Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"




Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε αποτελούν δυστυχώς άλλη μια αδιάψευστη απόδειξη της ιδιαίτερης ευαισθησίας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής στα ζητήματα  πρασίνου και προστασίας του περιβάλλοντος!
Για τέταρτη φορά στη θητεία της έχει βαλθεί με πρωτοφανές μένος κατά των μεγάλων δέντρων! Αυτή τη φορά βέβαια, αντί για την υιοθέτηση της μέχρι τώρα προσφιλούς της μεθόδου της απροκάλυπτης κοπής τους, που όμως έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, προσπαθεί τώρα να τα εξολοθρεύσει ξεραίνοντάς τα!
Αναφερόμαστε στα πανύψηλα κυπαρίσσια και τους ευκαλύπτους που βρίσκονται στο χώρο του νέου δημοτικού πάρκινγκ στο σιδηροδρομικό σταθμό Μεγάρων, οι κορμοί των οποίων έχουν κυριολεκτικά χωθεί μέσα στην πίσσα και την άσφαλτο.
Ο εργολάβος του έργου αλλά και ο επιβλέπων μηχανικός πρέπει να είναι περήφανοι για αυτή την εξαιρετική και ομολογουμένως πρωτότυπη δουλειά τους! Ακόμα και ένα μικρό παιδί αν το ρωτήσουμε θα μας πει το απολύτως λογικό, ότι δηλαδή χρειάζεται να υπάρχει κάποιο, έστω και μικρό, κράσπεδο με χώμα γύρω από τα δέντρα προκειμένου αυτά να μπορούν να ποτίζονται, να αναπνέουν, να ζουν! Φαίνεται όμως ότι αυτό οι «ειδικοί» (οι μηχανικοί και οι επιβλέποντες του έργου) δεν το γνωρίζουν, και ούτε φυσικά υπάρχει κάποιος από τη Διοίκηση του Δήμου να τους το υποδείξει…
Είναι προφανές ότι αν δεν αφαιρεθεί άμεσα η άσφαλτος και το κατράμι που ποτίζει τους κορμούς αυτών των μεγάλων δέντρων τότε είναι ζήτημα χρόνου να επέλθει ο θάνατός τους. Εκτός βέβαια αν αυτό επιδιώκουν! Και η ενέργεια αυτή είναι όντως πολύ περίεργη αν αναλογιστούμε ότι μόλις ελάχιστα μέτρα δίπλα τους έχουν προβλεφθεί παρτέρια οριοθετημένα με κράσπεδο, έτοιμα για φύτευση πρασίνου.
Απαιτούμε λοιπόν την άμεση αποκατάσταση του χώρου και την παράλληλη επαναφορά της πρότερης ζωτικής κατάστασης των δέντρων από τον εργολάβο του έργου με τη μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Το πράσινο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός εργολάβου, κανενός μηχανικού, καμιάς δημοτικής αρχής. Ανήκει σε όλους μας. Είναι χρέος όλων να το προστατεύσουμε και να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Καμία ανοχή, καμία αδιαφορία στα περιβαλλοντικά εγκλήματα σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο. Φτάνει πια!

«Δημοτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών»
                                                                                                            23-11-2010

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τι περιμένουμε την επόμενη ημέρα…

