Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ, ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ SIEMENS!



ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ, ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ!
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΗΝ "ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ" ΠΡΟΤΑΣΗ!
Ως γνωστόν, μετά από μεγάλες διεργασίες παρασκηνίου και συμφωνία συμπαιγνία Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά  ψηφίστηκε συναινετικά ο νόμος έκτρωμα για ΑΕΙ - ΑΤΕΙ από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ!
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι αυτής τηςσυναινετικής ψήφου, που καταργεί όχι μόνο το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά και διαγράφει και την ίδια την έννοιά του από τονομικό μας λεξιλόγιο, και ήρθαν τα συμβάντα στη Βουλή την Πέμπτη (25.8) για να κλείσουν και να κουκουλώσουν εξίσου συναινετικά και οριστικά τομέγα σκάνδαλο της Siemens.
Μετά από δεκαετίες οργίου σκανδάλων και δωροδοκιών της Siemens στην Ελλάδα και μετά από χειραγώγηση και "δωροδοκίες' μυθικών ποσών του κυρίαρχου πολιτικού προσωπικού και των κομμάτων του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), ήρθε η πλειοψηφία της Βουλής να βάλει ταφόπτερα στο σκάνδαλο, να αφήσει στο απυρόβλητο τη Siemens και να παραδόσει "λευκό" όλο το πολιτικό προσωπικό που ενεπλάκη στοσκάνδαλο της Siemens.
Συγκεκριμένα η Βουλή και ειδικότερα η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε σήμερα, μετά από συζήτηση σε άδεια έδρανα την, έτσι και αλλιώς, διάτρητη μονομερή, ελλειπέστατη και κωμικοτραγική πρότασητων 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή αποκλειστικά των πρώην υπουργών της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη και Χ. Μαρκογιαννάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για δεύτερη φορά αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση"συγκάλυψης" του κυβερνητικού κόμματος, αντιδρώντας στις εξόφθαλμα απαράδεκτες μεθοδεύσεις.
Χαρακτηριστικά την πρόταση ψήφισαν μόνο 128 βουλευτές για το Χ. Μαρκογιαννάκη και 130 βουλευτές για τον Γ. Αλογοσκούφη, με αποτέλεσμα να απορριφθούν!
Η τελική κατάληξη είναι η "καλύτερη δυνατή΄" για το κυρίαρχο αστικό μπλοκ δυνάμεων, αφού κλείνει η Siemens χωρίς "ούτε γάτα ούτε ζημιά" για τα Γερμανικά "νεοαποικιακά" συμφέροντα και το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό.
Είναι προφανές ότι μετά και αυτήν την κατάληξη διευκολύνονται ακόμα περισσότερο πολιτικές εξελίξειςπρος την κατεύθυνση μιας συγκυβέρνησης του αστικού μπλοκ με επίκεντρο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ωςπολιτικό όχημα για να αντιμετωπισθούν μείζονα πολιτικά αδιέξοδα της σημερινής κυβέρνησης και"αποτελεσματικότερης" εφαρμογής των μνημονιακών κατεδαφίσεων!
Η χώρα σε, κάθε περίπτωση, εισέρχεται σε ένα "γκαστρωμένο" και ετοιμόγεννο Σεπτέμβρη, που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν θα υπάρξει δημιουργική κυοφορία με τη λαϊκή αφύπνιση και δράση ή τερατογενέση!

Η Ίσκρα προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ρεπορτάζ για τα συμβάντα στη Βουλή με την πρόταση "Siemens" από διάφορες ιστοσελίδες:

