο, κοινωνικό, δίκαιο και κυρίως βιώσιμο, όταν έχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση και σαφή προσανατολισμό για ορθολογική ανάπτυξη, για προστασία του περιβάλλοντος, για αναβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου και γενικά για ριζικές τομές και ρήξεις με τα αποτυχημένα διαχειριστικά μοντέλα του παρελθόντος, δεν έχει κανένα λόγο να μην ξεκινήσει από την επομένη κιόλας ημέρα τη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων αλλά και των μεγάλων αλλαγών προς όφελος των πολλών και του τόπου.
Και φυσικά δεν έχει και την ανάγκη να χρησιμοποιήσει «ξύλινο» λόγο.
Γι αυτό και θα ήταν τουλάχιστον αφελές από μέρους μου να σας προσδιορίσω χρονικά το πότε θα υπάρξουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της πολύμορφης δουλειάς αλλά και των πολυεπίπεδων προσπαθειών μας.
Να είστε σίγουροι ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με επιμονή, όραμα και μεθοδικότητα ώστε οι θετικές αλλαγές που θα επέλθουν να γίνονται μέρα με τη μέρα αντιληπτές στη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η ίδια η ζωή άλλωστε αποδεικνύει περίτρανα πως όταν κάποιος δουλεύει πραγματικά με συνέπεια και προσήλωση στο στόχο του δεν αργεί να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.
3.Ήταν μία -κατά κοινή ομολογία- «ήρεμη» προεκλογική περίοδος, χωρίς πολλές ομιλίες και τεράστια έξοδα. Ήταν συνειδητή επιλογή του συνδυασμού σας;
Ο συνδυασμός μας αποφάσισε (συλλογικά και συνειδητά) να επιλέξει μία διαφορετικού είδους προεκλογική εκστρατεία, χωρίς αφίσες, πανό και διαφημιστικά φυλλάδια υποψηφίων. Ως γνωστόν τα ζητήματα περιβάλλοντος έχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμά μας. Θα ήταν επομένως οξύμωρο και αντίθετο με τις αρχές μας, από τη μια να σπαταλήσουμε τόνους χαρτιού και πλαστικού για την προσωπική προβολή του επικεφαλής και των υποψηφίων μας και από την άλλη να διατυμπανίζουμε ότι «κοπτόμαστε» τάχα για την προστασία του.
Επιπρόσθετα θεωρήσαμε ότι σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα όλοι μας λόγω της ανεργίας, της ανέχειας, της έλλειψης χρημάτων, των περικοπών συντάξεων και μισθών, αποτελεί πρόκληση η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων για την προσωπική προβολή, και φυσικά δεν εννοούμε των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων των συνδυασμών, αλλά την προσωπική προβολή των επικεφαλής και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε πανό, αφίσες και προεκλογικές ομιλίες τύπου «πάρτι» και «συναυλιών».
Ένας επιπλέον λόγος που μας οδήγησε σε αυτή τη στάση είναι ότι δεν θέλαμε να είμαστε συνυπεύθυνοι στην ασχήμια της πόλης μας πριν και μετά τις εκλογές, (και θυμηθείτε το, δεν θα μπουν ούτε καν στον κόπο να τα μαζέψουν την επομένη των εκλογών).
Επιδιώξαμε μέσα από τη στάση μας αυτή την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και του επιπέδου του τοπικού προεκλογικού αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσαμε όλες τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή τους όχι μόνο για μια πραγματικά καθαρότερη πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά τελικά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον τόπο μας, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα μπορείτε να το κρίνετε και μόνοι σας…
4.Έχετε καταρτίσει ένα πολυσέλιδο πρόγραμμα. Ποιές προτεραιότητες θεωρείτε ότι είναι άμεσα υλοποιήσιμες και ποιές θα είναι σε βάθος τετραετίας;
Άμεσες προτεραιότητες μας προς υλοποίηση είναι:
α) Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων και των οργανικών αποβλήτων. Για εμάς είναι δείγμα πολιτισμού. Όσα μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και να έχεις αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα απορρίμματά σου έχεις χάσει το στοίχημα για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη σου.
Θα επιδιώξουμε να γίνεται ανακύκλωση στην πηγή, διαχωρισμός, κομποστοποίηση και παράλληλα με γοργούς ρυθμούς να γίνει η μελέτη και η κατασκευή δημοτικού εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης,
β) Άμεση εφαρμογή σχεδίου «κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης»,
γ) Απομάκρυνση του εργοταξίου ασφαλτομίγματος από τον κόμβο της Πάχης και ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου με φύτευση μεγαλύτερων δένδρων από αυτά που προϋπήρχαν,
δ) Μείωση δημοτικών τελών σε πολύτεκνες οικογένειες, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους,
ε) Ολοκλήρωση και σύνδεση της αποχέτευσης της Νέας Περάμου με τον βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων,
στ) Κατάργηση των διοδίων εκατέρωθεν των εισόδων - εξόδων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο,
ζ) Μετατροπή του Κέντρου Υγείας από αγροτικού σε αστικού τύπου για ανελλιπή 24ωρη λειτουργία και δυνατότητα αντιμετώπισης ειδικών περιστατικών και εντός του Κέντρου,
η) Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας κλπ) στα Δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους,
θ) Άμεση εφαρμογή του νέου Γ.Π.Σ. με όποιο κόστος και ολοκλήρωση της ρυμοτόμησης της ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ.