Γράφει ο Νίκος Τσιαντός

Οι Δημοτικές εκλογές τελείωσαν και όλοι καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα των καθημερινών μας προβλημάτων.
Παράλληλα οι πολίτες εξακολουθούν ακόμα να συζητούν, να σχολιάζουν, να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα αυτών των Δημοτικών εκλογών, αλλά και προβλέψεις για το τι μέλει γενέσθαι.
Παραβρεθήκαμε σε πολλές συζητήσεις με παρέες στο καφενείο, στην καφετέρια, στο ουζερί, σε παρέες όχι μόνο φιλικές και κλειστές αλλά και ανοικτές, σε γιορτές, σε κοινωνικές εκδηλώσεις και έχουμε πράγματι ακούσει πολλά.
Συνεκτιμώντας και συμπυκνώνοντας λοιπόν όλες αυτές τις συζητήσεις, αλλά και συμπληρώνοντάς τες μέσα από τη δική μας οπτική γωνία, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
1. Ο νυν δήμαρχος κ. Δ. Στρατιώτης και η Δημοτική παράταξή του, στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα, κέρδισε τις εκλογές δύο φορές: το 1998 και το 2006. Και τις δύο αυτές φορές όμως δεν μπόρεσε να έχει μια συνέχεια, γιατί δεν έκανε το απαραίτητο άνοιγμα προς την κοινωνία προκειμένου να αξιοποιήσει το αξιόλογο δυναμικό της πόλης μας πέραν του στενού κομματικού επιτελείου και ακροατήριου και κλείστηκε στη δική του γυάλινη πραγματικότητα. Αγνόησε ότι οι νίκες του ήταν αποτέλεσμα του διχασμού, των αντιθέσεων και της πικρίας που εκφραζόταν στην αντίπαλη παράταξη. Ακολούθησε την πεπατημένη με έργα βιτρίνας παρακάμπτοντας ουσιαστικά έργα υποδομής και ανάπτυξης.
Αναμένεται τώρα ανανέωση και ανασυγκρότηση του χώρου, διαφορετικά…
2. Ο νικητής των Δημοτικών εκλογών κ. Ι. Μαρινάκης πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι  η ευρεία νίκη του δεν είναι αποτέλεσμα θετικής ψήφου στο πρόγραμμά του, αλλά αρνητικής προς τον αντίπαλό του. Ως εκ τούτου μέλει να διαχειριστεί αποτελεσματικά και προπάντων χωρίς έπαρση το μεγάλο ποσοστό που απέσπασε.
Περιμένουμε λοιπόν, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την ανάπτυξη της περιοχής και προπάντων να αντισταθεί στις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη (επιβολή νέων φόρων, αύξηση Δημοτικών τελών, απολύσεις κλπ). Άλλωστε το κόμμα που τον στήριξε εμφανίστηκε εναντίον του Μνημονίου και των αποτελεσμάτων του…
3. Η Ένωση Πολιτών του κ. Γ. Σταμούλη πήρε ένα μεγάλο ποσοστό που δεν ήταν όμως ικανό να του επιτρέψει να περάσει στη 2η Κυριακή. Απέσπασε ψήφους διαμαρτυρίας απέναντι στην πολιτική των κομμάτων που στήριξαν τις δύο προαναφερόμενες παρατάξεις.
Περιμένουμε την πραγματοποίηση της δέσμευσής του που απορρέει μέσα από το φεϊγ-βολάν των τελευταίων ημερών για την καταδίκη της Τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ), του Μνημονίου, και του Καλλικράτη μέσα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Μίας δέσμευσης βέβαια που έρχεται σε αντίθεση με πρόσωπα και δυνάμεις που τον στήριξαν (βλέπε ΛΑΟΣ, και την  ανακοίνωση στήριξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος)…
4. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση που απέσπασε ένα ικανοποιητικό ποσοστό και εξέλεξε τον επικεφαλής της κ. Α. Χοροζάνη στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, περιμένουμε τη συνεργασία με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις και ιδιαίτερα με τις δυνάμεις αυτές που θα αντισταθούν σθεναρά στις αρνητικές συνέπειες του Καλλικράτη.
Επιτέλους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους συμπολίτες μας και τους εργαζόμενους ο χώρος  τον οποίο εκφράζει θα πρέπει να εγκαταλείψει το μοναχικό του δρόμο...
5. Η πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη των Ενεργών Πολιτών πήρε ένα μικρό ποσοστό που όμως ήταν ικανό να εκλέξει τον επικεφαλής της κ. Τ. Δέσκο στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Περιμένουμε από τους Ενεργούς Πολίτες να ασκήσουν μαχητική, κινηματική και προπάντων προγραμματική αντιπολίτευση αξιοποιώντας το ομολογουμένως πολύ καλό προεκλογικό τους πρόγραμμα και θέσεις. Είδωμεν…

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Πόσιμο νερό χωρίς χλώριο!

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2010 "ΑΥΓΗ"
 