Υπόθεση Siemens
«Όχι» σε Προανακριτική για Γ. Αλογοσκούφη - Χρ. Μαρκογιαννάκη

Απορρίφθηκε η πρόταση των 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης (Προανακριτικής), σε βάρος των πρώην υπουργών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την υπόθεση της Siemens 
Το αποτέλεσμα θεωρείτο αναμενόμενο, καθώς στα τέλη Ιουλίου η Ολομέλεια είχε απορρίψει το αίτημα συγκρότησης τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφαινόταν για την πρόταση κατηγορίας σε βάρος των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ.
Στη σημερινή μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν 165 βουλευτές, καθώς απείχαν η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ υπήρξαν και διαρροές από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, «ναι» στην παραπομπή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη ψήφισαν 128 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 9, «παρών» δήλωσαν 10, ενώ υπήρξαν και 6 λευκά και 12 άκυρα ψηφοδέλτια.
Υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Αλογοσκούφη, ψήφισαν 130 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 8, «παρών» δήλωσαν 9, ενώ βρέθηκαν και 7 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια.
Και στις δύο περιπτώσεις οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν "λευκό" ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έριξαν στην κάλπη ψηφοδέλτια στα οποία είχαν γράψει "'Όχι στο κουκούλωμα".
Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος απορρίφθηκε, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός των θετικών ψήφων (151).
Στην ψηφοφορία δεν μετείχαν κατά δήλωσή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενώ από το πρωί ο ΛΑΟΣ, είχε δηλώσει δια του προέδρου του, Γ. Καρατζαφέρη, πως δεν θα μετάσχει στην όλη διαδικασία.
Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ απόντες ήταν οι Β. Τόγιας και Θ. Ρομπόπουλος που λείπουν στο εξωτερικό, ο Δ. Παπουτσής και Σ. Εμμινίδης που είναι ασθενείς και η Βάσω Παπανδρέου.
Στο μεταξύ, από πλευράς κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αναφέρονται τα εξής: «Το ΠΑΣΟΚ και ως κυβέρνηση έκανε το παν για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Siemens. Τα άλλα κόμματα και κυρίως η ΝΔ -και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση- δεν συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας. Σε κάθε περίπτωση, σε υποθέσεις κατά προσώπων, οι βουλευτές ψηφίζουν «κατά συνείδηση».
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΕΘ - ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Τέσσερα χρόνια από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας



 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/08/2011 AYΓΗ
    Χθες ήταν η μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 75 άτομα και κάηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης και μεγάλος αριθμός ζώων και κατοικιών. Οι κάτοικοι ωστόσο των περιοχών που επλήγησαν είναι ακόμα αντιμέτωποι με τις πληγές που άφησε το ολοκαύτωμα της Ηλείας, όπως συνηθίζεται πια να λέγεται. Χθες τελέστηκαν και τα τρισάγια προς τη μνήμη των νεκρών σε Αρτέμιδα και Μάκιστο, χωριά που εξαφανίστηκαν τότε από τον χάρτη.
    Σε ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων, ο ΣΥΝ Ηλείας ξαναθυμίζει την έκταση της καταστροφής: πάνω από 1.000.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, πάνω από 30.000 ζώα, 4.000.000 ελιές, 1.500 κατοικίες και, το φρικτότερο όλων, 26 συμπολίτες, μόνο από τον νομό Ηλείας. Στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται λόγος για τέσσερα χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας και εγκατάλειψης της πυρόπληκτης Ηλείας, όπου η άρση των συνεπειών της καταστροφής παραμένει ζητούμενο.
    "Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού για υποδειγματική πράσινη ανάπτυξη του νομού μας δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προεκλογική, τότε, επικοινωνιακού τύπου εξαγγελία. Δύο χρόνια μετά, δεν έχει υλοποιηθεί απ' όσα υποσχέθηκε τίποτε. Τα αποσπασματικά μέτρα που ελήφθησαν δεν έφεραν αναζωογόνηση στον νομό", καταγγέλλουν συμπληρώνοντας πως η διαδικασία αποζημίωσης του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, της παραγωγής που χάθηκε, καθώς και η αποκατάσταση σπιτιών και των βοηθητικών κτισμάτων των αγροτών, δεν ολοκληρώθηκε ακόμα.
    Επιπλέον, τονίζεται πως οι προτάσεις των επιστημονικών επιτροπών για την κτηνοτροφία, τη γεωργία, τις υποδομές και το οδικό δίκτυο παραμένουν στα συρτάρια των υπουργείων, αν δεν πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, δεν υπάρχει Αναπτυξιακό σχέδιο Ανασυγκρότησης του νομού. Δεν υπάρχει Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης. Δεν υπάρχει πλαίσιο, χωροταξικό και περιβαλλοντικό, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές - πλημμύρες - κατολισθήσεις, κ.λπ.).

    Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

    Καταγγελία ενάντια στην έξαρση ρατσιστικής βίας.




    ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
    Την Τετάρτη 17 Αυγούστου, μετανάστες/πρόσφυγες από το Πακιστάν, αντιπρόσωποι του συλλόγου τους, τα θύματα των επιθέσεων και μια αντιπροσωπία από συλλογικότητες της περιοχής (μεταξύ των οποίων και το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας) έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου, ζητώντας την διερεύνηση των πρόσφατων περιστατικών ρατσιστικής βίας και την παράδοση των υπευθύνων στην δικαιοσύνη.
    Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες κάποιοι εντελώς απρόκλητα τριγυρνούν στην Κόρινθο, κατεβαίνουν από το αυτοκίνητό τους και αφού ρωτήσουν το θύμα τους τι εθνικότητας είναι, το γρονθοκοπούν βάναυσα.
    Η Αστυνομία κατά τη πάγια τακτική της προσπαθεί να αποδώσει τα γεγονότα ως “μεμονωμένα περιστατικά” που πηγάζουν από “προσωπικές διαφορές”, ακόμα κι όταν τα γεγονότα προφανώς διαψεύδουν αυτή την υπόθεση. Για παράδειγμα υπάρχουν μαρτυρίες πως ένας συγκεκριμένος υπάνθρωπος άσκησε το αποτέλεσμα της διαταραγμένης ψυχικής του υπόστασης σε δύο διαφορετικούς (και άσχετους μεταξύ τους) μετανάστες/πρόσφυγες την ίδια ημέρα.Πρόκειται για ξεκάθαρη ρατσιστική βία και όποιος δεν το βλέπει (ή δεν θέλει να το δει) διευκολύνει την εξάπλωση του φαινομένου, το οποίο αν συνεχιστεί θα έχει -εκατέρωθεν- απρόβλεπτες συνέπειες.
    Το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας καταγγέλλει την ρατσιστική βία απερίφραστα, χωρίς να κάνει “ανακρίσεις” ή να βγάζει “πορίσματα”. Αυτά είναι η μόνη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η Αστυνομία. Δεν μας αφορά! Δική μας δουλειά είναι να πιέζουμε τη Αστυνομία να κάνει τις έρευνες σωστά και να μην αφήνει τις φασιστικές ομάδες να δρουν ανεξέλεγκτα.
    Πιστεύουμε πως επί του θέματος πρέπει να επιληφθεί άμεσα ο Εισαγγελέας ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.
    Υπενθυμίζουμε πως αντίστοιχες επιθέσεις είχαν γίνει στο Λουτράκι στις 11 Ιούνη τις οποίες και καταγγείλαμε άμεσα.
    Για εμάς η υπεράσπιση των πιο απάνθρωπα εκμεταλλευόμενων εργαζομένων, που είναι οι μετανάστες/πρόσφυγες, το σύγχρονο προλεταριάτο, είναι βασικό και αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κανενός είδους “ανάκριση”.
    Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη βία που αγριεύει συνεχώς, με θύματα μετανάστες/πρόσφυγες και γνωρίζουμε πως τα ίδια άτομα που τώρα ασκούν το φασιστικό τους μένος, σε λίγο καιρό θα κάνουν τα ίδια στους επόμενους “αντεθνικούς” στόχους – όποιον διαμαρτύρεται και αγωνίζεται για δικαιώματα και εργατικές κατακτήσεις.
    Γενικότερα πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται κανένας λόγος και καμία αφορμή (ή “έρευνα”) για να καταγγέλλουμε καθημερινά τον ρατσισμό και τον φασισμό, πόσο μάλλον τώρα που είναι νωπά τα αποτελέσματα τους στην Νορβηγία.
    Εφιστούμε για άλλη μια φορά την προσοχή στους κατοίκους της Κορινθίας και τους καλούμε να αντιδρούν δυναμικά κάθε φορά που κάποιοι (από θέληση ή από αφέλεια) εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο τραγικό.
    20.08.201
    1