Για υλοποίηση σε βάθος τετραετίας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:
α) Στροφή της τοπικής οικονομίας προς την αγροτική και την ήπια τουριστική ανάπτυξη και τον αγροτουρισμό,
β) Αξιοποίηση του χώρου των παλαιών ελαιοδεξαμενών για τη δημιουργία πολυχώρου πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων,
γ) Δημιουργία μόνιμης οργανωμένης δημοτικής κεντρικής αγοράς και αγροτικών περιπτέρων σε Νέα Πέραμο, Πάχη, Αλεποχώρι,
δ) Δημιουργία 2ου παιδικού σταθμού σε Νέα Πέραμο και δημοτικού σχολείου στην Κινέτα,
ε) Δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την υγειονομική στήριξη και εκπαίδευση των Ρομά,
στ) Έλεγχος της υπεράντλησης των υπογείων υδάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων για άρδευση και δημοτική χρήση,
ζ) Κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου,
η) Αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης,
θ)Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία μικρών αλσυλλίων και χώρων ξεκούρασης και αναψυχής,
αλλά και μια σειρά ακόμα από προτάσεις και θέσεις που περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.
5. Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα των δύο πόλεων; Τι προτείνετε ως συνδυασμός για την επίλυσή του;
Όπως προανέφερα θεωρούμε σημαντική την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η απαράδεκτη κατάσταση της χωματερής των Μεγάρων πρέπει να τελειώσει οριστικά. Υπάρχει λύση που να είναι οικολογική, οικονομικά φτηνή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και είναι και προσοδοφόρα. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε με τέσσερα στάδια: πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση – ανακύκλωση. Δηλαδή μείωση του όγκου των απορριμμάτων στην πηγή τους με παροχή κινήτρων στους δημότες να ελαττώσουν τα σκουπίδια που παράγουν και να αυξήσουν την ανακύκλωση, παροχή κάδων αναερόβιας ζύμωσης (κομποστοποίησης) σε νοικοκυριά που διαθέτουν αυλές για την εναπόθεση των οργανικών απορριμμάτων τους και την παράγωγη λιπάσματος για τον κήπο τους, δημιουργία σύγχρονου δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον χώρο της παλιάς χωματερής.
Εξίσου σημαντική είναι και η ολοκλήρωση - σύνδεση της αποχέτευσης της Νέας Περάμου με τον βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων και η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων που παράγονται από τις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας.
6.Οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχουν διαφορετικά σοβαρά προβλήματα, στους δύο Δήμους που συνενώθηκαν, που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης και εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την ισονομία. Πως μπορείτε να τους καθησυχάσετε;
Σαφώς και υπάρχουν αρκετά σοβαρά και ξεχωριστά προβλήματα και στις δύο πόλεις μας τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο που χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης και γι’ αυτό και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοια.
Σχετικά με την ισότητα και την ισονομία δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω από το ότι πρεσβεύουμε μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη για την πολιτική ζωή του τόπου μας που βασίζεται στο ήθος, την εργατικότητα, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα. Μία αντίληψη που αποτελεί όχι μόνο πολιτική φιλοσοφία αλλά και στάση ζωής, με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι την ικανοποίηση γνωστών, συγγενών ή φίλων. Με αυτές τις αρχές αναδειχθήκαμε στο στίβο της ζωής μας και δεν πρόκειται να τις διαπραγματευτούμε για τίποτα και με κανέναν.
7.Σε λίγα εικοσιτετράωρα, οι κάλπες ανοίγουν. Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν, εσάς και το συνδυασμό σας, για να διοικήσετε το νέο Δήμο;
Πιστεύουμε ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία πρέπει το νέο δημοτικό συμβούλιο και η νέα δημοτική αρχή να σταθεί δίπλα στο δοκιμαζόμενο πολίτη και να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στους αγώνες του.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο μας σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο και να δώσουν την ευκαιρία στο νέο, στο κοινωνικό, στο δίκαιο, στο ανθρώπινο, στο συλλογικό, στο βιώσιμο, στο εναλλακτικό, στο αληθινό που πρεσβεύουν οι «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», για να αναλάβουμε όλοι μαζί ένα δυναμικό ρόλο αγωνιστικής διεκδίκησης προς όφελος των πολλών και του τόπου μας.
Μπορεί να μην είμαστε οι έμπειροι επαγγελματίες της πολιτικής, είμαστε όμως αποφασισμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά με εφόδιο την αγάπη για τον τόπο μας και τη βαθιά και ειλικρινή συνειδητοποίηση του χρέους που έχουμε όλοι μας να προσφέρουμε στην αναγέννησή του, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.
Επίσης, εάν είναι δυνατό, να μας επισυνάψετε και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Τάσος Δέσκος είναι ένας νέος άνθρωπος και πετυχημένος επαγγελματίας, με πλούσια και πολύχρονη δραστηριότητα στα κοινά της πόλης μας. Είναι Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και ζει και εργάζεται στα Μέγαρα. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στα κοινά ως υποψήφιος νομαρχιακός αλλά και δημοτικός σύμβουλος. Συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και χρόνια σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της ευρύτερης περιοχής που είχαν και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Αναδείχθηκε επίσης παράλληλα και από την προσφορά του στην εθελοντική συλλογική προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του υγροτόπου των Μεγάρων μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στο «Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου» του οποίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)