 
Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως το Βερολίνο, η Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και πολλές άλλες, προσφέρουν στους κατοίκους τους καλής ποιότητας πόσιμο νερό μέσω του δικτύου ύδρευσης, χωρίς να το υποβαθμίζουν με χλώριο!
Αν λάβει κανείς υπʼ όψη του ότι οι πόλεις αυτές υδροδοτούνται από ποτάμια και λίμνες, με νερό αρκετά επιβαρυμένο με πληθώρα βακτηρίων, με πολλές οργανικές ουσίες, με υπολείμματα από διάφορα φάρμακα, αντιβιοτικά και ορμόνες, τότε γεννάται δικαιολογημένα το ερώτημα, πώς είναι κάτι τέτοιο εφικτό και γιατί στην Ελλάδα πρέπει να χλωριώνεται το νερό ύδρευσης ακόμα και στα μικρότερα χωριά, σε χωριά προνομιούχα, όπου το νερό ρέει άφθονο από τις πλαγιές;
Την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Τότε κατέστη δυνατή η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ενώσεων χλωρίου, που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα για την απολύμανση του νερού. Με τον τρόπο αυτό σώθηκαν αναμφίβολα πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ με τη δυνατότητα αντιμετώπισης της μόλυνσης του πόσιμου νερού με Σαλμονέλα μειώθηκαν τότε τα κρούσματα τυφικής σαλμονέλωσης σημαντικά. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν φυσικά στην άποψη ότι το πόσιμο νερό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να χλωριώνεται, γεγονός που είχε σαν συνέπεια την υπογραφή του νόμου (ΥΜ/5673/57,ΦΕΚ 5/58 Β Υγ., διάταξη απολύμανσης του νερού ύδρευσης), που είναι βέβαια κατανοητό, αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες ζωής και τις γνώσεις εκείνης της εποχής.
Όμως, από την δεκαετία του 1960, άρχισαν να αλλάζουν πολλά.
Ο J. Rook απέδειξε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, ότι κατά την χλωρίωση του νερού ύδρευσης δημιουργούνται τοξικές χλωριωμένες οργανικές ενώσεις όπως χλωροφόρμιο και βρωμοφόρμιο. Λίγο αργότερα επιστημονικές έρευνες έδειχναν ότι κατά την χλωρίωση νερού με υψηλή περιεκτικότητα σε χουμικές ενώσεις μπορεί να προκύψουν διάφορα καρκινογόνα παράγωγα. Στις ενώσεις αυτές αναφερόμαστε με τον όρο «παραπροϊόντα απολύμανσης» (Disinfection Byproducts – DBP).
Αποτελέσματα άλλων ερευνών έδειχναν ότι οι χουμικές ενώσεις στο νερό οξειδώνονται με την προσθήκη χλωρίου με αποτέλεσμα να μπορούν να μεταβολιστούν από βακτήρια. Στην επίδραση αυτή οφείλεται το γεγονός ότι κάποιες φορές, όταν ατονεί η δράση του χλωρίου, το χλωριωμένο νερό παρουσιάζει εντονότερη ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, σε σύγκριση με το μη χλωριωμένο νερό. Το 1993, για παράδειγμα ,ξέσπασε μια επιδημία Κρυπτοσποριδίωσης στο Milwaukee των ΗΠΑ, κατά την οποία νόσησαν 403.000 από τους 1,6 εκ. κατοίκους της περιοχής, παρʼ ότι το νερό περιείχε, σύμφωνα με μετρήσεις, 1mg/ l χλωραμίνη (ως δείκτη περιεκτικότητας χλωρίου).
Οι έρευνες αυτές αποδεικνύουν ότι το χλώριο δεν εξασφαλίζει πάντα την υγιεινή του πόσιμου νερού, ενώ το επιβαρύνει επί πλέον με επικίνδυνα για την υγεία παραπροϊόντα της απολύμανσης.
Από τα δεδομένα αυτά γίνεται σαφές ότι το πόσιμο νερό θα πρέπει πρωτίστως να προστατεύεται από κάθε δυνατή μόλυνση, από την πηγή ως τη βρύση του καταναλωτή, και αν είναι αναγκαίο να γίνεται εξυγίανση με εφαρμοσμένες νέες φυσικές μεθόδους, γνωρίζοντας πλέον ότι το καθαρό πόσιμο νερό μπορεί να είναι ασφαλές και χωρίς την προσθήκη χλωρίου. Οι πόλεις που προαναφέρθηκαν υιοθέτησαν αυτή την στρατηγική, με αποτέλεσμα να μπορούν να διαθέτουν στους κατοίκους τους καθαρό πόσιμο νερό χωρίς την πρόσμιξη χλωρίου.
Στο Βερολίνο για παράδειγμα το πόσιμο νερό δεν χλωριώνεται από το 1976, η Ζυρίχη υδρεύεται από τη λίμνη Ζυρίχης, αφού το νερό της λίμνης μετατραπεί μετά από κατάλληλη επεξεργασία σε πόσιμο. Το Άμστερνταμ υδροδοτείται από τον ποταμό Ρήνο, που διασχίζει τη βόρεια Γερμανία όπου είναι εγκατεστημένες οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Το νερό υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία και φιλτράρεται με διέλευση από αμμοθίνες. Το αποτέλεσμα είναι νερό άριστης ποιότητας όσον αφορά την υγιεινή και επειδή το δίκτυο είναι ασφαλές δεν είναι αναγκαία η χλωρίωση.
Όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία, σχετικά με τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις του χλωρίου στον ανθρώπινο οργανισμό και όχι μόνο, αλλά και με τα παραδείγματα τόσων ευρωπαϊκών πόλεων, οι οποίες παρέχουν στους κατοίκους τους νερό χωρίς χλώριο, συνηγορούν ότι και στην Ελλάδα, αρχής γεννωμένης από τις μικρές κοινότητες, οι οποίες διαθέτουν δικές τους καθαρές πηγές, θα πρέπει, αντί να υποχρεώνονται από τον νόμο στην χλωρίωση του πόσιμου νερού, να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη των μολύνσεων, ώστε το νερό να φτάνει στα σπίτια των καταναλωτών καθαρό χωρίς την προσθήκη χλωρίου.

Ρούσσος Κυραννός

Διεθνής Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα: Η επόμενη μέρα

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/11/2010 ''ΑΥΓΗ"