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕΓΑΡΩΝ - ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ

    Καρκινογόνα κατάλοιπα (αμμοβολής) στο Θριάσιο



    Το θέμα αυτό το γνωρίζουμε σχετικά καλά...
    Τα κατάλοιπα της αμμοβολής, όχι μόνο των ναυπηγείων αλλά και της βιομηχανίας (γέφυρες, κατασκευές, δεξαμενές, διυλιστήρια κ.λπ,) πετιούνται όπου "λάχει" χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές και οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύουν και στη χώρα μας.
    Και δεν πετιούνται μόνο τα κατάλοιπα της αμμοβολής όπου "λάχει" αλλά και τα δοχεία των χρωμάτων μετά τη χρησιμοποίησή τους.

    Ίσως το πρόβλημα να έχει περιοριστεί όσον αφορά τα Ναυπηγεία (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας κ.λπ) και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος - Σαλαμίνας, λόγω της συρρίκνωσης των εργασιών, οι συνέπειες πάντως της ρύπανσης παραμένουν ιδιαίτερα στο κόλπο της Ελευσίνας και ακόμα περισσότερο στον ιστορικό χώρο της Κυνοσούρας (Σαλαμίνα). 

    Υπενθυμίζουμε την έκθεση της Greenpeace (1999) για τα χρώματα που περιέχουν TBT (έχει απαγορευτεί διεθνώς από το 2001 η χρήση του στην παραγωγή): 

    "Η επιλογή των περιοχών αυτών έγινε με βάση την πυκνότητα διέλευσης και παρουσίας πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε μία περιοχή (Κυνοσούρα) όπου γίνεται αμμοβολή και απομάκρυνση των υφαλοχρωμάτων των πλοίων, δύο περιοχές με υψηλή κυκλοφορία πλοίων (Ικόνιο Πειραιά και Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και δύο περιοχές χαμηλής κυκλοφορίας πλοίων (Λιμνιώνας/Σελήνια Σαλαμίνας και θαλάσσια περιοχή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης).

    Τα δείγματα στάλθηκαν για ανάλυση στο εξειδικευμένο εργαστήριο GALAB της Γερμανίας. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές παρατηρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ΤΒΤ και μάλιστα σαφώς ανώτερες από το σχετικό όριο που έχει προτείνει το 1997 η διεθνής Σύμβαση Όσλο-Παρισιού για την Προστασία του ΒΑ Ατλαντικού (OSPAR) και το οποίο ορίστηκε σε 0,05 μg ΤΒΤ/Kg ιζήματος.

    Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις ΤΒΤ κυμάνθηκαν από 85 έως 89.600 μg ΤΒΤ/Kg. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στην περιοχή της Κυνοσούρας, όπου πραγματοποιούνται αμμοβολές και απόρριψη του ΤΒΤ που περιέχεται στα υφαλοχρώματα απ' ευθείας στη θάλασσα

     (μια πρακτική που θεωρείται αδιανόητη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες)."

    Ωστόσο όπως σημειώσαμε ανωτέρω, παρά τον περιορισμό της αμμοβολής στα ναυπηγεία και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η αμμοβολή ως μέθοδος αποσκωρίασης και προετοιμασίας των επιφανειών συνεχίζεται σε βιομηχανικούς χώρους (διυλιστήρια, στέγαστρα, δεξαμενές κ.λπ), σε μεταλλικές γέφυρες κ.λπ. 

    http://egialos.blogspot.com/