Της Άντζελας Λάζου*

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Διάσκεψη της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα, που έλαβε χώρα στην Ιαπωνία, αφήνοντας μια γλυκόπικρη γεύση. Κάθε μεγάλη διάσκεψη με θέμα το περιβάλλον, όπου όλα τα κράτη διεθνώς συναντιούνται και αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη μας, πάντα μου δημιουργούσε μια αίσθηση προσδοκίας, αισιοδοξίας, αλλά και αγωνίας για τις αποφάσεις που μπορεί να πάρουν ή χειρότερα να μην πάρουν οι χώρες.
Κι αυτή η Διάσκεψη τα είχε όλα: αγωνία, εκνευρισμό, φωνές, απογοήτευση, ενθουσιασμό, χειροκροτήματα, χαρά, ανακούφιση... Και πώς να μη συμβούν όλα αυτά όταν 193 κράτη καλούνται να συμφωνήσουν και να συναποφασίσουν για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη;
Κι ενώ η αυλαία της Διάσκεψης της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα έπεσε με σημαντικές και θετικές αποφάσεις, όπως το Πρωτόκολλο για την καταπολέμηση της Βιο-πειρατείας, για το μέλλον των θαλασσών δυστυχώς δεν πάρθηκε καμία ουσιαστική απόφαση, η οποία να ενεργοποιεί άμεσα τα κράτη για να δράσουν. Αν και τα κράτη υπέγραψαν ένα δεκαετές σχέδιο για την προστασία της βιοποικιλότητας και τη συζήτηση για τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, οι διαπραγματεύσεις δε σημείωσαν καμία πρόοδο σε σχέση με το στόχο των κρατών να δημιουργήσουν ένα δίκτυο τέτοιων περιοχών έως το 2012.
Οι θάλασσες καλύπτουν πάνω από το 70% της επιφάνειας του πλανήτη παρουσιάζοντας μια απίστευτη ποικιλία φυτών και ζώων, και αποτελούν ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι φιλοξενούν το 80% της ζωής πάνω στη γη, παράγουν του 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε και είναι η πρωταρχική πηγή τροφής για πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η θάλασσα μας δίνει ζωή την ίδια ώρα που την καταστρέφουμε και την αφήνουμε απροστάτευτη. Μονάχα το 1% της επιφάνειάς της βρίσκεται υπό κάποιο καθεστώς προστασίας, ενώ πολλά θαλάσσια είδη έχουν χαθεί για πάντα ή βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης. Αποτέλεσμα, μια περιβαλλοντική κρίση με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που εξαρτώνται άμεσα από τη θάλασσα, αλλά και σε όλους μας ως πολίτες και καταναλωτές.
Ωστόσο, η κρίση των Ωκεανών μας μπορεί, και πρέπει να αναστραφεί με τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων. Κορυφαίοι επιστήμονες, ειδικοί στην προστασία της θαλάσσιας ζωής έχουν καταλήξει στη σπουδαιότητα προστασίας περιοχών μεγάλης έκτασης με τα σημαντικότερα οφέλη να εμφανίζονται συνήθως όταν τα καταφύγια καλύπτουν το 20-50% της έκτασης της θάλασσας.
Πρόκειται για περιοχές απόλυτης προστασίας όπου αποκλείεται κάθε χρήση που αφαιρεί κάτι από τη θάλασσα, όπως είναι η αλιεία και η εξόρυξη, καθώς και κάθε δραστηριότητα η οποία απορρίπτει οτιδήποτε σε αυτή. Σε κάποιες περιοχές εντός των θαλάσσιων καταφυγίων μπορεί να επιτρέπεται η χαμηλής έντασης μη καταστροφική αλιευτική δραστηριότητα, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι βιώσιμη, εντός των οικολογικών ορίων, και θα είναι προϊόν απόφασης στην οποία θα έχουν πλήρη συμμετοχή οι εμπλεκόμενες τοπικές κοινωνίες.
Στα θαλάσσια καταφύγια, οι πληθυσμοί των ψαριών αυξάνονται μέσω της αναπαραγωγής, βγαίνουν έξω από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής και προσφέρουν έτσι στους ψαράδες άφθονες ποσότητες για να αλιεύσουν, δίχως να επεμβαίνουν μέσα στην περιοχή προστασίας. Αυτή η διαδικασία έχει σαν αποτέλεσμα τη βιώσιμη αλιεία και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Μελλοντικά σε αυτές τις περιοχές οι ντόπιοι ψαράδες θα μπορούν να αλιεύουν ελεύθερα λόγω της αύξησης της ποικιλίας και της ποσότητάς τους και οι τοπικές κοινότητες θα ανθίζουν μέσα από οικο-τουριστικές δραστηριότητες που θα τους προσφέρουν τα καταφύγια, όπως κατάδυση και υποβρύχια φωτογραφία έχοντας έτσι εναλλακτικές πηγές εσόδων. Τα θαλάσσια καταφύγια είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διατήρηση των θαλασσών, δεδομένου ότι αποκαθιστούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και φέρουν πολλαπλά οφέλη στα αλιεύματα, ανακουφίζοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και τη φτώχεια, και οικοδομώντας την ανθεκτικότητα των Ωκεανών στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
Η Greenpeace, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα αυτών των καταφυγίων, προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτουν το 40% της Μεσογείου. Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί ένα μοναδικά πλούσιο και ποικιλόμορφο περιβάλλον. Καλύπτει μονάχα το 0,7% της επιφάνειας της θάλασσας, φιλοξενεί όμως το 8-9% της θαλάσσιας βιοποικιλότητας του πλανήτη. Η πρόταση της Greenpeace αφορά 32 θαλάσσια καταφύγια, όπως για παράδειγμα οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η υφαλοκρηπίδα της Μάλτας, εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται στο Ιόνιο και Αιγαίο Πέλαγος.
Οι απειλές και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες, αλλά και οι άνθρωποι που εξαρτώνται από αυτές, έχουν κάνει έντονη την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος καταδεικνύουν ότι το 65-70% των εμπορικών ειδών στη χώρα μας βρίσκεται εκτός ασφαλών βιολογικών ορίων. Την ίδια στιγμή, τα κυριότερα αλιεύματα της μηχανότρατας, δηλαδή η κουτσομούρα, ο μπακαλιάρος, η γάμπαρη, η γαρίδα και η καραβίδα είναι υπεραλιευμένα.
Η ανάγκη για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων είναι επιτακτική και στην Ελλάδα.Για αυτόν το λόγο, η Greenpeace ξεκίνησε δυναμικά τις απαραίτητες κινήσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων στην Ελλάδα, προτείνοντας δύο τέτοιες περιοχές στον Κορινθιακό Κόλπο και τις Βόρειες Κυκλάδες.
Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια κλειστή και ευαίσθητη θάλασσα, εξαιρετικής ομορφιάς και φυσικού πλούτου. Εδώ και δεκαετίες όμως έχει αφεθεί στο έλεος της ανθρώπινης υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης και της υπεραλίευσης. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ξεχασμένης και απροστάτευτης ελληνικής θάλασσας.
Οι Βόρειες Κυκλάδες αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της περιβαλλοντικής κρίσης των θαλασσών επειδή αντιμετωπίζουν τις σοβαρές επιπτώσεις της υπεραλίευσης. Είναι μια περιοχή σημαντική για τους αλιείς αφού παρουσιάζει σημαντικά για τους ιχθυοπληθυσμούς θαλάσσια οικοσυστήματα, όπως λιβάδια Ποσειδωνίας, ασβεστοφυκικούς βυθούς και κοράλλια. Το στοιχείο κλειδί αυτής η πρότασης είναι ότι οι ίδιοι οι ψαράδες επιζητούν την προστασία της περιοχής αναγνωρίζοντας το μέτρο αυτό ως τη μόνη λύση για να διασφαλίσουν τη ζωή στη θάλασσα και άρα το επάγγελμά τους.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα, οι δύτες βλέπουν τις θάλασσες άδειες, οι ψαράδες δεν πιάνουν πια ψάρια, οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβό ψάρι ή αγοράζουν εν αγνοία τους εισαγωγής. Όλοι τους ζητούν την προστασία της θάλασσας. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία να προστατεύει τα ψάρια και το θαλάσσιο περιβάλλον στο σύνολό του. Αυτή η έλλειψη πολιτικής μεταφράζεται σε υποβάθμιση του ελληνικού θαλάσσιου πλούτου και της ζωής μας.
Αν και υπάρχουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την προστασία της θάλασσας, η Ελλάδα ακόμη δεν έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Η ελληνική πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του Μεσογειακού Κανονισμού για την Αλιεία, να προστατεύσει το θαλάσσιο περιβάλλον και να διασφαλίσει με αυτό τον τρόπο τους φυσικούς μας πόρους.

*Άντζελα Λάζου
Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον
Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Φίλες και φίλοι, πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της εκλογικής διαδικασίας των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, έδωσαν στο συνδυασμό μας τη δυνατότητα συμμετοχής με μία έδρα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο.  Η παραπάνω εξέλιξη, που αποτελούσε και πρωταρχικό στόχο των «Ενεργών Πολιτών», μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, δεδομένων των συνθηκών αλλά και των αντικειμενικών δυσκολιών που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως πρωτοεμφανιζόμενος δημοτικός συνδυασμός.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως όλους όσους, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, μας εμπιστεύθηκαν για να τους εκπροσωπήσουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όλους όσους αξιολόγησαν θετικά αυτή την έντιμη και ειλικρινή προσπάθειά μας, ακόμα και αν τελικά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε με την ψήφο τους. Σε όλους αυτούς αλλά και σε όλους τους συμπολίτες μας σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και θα αγωνιστούμε σθεναρά για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας αντιστεκόμενοι σε κάθε κακόβουλη ενέργεια που θα έχει ως σκοπό την υπονόμευσή της, με μοναδικό κριτήριο πάντα το όφελος των πολλών και του τόπου μας.
Δηλώνουμε λοιπόν «παρών» και μετά τις εκλογές, με τη συνέχιση της λειτουργίας του συνδυασμού μας με νέα και ακόμα πιο παραγωγική μορφή που συλλογικά θα αποφασίσουμε και καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες Μεγάρων και Νέας Περάμου να πλαισιώσουν και να εμπλουτίσουν αυτή την ελπιδοφόρα προσπάθεια.
Για την επόμενη δεύτερη Κυριακή των Δημοτικών εκλογών κρίνουμε ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στην εκλογική διαδικασία καταψηφίζοντας και τους δύο διεκδικητές του β’ γύρου. Όποιος συνδυασμός και να εκλεγεί είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την ίδια διαχειριστική πολιτική που επιτάσσει το κόμμα που τον έχρισε υποψήφιο, η οποία και μας οδήγησε ως χώρα και ως τόπο στην κρίση που βιώνουμε όλοι σήμερα. Η επιλογή επομένως του λευκού ψηφοδελτίου για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών εκτιμούμε ότι αποτελεί τη σωστότερη απόφαση.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που συνέβαλε στην προβολή των θέσεων και των προτάσεων του συνδυασμού μας, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν αυτούσιες στις προγραμματικές δεσμεύσεις και των υπολοίπων συνδυασμών και αυτό αποτελεί για εμάς μια επιπρόσθετη επιτυχία.

Εκ μέρους των Ενεργών Πολιτών
Ο Επικεφαλής
Δέσκος Τάσος
                                                                                                                        9-11-2010

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2010

 ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ                                ΠΟΣΟΣ.          ΨΗΦΟΙ             ΕΔΡΕΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ(ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ)   36,45              6794                     6

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ  (ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓ.)     30,48             5682                      5

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ (ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙ.)      25,84             4816                      4

ΧΟΡΟΖΑΝΗΣ (ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠ.)         4.59               856                      1

ΔΕΣΚΟΣ      (ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ)   2,63               491                       1

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΔΕΣΚΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΠΟΨΗ"

1. Ο Καλλικράτης φέρνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές. Θεωρείτε ότι δημιουργείται πλαίσιο στο οποίο, εάν εκλεγείτε, θα σας δοθούν μεγαλύτερες δυνατότητες για να υλοποιήσετε το πρόγραμμά σας;

Οι θεσμικές αλλαγές αποκέντρωσης στους νέους ενοποιημένους δήμους (τις οποίες και επικαλούνται ως επιχείρημα οι ένθερμοι υποστηρικτές της εφαρμογής του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση), αποτελούν στην πραγματικότητα μύθο γιατί είναι αλλαγές «βιτρίνας» και όχι ουσίας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το νέο θεσμό του τοπικού συμβουλίου στην κάθε μια από τις πόλεις που συνενώνονται. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι αποτελεί θετική θεσμική αλλαγή καθώς έτσι οι σύμβουλοι θα είναι πιο κοντά στον πολίτη και άρα γνώστες των προβλημάτων του. Ουσιαστικά όμως το τοπικό συμβούλιο είναι «ανάπηρο» αφού του παρέχεται μόνο η δυνατότητα υποβολής προτάσεων και γνωμοδοτήσεων προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα δεν έχει και καμία δικαιοδοσία ως προς τη διαχείριση κονδυλίων.
Άλλο παράδειγμα αποτελούν οι νέες υπηρεσίες που μεταφέρονται στους Καλλικρατικούς δήμους από τις Νομαρχίες. Και αυτό ακούγεται αρχικά καλό με την έννοια ότι θα υπάρχουν στις πόλεις «μικρά υπουργεία» και δεν θα χρειάζεται να τρέχουν οι πολίτες σε άλλες πόλεις ή στις πρωτεύουσες των Νομών προκειμένου να πάρουν ειδικά έγγραφα ή άδειες. Με τι υποδομές όμως, με ποιά οργάνωση, και με τι πόρους θα μπορέσουμε να υποδεχτούμε ως νέοι δήμοι τέτοιου είδους επιπρόσθετες αρμοδιότητες;
Συμπερασματικά, κατά τη γνώμη μας το νέο μεταρρυθμιστικό μοντέλο του Καλλικράτη -και ειδικά με τον τρόπο που επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- είναι ένα αποκλειστικά φοροεισπρακτικό πείραμα (καθώς θα οδηγήσει αναμφίβολα στην επιβολή μίας σειράς νέων και δυσβάσταχτων δημοτικών φόρων και τελών παράλληλα με την αύξηση των ήδη υπαρχόντων με το πρόσχημα της εξασφάλισης των πόρων που λείπουν) καταδικασμένο σε αποτυχία. Γι αυτό και έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι θα παλέψουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάργησή του στην πράξη.


2.   Οι πολίτες ζητούν αλλαγή στην πολιτική συμπεριφορά των αιρετών. Δεν επιθυμούν πλέον «ξύλινο» λόγο, και περιμένουν άμεσα έργα. Πόσο  έτοιμοι είστε για αυτή τη νέα πρόκληση και πότε πιστεύετε ότι θα υπάρξουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα;

Εμείς ως «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» πιστεύουμε ότι οι κοινωνικά υπερβολικές και άδικες περικοπές των κονδυλίων από την Κεντρική Διοίκηση προς τους Δήμους αλλά και η δυσανάλογη μετατόπιση των ευθυνών του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, επιτάσσει να αγωνιστούμε με ακόμα μεγαλύτερο σθένος από αυτό που έχουμε επιδείξει προ της ενεργούς συμμετοχής μας στην πολιτική ζωή του τόπου μας, ενάντια στην επιβολή κάθε μέτρου που υποβαθμίζει το επίπεδο και την ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Όταν κάποιος λειτουργεί με γνώμονα την ανιδιοτέλεια και τη διάθεση να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου που μεγάλωσε, ζει και μεγαλώνει τα παιδιά του, όταν έχει κέφι για δουλειά, πρόγραμμα εναλλακτικό, ανθρώπινο, κοινωνικό, δίκαιο και κυρίως βιώσιμο, όταν έχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση και σαφή προσανατολισμό για ορθολογική ανάπτυξη, για προστασία του περιβάλλοντος, για αναβάθμιση του κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου και γενικά για ριζικές τομές και ρήξεις με τα αποτυχημένα διαχειριστικά μοντέλα του παρελθόντος, δεν έχει κανένα λόγο να μην ξεκινήσει από την επομένη κιόλας ημέρα τη μάχη της επίλυσης των προβλημάτων αλλά και των μεγάλων αλλαγών προς όφελος των πολλών και του τόπου.
Και φυσικά δεν έχει και την ανάγκη να χρησιμοποιήσει «ξύλινο» λόγο.
Γι αυτό και θα ήταν τουλάχιστον αφελές από μέρους μου να σας προσδιορίσω χρονικά το πότε θα υπάρξουν τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της πολύμορφης δουλειάς αλλά και των πολυεπίπεδων προσπαθειών μας.
Να είστε σίγουροι ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με επιμονή, όραμα και μεθοδικότητα ώστε οι θετικές αλλαγές που θα επέλθουν να γίνονται μέρα με τη μέρα αντιληπτές στη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Η ίδια η ζωή άλλωστε αποδεικνύει περίτρανα πως όταν κάποιος δουλεύει πραγματικά με συνέπεια και προσήλωση στο στόχο του δεν αργεί να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.



3.Ήταν μία -κατά κοινή ομολογία- «ήρεμη» προεκλογική περίοδος, χωρίς πολλές ομιλίες και τεράστια έξοδα. Ήταν συνειδητή επιλογή του συνδυασμού σας;

Ο συνδυασμός μας αποφάσισε (συλλογικά και συνειδητά) να επιλέξει μία διαφορετικού είδους προεκλογική εκστρατεία, χωρίς αφίσες, πανό και διαφημιστικά φυλλάδια υποψηφίων. Ως γνωστόν τα ζητήματα περιβάλλοντος έχουν περίοπτη θέση στο πρόγραμμά μας. Θα ήταν επομένως οξύμωρο και αντίθετο με τις αρχές μας, από τη μια να σπαταλήσουμε τόνους χαρτιού και πλαστικού για την προσωπική προβολή του επικεφαλής και των υποψηφίων μας και από την άλλη να διατυμπανίζουμε ότι «κοπτόμαστε» τάχα για την προστασία του.

Επιπρόσθετα θεωρήσαμε ότι σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα όλοι μας λόγω της ανεργίας, της ανέχειας, της έλλειψης χρημάτων, των περικοπών συντάξεων και μισθών, αποτελεί πρόκληση η αλόγιστη σπατάλη χρημάτων για την προσωπική προβολή, και φυσικά δεν εννοούμε των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων των συνδυασμών, αλλά την προσωπική προβολή των επικεφαλής και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων σε πανό, αφίσες και προεκλογικές ομιλίες τύπου «πάρτι» και «συναυλιών».

Ένας επιπλέον λόγος που μας οδήγησε σε αυτή τη στάση είναι ότι δεν θέλαμε να είμαστε συνυπεύθυνοι στην ασχήμια της πόλης μας πριν και μετά τις εκλογές, (και θυμηθείτε το, δεν θα μπουν ούτε καν στον κόπο να τα μαζέψουν την επομένη των εκλογών).
Επιδιώξαμε μέσα από τη στάση μας αυτή την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και του επιπέδου του τοπικού προεκλογικού αγώνα. Σε αυτή την κατεύθυνση καλέσαμε όλες τις τοπικές δημοτικές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ειλικρινή διάθεσή τους όχι μόνο για μια πραγματικά καθαρότερη πόλη με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά τελικά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον τόπο μας, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα μπορείτε να το κρίνετε και μόνοι σας…


4.Έχετε καταρτίσει ένα πολυσέλιδο πρόγραμμα. Ποιές προτεραιότητες θεωρείτε ότι είναι άμεσα υλοποιήσιμες και ποιές θα είναι σε βάθος τετραετίας;

Άμεσες προτεραιότητες μας προς υλοποίηση είναι:
α) Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων και των οργανικών αποβλήτων. Για εμάς είναι δείγμα πολιτισμού. Όσα μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και να έχεις αν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα απορρίμματά σου έχεις χάσει το στοίχημα για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη σου.
Θα επιδιώξουμε να γίνεται ανακύκλωση στην πηγή, διαχωρισμός, κομποστοποίηση και παράλληλα με γοργούς ρυθμούς να γίνει η μελέτη και η κατασκευή δημοτικού εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης,
β) Άμεση εφαρμογή σχεδίου «κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης»,
γ) Απομάκρυνση του εργοταξίου ασφαλτομίγματος από τον κόμβο της Πάχης και ταυτόχρονη αποκατάσταση του χώρου με φύτευση μεγαλύτερων δένδρων από αυτά που προϋπήρχαν,
δ) Μείωση δημοτικών τελών σε πολύτεκνες οικογένειες, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους,
ε) Ολοκλήρωση και σύνδεση της αποχέτευσης της Νέας Περάμου με τον βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων,
στ) Κατάργηση των διοδίων εκατέρωθεν των εισόδων - εξόδων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο,
ζ) Μετατροπή του Κέντρου Υγείας από αγροτικού σε αστικού τύπου για ανελλιπή 24ωρη λειτουργία και δυνατότητα αντιμετώπισης ειδικών περιστατικών και εντός του Κέντρου,
η) Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (φωτοβολταϊκά, λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας κλπ) στα Δημοτικά κτίρια και κοινόχρηστους χώρους,
θ) Άμεση εφαρμογή του νέου Γ.Π.Σ. με όποιο κόστος και ολοκλήρωση της ρυμοτόμησης της ΒΙΠΕ-ΒΙΟΠΑ.

Για υλοποίηση σε βάθος τετραετίας θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:
α) Στροφή της τοπικής οικονομίας προς την αγροτική και την ήπια τουριστική ανάπτυξη και τον αγροτουρισμό,
β) Αξιοποίηση του χώρου των παλαιών ελαιοδεξαμενών για τη δημιουργία πολυχώρου πολυπολιτισμικών δραστηριοτήτων,
γ) Δημιουργία μόνιμης οργανωμένης δημοτικής κεντρικής αγοράς και αγροτικών περιπτέρων σε Νέα Πέραμο, Πάχη, Αλεποχώρι,
δ) Δημιουργία 2ου παιδικού σταθμού σε Νέα Πέραμο και δημοτικού σχολείου στην Κινέτα,
ε) Δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την υγειονομική στήριξη και εκπαίδευση των Ρομά,
στ) Έλεγχος της υπεράντλησης των υπογείων υδάτων, κατασκευή μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων για άρδευση και δημοτική χρήση,
ζ) Κατασκευή ανοικτού κολυμβητηρίου,
η) Αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου ύδρευσης,
θ)Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για τη δημιουργία μικρών αλσυλλίων και χώρων ξεκούρασης και αναψυχής,
αλλά και μια σειρά ακόμα από προτάσεις και θέσεις που περιγράφουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.

5. Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα των δύο πόλεων; Τι προτείνετε ως συνδυασμός για την επίλυσή του;

Όπως προανέφερα θεωρούμε σημαντική την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η απαράδεκτη κατάσταση της χωματερής των Μεγάρων πρέπει να τελειώσει οριστικά. Υπάρχει λύση που να είναι οικολογική, οικονομικά φτηνή, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και είναι και προσοδοφόρα. Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να την περιγράψουμε με τέσσερα στάδια: πρόληψη - επαναχρησιμοποίηση - κομποστοποίηση – ανακύκλωση. Δηλαδή μείωση του όγκου των απορριμμάτων  στην πηγή τους με παροχή κινήτρων στους δημότες να ελαττώσουν τα σκουπίδια που παράγουν και να αυξήσουν την ανακύκλωση, παροχή κάδων αναερόβιας ζύμωσης (κομποστοποίησης) σε νοικοκυριά που διαθέτουν αυλές για την εναπόθεση των οργανικών απορριμμάτων τους και την παράγωγη λιπάσματος για τον κήπο τους, δημιουργία σύγχρονου δημοτικού κέντρου ανακύκλωσης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στον χώρο της παλιάς χωματερής.
Εξίσου σημαντική είναι και η ολοκλήρωση - σύνδεση της αποχέτευσης της Νέας Περάμου με τον βιολογικό καθαρισμό των Μεγάρων και η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων που παράγονται από τις πτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής μας.


6.Οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχουν διαφορετικά σοβαρά προβλήματα, στους δύο Δήμους που συνενώθηκαν, που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης και εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την ισονομία. Πως μπορείτε να τους καθησυχάσετε;

Σαφώς και υπάρχουν αρκετά σοβαρά και ξεχωριστά προβλήματα και στις δύο πόλεις μας τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο που χρήζουν ιδιαίτερης προσέγγισης και γι’ αυτό και θα αντιμετωπιστούν ως τέτοια.
Σχετικά με την ισότητα και την ισονομία δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω από το ότι πρεσβεύουμε μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη για την πολιτική ζωή του τόπου μας που βασίζεται στο ήθος, την εργατικότητα, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη δημοκρατία, τη συμμετοχικότητα. Μία αντίληψη που αποτελεί όχι μόνο πολιτική φιλοσοφία αλλά και στάση ζωής, με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι την ικανοποίηση γνωστών, συγγενών ή φίλων. Με αυτές τις αρχές αναδειχθήκαμε στο στίβο της ζωής μας και δεν πρόκειται να τις διαπραγματευτούμε για τίποτα και με κανέναν.




7.Σε λίγα εικοσιτετράωρα, οι κάλπες ανοίγουν. Γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν, εσάς και το συνδυασμό σας, για να διοικήσετε το νέο Δήμο;
Πιστεύουμε ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία πρέπει το νέο δημοτικό συμβούλιο και η νέα δημοτική αρχή να σταθεί δίπλα στο δοκιμαζόμενο πολίτη και να είναι αρωγός και συμπαραστάτης στους αγώνες του.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο μας σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο και να δώσουν την ευκαιρία στο νέο, στο κοινωνικό, στο δίκαιο, στο ανθρώπινο, στο συλλογικό, στο βιώσιμο, στο εναλλακτικό, στο αληθινό που πρεσβεύουν οι «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», για να αναλάβουμε όλοι μαζί ένα δυναμικό ρόλο αγωνιστικής διεκδίκησης προς όφελος των πολλών και του τόπου μας.
Μπορεί να μην είμαστε οι έμπειροι επαγγελματίες της πολιτικής, είμαστε όμως αποφασισμένοι και έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά με εφόδιο την αγάπη για τον τόπο μας και τη βαθιά και ειλικρινή συνειδητοποίηση του χρέους που έχουμε όλοι μας να προσφέρουμε στην αναγέννησή του, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.




Επίσης, εάν είναι δυνατό, να μας επισυνάψετε και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα.

Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Τάσος Δέσκος είναι ένας νέος άνθρωπος και πετυχημένος επαγγελματίας, με πλούσια και πολύχρονη δραστηριότητα στα κοινά της πόλης μας. Είναι Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και ζει και εργάζεται στα Μέγαρα. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη. Έχει συμμετάσχει στο παρελθόν στα κοινά ως υποψήφιος νομαρχιακός αλλά και δημοτικός σύμβουλος. Συμμετέχει ανελλιπώς εδώ και χρόνια σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της ευρύτερης περιοχής που είχαν και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Αναδείχθηκε επίσης παράλληλα και από την προσφορά του στην εθελοντική συλλογική προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του υγροτόπου των Μεγάρων μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στο «Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου» του οποίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος.




ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ "ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"



Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

"ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΩΣΗ"

Την Τρίτη 2/11 στο  εκλογικό κέντρο( Γ. ΣΧΟΙΝΑ 59 Πεζόδρομος)  της ''ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" στις  19:30 θα πραγματοποιηθεί  η τελική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού μας με ομιλία από τον υποψήφιο Δήμαρχο Τάσο Δέσκο και χαιρετισμούς από  υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους  και μέλη των "ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ"